Zprávy o šesté 28. března 2012

28. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Vláda schválila zavedení referenda, k vyhlášení bude třeba 250 tisíc podpisů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Trestní odpovědnost mladistvých, přijetí eura nebo výstavba další jaderné elektrárny, to jsou jen některé otázky, o kterých bychom mohli sami rozhodovat v referendu. První krok k tomu dnes udělala vláda. Do sněmovny poslala návrh, který stanovuje pravidla všelidového hlasování. Opozice, jejíž hlasy jsou k přijetí změny Ústavy nezbytné, je ale proti.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
K vypsání referenda bude podle vládního návrhu potřeba 250 tisíc podpisů a platit bude v případě, že se ho zúčastní alespoň 50 procent oprávněných voličů. Opozici ale vadí, že jeho vyhlášení bude muset ještě posvětit parlament.

Jeroným TEJC, šéf poslanců ČSSD:
Ten návrh skutečně nesměřuje k tomu, aby lidé mohli sami rozhodnout v referendu, ale k tomu, aby toto referendum bylo zmařeno.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Autorka předlohy, vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake věří, že koalice se s opozicí nakonec dohodne a připomíná, že nejde o první pokus o zavedení referenda v Česku.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /VV/:
Ten návrh je už jednadvacátým návrhem na zákon o obecném referendu. My doufáme, že ten kompromis, se kterým nyní přicházíme, bude akceptovatelný a jsme pochopitelně připraveni jednotlivé parametry velmi pečlivě diskutovat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Pravidla pro vyvlastnění nemovitostí se změní

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pravidla pro vyvlastnění nemovitostí se změní. Vláda tak chce předejít sporům investorů s majiteli pozemků a zrychlit stavbu, například dopravní infrastruktury. Výše finančního odškodnění za pozemek by měla víc odpovídat tomu, jak ho majitel skutečně užívá. Zatím je náhrada minimálně 420 korun za čtvereční metr. Podle premiéra Petra Nečase ale bude moci o vyšším finančním odškodnění rozhodnout soud.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Tam může soud přihlédnout ke zvláštním okolnostem, čili to bude pro lidi výhodnější, mohou dostat vyšší cenu, například bude vyvlastňován pozemek, ke kterému může být třeba citová vazba těch majitelů, protože třeba je po generace jejich vlastnictvím, čili nikoliv pouze za odhadní cenu, ale právě z těchto zvláštních důvodů může být dokonce ta cena soudem navýšena.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
O pravidlech pro vyvlastnění nemovitostí budeme mluvit za chvíli ve večerních Ozvěnách dne.

Šéf pražských policistů Martin Vondrášek zatím ve funkci zůstává

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Šéf pražských policistů Martin Vondrášek zatím ve funkci zůstává. Je ale připravený rezignovat, pokud se prokáže systémové selhání a ovlivnění policistů, kteří řešili nehodu vlivného lobbyisty Romana Janouška. Ten opilý boural, zranil ženu a před policisty utíkal. Už si také vyslechl obvinění.

Tereza BARTŮŇKOVÁ,:
Prověrka policejního prezidia už ukázala, že vyšetřování nehody bylo plné chyb. Šéf policie Petr Lessy proto Vondráška nepřímo vyzval k rezignaci. Vondrášek chce ale nejprve vědět, zda se jednalo o pochybení jednotlivců nebo systému. Počkat chce také na závěry generální inspekce bezpečnostních sborů.

Martin VONDRÁŠEK:
To znamená, jestli zjištění u některého z policistů je dána trestní odpovědnost a se nechal ovlivnit v souvislosti s touto dopravní nehodou či nikoliv, i hned poté jsem připraven vyvodit svoji osobní odpovědnost.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Část pražských policistů si ale odchod Vondráška nepřeje. Na jeho podporu už sepisují petici. Podle šéfa nezávislého odborového svazu policie Milana Štěpánka je Vondrášek mužem na svém místě.

Milan ŠTĚPÁNEK, šéf nezávislého odborového svazu policie:
Toto je ředitel, jeden z nejlepších v republice, navíc pochybení dosud ještě nikdo řádně neprošetřil.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Nehodu Romana Janouška teď vyšetřují policisté z Hradce Králové. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Údajně největší dotační podvod v Česku začal řešit soud

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Údajně největší dotační podvod v Česku začal řešit soud. Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, ve kterém mělo být rozděleno přes 3,45 miliardy korun. Dvojce manažerů z Úřadu regionální rady soudržnosti Jiří Trnka a Martin Půlpytel měli manipulovat s hodnocením výběru jednotlivých projektů. Některé kvalitnější přihlášky prý vyřadili a nahradili jinými.

Martin DRTINA:
Vylepšovat tak měli soutěžní projekty z Plzeňského kraje s cílem, aby čerpali dotace v podobné výši jako českobudějovický region. Měnila se proto často kritéria výběru projektů a obžalovaní, na místo aby projekty zaznamenali do oficiálního informačního systému, kde se eviduje každá změna, zapisovali je napřed do pomocných tabulek. Obžalobu shodně odmítají.

Tomáš ČERMÁK, advokát:
Oba obvinění považují obžalobu za absurdní, i tu její konstrukci, i motiv jejich údajného jednání.

Martin DRTINA:
Říká jeden ze čtyř advokátů obžalované dvojice Tomáš Čermák. Soud má k dispozici desítky hodin odposlechů z kanceláře i telefonů obou mužů. Číst se bude i znalecký posudek čítající čtyři tisíce stran. Proces je proto naplánovaný do června. Martin Drtina, Radiožurnál.

Dvě české firmy dostaly pokutu od Evropské komise

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dvě české firmy dostaly pokutu od Evropské komise. Energetický a průmyslový holding a firma EP Investment Advisors se mají zaplatit 2,5 milionů eur, tedy asi 60 milionů korun za maření vyšetřování. Evropská komise šetřila možnou snahu o vyloučení konkurence z trhu a diktování ceny elektřiny.

Pavel NOVÁK:
Inspektoři Evropské komise při kontrole v listopadu 2009 nechali zablokovat účty elektronické pošty klíčových osob v energetickém a průmyslovém holdingu a předchůdci firmy EP Investment Advisors. Společnosti ale jeden z účtů odblokovaly a došlou poštu nechali přeposílat jinam, aby ji inspektoři nemohli prověřit. Za tento úskok je Evropská komise potrestala pokutou 2,5 milionů eur. "Takové kroky v průběhu našich inspekcí nemůžeme tolerovat. Dokonce ani v případě, že by se jednalo o společnost, která nakonec nebude postižena rozhodnutím v kontrolovaném případě," řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Pokuta je podle něho vyšší než v jiných případech maření vyšetřování, protože šlo o závažné a zcela záměrné porušení pravidel. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Viktor Kožený nemusí být vydán z Baham do Spojených států

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Viktor Kožený nemusí být vydán z Baham do Spojených států. Rozhodl o tom Nejvyšší královský soud v Londýně. Vrchní odvolací instance pro řadu bývalých zemí britského impéria. Kožený tvrdí, že je tím pádem zproštěn obvinění z korupce, praní špinavých peněz a podvodů, kterým čelí ve Spojených státech.

osoba:
Ta rozhodnutí v podstatě potvrdila, že se neporušil jakýkoliv zákon a že jednání bylo v rámci právních norem.

Ondřej BOUDA:
Soud v odůvodnění ale zmiňuje, že činy, kterých se měl Kožený dopustit v Ázerbájdžánu, nejsou trestné na Bahamách. Navíc Spojené státy v té době nebyly signatáře mezinárodní protikorupční dohody, která by vydání Koženého umožnila. A tak se na něj mezinárodní právo nevztahuje. Nicméně to neznamená, že by byl podle britských soudců nevinný. Americký tribunál ho může odsoudit v nepřítomnosti, stejně tak i český soud. Není tak pravděpodobné, že by ještě pirát z Prahy, jak mu na Západě přezdívají, ještě někdy opustil svou bahamský exil. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A rozhovor s Viktorem Koženým si můžete poslechnout už za chvíli v Ozvěnách dne.

Mší v Havaně zakončil papež Benedikt XVI. návštěvu na Kubě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. končí návštěvu komunistické Kuby. Na havanském náměstí revoluce sloužil mši, které se zúčastnilo 300 tisíc lidí. Cestu, před níž prohlásil, že marxismus už neodpovídá skutečnosti, ukončí pravděpodobně krátkým setkáním s dlouholetým kubánským vůdcem Fidelem Castrem.

David KOUBEK:
Papež sloužil mši na velkém prostranství, kterému vévodí budovy s portréty kubánských revolucionářů. Už od časného rána, několik hodin před začátkem, na něj čekaly desítky tisíc věřících. "Kuba i svět potřebují změny," pronesl mimo jiné Benedikt XVI. a vyzval také Kubánce k hledání "opravdové svobody". Papež mimo jiné žádal více prostoru pro římskokatolickou církev na ostrově, včetně práva vyučovat náboženství na školách. Podobné požadavky nejspíš přednesl při předchozím setkání s kubánským prezidentem Raúlem Castrem, který přihlížel v první řadě i druhé papežově mši na Kubě. Mluvčí Vatikánu ovšem prohlásil, že církev nevnucuje kubánskému režimu žádná řešení. David Koubek, Radiožurnál.

Matematika by se měla stát povinnou součástí maturity

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Matematika by se měla stát povinnou součástí maturity. Prezident Václav Klaus to dnes řekl v pražském Karolinu na oslavě 150. výročí jednoty českých matematiků a fyziků. Podle prezidenta stále klesá úroveň znalostí matematiky na českých školách.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Cítím ohrožení matematiky, cítím nesmyslné souboje proti matematice, patří, nepatří do maturity a podobně, a já jsem stoprocentně přesvědčen, že patří a že to je základ logického myšlení. Jednoty matematiků, fyziků si ... české jednoty si nesmírně vážím a 150. výročí je úžasné výročí, není moc institucí, které mají takhle dlouhé výročí.

Premiéra celovečerního filmu Okresní přebor

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Okresní přebor, celovečerní film Jana Prušinovského, má dnes slavnostní premiéru. Popisuje události, které předcházely epizodám stejnojmenného televizního seriálu. Na filmové plátno přivádí legendárního trenéra Pepíka Hnátka.

/ Ukázka /

Eva RAJLICHOVÁ:
Muže, který pro fotbal žije, si zahrál Miroslav Krobot.

Miroslav KROBOT:
Ty scény takový, to kdy je prostě, dávám trošku do latě, já jsem malinko chtěl, aby to bylo i překvapivý třeba pro diváky. Už je to najednou takový expresivní hodně.

Eva RAJLICHOVÁ:
Slavoj Houslice nemá žádný reálný předobraz, stvořila ho fantazie scénáristy a režiséra Jana Prušinovského. Co jste tím chtěl říct třeba o českém fotbale nebo o českých vesnicích?

Jan PRUŠINOVSKÝ:
Že jsme takový jako, takový okresní přebor.

Eva RAJLICHOVÁ:
Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio