Zprávy o šesté 26. července 2012

26. červenec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Česko opět nedostane evropské peníze pro školství

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko opět nedostane evropské peníze pro školství. Brusel odmítl uvolnit zablokované prostředky pro operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Evropská komise to sdělila Českému rozhlasu. Ministerstvo školství totiž nedokázalo napravit chyby v systému čerpání evropských peněz. Pokračuje nás zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska.

Ondřej HOUSKA:
České ministerstvo školství nedokázalo přijít s takovými opatřeními, které by podle Evropské komise zajistily, že se evropské peníze budou v Česku čerpat řádně a bez problémů, hlavní problém zůstává v nedostatečné kontrole toho, jak se v Česku evropské peníze utrácejí. Teď má Česko další už poslední dva měsíce na nápravu této situace, pokud nepodnikne nezbytné kroky tak může přijít o peníze z tohoto programu, teoreticky by dokonce Česko mohlo přijít o všech padesát miliard korun, které jsou v evropských fondech pro české školství vyhrazeny, taková ztráta je ale jen teoretická, ve skutečnosti hrozí spíše menší finanční ztráty. O peníze by nepřišli příjemci dotací, ty už je totiž dostali vyplacené z českého státního rozpočtu, o peníze by přišel právě český státní rozpočet. Tolik Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo školství zprávu Evropské komise zatím nedostalo, resort ale odmítá, že by Česko mohlo přijít o celou částku, tedy o padesát miliard korun. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek Radiožurnálu řekl, že školství už některá nápravná opatření přijalo a je připraveno i k dalším krokům.

Michal ZAORÁLEK, náměstek ministra pro evropské záležitosti:
Podle našich informací ze současných jednání s Evropskou komisí na námi navržená nápravná opatření pro ty zjištění, která jsme nerozporovali, jsou dostatečná. Samozřejmě neočekáváme, že plně vyhoví všem našim připomínkám. Na ty budeme reagovat ve dvouměsíční lhůtě, včetně vyřešení požadavku Evropské komise na plošné finanční korekce za některá pochybení.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Téma rozšíříme už za chvíli v Ozvěnách dne.

Registr vozidel už vydrží větší zátěž

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Registr vozidel už vydrží větší zátěž, celou noc na tom pracovala skupina expertů z ministerstva dopravy i vnitra, policejního prezidia i firmy ATS Telcom. Ráno se tak systém rozběhl a bez přestávky odbavoval klienty celý den.

Petr MEDEK:
Teď zbývá především vyřešit napojení registru na evidenci obyvatel, bez něj musejí úředníci vyplňovat údaje ručně, navíc neodhalí, když chce někdo převést auto na člověka, který už zemřel.

Josef MIHALÍK, šéf pražského odboru dopravy:
V současné době to nezjistíme, pokud někdo zemře, my to nezjistíme.

Petr MEDEK:
Potvrdil šéf pražského odboru dopravy Josef Mihalík, po spuštění nového registru navíc vůbec nešlo přihlašovat veterány, nebo sportovní auta. Noční testy registru vozidel nezjistily, kdo může za jeho výpadky, odhalení pravé příčiny je pro ministerstvo dopravy zásadní, protože je s ním spojené setrvání ministra Pavla Dobeše ze strany LIDEM ve funkci. Petr Medek, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A kvůli nefunkčnímu registru už řada lidí požaduje po ministerstvu dopravy odškodné.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Tomu, že mají lidé, kteří prostáli zbytečně hodiny na registrech vozidel žádat o odškodné, vyzval ombudsman Pavel Varvařovský. Stát by měl podle něho zaplatit i takzvanou nemajetkovou újmu.

Pavel VARVAŘOVSKÝ, ombudsman:
Například za ztracený čas, za opakované čekání, za nevyřízení, za případný stres.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Jak o odškodné žádat a hlavně jaké doklady a údaje k žádosti připojit poradí lidem přímo na ministerstvu dopravy. Kam se mají obrátit, vysvětlil náměstek ministra dopravy Ivo Toman.

Ivo TOMAN, náměstek ministra dopravy:
Každou stížnost, každou žádost o refundaci od našich spoluobčanů zaevidujeme na odboru auditu a kontroly, pošleme informace, co musí přesně v rámci toho prvního úkonu dodat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Potřebné kontakty jsou na webových stránkách ministerstva. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Práce na dálnici D8 zatím pokračují, o dalším postupu se jedná

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Práce na dostavbě dálnice D8 se zatím nezastavily. Podle rozhodnutí ústeckého krajského soudu budou muset úředníci znovu řešit výtky ekologických aktivistů. Ředitelství silnic a dálnic teď zkoumá rozsudek a ještě nerozhodlo, jaká opatření přijme. Stavební práce tak zatím pokračují, Radiožurnálu to potvrdila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Nina LEDVINOVÁ, mluvčí ŘSD:
Rozsah opatření, která budeme muset na stavbě přijmout v tuto chvíli řešíme a budeme o nich informovat veřejnost v průběhu příštího týdne.

Letos už podruhé si poslanci na Slovensku omezili imunitu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Letos už podruhé si poslanci na Slovensku omezili imunitu. Slovenská policie už nebude potřebovat souhlas parlamentu k tomu, aby mohla proti poslanci zahájit trestní stíhání. Slovenský, poslancům tak zůstane absolutní imunita pouze na výroky pronesené v parlamentu a na hlasování.

Vojtěch BERGER:
Přestupkovou imunitu si poslanci zrušili už letos v únoru, krátce před parlamentními volbami. Dnešní zrušením trestněprávní imunity znamená, že policie při podezření na trestný čin může poslance začít stíhat bez souhlasu parlamentu. Na to, aby policie vzala policie do vazby bude stále potřebovat souhlas sněmovny a pokud policie přistihne poslance přímo při činu, tak bude potřebovat souhlas mandátového a imunitního výboru, aby mohla poslance zadržet. Diskusi o zrušení imunity poslanců urychlila začátkem letošního roku také korupční kauza Gorila, ve které měla finanční skupina Penta údajně uplácet slovenské politiky a státní úředníky. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin je terčem kritiky ruské opozice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin je terčem kritiky ruské opozice. Důvodem je jeho někdejší podnikání a trvalý pobyt v České republice. Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj obvinil jednoho z nejvýše postavených ruských úředníků, že je zahraniční agent. Zároveň ho viní z falšování dokumentů a neplacení daní.

Lenka KABRHELOVÁ:
Šéf ruského Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin údajně v České republice spoluvlastnil firmu Law Bohemia. Přestože do státní služby v Rusku vstoupil už v roce 2001, z podnikání údajně odešel až o dva roky později. Právník a opoziční lídr Alexej Navalnyj hlavnímu vyšetřovateli vyčítá, že i přesto, že v Rusku zastává vysokou funkci s dostupem k tajným informacím, získal povolení k trvalému pobytu v České republice, členské zemi NATO. Všechny informace lídr ruské opozice publikuje na svých internetových stránkách i s příslušnými dokumenty. V několika případech Bastrykina obviňuje z jejich padělání. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Civilní kontrarozvědka se k případu Bastrykin nechtěla vyjadřovat. Její mluvčí Jan Šubrt ale zároveň zdůraznil, že BIS obecně lidi napojené na ruské zpravodajské služby sleduje.

Jan ŠUBRT, mluvčí civilní kontrarozvědky:
Nicméně mohu ujistit, že osoby, které se u nás pohybují a jsou podezřelé z kontaktu nebo vazeb na ruskojazyčný organizovaný zločin, nebo ze spojení s ruskými zpravodajskými službami, a to bez ohledu na jejich státní příslušnost, jsou pod naší kontrolou.

Británie využije šanci a předvede světu přátelské olympijské hry

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Británie využije šanci a předvede světu přátelské olympijské hry. Takovou zprávu vyslal do světa britský premiér David Cameron. Zpochybnil kritiku amerického prezidentského kandidáta Mitta Romneyho, který připravenost Londýna zpochybnil.

Jiří HOŠEK:
Vymáčkneme ze sebe to nejlepší i v pro nás ekonomicky složité době, prohlásil Cameron. Ten vyzdvihl výstavbu úžasného Olympijského parku, který vyrostl během sedmi let absolutně z ničeho. Podle ministerského předsedy je naprostou prioritou zajištění bezpečnosti her, jejich vyznění prý bude velmi přátelské. Nabídneme návštěvníkům to nejlepší z naší historie, britských institucí a vůbec ostrovní kultury, slibuje David Cameron, který se taky pokusil nepřímo vymezit vůči předchozím hrám v Pekingu. Tohle nejsou státem řízené hry, tuhle olympiádu řídí lidé, utrousil britský premiér. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Organizátor Filmového klubu Marcel Římák se dočkal pocty na Letní filmové škole

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Organizátor Filmového klubu Marcel Římák se dočkal pocty na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Za pravidelné semináře a přehlídky ruských a asijských filmů ve Veselí nad Moravou získal ocenění od Asociace českých filmových klubů. Filmový klub ve Veselí organizuje už dvacet let, největší zájem má podle něj hlavně mladé publikum.

Marcel ŘÍMÁK, organizátor Filmového klubu:
Do Filmového klubu chodí hlavně mladí, študáci, středoškoláci, které to ale přestane po určité době bavit, nebo se odstěhují, nebo prostě mají jiné zájmy a zase dochází noví a noví, takže ta nějaká výchova trošku pokulhává v tom, že se kolikrát stává, že v tom kině jsem nejstarším divákem jako já, což mne mrzí, protože se kolikrát divím, kde jsou mí vrstevníci.

autor: tet
Spustit audio