Zprávy o šesté 26. června 2012

26. červen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Konec zmatků v ordinacích: Povinný souhlas obou rodičů s léčením dítěte skončí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lékaři už zřejmě nebudou k léčbě dítěte potřebovat souhlas obou rodičů. Novinku, která platí od dubna, ruší poslanecká novela. Dnes ji odsouhlasila vláda. Ještě musí projít sněmovnou. Sám ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 uznal, že nová pravidla rodičům v praxi komplikovala život.

Klára:
Vzhledem k tomu, že jsem svobodná matka, otec se mnou ani s dítětem nežil od jeho narození a v podstatě se o něj vůbec nezajímá, tak vadí mi to už z toho důvodu, že nevím, proč by měl do zdravotních věcí mého syna mluvit.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Stěžuje si na legislativní změnu sedmatřicetiletá Klára z Chlumce nad Cidlinou. Sehnat podpis bývalého partnera se ale nedaří i řadě rozvedených rodičů. A v ordinacích dětských lékařů sedí někdy i bezradně maminky, jejichž manžel zrovna odjel například na služební cestu. Říká primářka dětského oddělení třebíčské nemocnice Alena Holubová.

Alena HOLUBOVÁ, primářka dětského oddělení třebíčské nemocnice:
Asi ten zákon byl daný do platnosti příliš brzy bez nějakého připomínkového řízení, protože když se v takto krátké době ukázalo, že nevyhovuje a už se chystá novela, tak zřejmě byl ušitý horkou jehlou.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Opravenou novelu teď posoudí poslanci. Schválit jí mají ve zrychleném řízení. Rodičům už tak brzy ubude starosta navíc a lékařům zase zbytečné papírování. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Vlasta Parkanová z TOP 09 k nákupu letounů CASA znalecký posudek nepotřebovala

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Exministryně obrany Vlasta Parkanová z TOP 09 k nákupu letounů CASA znalecký posudek nepotřebovala. Tvrdí to i další posudek, tentokrát o člena legislativní rady vlády. Jde o druhý posudek, který v postu Parkanové v kauze údajně předražených vojenských letounů hájí. První vypracoval Ústav státu a práva. Poslední dokument nechala udělat vicepremiérka a šéfka legislativní rady Karolína Peake z LIDEM.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Vzhledem k tomu, že skutečně mám určité pochybnosti o této kauze, i proto jsem si tento posudek zadala, nejenom jako místopředsedkyně vlády, ale také jako poslankyně, která se bude muset rozhodnout, jak v této kauze hlasovat.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zítra se bude kauzou Vlasty Parkanové zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Konečný verdikt, jestli ji vydají policii ke stíhání, vynese sněmovna na červencové schůzi. Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová se nechala slyšet, že požádá všechny poslance své strany, aby hlasovali pro vydání Parkanové. Také ČSSD se kloní k tomu, že by Parkanová měla být imunity zbavena. Naopak za místopředsedkyni sněmovny se postavila její TOP 09.

Generální inspekce zatkla policisty kvůli daňovým podvodům

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Generální inspekce zatkla policisty kvůli daňovým podvodům. Inspektoři zadrželi celkem 9 lidí. U policie pracovali 3 z nich. Inspekce bezpečnostních sborů akci připravovala několik měsíců. Radiožurnálu to potvrdila její mluvčí Radka Sándorová.

Radka SÁNDOROVÁ, mluvčí inspekce Policie České republiky:
Cílem té naší akce bylo rozbít skupinu pachatelů, která se zabývá rozsáhlou trestnou činností, spočívající v krácení spotřební daně, a to v souvislosti s nelegálním dovozem minerálního oleje do naší republiky. To bylo zadrženo celkem 9 pachatelů, 3 z nich jsou příslušníky Policie České republiky. Do této chvíli zatím nebyl nikdo obviněn, ale stále probíhají úkony trestního řízení.

O 300 milionů korun by v příštím roce mohla přijít Akademie věd

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O 300 milionů korun by v příštím roce mohla přijít Akademie věd. Na předběžných škrtech v rozpočtu u největší vědecké organizace v Česku se shodla vláda.

Petra BENEŠOVÁ:
Rozpočet ještě není definitivní. Pokud by ale akademie přišla o sta miliony, příští rok bude podle předsedy Jiřího Drahoše problematický.

Jiří DRAHOŠ, předseda Akademie věd ČR:
Propouštět lidi nebo ten deficit sanovat z centra, to znamená, nekupovat přístroje.

Petra BENEŠOVÁ:
Kabinet odsouhlasil návrh rady vlády pro výzkum vývoje a inovace, který s takovými škrty počítá. Řekl ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Byť jsme si vědomi toho, že samozřejmě povedeme další jednání a jsme si vědomi toho, že ta čísla nejsou konečná.

Petra BENEŠOVÁ:
Příští rok by mělo jít celkově na vědu zhruba 26 miliard korun. Definitivně se o rozpočtu rozhodne na podzim. Petra Benešová, Radiožurnál.

ČEZ se dohodl s Evropskou komisí a uzavře jednu ze svých starších uhelných elektráren

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
ČEZ se dohodl s Evropskou komisí a uzavře jednu ze svých starších uhelných elektráren. Brusel polostátní energetickou firmu podezíral, že záměrně blokuje kapacitu přenosové soustavy a omezuje tím konkurenci na trhu. Kvůli blokaci ČEZu pro paroplynovou elektrárnu v Počeradech neuspěla se svou žádostí Mostecká uhelná, která také chtěla stavět elektrárnu. Proč ČEZ na dohodu přistoupil, vysvětluje ředitel jeho obchodní divize Alan Svoboda.

Alan SVOBODA, ředitel obchodní divize ČEZ:
Je to případ, který komise zřejmě, kdybychom pokračovali dál v obhajobě, tak by mohlo následovat sdělení, pokuty a pak bychom se museli bránit soudní cestou, my jsme proto hledali pragmaticky řešení, které vede k dohodě tak, abychom nemuseli dál plýtvat energií nad obhajobou a vysvětlováním, ale abychom se mohli věnovat dále rozvoji aktivitám firmy.

V Chorvatsku identifikovali 6 z 8 českých turistů, kteří zahynuli v sobotu při nehodě autobusu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Chorvatsku identifikovali 6 z 8 českých turistů, kteří zahynuli v sobotu při nehodě autobusu na dálnici A1. Identifikace zbylých dvou už prý nebude dlouho trvat. Déle si ale počkáme na stanovení příčin nehody. Znalci musí nejdřív prozkoumat vozidlo a prověřit jeho technický stav. V chorvatských nemocnicích zůstávají už jen 4 pacientky z havarovaného autobusu. Ostatní turisté jsou doma nebo se léčí v České republice.

Turecký premiér varoval Sýrii před dalšími incidenty na společné hranici

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sestřelení turecké stíhačky syrskou armádou projednali v bruselském sídle NATO velvyslanci jeho členských zemí. Ke svolání mimořádného zasedání severoatlantické rady podle článku 4 Washingtonské smlouvy nedochází často. O konzultace požádalo Turecko, které chtěl ukázat, že jeho incident se Sýrií může být ohrožením celé Aliance.

Břetislav TUREČEK:
Ankara připouští, že stroj vletěl do syrské zóny. Syřané ho prý ale sestřelili, až když se vzdálil. To, že Turecko na syrskou akci zatím neodpovědělo, není podle Erdogana slabost, ale rozvaha. Damašek přitom tvrdí, že letoun byl pouze dva kilometry od syrského pobřeží a nebyly prý jasné jeho úmysly ani totožnost. Někteří vojenští analytici v Rusku i na Západě spekulují, že Turci možná průletem chtěli vyzkoušet a odhalit syrskou protivzdušnou obranu. Stále častěji se totiž mluví například o tom, že by některé západní země mohly leteckými zásilkami vyzbrojovat syrské povstalce. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A o stanovisku z Bruselu teď informuje náš zpravodaj Pavel Novák.

Pavel NOVÁK:
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen označil syrský útok za nepřijatelný a Severoatlantická aliance ho ostře odsoudila. Je to podle ní další příklad syrského ignorování mezinárodních norem, míru, bezpečnosti a lidského života. Aliance bude vývoj situace na jihovýchodní hranici NATO nadále bedlivě sledovat. Rasmussen připomněl, že bezpečnost Aliance je nedělitelná a NATO bude s Tureckem solidární. Dnešní jednání bylo pouze konzultací situace s ohroženým členem Aliance. Nikdo zatím nepožádal o použití článku 5 Washingtonské smlouvy, tedy zahájení kolektivní akce na obranu napadeného členského státu. Z centrály NATO Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Děti mohou naposledy cestovat do ciziny bez pasu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rodiče, kteří odjíždějí na dovolenou do zahraničí, už musí mít pasy i pro všechny své děti. Dnes naposled platí zápisy dětí v cestovních dokladech dospělých a od zítřka je v cizině nutný vlastní doklad totožnosti pro každého. Požaduje to i Evropský parlament.

Martin KNITL:
Toto nenápadné nařízení rozpoutalo rekordní útok na pasová oddělení v celé republice. Ve frontách lidé stávali ráno ještě za tmy, aby na ně ten den vůbec přišla řada.

Jana ZAJACOVÁ:
Jsem tady vlastně teď potřetí, dneska už tak ještě 12 čísel a jsem na řadě, tak dneska už to snad klapne.

Martin KNITL:
Paní Jana Zajacová z Ostravy věděla, že musí. S malou dcerou chce na prázdniny do Chorvatska. Kdyby se normálně objednal přes Internet, dostala by se na řadu teprve včera.

Jana ZAJACOVÁ:
Plus, když si spočítám 30 dnů na vystavení pasu, takže to bychom nestihli, no, tak jsem to musela vystát.

Martin KNITL:
Takže paní Zajacová na dovolenou nakonec pojede. Mnozí z těch, kteří se front zalekli, to ale říci nemohou. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Lidé si připomněli oběti totality u symbolického hrobu Milady Horákové

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na Vyšehradském hřbitově v Praze lidé vzpomínali na Miladu Horákovou. Účastníci pietního shromáždění se shodli na tom, že to byla statečná žena. U symbolického hrobu si v předvečer výročí připomněli její popravu po vykonstruovaném procesu. Pietu organizoval klub doktorky Milady Horákové. Na dny kolem popravy zavzpomínal i jeho předseda František Šedivý.

František ŠEDIVÝ, předseda Klubu Milady Horákové:
To byla taková hrozná doba. A tenhle ten čin byl skutečně, protože já jsem samozřejmě prožíval také heydrichiádu a asi tak nějak se to s tím dá srovnávat, že ta hrůza, která se na ten národ valí, tu jsem si plně uvědomoval. Jako jsem si ji uvědomoval tehdy, tak jsem si ji uvědomoval v tom, kdy tedy sáhli na život Miladě Horákové. Bylo vidět, že jsou všeho schopni.

autor: tet
Spustit audio