Zprávy o šesté 29. května 2011

29. květen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do českých obchodů se dostaly rizikové biookurky. Německo hlásí už 10 obětí. V čele Věcí veřejných konference potvrdila Radka Johna. Strana teď řeší svoji budoucnost ve vládě. Srbští radikálové demonstrují v centru Bělehradu na podporu Ratka Mladiče. A počasí, pondělí bude slunečné, teploměr ukáže až 29 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

redaktor:
Radiožurnál Zprávy o šesté. To podstatné v 10 minutách.

Epidemie v Německu zdaleka nedosáhla vrcholu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do Česka se dostaly rizikové biookurky ze Španělska. Právě ony zřejmě stojí za nebezpečnou střevní nákazou v Německu. Tam si bakterie EHEC vyžádala už 10 obětí, 300 vážně nemocných a přes tisíc infikovaných. Odborníci navíc předpokládají, že současná epidemie v Německu ještě zdaleka nedosáhla vrcholu.

Klára STEJSKALOVÁ, Berlín:
Internista berlínské nemocnice Charité nevyloučil v rozhovoru pro deník Berliner Zeitung, že počet obětí by mohl jít v příštích dnech do stovek. V Hamburku, Lübecku nebo Kielu jsou přetížené nemocnice a začínají docházet krevní konzervy. Odborníkům se stále jednoznačně nepodařilo identifikovat zdroj nákazy a vzhledem k stoupajícímu počtu pacientů vše nasvědčuje tomu, že zdroj je stále aktivní. Ministryně zemědělství Aignerová varovala před nákupem a konzumací čerstvé zeleniny. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Rizikové okurky šly i do českých obchodů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rizikové okurky šly i do českých obchodů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes podnikla kontrolu ve firmě Country Life, která v uplynulém týdnu odebrala potenciálně nebezpečné okurky z německého velkoobchodu. Do prodejen zamířily desítky okurek z celkem 120 rizikových kusů zeleniny. Inspekce odebrala vzorky. Okurky musela společnost okamžitě stáhnout z obchodní sítě.

Eva RAJLICHOVÁ:
Podívat se, jak je to s nakaženými okurkami ze Španělska, jsem vyrazila do jedné ze sítě prodejen řetězce Country Life v Melantrichově ulici v Praze 1. Prosím vás, okurky máte, měli jste?

osoba:
My jsme je stáhli.

Eva RAJLICHOVÁ:
Lidé si zatím s nákazou z okurek příliš hlavu nelámou.

osoba:
Nekoukala jsem ani po tom, jestli jsou ze Španělska, nebo ne.

osoba:
Španělský okurky nekupuju, takže je mi to celkem fuk, snažím se kupovat český potraviny.

Eva RAJLICHOVÁ:
Inkubační doba u této infekce je 3 až 8 dní. Pokračuje primářka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Hana ROHÁČOVÁ, primářka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce:
Zprvu je jako prostý průjem, ale vždy se objevuje příměs krve a bohužel u některých nemocných může dojít i k postižení ledvin, onemocnění se označuje /nesrozumitelné/ hemolytickouremický syndrom, a to je velmi závažná záležitost.

Eva RAJLICHOVÁ:
Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Španělé čekají na výsledky rozborů údajně infikovaných okurek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Španělské úřady se pak brání obviněním, že okurky, které vyvezly do Německa, byly nakažené už u výrobce. Zdůrazňují, že výsledky analýz ještě stále nejsou známé. V samotném Španělsku se zatím nikdo nenakazil.

Ľubica ZLOCHOVÁ, Španělsko:
Vzorky okurek od vývozců z Malagy se momentálně analyzují v laboratořích Univerzity v Santiago de Compostela. Právě tato instituce má potřebné zkušenosti i akreditaci garantovat správnost a objektivitu analýz. Výsledky budou známé pravděpodobně zítra. Andaluská vláda informovala, že oba podniky podílející se na exportu nezastavily svou činnost, ani nejsou zavřené. Preventivně se však pozastavil další export údajně nakažených šarží, dokud k nim firma neobdrží výsledky laboratorních rozborů. Ze Španělska pro Radiožurnál Ľubica Zlochová.

Věci veřejné povede i v příštích dvou letech Radek John

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Věci veřejné povede i v příštích dvou letech Radek John. Staronového šéfa strany definitivně potvrdila volební konference v Hradci Králové. Johnovi zároveň schválila tým pěti místopředsedů, které si sám vybral. Stranu teď čeká rozhodnutí, jestli opustí vládu Petra Nečase.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ve vedení Věcí veřejných usednou tři nové tváře z regionů, konkrétně Milan Šťovíček, Dagmar Navrátilová a Tomáš Jarolím. Místopředsednické posty obhájila Kateřina Klasnová a Karolína Peake. Pro Johnův tým hlasovalo 169 ze 192 přítomných delegátů. John výsledek hlasování bere jako silnou podporu.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Ta jednota konference, kdy výrazně přes 90 procent lidí podpořilo mě i ten tým, já už nevím, jaký silnější mandát by mohl být.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Nové předsednictvo se sejde v pondělí, tedy ještě před středeční klíčovou schůzkou lídrů vládní koalice. Vedení strany bude podle Karolíny Peake řešit zejména to, za jakých podmínek Věci veřejné zůstanou ve vládě Petra Nečase, nebo zda ji opustí.

Karolína PEAKE, místopředsedkyně strany /VV/:
První je otázka zachovat tento koaliční formát, druhá, jaké resorty a třetí, kdo je obsadí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Věci veřejné si na konferenci odhlasovaly usnesení, že pokud jim premiér Petr Nečas nepřizná důstojné postavení v koaličním kabinetu, pak odejdou do opozice. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Ministr financí Miroslav Kalousek chystá návrh rozpočtu se schodkem 105 miliard

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministr financí Miroslav Kalousek chystá návrh rozpočtu se schodkem 105 miliard. Dodrží tak deficit 3,5 procenta HDP, který si naplánovala vláda. Kalousek to řekl v České televizi s tím, že pokud by měl připravit rozpočet jiný, raději by opustil vládu. Dodržení plánovaného rozpočtu mimo jiné znamená, že budou platit úsporná opatření a že se zvýší daň z přidané hodnoty.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Budu předkládat návrh rozpočtu na rok 2012 pro příští rok s deficitem 105 miliard korun, abych mířil na těch 3,5 procenta deficitu podle vládou rozhodnuté fiskální strategie.

Srbští radikálové v Bělehradě demonstrují na podporu Mladiče

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stovky srbských radikálu demonstrují v centru Bělehradu podporu zadrženému bývalému generálovi Ratku Mladičovi. Nacionalisté ho považují za národního hrdinu a nesouhlasí s jeho vydáním k Mezinárodnímu soudu v Haagu. Srbští žalobci i celé mezinárodní společenství v něm ale vidí řezníka z Balkánu, který se v roce 1995 podílel na vraždě více než osmi tisíc nesrbských civilistů v Bosně. Srbský soud proto rozhodl o jeho vydání mezinárodní justici. Vývoj událostí kolem Ratka Mladiče sleduje přímo v Bělehradu náš zvláštní zpravodaj Pavel Polák.

Pavel POLÁK, zvláštní zpravodaj, Bělehrad:
Náměstí před srbským parlamentem v Bělehradě se postupně plní demonstranty, kteří vyjadřují podporu zatčenému generálu Ratku Mladičovi. Náměstí hlídají policejní jednotky a také těžkooděnci. Srbské úřady nechtějí dopustit, aby tuto demonstraci, kterou svolala Srbská radikální strana, nedoprovázelo žádné násilí. Na náměstí zatím vyhrávají srbské vlastenecké písně. Demonstrace oficiálně začíná v sedm hodin. O dalším průběhu vás budu nadále informovat. Z Bělehradu Pavel Polák, Radiožurnál.

Pozvánka k poslechu pořadu Zprávy o šesté

redaktor:
Co se dělo.

redaktorka:
Co se děje.

redaktor:
Co se bude dít.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v 10 minutách.

redaktorka:
Každý den v osmnáct hodin jen na Radiožurnálu.

redaktor:
Jen na Radiožurnálu.

Investiční skupina Penta chce převzít loterie od Sazky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Investiční skupina Penta chce převzít loterie od Sazky. Konkurznímu správci nabídne přes 2 miliardy korun. Věřitelé rozhodli o uvalení konkurzu na páteční schůzi, potvrdil to i soud. Konkurzní správce Josef Cupka převezme svoji funkci hned po zveřejnění v insolvenčním rejstříku pravděpodobně už zítra. Martin Danko z Penty v České televizi potvrdil, že společnost má zájem o celý loterijní byznys Sazky, tedy hlavně o značku, práva a distribuční síť.

Martin DANKO, Penta:
Jakmile bude vyhlášený konkurz a bude ustanovený Josef Cupka jako konkurzní správce, tak my očekáváme, že tento konkurz by se měl provést transparentní dražbou a v rámci toho okamžitě dáváme nabídku, kde si myslíme, že to, co tvoří gró hodnoty Sazky, ten loterijní byznys, hlavně značka, distribuční síť, nějaká licenční práva, tak my si to ceníme na sumu, která převyšuje 2 miliardy korun.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo financí pak chce loterie zdanit. Ty jsou zatím osvobozené od daně z příjmu. Mají ale povinné odvody na dobročinné účely. Resort připravuje dvě varianty. Jeden model počítá s plošným zdaněním všech her 20 procenty, ve druhé variantě by se míra zdanění odvíjela od typu jednotlivých her. Ministr financí Miroslav Kalousek to dnes řekl v České televizi.

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Hvězdy dětského filmu se sjíždějí do Zlína. Právě dnes tam začíná jednapadesátý ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Kromě českých filmů se představí hlavně italské a maďarské snímky. Radiožurnál má na místě reportéra Jiřího Kokmotose.

Jiří KOKMOTOS:
Nová festivalová znělka uvede několik filmových delikates. Ukážou se například staré filmy Walta Disneyho, ale uvidíme také očekávanou novinku první český film natočený plně v 3D. Snímek se jmenuje V peřině a jde o hudební pohádku F. A. Brabce. V hlavní roli s Lucií Bílou. Program festivalu najdete na webu zlinfest.cz nebo v našem vysílání. Jiří Kokmotos, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio