Zprávy o šesté 29. listopadu 2012

29. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Bývalý šéf pražských strážníků Kotrouš dostal za korupci šestiletý trest

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Soud potrestal korupci ve vedení pražské městské policie. Bývalého šéfa strážníků Vladimíra Kotrouše poslal na 6 let do vězení. Na dalších 10 let mu zakázal pracovat u policie a státu propadnou peníze, které se u něho našli. Kotrouš se k převzetí části peněz přiznal. Tvrdil ale, že nešlo o úplatek.

Vladimír KOTROUŠ:
Ano, převzal jsem od pana Jíši finanční hotovost za dohodu, že mu pomohu v případném pokračování spolupráce či výběrovém řízení, i když jsem dopředu věděl, že toto nemohu splnit.

Martin DRTINA:
Kotrouš se tím přiznal k podvodu. Státní zástupkyni Janu Hercogovou ale nepřesvědčil. Obhajobu označila za účelovou.

Jana HERCOGOVÁ, státní zástupkyně:
Pan obžalovaný musel nějak vysvětlit částku 150 tisíc korun, protože s touto částkou byl zadržen a zvolil tedy způsob vysvětlení tak, že se raději přiznal k trestnému činu podvodu.

Martin DRTINA:
A ke stejnému závěru dospěl i předseda trestního senátu Kamil Kydalka.

Kamil KYDALKA, předseda trestního senátu:
Měl požadovat úplatek, je to evidentní tedy spáchat takový čin jako úřední osoba s ohledem na své pracovní a určité zařazení úřední osobou ve smyslu trestního zákoníku byl.

Martin DRTINA:
Rozsudek ještě není pravomocný. Obě strany si ponechaly čas na rozmyšlenou, jestli se proti němu odvolají. Martin Drtina, Radiožurnál.

Čech zadržovaný dva týdny v západoafrickém Togu je na svobodě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čech zadržovaný dva týdny v západoafrickém Togu je na svobodě. Za mříže se dostal před 19 dny. Tamní policie ho zatkla kvůli podezření ze špionáže.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Radima Tobolku nakonec úřady v Togu z ničeho neobvinily a vrátily mu pas. Jak uvádí mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář, navrácení Tobolky do Čech už tak brání pouze administrativní překážky.

Vít KOLÁŘ, mluvčí ministerstva zahraničí:
Teď bude pan velvyslanec ve spolupráci s /nesrozumitelné/ konzulem zajišťovat vízum a odlet pana Tobolky do Prahy.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Tobolka byl v Togu a Burundi na služební cestě, během které prováděl terénní výzkum zaměřený na politický systém. To byl také podle děkanky Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Pavlíny Springerové důvod jeho zatčení.

Pavlína SPRINGEROVÁ, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové:
Byl samozřejmě v kontaktu s různými politiky, dal se na politickou činnost, činnost politických stran v Togu, takže tím se jim prostě stal nepohodlným.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Pokud vízum Radim Tobolka obdrží bez dalšího zdržení, mohl by se do Čech vrátit už o víkendu. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Sníh a prudké ochlazení dnes pocítili řidiči hlavně v Krušných horách

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sníh a prudké ochlazení dnes pocítili řidiči hlavně v Krušných horách. A při průjezdu Českým středohořím. Tam doprava stála skoro 4 hodiny. Silničáři v Ústeckém kraji mají veškerou techniku v terénu. Silnice se jim zatím daří udržovat sjízdné. Situaci sleduje reportér Jan Beneš.

Jan BENEŠ:
Německá strana před několika minutami uzavřela hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovskou. Dopoledne v jeho blízkosti silničáři vyprošťovali ze závějí kamion na silnici třetí třídy. Spadené větve odstraňovali silničáři také u Hory Svatého Kateřiny. Čtyři hodiny se jen velmi pomalu hýbala doprava z Lovosic do Teplic přes České středohoří. Kamiony se sjetými pneumatikami tam zůstaly stát napříč vozovkou. Sněžit má v Krušných horách ještě do půlnoci. Silnice jsou tam sjízdné, ale s opatrností. Nad ránem tam hrozí sněhové jazyky, v nížinách náledí. Pro Radiožurnál Jan Beneš, Ústecký kraj.

Náročná noc čeká silničáře v Libereckém kraji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A náročná noc čeká i silničáře v Libereckém kraji. Na severu Čech začalo taky sněžit a navíc tam hrozí náledí. Podrobnosti teď živě od reportérky Ivany Bernáthové.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Libereckým krajem projely první sypače a pluhy, uklízely na kopci Šébr na Svoru na Českolipsku i na Ještědu. Meteostanice v Chrastavě a v Albrechtických na Frýdlantsku hlásí cestářům nebezpečí námraz. Hlavní tahy tam proto silničáři ošetřují preventivním posypem. Solí skrápěnou solankou. Sypají i silnice ve směru na hraniční přechod v krkonošském Harrachově, Lomnice nad Popelkou a Jilemnici. Řidiči by měli jezdit velmi opatrně. V kraji je mlha a hustě sněží. Na mostech a v horských úsecích silnic druhých a třetích tříd, které se chemicky neošetřují, se může tvořit náledí. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberecký kraj.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dopravní situaci budeme dál sledovat, mimo jiné i v Zelené vlně Radiožurnálu.

Tisíce lidí na poslední chvíli uzavírají penzijní připojištění podle současných pravidel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tisíce lidí na poslední chvíli uzavírají penzijní připojištění podle současných pravidel. Pokud to nestihnou do konce listopadu, budou už nové smlouvy podléhat jinému systému. I proto bylo dnes na pobočkách fondů živo.

osoba:
Protože zítra je poslední den, kdy je to ještě reálný.

osoba:
Protože nastanou ty změny, tak v tuto chvíli je to teďka výhodnější.

osoba:
My nevíme, co s penězma, vážně.

osoba:
Si myslím, že je to výhodnější podle starých podmínek.

Jitka HANŽLOVÁ:
Velký nápor klientů očekávají fondy i zítra. Jsou na něj ale připraveny. Potvrzuje například Helena Matušná za penzijní fond České spořitelny.

Helena MATUŠNÁ, penzijní fond České spořitelny:
Penzijní připojištění se dá sjednat ještě i v pátek až do konce otevírací doby našich poboček nebo i u externích partnerů tak, aby smlouvu klient podepsal v pátek 30. listopadu.

Jitka HANŽLOVÁ:
Nová pravidla, která budou platit pro klienty, kteří uzavřou smlouvu později, například umožní vyšší výnos, negarantují ale, že se účet nedostane do minusu. Klient nebude moci z fondu vystoupit a nebude moci získat takzvanou výsluhu dříve. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Prezident republiky se rozloučil s odstupujícím ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prezident republiky se dnes rozloučil s odstupujícím ministrem obrany Alexandrem Vondrou z ODS. Václav Klaus taky odpoledne přijal demisi ministra dopravy za stranu LIDEM Pavla Dobeše. Ten odchází z vlády na přání vedení své strany kvůli problémů s centrálním registrem vozidel.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Pavel Dobeš je 11. ministrem, který opouští vládu Petra Nečase. Prezident Václav Klaus si při přebírání Dobešovy demise z rukou premiéra zažertoval.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Premiér /nesrozumitelné/, je to tak nebo on má propuštění z vlády spíš.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Dobeš opustí vládu 3. prosince, o 4 dny později ho bude následovat Alexandr Vondra, který za ODS vedl resort obrany. O tom, kdo by měl odcházející ministry nahradit, se zatím jen spekuluje. Strana LIDEM už má několik jmen a Petr Nečas už prý také ví, kdo by měl být novým ministrem obrany. Mluvit o tom ale nechce. Mlčí i sám Vondra.

Alexandr VONDRA, odstupující ministr obrany /ODS/:
Nemám jediný důvod předsedovi vlády tu situaci jakkoliv komplikovat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Debata se zřejmě povede nejen o personálním obsazení resortu dopravy a obrany, ale také o tom, která strana je povede. Je možné, že si ODS se stranou LIDEM úřady prohodí. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Za havárii Concordu a smrt 113 lidí americké aerolinky nemohou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Společnost Continental Airlines za havárii Concordu z roku 2000 nemůže. Překvapivé rozhodnutí dnes vynesl odvolací soud ve Versailles a zrušil původní rozhodnutí. To dávalo vinu právě této letecké společnosti, protože z jejího stroje startujícího před Concordem odpadla lamela. Ta pak prorazila palivovou nádrž nadzvukového letadla, které začalo hořet. Continental Airlines měla zaplatit pokutu přes milion eur. Odvolací soud ale dnes rozhodl jinak.

Jan ŠMÍD:
Obhájci Continental Airlines argumentovali tím, že Concordy trpěly vysokou poruchovostí, palivové nádrže byly tak slabé, že mohl prorazit cokoliv a navíc dokázali, že letoun začal hořet už před tím, než se jeho pneumatiky dostaly do kontaktu s lamelou. Odvolací soud dal těmto argumentům zapravdu. Při havárii zahynulo 113 lidí a i dnes po 12 letech vzbuzuje tato tragédie silné emoce. "Přišla jsem o dceru. Virginii bylo 36 let." Vzpomíná nešťastná matka, jedna z obyvatelek městečka Gonez, v jejichž okolí letadlo spadlo, tvrdí, že se jeho život od té doby změnil. "Když letí letadlo, tak poslouchám sebepodezřelý zvuk, sleduji jeho výšku a kontroluji, jestli je všechno v pořádku, už se toho nezbavím." Jan Šmíd, Český rozhlas, Paříž.

Kontrola britských médií ano, ale nezávislá na státu, doporučila Levesonova komise

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na britská média by měl dohlížet nový nezávislý orgán s oporou v novém zákoně. Takové je klíčové doporučení takzvané Levesonovy komise. Britský premiér David Cameron se jím hodlá řídit. Že by ale bylo nutné přijmout nový zákon pro regulaci médií, zpochybňuje.

Jiří HOŠEK:
"Britský tisk by si měl založit nové kontrolní těleso, které by bylo skutečně nezávislé na lídrech mediálního průmyslu. Stejně tak by ale bylo nezávislé na vládě a na politicích," shrnul hlavní doporučení komise Brian Leveson. Podle něj by byl pro média nový orgán sice dobrovolný, ale měl by oporu v zákoně. "Nejsem přesvědčený o tom, že k dosažení pravidel vytyčených lordem Levesonem zapotřebí zákona," kontroval na půdě dolní sněmovny David Cameron. Podle něj by se podobný krok mohl vnímat jako omezení svobody slova a svobody tisku. "Co skutečně potřebujeme, je orgán, který efektivně ochrání oběti nezákonných praktik médií," vzkázala Jacqui Hamesová ze sdružení lidí odposlouchávaných britských bulvárem Hacked Off. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Kosovský expremiér Haradinaj je volný

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Osvobozen odešel bývalý kosovský premiér Ramuš Haradinaj od haagského trestního tribunálu. Soud ho zbavil všech obvinění ze zločinu proti lidskosti a válečných zločinů, které měl spáchat v době konfliktu v Kosovu na konci 90 let. Tribunál osvobodil i další dva bývalé velitele kosovské osvobozenecké armády.

Pavel NOVÁK:
"Pane Haradinaji, vstaňte, prosím. Soud vás shledal nevinným ve všech bodech obžaloby. Nařizuje vaše propuštění z vazby." Stejnou formulku uslyšeli od jihoafrického soudce Bakona Molota i další dva spoluobžalovaní někdejšího šéfa kosovské vlády. Všichni čelili obvinění z vražd, útlaků, krutého zacházení s civilním obyvatelstvem a dalších válečných zločinů. Podle soudce se žalobě nepodařilo věrohodně prokázat odpovědnost obviněných za hrůzné činy spáchané v Kosovu. V Prištině se slavilo střelbou do vzduchu a ohňostrojem. Srbský prezident Tomislav Nikolič prohlásil, že propuštění Haradinaje zkomplikuje usmíření mezi Srby a kosovskými Albánci. Pavel Novák, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio