Zprávy o šesté 27. října 2010

27. říjen 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Poslanci schválili základní rámec rozpočtu na příští rok.

osoba:
To jsou parametry, které už se nemohou měnit, teď postupuje státní rozpočet do druhého čtení, kde výbory mohou navrhovat změny, pouze takzvaně fiskálně neutrálně.

Jana GULDA, moderátorka:
Praha má za sebou jeden z nejhorších požárů, zahynulo devět lidí, zřejmě bezdomovců.

osoba:
Tady je především potřeba řešit nedostatečnou ubytovací kapacitu pro lidi bez domova, aby nemuseli hledat útočiště na těchto místech.

Jana GULDA, moderátorka:
Jednání o francouzské důchodové reformě skončilo, zákon schválila i dolní komora parlamentu.

redaktor:
Pro 336, proti 233. Národní shromáždění zákon přijalo.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, také zítra bude oblačno až polojasno a teploty nepřesáhnou 11 stupňů. Dobrý večer u zpráv přeje Jana Gulda.

Poslanci schválili základní rámec rozpočtu na příští rok

Jana GULDA, moderátorka:
Státní rozpočet na příští rok by měl mít schodek 135 miliard korun. Poslanci totiž schválili jeho základní parametry a podle očekávání pro rozpočet zvedli ruku koaliční poslanci, proti byla opozice.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
V prvním čtení poslanci rozhodují jen o celkovém rámci rozpočtu, tedy pouze o jeho příjmech, výdajích a schodku. Ty jsou tak pevně dané. Ve druhém čtení pak mohou zákonodárci navrhovat přesuny peněz mezi jednotlivými kapitoly. Ty by se ale podle premiéra Petra Nečase neměly na konečné podobě rozpočtu příliš podepsat.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Uděláme všechno pro to, aby se minimalizovaly, respektive, aby se prakticky blížily k nule.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ministr financí Miroslav Kalousek upozornil na to, že přesuny musí být takzvaně fiskálně neutrální.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Navrhnouli zvýšení výdaje, musí také někde jinde navrhnout snížení ve stejném objemu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Opozice se ale na velké změny zřejmě nechystá, podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky je rozpočet tak špatně navržen, že se už napravit nedá.

Bohuslav SOBOTKA, lídr ČSSD:
Já nevylučuji, že některé dílčí pozměňující návrhy budou podány, ale nelze rozpočet vylepšit tak, aby se objevil nějaký důvod, proč by pro ně sociální demokraté měli hlasovat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Přijat vládní návrh změn v počtech českých vojáků v zahraničních misích

Jana GULDA, moderátorka:
Senát dnes ještě ve starém složení přijal vládní návrh změn v počtech českých vojáků v zahraničních misích. Podle něj bude příští rok sloužit v Afghánistánu až 720 vojáků, o rok později se jejich počet sníží o 80. Vojáci v Kosovu se začnou stahovat v příštím roce. Změny v počtech vojáků přijdou v roce 2011 na 2 miliardy a v roce 2013 na více než 1,5 miliardy korun. Podle ministra obrany Alexandra Vondry mělo Česko počty svých vojáků pozměnit už dříve.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Všichni v posledním roku, dvou navyšovali. My jsme to navýšit adekvátně nedokázali, tak je to jakési odložená, odložená splátka dluhu vůči spojencům. Potřebujeme tam dokončit práci a já říkám, příští rok určitý počet navýšíme tak, abychom pak mohli snižovat.

Jana GULDA, moderátorka:
Poslanci budou o zahraničních misích jednat za týden. Schválení vládního návrhu se dá vzhledem k převaze koalice očekávat.

Praha má za sebou jeden z nejhorších požárů

Jana GULDA, moderátorka:
Praha má za sebou nejtragičtější požár za poslední desítky let. 9 lidí v noci uhořelo v těsném sousedství pražského autobusového nádraží na Florenci. Totožnost obětí ani příčina požáru ale není zatím známa. Zřejmě šlo o bezdomovce, kteří byli v budově určené k demolici. Podle posledního sčítání žije v Praze asi 4 tisíce lidí bez domova. Ubytování je ale jen pro 800 z nich, proto musí podle oblastní ředitelky pražské pobočky Naděje Petry Lakatošové hledat přenocování jinde.

Petra LAKATOŠOVÁ, oblastní ředitelka pražské pobočky Naděje:
Samozřejmě se snaží najít místo, kde by mohli přežít, jsou to právě opuštěné budovy nebo jsou to kanály, jsou to skládky, jsou to opuštěné chatky, těch míst je celá řada. Já si myslím, že tady je především potřeba řešit nedostatečnou ubytovací kapacitu pro lidi bez domova, aby nemuseli hledat útočiště na těchto místech.

Jana GULDA, moderátorka:
A opuštěné budovy, kde by mohli přespávat bezdomovci, možná překontrolují hasiči. Radiožurnálu to po nočním požáru řekl jejich generální ředitel Miroslav Štěpán.

Miroslav ŠTĚPÁN, generální ředitel hasičů:
Každopádně vezmuli jiný příklad, to jsou třeba ubytovny, tam se dělají téměř pravidelně kontroly, ale u těchto možná, bych řekl, ladem ležících objektů se ty kontroly nedělají, musíme se podívat, kolik těch požárů je. Samozřejmě je to společenský problém, proč máme tolik bezdomovců a v případě jiných osob, který mají důvod nějaký takhle bydlet.

Francouzské Národní shromáždění udělalo tečku za schvalováním kontroverzní důchodové reformy

Jana GULDA, moderátorka:
Francouzské Národní shromáždění udělalo tečku za schvalováním kontroverzní důchodové reformy. Její text dnes poslanci odhlasovali pohodlnou většinou.

Jan POKORNÝ:
Pro 336, proti 233. Národní shromáždění zákon přijalo. Oznámil v podvečer předsedající schůze dolní komory. Legislativní proces přijímání kontroverzní reformy je v cíli. Podle informací z Elysejského paláce by měl zákon podepsat prezident Sarkozy v polovině listopadu. Tím by vstoupil platnost a hranice odchodu do důchodu by se pro Francouze zvedla o 2 roky. Oponenti neskládají zbraně. Odbory na zítřek vyhlásily další den masivních protestů. Už teď hlásí pařížské letiště Orly, že zruší polovinu letů. Také socialističtí poslanci chtějí ještě reformu zastavit, dají zákon posoudit k francouzské ústavní radě, jestli je v souladu s ústavou. Jan Pokorný, Český rozhlas, Paříž.

Plán afghánského prezidenta se odkládá nejméně o dva měsíce

Jana GULDA, moderátorka:
Plán afghánského prezidenta Hamída Karzáího zakázat činnost bezpečnostních agentur se odkládá nejméně o dva měsíce. Původně měly soukromé armády odejít z Afghánistánu v polovině prosince. Důvodem pro rušení bezpečnostních agentur se stala řada tragických incidentů, při kterých umírali nevinní Afghánci.

Jaromír MAREK:
V Afghánistánu dnes působí 52 bezpečnostních agentur, které zaměstnávají 40 tisíc lidí, převážně Afghánců. Chrání ambasády a sídla západních firem. Služeb soukromých agentur využívají i jednotky NATO, střeží jejich základny i vojenské konvoje. I proto tlačili spojenci na odklad termínu. Afgháncům vadí, že soukromé agentury často beztrestně překračují zákon. O jejich osudu se bude nově rozhodovat v polovině listopadu. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Svatba v severním Afghánistánu skončila tragicky

Jana GULDA, moderátorka:
V severním Afghánistánu skončila tragicky svatba, kterou lidé oslavovali v třípodlažním domě z nepálených cihel. Budova nevydržela velkou zátěž a zřítila se. V troskách zahynulo nejméně 65 svatebčanů.

Argentinu dnes zaskočila náhlá smrt bývalého prezidenta Néstora Kirchnera

Jana GULDA, moderátorka:
Argentinu dnes zaskočila náhlá smrt bývalého prezidenta Néstora Kirchnera. Šedesátiletý politik zemřel na srdeční infarkt. Exprezident, současný poslanec a manžel nynější prezidentky Cristiny Fernándezové měl v zemi stále značný politický vliv. Předpokládalo se, že po vypršení prezidentčina mandátu v příštím roce se vrátí do čela země.

V Jihlavě vrcholí první den 14. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů

Jana GULDA, moderátorka:
V Jihlavě vrcholí první den 14. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Na místě máme reportérku Evu Rajlichovou, která ví, co by mohli návštěvníci ještě stihnout. Dobrý večer. Evo, slyšíme se?

Eva RAJLICHOVÁ:
Ano, teď už ano. Takže dobrý večer z festivalového centra v Oblastní galerii Vysočiny. Fanoušci dokumentárních filmů by dnes ještě mohli stihnout, řekněme, malou filmovou ochutnávku z Asie, třeba tchajwanskoamerický snímek Krvavé lekce. Je to o japonských útocích na Čínu během druhé světové války. Do Asie se ale vypravil i český filmař Karel Kouba a natočil tu film, který diváci dnes také uvidí, Severní Vietnam je krutý, kde ho provázel Vietnamec, který se v Česku živí jako kuchař. A takovou třešničkou byly dnes také dvě /nesrozumitelné/ s rakouskými režiséry Michaelem Glawoggerem a Nikolausem Geyrhalterem, ale velkému zájmu se těší především v nočních hodinách divadelní stan za kinem Dukla. I dnes tu budou publikum okouzlovat členové alternativního divadelního sdružení /nesrozumitelné/ se svým představením Standardní kabaret. Z Jihlavy Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Nejlépe se děti najedí v Základní škole Na Výslunní v Uherském Brodě

Jana GULDA, moderátorka:
Nejlépe se děti najedí v Základní škole Na Výslunní v Uherském Brodě. Aspoň podle celostátní soutěže školních jídelen o nejlepší oběd zorganizovala ji společnost pro Výživu a Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci prevence dětské obezity.

Lenka JANSOVÁ:
Polévka z míchaných luštěnin s uzeným tofu, zapečené rybí filé se zeleninou a tvarohový krém s ovocným přelivem s müsli. To jsou dnešní vítězové.

Dagmar TRTKOVÁ, vedoucí školní jídelny v Uherském Brodě:
Je to tvaroh, mléko, trošku cukru našlehaný a pak se to přelije teda kompotem rozmixovaným, právě to dělám, broskve, a nahoru to ještě zdobíme.

Lenka JANSOVÁ:
Říká Dagmar Trtková vedoucí školní jídelny v Uherském Brodě. Prosazují se ryby, cizrna, pohanka nebo teplá zelenina. Předseda Společnosti pro výživu, lékař a člen poroty Petr Tláskal vysvětlil, podle čeho se jídla hodnotila.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu, člen poroty:
Ta nutriční hodnota toho jídla, samozřejmě atraktivnost určitá toho nápadu.

Lenka JANSOVÁ:
Říká Petr Tláskal. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio