Zprávy o šesté 27. listopadu 2012

27. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ústavní soud zrušil povinnou veřejnou službu

Jana GULDA, moderátorka:
Povinná veřejná služba nezaměstnaných skončí. Zrušil jí Ústavní soud, když částečně vyhověl návrhů sociálních demokratů. Ti přitom požadovali škrtnout všech 14 reformních zákonů přijatých loni v listopadu sněmovnou při zkrácení rozpravy a omezení poslaneckých vystoupení. Takové argumenty ale soud neuznal.

Martin DRTINA:
Jakmile nález vyjde ve Sbírce zákonů, lidé bez práce už nebudou muset povinně pracovat, aby dosáhli na příspěvek v nezaměstnanosti. V této praxi soudci našli hned 8 porušení základních zákonů.

osoba:
Jde o tam neohrožení práva na lidskou důstojnost, neboť jak známo, veřejná služba se má vykonávat tím způsobem, že je člověk označen, má na sobě jakousi vestu, dohlíženo nad výkon té jeho práce, a přitom úplně stejným způsobem se vykonává i trest v obecně prospěšných prací uložených za trestný čin trestním soudem.

Martin DRTINA:
Sněmovnu u soudu zastupoval poslanec Marek Benda. Ten nevyloučil, že by se podobná povinnost mohla do zákona znovu vrátit.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já myslím, že bude potřeba si to rozhodnutí ještě velmi pečlivě prostudovat, protože se domnívám, že by bylo možné veřejnou službu vrátit, pokud by byla placenou, že ta největší kritika byla, že nepřináší nic navíc.

Martin DRTINA:
A něco podobného naznačil i premiér Petr Nečas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
My teďko potřebujeme velmi pečlivě prostudovat to odůvodnění a z tohoto odůvodnění potom učinit její konkrétní legislativní závěry z hlediska úpravy těchto norem.

Martin DRTINA:
Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc se ale takové varianty nebojí.

Jeroným TEJC, poslanec /ČSSD/:
Ten výklad Ústavního soudu je natolik jasný, že není možné, aby něco podobného bylo schváleno.

Martin DRTINA:
Ústavní soud hned v úvodu jednání uložil maximální možnou pořádkovou pokutu komunistickým poslancům. Ti jako jediní trvali na ústním projednání a potom na něj bez omluvy nepřišli. Do státního rozpočtu musejí zaplatit 100 tisíc korun. Martin Drtina, Radiožurnál.

5 let po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva Česko plánuje změny v praktickém školství

Jana GULDA, moderátorka:
5 let po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva Česko plánuje změny v praktickém školství. Ve třídách pro lehce mentálně postižené se stále učí zdraví žáci. Ministerstvo školství chce proto například zlepšit diagnostiku dětí.

paní Iveta:
A já chci dát té mojí malé šanci.

Klára BÍLÁ:
Paní Iveta chtěla nejmladší dceru přihlásit do běžné školy. Ředitelka speciální školy ji to prý ale vymluvila.

paní Iveta:
Tak jsem si to rozmyslela, říkám, kdyby náhodou zase něco se u nás doma vymlelo, tak vím, že to mám omluvené, neskončí mi děcka po domovech.

Klára BÍLÁ:
Stát bude romské žáky na českých školách počítat, aby prokázal, že vzdělávací systém je v pořádku, potvrzuje 1. náměstek ministra Jiří Nantl.

Jiří NANTL, 1. náměstek ministra školství:
Naše schopnost jako státu mít relevantní data o této věci je velmi klíčová pro schopnost hájit stát před orgány rady Evropy, které dohlíží na výkon toho rozsudku.

Klára BÍLÁ:
Odborníci také posoudí, jestli žákům prospívají přípravné třídy. Změny by měly začít platit do dvou let. Klára Bílá, Radiožurnál.

Protikorupční policie zadržela kvůli krácení daní při prodeji pohonných hmot skupinu lidí

Jana GULDA, moderátorka:
Protikorupční policie zadržela kvůli krácení daní při prodeji pohonných hmot skupinu lidí. Podle zatím nepotvrzených informací má být mezi nimi i významný sponzor Věcí veřejných Daniel Musil. Podle mluvčího elitních detektivů Jaroslava Ibeheje policie zatím nikoho neobvinila.

Jaroslav IBEHEJ, mluvčí elitních detektivů:
Od dnešního rána jsme zadrželi celkem 15 osob a zároveň jsme provedli několik domovních prohlídek a prohlídek /nesrozumitelné/ prostor.

Jana GULDA, moderátorka:
Předseda Věcí veřejných Radek John připustil, že jeho strana dostala vloni od Musila půl milionů korun. Rozhodně ale odmítl, že by šlo o peníze z daňového úniku.

Palestinci nevylučují, že se kvůli Arafatovi obrátí na Mezinárodní trestní soud

Jana GULDA, moderátorka:
Palestinci se chtějí obrátit na mezinárodní trestní soud, pokud se prokáže, že bývalý palestinský prezident Jásir Arafat byl zavražděn. Po odebrání vzorků z Arafatových tělesných ostatků to řekl šéf palestinské komise zkoumající Arafatovu smrt. K exhumaci vedlo zjištění, že se na Arafatových osobních předmětech 8 let po jeho smrti našlo radioaktivní polonium.

Břetislav TUREČEK:
Evropští odborníci teď mají zkoumat, jestli bylo před smrtí také v jeho těle. Palestinský činitel Taufík Tíráví prohlásil, že pokud analýzy prokážou, že Arafata někdo otrávil, obrátí se Palestinci na mezinárodní justici v Haagu. Už ve čtvrtek by mohlo Valné shromáždění hlasovat o uznání Palestiny za nečlenský stát OSN. To by Palestincům umožnilo podávat u Mezinárodního trestního soudu žaloby i na Izrael. Právě tuto zemi Palestinci podezírají, že stála za Arafatovou smrtí. Izrael to popírá. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Centrum Káhiry žije protestem proti novým pravomocím prezidenta

Jana GULDA, moderátorka:
V Káhiře pokračují protesty proti novým pravomocím prezidenta Muhammeda Mursího, který si dekretem udělil právo rozhodujícího slova ve všech klíčových otázkách. Skupiny protivládních demonstrantů se dnes střetly s policisty na známém náměstí Tahrír už před oficiálním začátkem manifestace. Vzduchem létalo kamení a proudil slzný plyn. Podle opozice už během dnešních násilností zahynul jeden demonstrant.

Jan PROKEŠ:
Náměstí proslavené během loňské revoluce, která se svrhla minulý vojenský režim, se během dne rychle zaplňovalo. Po setmění byly na Tahríru odhadem desítky tisíc lidí, které se připojily ke skupinám aktivistů, kempujících v centru prostranství už od pátku. Opoziční hnutí, takzvaný Lidový proud, žádá zrušení prezidentských dekretů, ty prý navracejí Egypt do éry diktatury. Prezident Mursí se pokusil uklidnit opozici i zneklidněné soudce prohlášením, že mimořádnou výkonnou moc použije pouze v případě ohrožení státní suverenity. Jan Prokeš, Radiožurnál.

Česko muselo v Bruselu vysvětlovat chyby a podvody v čerpání evropských fondů

Jana GULDA, moderátorka:
Ministerstvo financí muselo v Bruselu vysvětlovat chyby a podvody v čerpání evropských fondů v Česku. Změny, které chce Česko udělat v kontrole, jak se evropské peníze utrácejí, představil europoslancům náměstek ministra financí Miroslav Matej. Právě tato kontrola v Česku podle Evropského účetního dvora naprosto selhala. Brusel proto letos na řadu měsíců proud evropských peněz do Česka úplně zastavil.

Ondřej HOUSKA:
Náměstek Matej připustil, že kontrola v Česku nedokázala odhalit chyby a korupci související s čerpáním evropských peněz. Zdůraznil ale, že jeho ministerstvo už pracuje na nápravě, kterou oceňuje i Evropská komise.

Miroslav MATEJ, náměstek ministra financí:
Já to neberu tak, že jsem tady obhajoval Českou republiku, jako na koberečku se necítím.

Ondřej HOUSKA:
Podle členky europarlamentu za ČSSD Zuzany Brzobohaté se ale problémy můžou opakovat.

Zuzana BRZOBOHATÁ, europoslankyně /ČSSD/:
Přesto mě to mrzí, pan náměstek mé obavy nerozptýlil.

Ondřej HOUSKA:
Brzobohatá se bojí, že ministerstvo financí nemá na kontrolu hospodaření s eurofondy dost schopných lidí. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Stát bude znovu přispívat na zateplování domů

Jana GULDA, moderátorka:
Stát bude znovu přispívat na zateplování domů. Od srpna spustí fond životního prostředí program Nová zelená úsporám. Do roku 2020 chce vyplatit zhruba 38 miliard korun.

Petr MEDEK:
Část peněz získá z prodeje emisních povolenek. 10 miliardami pak má přispět Evropská unie. Přihlášky začne fond životního prostředí přijímat v srpnu příštího roku. Dotace ale bude vyplácet i na rekonstrukce, které začnou po 1. lednu 2013. Výše dotace pak bude podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy záležet na tom, kolik se ušetří energie.

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí /ODS/:
Podle toho, jaká bude výše úspory, podle toho bude výše té základní nenávratné podpory.

Petr MEDEK:
Žádosti se budou podávat výhradně elektronicky. Pokud si někdo nebude vědět rady, pomůžou mu na všech pracovištích fondu životního prostředí. Vláda si od programu slibuje podpoření české ekonomiky. Nalití peněz do rekonstrukcí domů má vytvořit nová pracovní místa a zvýšit hrubý domácí produkt. Petr Medek, Radiožurnál.

Libereckým hejtmanem je Martin Půta z uskupení Starostové pro Liberecký kraj

Jana GULDA, moderátorka:
Liberecký kraj má po dnešku nové vedení. Byl posledním krajem, kde se sešlo nové zastupitelstvo. Hejtmanem bude Martin Půta z vítězného uskupení Starostové. Ti vytvořili koalici se Změnou pro Liberecký kraj. Půta je už 10 let starostou Hrádku nad Nisou, svého postu se ale chce vzdát.

Metrák vážící Davisův pohár poutá ve dvoraně rozhlasu velkou pozornost

Jana GULDA, moderátorka:
Davisův pohár byl dnes celý den vystaven v hlavního budově Českého rozhlasu. Trofej, kterou vybojovali čeští tenisté podruhé v historii, si přišly prohlédnout stovky lidí. Oproti jiným pohárům je Davis Cup výrazně větší. Stříbrná mísa s podnosem a třemi podstavci je vysoká přes jeden metr a váží 105 kilo. Pohár můžete v rozhlase vidět i zítra.

Jan HERGET:
K Davisu Cupu vede vyznačená prohlídková trasa, kterou mohou návštěvníci jednosměrně procházet. A zájem je velký.

osoba:
Dívala jsem se na celý Davis Cup, takže mě to i celkem zajímalo, jak to vypadá ve skutečnosti.

osoba:
No, je hezký vidět detaily, který jsou na tý míse, to rytí, který v tom je, je to hrozně pěkný, no.

Jan HERGET:
Návštěvníky zaujme nejen slavná stříbrná mísa na velkém podnosu, ale i tři válcovité podstavce.

Michal DVOŘÁK, Česká sportovní:
A kolem toho bodu jsou vlastně umístěny destičky se jménem nejen vítězů, ale finalistů z toho ročníku.

Jan HERGET:
Vysvětlil prvním zájemcům Michal Dvořák z České sportovní, která má trofej na starosti. Davisův pohár je v rozhlase k vidění také ve středu od 9 do 17 hodin. Jan Herget, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio