Zprávy o šesté 29. července 2011

29. červenec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Anonym nahlásil na Šumavě bombu. Obyvatelé Modravy protestovali proti aktivistům. Čeští podnikatelé a živnostníci by mohli snadněji nabízet služby v zahraničí.

osoba:
Lidem, kteří chtějí vydělávat peníze v členských státech Evropské unie, výrazně usnadní život.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Americký prezident Barack Obama odmítl návrh republikánů zvýšit dluhový limit na půl roku a zavést škrty.

Barack OBAMA, americký prezident:
/Netlumočeno/.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí zítra bude většinou oblačno, místy s přeháňkami, teploty do 21 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Starosta Modravy apeluje na aktivisty, aby skončili s blokádou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policisté na Šumavě prohledávají oblast blokády těžby kůrovcového dřeva. Anonym tam totiž odpoledne nahlásil bombu. Policie ihned kvůli bezpečnosti vyzvala aktivisty, dřevorubce i strážce parku, aby lokalitu opustili. Některé už před tím z místa vyhnal prudký déšť. Během dne v lokalitě Ptačí potok dřevorubci pracovali pod ochranou policie a kácení postupovalo bez závažného přerušení. O rozruch se postaral starosta Modravy Antonín Schubert, který zorganizoval protestní pochod. Přidala se k němu víc než stovka obyvatel šumavských obcí. Společně vyzývali aktivisty, aby ukončili blokádu.

osoba:
Ty lidi, kteří tady vůbec se ani na Šumavě nenarodili, kteří tady nikdy nežili...

Lubomír SMATANA:
Protestní pochod pomohl těžbě, protože aktivisté vyklidili pole, aby se vyhnuli přímým střetům s domorodci. Do blokády se pustili odpoledne, byla ale málo účinná. Mezi starosty šumavských obcí se objevuje názor, že rozsah národního parku je příliš velký a brání účinnému zasahování proti kůrovci. Odpůrce těžby Mojmír Vlašín.

Mojmír VLAŠÍN, aktivista:
Oni jenom chtějí změkčit podmínky ochrany tohoto území, protože národní park je nálepka, která jim sem přihrává klienty.

Lubomír SMATANA:
Správa národního parku je s postupem kácení spokojena. Aktivisté naopak věří, že soudy časem rozhodnou, že těžba byla nezákonná. Ze Šumavy Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Ministerstvo financí podalo žalobu na odbory kvůli stávce v dopravě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Naplánovaná a následně odsunutá červnová stávka v dopravě bude mít soudní dohru. Odboráře kvůli tomu žaluje ministerstvo financí. Domáhá se toho, aby soud stávku původně ohlášenou na 13. červen, zpětně označil za nezákonnou. Soudce už resortu jednou vyhověl, když předběžným opatřením stávku zakázal.

Martin DRTINA:
Teď se ale protestem bude muset zabývat znovu. Případ by měl dát do budoucna vodítko, jak u dalších eventuálních stávek postupovat. Odboráři proto kritizují, že ministerská žaloba údajně není připravená pečlivě. Je o tom přesvědčený šéf konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Jaroslav ZAVADIL, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů:
Troškou směšně zapůsobilo, že jediný důkaz, který byl předložen ministrem Kalouskem v té určovací žalobě, bylo ze stránky iDNES, kde se vlastně obecně hovoří o tom, kde bylo uvedeno, že odbory chystají stávku.

Martin DRTINA:
Zavadil návrhu také vyčítá, že žaluje nesprávnou organizaci. Ministerstvo si ale za svým podáním stojí.

Jakub HAAS, mluvčí ministerstva financí:
My se domníváme, že to naše opatření bylo správné, že stávka, která měla proběhnout, by byla nezákonná.

Martin DRTINA:
Žaloby podal úřad podle svého mluvčího Jakuba Haase dvě. Směřují jak proti odborové centrále, tak proti Odborovému sdružení železničářů. Martin Drtina, Radiožurnál.

Kvůli zvýšení DPH stoupne cena potravin zhruba o 10 %

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli plánovanému zvýšení DPH stoupne cena potravin zhruba o 10 %. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to prohlásil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
Když si k tomu připočtu zvýšení cen energií, zvýšení cen dopravy a tak dále, tak si myslím, že minimálně 10 % se zvednou ceny potravin. Myslím, že se to projeví během půl roku až roku po navýšení DPH, ale je potřeba říci, že výrobci, ani obchodníci nejsou hloupí. Do těch cen si to promítnou těsně před tím tak, aby po zvednutí DPH ty ceny mohly zůstat zachovány a řekne se v obchodech: Zachovali jsme ceny.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pro potravinářské firmy to bude podle Tomana znamenat snížení objemu výroby. Spotřebitelé totiž budou častěji nakupovat například v Německu a českým obchodníkům se sníží prodej.

Češi by mohli výrazně jednodušeji podnikat v zahraničí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podnikání v zahraničí by mohlo být pro Čechy výrazně jednodušší. Evropská komise chce usnadnit nabízení služeb v rámci jednotného trhu Evropské unie. Řemeslníci, lékaři a další profese by mohli od českých úřadů získat takzvaný evropský průkaz, který by potvrzoval jejich kvalifikaci. Průkaz by pak sloužil jako doklad o způsobilosti vykonávat danou profesi ve všech zemích Unie. Jak Radiožurnálu řekla česká velvyslankyně při Unii Milena Vicenová, pro české pracovníky je to obrovská příležitost.

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Ten průkaz bude samozřejmě dobrovolný, jenom pro toho, kdo si to bude přát. Ale lidem, kteří chtějí zkusit své štěstí, nebo nabídnout svoje služby, nebo vydělávat peníze v členských státech Evropské unie, výrazně usnadní život.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle Vicenové by měl návrh dostat zelenou do konce příštího roku. Podnikání v jiných zemích Unie je v současnosti složité kvůli tomu, že pracovníci potřebují potvrzení o své kvalifikaci získat ve státě, do kterého odjíždění.

Americká vláda se stále nemůže dohodnout na zvýšení stropu pro zadlužení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na zvýšení stropu pro zadlužení se musejí dohodnout demokraté i republikáni, vyzval k tomu americký prezident Barack Obama. Američtí zákonodárci musí zvýšit dluhový limit do úterý 2. srpna. V opačném případě se Spojené státy octnou v platební neschopnosti. Vláda by pak nemohla platit některé výdaje, které už schválil Kongres. Mohlo by se jednat o důchody nebo peníze pro zdravotnictví.

Ondřej HOUSKA:
Šéf republikánských poslanců John Boehner chce zvýšit dluhový limit na půl roku. Zároveň navrhuje škrty ve výdajích za skoro 1 bilion dolarů. Demokraté jsou tvrdě proti. Návrh odmítají jako pouze dočasné řešení. Potvrdil to i prezident Obama. "Kvůli tomuto plánu bychom krizi za pár měsíců prožívali znovu a naše ekonomika by se opět stala rukojmím politiků," říká Obama. A připomíná, že plán nemá šanci na úspěch. Demokraté, kteří ovládají Senát, připravují vlastní řešení. I oni navrhují rozsáhlé škrty, ale chtějí dluhový limit zvýšit na delší dobu. Podle Obamy nejsou rozdíly mezi oběma stranami velké a politici by je měli co nejdříve překonat. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Za letecké neštěstí u Smolenska můžou chyby pilotů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Chyby špatně proškolených pilotů a mylná navigace ruských dispečerů, to jsou podle polských expertů hlavní důvody letecké tragédie, při které vloni u Smolenska zahynuly desítky polských osobností. Vyšetřovací komise dnes zveřejnila svou závěrečnou zprávu.

Petr VAVROUŠKA:
Příčin katastrof je několik. Za chyby může polská i ruská strana. Experti vyšetřovací komise ale došli k závěru, že zásadní pochybení mají na svědomí piloti, kteří byli velmi špatně vyškoleni. Posádka málo trénovala na simulátorech, neměla zautomatizované používání důležitých přístrojů, nebyla zkušená. "Chybělo jim školení na trenažerech za velmi špatného počasí. Jedině tak se mohli naučit, jak správně v takových podmínkách reagovat," řekl polský ministr vnitra. Experti komise potvrdili, že na piloty nikdo netlačil, aby se pokusili přistát. Vina leží ale také na ruské straně, zejména na obsluze letiště u Smolenska. "Dispečer podával posádce mylné a zavádějící informace o poloze letounu," potvrdil jeden z členů komise. Kvůli kritickému vyznění zprávy expertů rezignoval ministr obrany Bogdan Klich. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Ropovod u města Homs zničil výbuch bomby

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výbuch bomby zničil ropovod u města Homs v centrální Sýrii. Po explozi zůstal asi desetimetrový kráter. Oblast je jedním z hlavních center odporu proti režimu prezidenta Asada. Vláda z útoku obvinila povstalce. V Sýrii se jedná už o druhý útok na ropný průmysl. V zemi sílí politické násilí. Na straně opozičního hnutí působí rostoucí počet ozbrojenců. Podle povstalců už v bojích zemřely 2 tisíce lidí. Vláda hlásí desítky zabitých policistů a vojáků.

Břetislav TUREČEK:
K sabotáži ropovodu došlo u města Homs, které je v posledních týdnech epicentrem protivládních protestů. Souvislost mezi činností opozice a zničením potrubí ale zatím není jasná. Už v polovině července vybuchl ropovod na východě země, ani tam ale není dodnes jisté, kdo za sabotáží stál. Ropný východ Sýrie mezitím hlásí stále více násilných incidentů. Vládní síly údajně v oblasti města Dajr azZohr zabily pět ozbrojených rebelů. Podle nepotvrzených zpráv se tam ke vzbouřencům přidávají i zběhové z armády. Pátek bývá už tradičně dnem velkých střetů, protože Syřané se vydávají protestovat po návštěvě mešit. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Česko by mohlo mít další přečerpávací vodní elektrárny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko by do několika let mohlo mít další přečerpávací vodní elektrárny. Ministerstvo průmyslu a obchodu vytipovalo 6 lokalit v Krušných a Jizerských horách, Jeseníkách a Beskydech, kde by vodní díla mohla vzniknout. Podle resortu budeme tato vodní díla potřebovat hlavně proto, že jejich výkon je možné regulovat a důležitá bude i jejich protipovodňová funkce. Od roku 2020 by mohla fungovat například elektrárna v Šumném dole na Litvínovsku nedaleko města Meziboří. Jeho starosta Petr Červenka říká, že se na projektu, který podle něj obci přinese výhody, s investorem intenzivně pracuje.

Petr ČERVENKA, starosta Meziboří:
Myslíme si, že to za prvé může být přínosné pro kasu města. Je to nejméně 7 milionů korun ročně nejméně, to znamená, zase záleží potom dál na této záležitosti, ale je tu i možnost zvýraznění tohoto města, protože jsme si řekli, že ho chceme přebudovat na sportovně rehabilitační turistické centrum.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Česku zatím existují 3 taková vodní díla Dlouhé Stráně, Dalešice a Štěchovice. Víc najdete na webu zpravy.rozhlas.cz.

Andrew Feustel přiletěl do Česka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Americký kosmonaut Andrew Feustel přiletěl do Česka. Setkal se už s autorem komiksového Krtečka Zdeňkem Milerem. S sebou přivezl plyšovou postavičku, která s raketoplánem Endeavour letěla do vesmíru. Andrew Feustel má v Česku nabitý program. Během necelých dvou týdnů chce mimo jiné navštívit několik hvězdáren a planetárií nebo výstavu o Krtečkovi.

Ondřej BOUDA:
"Krtek se konečně stal opravdu kosmonautem," řekl po příletu Andrew Feustel hned na ruzyňském letišti. Do vesmíru ale nakonec neletěl jen jeden plyšový krteček, jak si všichni mysleli, ale dva. "Tenhle malý černý pasažér je dárek pro krtečkova otce pana Milera, který letos oslavil devadesátiny." Druhý Krteček objede s Andrew Feustelem v příštích dvou týdnech Českou republiku a nakonec zůstane vystaven v americkém centru v Praze. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio