Zprávy o šesté 27. června 2011

27. červen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nadcházející generální stávka v Řecku ovlivní českou leteckou dopravu, převážně charterové lety posunují časy.

osoba:
Bude uzpůsoben letový plán tak, že o dvě až tři hodiny bude posunut původní čas odletu.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Chystané změny stavebního zákona nahrávají developerům, ale občany umlčí, tvrdí ekologické sdružení.

osoba:
Veřejnost by do budoucna už neměla mít možnost se vyjádřit k detailu staveb, které budou vznikat v okolí našich domovů.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na tři prominenty libyjského režimu, včetně plukovníka Kaddáfího.

redaktor:
Cílem zatykače je dostat obviněné před soud, aby mohli vypovídat ve svých případech. Má jim to také zabránit v maření vyšetřování a v tom, aby pokračovali v páchání trestných činů.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítřek slibuje jasnou nebo skoro jasnou oblohu a teploty až 29 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Nadcházející generální stávka v Řecku ovlivní českou leteckou dopravu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řecký parlament jedná o nepopulárním balíku úsporných opatření. Jeho schválení požadují zahraniční věřitelé výměnou za odvrácení bankrotu této silně zadlužené země. Řečtí odboráři na protest proti úsporám vyhlásili na úterý a středu generální stávku a ta ovlivní i přílety a odlety některých českých letadel. Nejvíc se dotkne cestujících s leteckou společností Travel Service.

Květa MORAVCOVÁ:
Komplikace se očekávají mezi sedmou a jedenáctou a mezi sedmnáctou a jednadvacátou hodinou. Dopravci proto přesouvají lety na jiné časy.

Vlaďka DUFKOVÁ, společnost Travel Service:
O dvě až tři hodiny bude posunut původní čas odletu. Letecká společnost se o klienta postará tím, že mu poskytne občerstvení.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekla Radiožurnálu Vlaďka Dufková ze společnosti Travel Service. Zrušen zatím nebyl žádný let, potvrzuje Michaela Lagronová z Letiště Praha.

Michaela LAGRONOVÁ, Letiště Praha:
V tuto chvíli nemáme nahlášeno od leteckých společností, které spojují Prahu s řeckými destinacemi, žádný zrušený let.

Květa MORAVCOVÁ:
ČSA žádné lety přesouvat nemusí, stejně jako Czech Connect Airlines. Dohromady zítra do Řecka odlétá dva tisíce lidí. Generální stávka ochromí dopravu v Řecku ještě ve středu. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Připravované změny stavebního zákona

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Připravované změny stavebního zákona lidem znemožní mluvit do výstavby továren, velkých skladů, spaloven nebo dálnic. Tvrdí to ekologové. Sdružení Arnika proto dnes uspořádalo na Staroměstském náměstí happening. Ministerstvo pro místní rozvoj kritiku odmítá.

Lucie HUSÁROVÁ:
Scénkou připomínající středověký trest, vytržení jazyka, chtěli ekologové varovat před snahou ministerstva pro místní rozvoj umlčet českou veřejnost. Náměstek ministra Miroslav Kalous takovou interpretaci novely zákona odmítá. Občanská sdružení podle něj sice nebudou mluvit do stavebního řízení, ale do přípravy územních plánů a rozhodnutí budou moci zasahovat a to bez ohledu na podmínku dotčenosti.

Miroslav KALOUS, náměstek ministra pro místní rozvoj:
Jde tedy o nové posílení vlivu veřejnosti na to, co se vlastně v daném území bude či může realizovat.

Lucie HUSÁROVÁ:
Podle Arniky je to ale málo, vysvětluje Martin Skalský.

Martin SKALSKÝ, sdružení Arnika:
Takž lidé by se sice mohli účastnit některých územních řízení a některých dalších rozhodovacích procesů, ale pokud jde o konkrétní podobu staveb nebo organizace třeba i dopravy a podobně, tak do toho už by mluvit vlastně nemohli a tam se často řeší naprosto klíčové věci.

Lucie HUSÁROVÁ:
Podle ministerstva se ale právě připomínek ve stavebním řízení často zneužívá k průtahům. Novela má být hotová do konce června. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Kauza privatizace Mostecké uhelné

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zástupci švýcarské prokuratury dnes opět vyslýchali svědky v kauze privatizace Mostecké uhelné, a to společně s českými policisty a státními zástupci v rámci právní pomoci Švýcarsku. Jde o podezření, že lidé kolem Mostecké uhelné skoupili v 90. letech akcie státní firmy za její vlastní peníze a že poslali zprostředkovaně miliony korun z provize lidem kolem Stanislava Grosse. Dnes vypovídal i někdejší místopředseda sociálnědemokratické vlády a nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Jitka HANŽLOVÁ:
Jeho výslech byl jen doplněním předchozích svědectví. Vyšetřovatelé už v září vyslýchali například expremiéra Miloše Zemana, bývalého ministra průmyslu Miroslava Grégra nebo Vladimíra Špidlu. Pavel Rychetský zdůrazňuje, že k privatizaci Mostecké uhelné dnes nic říct nemohl. Vlastní privatizace se připravovala na fondu národního majetku a na poradě ekonomických ministrů. A vláda to pak jen odhlasovala. Navíc už je to dlouho a údajně si nic nepamatuje. A že pokud šlo o korupci, ta se odehrávala někde v zákulisí a on o ní nic nevěděl. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

ODS nehodlá s Věcmi veřejnými jednat o nových požadavcích nebo zcela nové koaliční smlouvě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
ODS nehodlá s Věcmi veřejnými jednat o nových požadavcích nebo zcela nové koaliční smlouvě. Je ale připravena se dál s nejmenší vládní stranou bavit o dodatku k dokumentu a personálních změnách ve vládě. Rozhodla o tom dnes výkonná rada ODS. Její jednání sledovala Martina Spěváčková. Martino, zaznělo také, kdy se lídři koaličních stran znovu sejdou, aby hledali cestu ven z vládní krize?

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Hezký večer. Tak ten termín se zatím neví. Premiér a předseda ODS Petr Nečas nezmínil ani konkrétní datum, kdy by případně mohli lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podepsat dodatek ke koaliční smlouvě. Premiér ale zdůraznil, že ODS odmítá jednat o nedělním požadavku Věcí veřejných, aby jim koaliční partneři garantovali vyšší rozpočet ministerstev školství a dopravy pro příští rok.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Tím, kdo je zodpovědný za sestavování rozpočtu, ta je vláda připravena se tomu zodpovědně věnovat. Není možné, aby rozpočet byl projednáván nebo předjednáván na jednání K9.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Nečas se naopak nebrání dalšímu jednání o personálním složení vlády, k tomu mu dala podporu i TOP 09, ta hodlá podpořit takové personální změny, které premiér vyjednává. Výkonná rada ODS také dnes rozhodla o zrušení stranického sdružení v Praze 1, a to kvůli vnitřním sporům uvnitř organizace. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Děkana Právnické fakulty v Plzni Květoslava Růžičku dnes Akademický senát neodvolá

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Děkana Právnické fakulty v Plzni Květoslava Růžičku dnes Akademický senát neodvolá. Chtěl se o to ale pokusit kvůli závěrům akreditační komise, která kvůli nedostatkům zásadně omezila na plzeňských právech možnosti studia. Podrobnosti má reportér Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Děkan Růžička je oficiálně nemocný a proto by bylo barbarstvím jednat o jeho odvolání. Tak tento návrh pronesl člen akademického senátu a většina ho schválila. Z diskuse ale vyplynulo, že na straně děkana jsou učitelé, odvolání prosazují především studenti. Krize na právnické fakultě ale pokračuje, protože její vedení /nesrozumitelné/ Akademickému senátu vysvětlit, kdo bude od září učit a jak chce získat akreditaci. Lubomír Smatana, Plzeň.

Haagský soud vydal zatykač na Kaddáfího a jeho syna

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Haagský mezinárodní trestní soud vydal tři zatykače na vůdce libyjského režimu. Příkaz k zatčení se vztahuje na vůdce země Muammara Kaddáfího, jeho syna Saífa a také na šéfa rozvědky Abdalláha Senusího. Soud tak vyhověl žádosti hlavního žalobce tribunálu k nařízení zadržet tyto činovníky libyjského režimu pro jejich podezření z vražd a zločinů proti lidskosti.

Pavel NOVÁK:
Činy, kvůli kterým se soud rozhodl vydat zatykače, jsou u všech tří obviněných stejné. Vraždy a pronásledování civilních obyvatel. Muammar Kaddáfí měl násilí na občanech své země nařídit, jeho syn, vykonávající de facto funkci premiéra a šéf rozvědky Senusí, měli dát rozkazy vojákům. Cílem zatykače je dostat obviněné před soud, aby mohli vypovídat ve svých případech. Má jim to také zabránit v maření vyšetřování a v tom, aby pokračovali v páchání trestných činů. Libye ale není signatářem Římské smlouvy o zřízení Mezinárodního trestního soudu v Haagu a její policie tedy není zatykačem vázaná. Ze sousedů Libye smlouvu podepsaly jen Nigér a Čad. Ani drtivá většina arabských zemí nemusí s tímto soudem spolupracovat. Pavel Novák, Český rozhlas, Benelux.

V pražském Černínském paláci ožívají dvě desetiletí staré události

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V pražském Černínském paláci ožívají dvě desetiletí staré události. Vedle odchodu sovětských vojsk z Československa se na začátku léta 1991 také definitně rozpadla Varšavská smlouva. Stalo se tak na vrcholné schůzce státníků tehdejšího sovětského bloku přímo v dnešním sídle ministerstva zahraničních věcí. Tam se dnes a zítra scházejí přímí účastníci formálního rozpuštění paktu.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Železný svěrák mezi Šebem a Vladivostokem.

David KOUBEK:
Tak nazval Varšavskou smlouvu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Svědkem rozpadu paktu byl Alexandr Vondra, tehdy poradce prezidenta Václava Havla.

Alexandr VONDRA:
O povaze Varšavské smlouvy nejlépe asi hovoří fakt, že jediným vojenským vystoupením byla okupace Československa v srpnu 1968.

David KOUBEK:
Účastníci konference Evropa sjednocená a svobodná připomněli, že nenásilný rozpad bloku, který stal na jedné straně studené války a později také náš vstup do Severoatlantické aliance nebyly samozřejmé a zasloužili se o ně právě noví politici tehdejších sovětských satelitů.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Svoboda, mír, nikdy není zadarmo.

David KOUBEK:
Řekl ministr Schwarzenberg. David Koubek, Radiožurnál.

Dnes si připomínáme památku obětí komunistické totality

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dnes si připomínáme památku obětí komunistické totality. Přesně před 61 lety byla popravena Milada Horáková. Při té příležitosti uspořádala organizace Člověk v tísni několik akcí hlavně pro studenty středních škol. Sešli se v hledišti Národního divadla a shlédli dokument a inscenaci o tragickém osudu doktorky Horákové.

/ Ukázka /

Jan HERGET:
V hledišti tentokrát seděli samí středoškoláci a každý vnímal po svém.

osoba:
Takový smíšený pocity, bylo to určitě jako docela krutý, se vlastně ona držela, potom vlastně ji kvůli tomu popravili.

osoba:
Já jsem teda režim sám osobně nějak nezažil, takže mě to zase tak úplně neoslovilo, ale bylo to opravdu zajímavé.

Jan HERGET:
Z Národního divadla pak studenti došli průvodem na Újezd, kde je památník obětí komunistického režimu. Krátce po poledni uvedly sirény minutu ticha a zastavila se i veškerá doprava. Od památníku obětí komunistického režimu Jan Herget, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio