Zprávy o šesté 26. listopadu 2012

26. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Další problémy provázejí přímou volbu prezidenta

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Další problémy provázejí přímou volbu prezidenta. Po Vladimíru Dlouhém se na Nejvyšší správní soud se stížností obrátí i Tomio Okamura. Jana Bobošíková zatím se žalobou vyčkává. Po úřednících ale chce, aby podpisy přepočítali.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Tomio Okamura považuje ministerstvem zvolený výpočet chybných hlasů za protiústavní a nezákonný. Úředníci podle něj při kontrole podpisů fatálně selhali. Spor o pravost petičních archů je Okamura připraven dotáhnout až k Ústavnímu soudu. Jana Bobošíková zatím považuje žaloby za krajní řešení. Po vnitru ale chce, aby opravilo podle jejích slov zjevné chyby.

Jana BOBOŠÍKOVÁ, šéfka Suverenity:
My očekáváme, že ministerstvo vnitra bude jednat neprodleně.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Ministerstvo vnitra si ale za postupem stojí a podpisy přepočítávat nehodlá. Podle ředitele všeobecné správy resortu Václava Henycha může verdikt úředníků teď změnit pouze soud.

Václav HENYCH, ředitel všeobecné správy resortu:
Není to šprajc ministerstva vnitra, není to to, že bychom řekli ne, my jsme to jednou vydali, tak se o tom nechce bavit, to vůbec ne. Naopak my si připravujeme všechny věci pro případný další úpravy.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Bobošíkové vyprší lhůta pro podání případné stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu ve středu odpoledne. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Policie po zátahu ve věznici Heřmanice obvinila celkem 11 lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čtyři dozorce Vězeňské služby a dalších sedm lidí zatkla policejní inspekce při víkendové razii v heřmanické věznici. Z areálu vyváželi část mědi, kterou vězni třídili z přivezeného odpadu. Kov pak končil ve sběrnách, kde za něj inkasovali peníze.

Petr MEDEK:
11 zatčených přitom nemusí být konečné číslo. Podle ředitele policejní inspekce Ivana Bílka je vyšetřování teprve na začátku.

Ivan BÍLEK, ředitel policejní inspekce:
Nelze vyloučit ani to, že bude tento počet rozšířen.

Petr MEDEK:
Dvěma ze zadržených dozorců hrozí až 10 let vězení. Starali se o to, aby se do areálu dostalo auto, které měď vyváželo ven. Inspekce je zatkla ve chvíli, kdy odváželi jeden a půl tuny kovu. Ve sběrně by za takové množství dostali zhruba 200 tisíc korun. Tímhle způsobem si přitom měli přivydělávat už od května. Na dotaz, jestli se budou bezpečnostní opatření ve věznici zpřísňovat, reagoval její ředitel Petr Kadlec s tím, že položil telefon. Petr Medek, Radiožurnál.

Nový ředitel VZP Kabátek: Pojišťovnu chci udržet ekonomicky stabilní

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Největší zdravotní pojišťovna v Česku má nového ředitele. Pavla Horáka, který rezignoval, vystřídá Zdeněk Kabátek, současný šéf odboru ekonomiky ministerstva zdravotnictví. Do funkce nastoupí v prosinci.

Lenka JANSOVÁ:
Vyrovnané hospodaření a úzká spolupráce s ministerstvem zdravotnictví. To jsou priority nového budoucího ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka. Ten chce také dál rušit akutní lůžka.

Zdeněk KABÁTEK, nově zvolený ředitel VZP:
Já považuji za jednu z prvních věcí, kterým se chci věnovat po nástupu do pozice ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, dokončení smluvních jednání s jednotlivými partnery poskytovateli.

Lenka JANSOVÁ:
Zdeňka Kabátka hned po zvolení zkritizovali opoziční radní. Třeba Michal Sojka, který je v radě za sociální demokracii, tvrdí, že nikdy neřídil žádnou instituci. Ve správní radě nedávno posílil vliv ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Z jejího čela odchází také bývalý poslanec za ODS Marek Šnajdr. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Soud s bývalým šéfem pražských strážníků Vladimírem Kotroušem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přiznáním k podvodnému vylákání 150 tisíc korun začal soud s bývalým šéfem pražských strážníků Vladimírem Kotroušem. Obžaloba ho ale viní z přijetí milionového úplatku. Kotrouš jakákoliv obvinění z korupce odmítá.

Vladimír KOTROUŠ, bývalý šéf pražských strážníků:
Ano, převzal jsem od pana Jíši finanční hotovost za dohodu, že mu pomohu, i když jsem dopředu věděl, že toto nemohu splnit.

Martin DRTINA:
Se slzami v očích Kotrouš svého činu litoval.

Vladimír KOTROUŠ, bývalý šéf pražských strážníků:
S odstupem doby teď vím, že jsem udělal velikou hloupost, že na celou situaci doplácí má rodina.

Martin DRTINA:
Případné překvalifikování by někdejšímu veliteli pražské městské policie mohlo citelně zmírnit trest. Z 12 až 5letý. Státní zástupkyně Jana Herzogová to ale zatím navrhovat nebude.

Jana HERZOGOVÁ, státní zástupkyně:
Žalovaný má právo hájit se, jak uzná za vhodné, takže pokud se přiznal pouze k jednomu skutku, je to jeho právo.

Martin DRTINA:
Paralelně s tím se Kotrouš bude zodpovídat i z nákupu předražených nožů. Vedení policie mělo nakoupit přes 2 tisíce těchto pomůcek pro záchranáře za více než 6 milionů korun. Obvyklá cena je přitom poloviční. Martin Drtina, Radiožurnál.

Nejméně 14 lidí zemřelo při požáru chráněné dílny na jihozápadě Německa

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nejméně 14 lidí zemřelo při požáru chráněné dílny na jihozápadě Německa. Na místě jsou stále hasiči. Hledají 3 pohřešované. A teď se hlásí naše zpravodajka v Německu Klára Stejskalová.

Klára STEJSKALOVÁ:
Počet obětí skutečně nemusí být konečný. V době exploze pracovalo ve chráněné dílně asi 100 lidí. Na místě zasahují na tři stovky záchranářů, hasičů a zdravotníků. Ti museli z hořící dílny vynášet jednotlivé lidi. Zařízení slouží pro těžce tělesně a mentálně postižené. Mezi oběťmi jsou jak chráněnci, tak jejich ošetřovatelé. Co způsobilo explozi a následný požár, se zatím neví. V dílně se pracovalo se dřevem. Otázkou je, zda tam byli i nějaké chemikálie. V této chvíli likvidují hasiči požár a teprve poté začne detailní vyšetřování. O podrobnostech budeme informovat. Z Německa Klára Stejskalová, Český rozhlas.

Slovensko má za sebou první den časově neomezené stávky ve školství

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Slovensko má za sebou první den časově neomezené stávky ve školství. Učitelé i další zaměstnanci požadují zvýšení platů aspoň o 10 procent. Vláda jim ale nechce přidat víc než 5. Stávkuje se na většině základních i středních škol. Učitelé, ale třeba i školní kuchařky dnes protestovali na náměstích velkých slovenských měst.

Vojtěch BERGER:
Tak tady máte na cedulce "Chceme žít, ne živořit".

osoba:
Že chceme žít za normální platy, bychom mohli z toho vyžít.

Vojtěch BERGER:
Myslíte si, že opravdu je problém jenom v těch penězích nebo je tam chyba v systému.

osoba:
Systém, v celým systému, je to nastavený, práce učitelů je podhodnocená.

Vojtěch BERGER:
Ministra školství Dušana Čaploviče ale nechali demonstrace učitelů v klidu. Řekl, že s odbory jednat nebude. Jedna z učitelek si na demonstraci přinesla právě ministrovu karikaturu.

osoba:
Neboť vláda se ptá, kde má vzít, tak jednoduše třeba zalepit díry a třeba vzít zlodějům předražené tendry, je třeba /nesrozumitelné/, tam budou potom peníze, protože všichni platíme daně.

Vojtěch BERGER:
Jak bude dál stávka pokračovat, rozhodnou školské odbory zítra. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Kvůli zadržování dvou Čechů v Řecku demonstrovalo v Praze asi 200 lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kvůli zadržování dvou Čechů v Řecku demonstrovalo v Praze asi 200 lidí. Sešli se před řeckou ambasádou. Velvyslanci předali petici, pod kterou už je 21 tisíc podpisů z celého světa. České vývojáře zadržují řecké úřady už přes 2 měsíce kvůli údajné špionáži. Podle demonstrantů ale neoprávněně.

Daniel VÁVRA:
Oni jsou obviněni z údajné špionáže, v tom případě se teda zařadím mezi špiony, to je prosím letiště.

Ondřej BOUDA:
Jeden z pořadatelů Daniel Vávra ukazuje fotky, na kterých je například stíhačka na vojenském letišti na Limnosu. Jsou mnohem kvalitnější a podrobnější než ty, které jsou součástí spisu jako důkazy proti dvojici Čechů. Vávra je přitom našel běžně dostupné na Internetu. A shromážděným tlumočil i slova řeckého velvyslance.

Daniel VÁVRA:
Řekl nám, že doufá, že se to co nejrychleji vyřeší, že taky není z toho dvakrát nadšen.

Ondřej BOUDA:
Mimo jiné prý také věří, že Češi na Řecko kvůli kauze nezanevřou při plánování svých letošních dovolených. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Jedovatý metanol už má v Česku 37 obětí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jedovatý metanol už má v Česku 37 obětí. V brněnské Nemocnici U svaté Anny zemřel 55letý muž. Nemocnice ho přijala minulý týden ve vážném stavu. Policisté v jeho bytě našli větší množství lihovin. Teď je zkoumají v laboratoři. A znovu se obnovuje bezplatné testování alkoholu na pražské Vysoké škole chemickotechnologické. Lidé si tak mohou před svátky nechat ověřit zásoby alkoholu, které mají doma, jestli neobsahují metanol.

Kvůli zvlněné dálnici D47 podalo ŘSD poslední 4 žaloby na stavební firmy Eurovia a Strabag

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kvůli zvlněné dálnici D47 dnes podalo Ředitelství silnic a dálnic poslední 4 žaloby na stavební firmy Eurovia a Strabag. Celkem jich je tak 12. Tento týden končí pětiletá záruka. Žalobami se stát jistí, aby nemusel závady odstraňovat na své náklady.

Eva KÉZROVÁ:
Přestože /nesrozumitelné/ opravena dvoukilometrovém úseku dálnice z Ostravy do Bohumína společnost Eurovia na vlastní náklady už udělala, místy je vozovka stále zvlněná a nejen kvůli snížené rychlosti jsou řidiči naštvaní.

řidič:
Já nemám slov, to jenom dokumentuje, co to tady všechno je možné u nás.

řidič:
Zakázka je daná, ne, no, tak by to měli respektovat.

Eva KÉZROVÁ:
Ředitelství silnic a dálnic požaduje, aby stavební firmy přijaly odpovědnost za všechny reklamované závady, kterých je více než tisíc. Naproti tomu společnost Eurovia požaduje nejprve určení míry odpovědnosti za jejich vznik. I přes podání žaloby probíhají vzájemná jednání a podle generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka stále nedošlo k dohodě ohledně definitivní podoby oprav, ani o rozsahu nové záruky.

David ČERMÁK, generální ředitel ŘSD:
Z naší strany je to samozřejmě požadavek, aby se stahovaly na veškeré vady, které by byly způsobeny tím materiálem, který je v těch násypových vrstvách.

Eva KÉZROVÁ:
Náklady na opravu jednoho mostu se odhadují na 600 milionů korun. Eva Kézrová, Radiožurnál.

Tunely na stavbě prodloužení pražského metra A do Motola už jsou hotové

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tunely na stavbě prodloužení pražského metra A do Motola už jsou hotové. Dva razící štíty dne krátce po poledni dorazily až do současné konečné stanice Dejvická. Šlo o unikátní moment, kdy se prorážka obou štítů děla současně.

/ Ukázka /

Jan HERGET:
A v tuto chvíli už jsou ve stanici Dejvická oba dva razící štíty, každý z nich má za sebou 4 tisíce 100 metrů a jsou prakticky v cíli. Toto velkolepé představení bedlivě sleduje i stavbyvedoucí David Cyroň.

David CYROŇ, stavbyvedoucí:
My jsme to počítali, je to 590 dnů, to zvládl Tonda a Adéla 503 dní, to je bezmála rok a půl práce intenzivní, bezesný noc, ale dokázali jsme to a je to tady.

Jan HERGET:
Ze stanice Dejvická Jan Herget, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio