Zprávy o šesté 25. ledna 2012

25. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Do pomoci eurozóně se zapojíme také

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do pomoci eurozóně se zapojíme také. O tomto postupu rozhodla vláda. Mezinárodnímu měnovému fondu ale půjčíme méně peněz než původně požadovaných téměř 90 miliard korun. Půjčka by neměla překročit 38 miliard. O žádosti vlády ještě rozhodne Česká národní banka.

Václava MAREŠOVÁ:
Na fungování eurozóny jsme závislí. To je podle premiéra Petra Nečase jeden z důvodů, proč Česko peníze půjčí. Vláda ale požadovanou sumu snížila na 38 miliard korun.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Byla zvolena matematická formule, to znamená, aby to na hlavu bylo zhruba tolik, co poskytuje Polsko, a aby to nebylo více než poskytuje eurozónní Slovensko.

Václava MAREŠOVÁ:
Podle Nečase tak dáváme najevo, že v Evropě patříme mezi zdravé ekonomiky. Půjčka se státního rozpočtu nedotkne. Pocházet bude z rezerv České národní banky. Její mluvčí Marek Petruš dodává, že bankéři by o ní mohli rozhodnout už ve čtvrtek.

Marek PETRUŠ, mluvčí České národní banky:
Bude záležet na tom, kdy vláda provede ten formální krok a v této věci se na Českou národní banku obrátí.

Václava MAREŠOVÁ:
Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach zdůraznil, že je dobře, že Česko pouze nenatahuje ruku směrem k Evropské unii, ale když je potřeba, také pomůže.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Bude důležité, aby skutečně ty prostředky sloužily k tomu, že se evropská zóna stabilizuje.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Zaměstnanci úřadů práce kritizují nový systém vyplácení dávek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zaměstnanci úřadů práce kritizují nový systém vyplácení dávek. Je podle nich nefunkční a ohrožuje vyplácení peněz potřebným. Odbory z úřadů práce v Litoměřicích a Ostravě proto vyzvaly vedení resortu k nápravě a své kolegy k hlášení všech problémů, které se systémem mají. Pohrozili i trestním oznámením na ministra práce Jaromíra Drábka pro ohrožení výkonu státní správy. S litoměřickými odboráři se dnes sešel generální ředitel úřadu práce Jiří Kubeša.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Chyby v systému výplaty sociálních dávek budou hlásit informatici z jednotlivých úřadů práce do Prahy a tam se problém bude řešit centrálně. Litoměřický úřad práce si může sjednat posily. To je výsledek jednání litoměřických odborářů se šéfem úřadu práce Jiřím Kubešou. Litoměřičtí ale, jak řekla za tamní odbory Eva Pešková, spokojení nejsou.

Eva PEŠKOVÁ, odbor sociální péče:
Jsme přesvědčeni o tom, že ten program nemůže fungovat na základě toho, co máme od informatiků, co se nám ozvali na tu naší výzvu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Jiří Kubeše dílčí problémy ve výplatách dávek nepopírá. To, že by byl systém nefunkční, ale odmítá.

Jiří KUBEŠA, generální ředitel úřadu práce:
V současné době máme z jednoho a půl milionu dávek, které má vyplatit asi 1,4 miliony již vyplacenou, čili v žádném případě nejde o nefunkční systém, je zatím /nesrozumitelné/, protože dolaďujeme ty věci, které je třeba.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Stomilionová škoda vznikla kvůli podvodům s prodejem tříděného uhlí společnosti Czech Coal

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejméně stomilionová škoda vznikla kvůli podvodům s prodejem tříděného uhlí společnosti Czech Coal. Podvody odhalilo rozsáhlé interní vyšetřování uvnitř společnosti. Kontroly zjistily, že část zaměstnanců odboru nákupu a prodeje uhlí prodávala načerno uhlí společnostem, které s hnědým uhlím obchodují.

Eva HOLÁ:
Vyšetřování, které trvalo téměř rok, odhalilo organizovanou skupinu zaměstnanců společnosti Czech Coal, kteří bez vědomí představenstva prodávali obrovské množství tříděného uhlí za výrazně nižší ceny. Na těch se dohodli s kupujícími. Někteří pracovníci Czech Coalu měli z obchodu osobní zisk. Vedení společnosti proto rozhodlo o okamžitém zrušení celého odboru nákupu a prodeje uhlí Czech Coalu. Navíc na všechny podá firma trestní oznámení a přijme taková bezpečnostní opatření, aby se situace už nemohla opakovat. Pro Radiožurnál Eva Holá, Most.

Nový občanský zákoník zřejmě začne platit už v roce 2014

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nový občanský zákoník zřejmě začne platit už v roce 2014. Senát nakonec neodložil účinnost normy o dva roky. Nový kodex tak míří k podpisu prezidentovi. Jednání Senátu sleduje Martina Spěváčková, která má podrobnosti.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Někteří sociální demokraté zmínili postoje a pro odklad kodexu nehlasovali. Normu tak senátoři ani nezamítli, ani neschválili. Nový občanský zákoník teď bude ležet tady v Senátu, dokud nedojde k uplynutí takzvané marné lhůty a poté bude považován za schválený a půjde k podpisu k prezidentovi. Kodex mění tři základní okruhy rodinu, vlastnictví a smlouvy. Čítá přes tři stovky paragrafů a podle ministra spravedlnosti Jiří Pospíšila znamená rozchod s komunistickým právem. Kodex má ale celou řadu kritiků a to i z řad odborníků, ti mu nejčastěji vyčítají, že není příliš srozumitelný a že do života občanů vnese zmatek. Ze Senátu Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Oslavy výročí Mubarakova odchodu přerostly v protivládní protesty

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Statisíce Egypťanů si dnes připomínají rok od začátku revoluce, která svrhla prezidenta Husního Mubaraka. Toho nahradila dodnes trvající vojenská vláda. To, co měly být oslavy, tak na mnoha místech přerostl spíš v další protivládní protesty. Samotný Mubarak je mezitím na smrtelné posteli a před soudem se zpovídá ze svých údajných zločinů, včetně loňské smrti asi 800 demonstrantů.

Břetislav TUREČEK:
Generálové v den výročí znovu vydali prohlášení, že do konce června předají moc civilistům hned poté, co bude zvolen nový prezident. Vojenské vedení také Egypťanům připomnělo, že mají za sebou demokratické volby. A nejlidnatější arabská země se prý také dočká nové ústavy. Přesto je nejsilnější emocí výročních oslav frustrace nad tím, že i zemi s novým parlamentem stále řídí armáda. Její závazky o předání moci nepřesvědčily hlavně mladé Egypťany. Mnoho z nich tvrdí, že Mubarak už sice u moci není, ale jinak se prý v zemi vůbec nic nezměnilo. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Evropská komise navrhla reformu ochrany osobních údajů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Naše osobní data by měla být ve větším bezpečí v celé Evropské unii. Nové právní předpisy mají stanovit minimální standardy společné pro všechny unijní státy. Občan si pak bude moci být jistý, že se s informacemi o něm nakládá všude v Unii bezpečně. Má to podpořit ochotu Evropanů nakupovat přes Internet. Podle průzkumu Eurobarometr se totiž 72 procent Evropanů obává, že nad svými daty zadanými na Internetu nemá plnou kontrolu.

Pavel NOVÁK:
Občané Unie se musejí vždy dozvědět, jak s bude s údaji o nich zacházet. Souhlas s jejich použitím musí vyjádřit explicitně a ne jen mlčky, prezentovala jednu ze zásad obsaženou v návrhu komisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová. Informace o tom, kdo, jak a k čemu poskytnuté údaje použije, musejí být pro spotřebitele jasné, srozumitelné a psané nekomplikovaným jazykem. Má se také posílit právo uživatelů sociálních sítí a dalších internetových aplikací nechat u poskytovatele služeb údaje o sobě úplně smazat. Podnikatelům se mají ušetřit peníze placené za autorizaci jejich nakládání s osobními údaji. Měli by ji provést jen jednou ve státě, kde sídlí a ne v každém, kde služby poskytují. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Americká společnost Apple oznámila nečekané zisky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Počítačová společnost Apple měla výborné výsledky. V posledním čtvrtletí roku 2011 zdvojnásobila meziročně zisky. Dnes se po otevření newyorské burzy firma dostala na pozici nejvýš hodnocené společnosti, s jejímž akciemi se veřejně obchoduje.

Vít POHANKA:
Na odbyt šly hlavně chytré mobily iPhone a tabletové počítače iPad. Prodej obou produktů se v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně zdvojnásobil. Firmě Apple nahrává stále rostoucí obliba takových produktů na americkém trhu. Ve Spojených státech má nějaký typ tabletového počítače už každý třetí dospělý člověk. I když Apple čelí konkurenci jiných výrobců, udržuje si pozici lídra na trhu, který nejrychleji zavádí inovace a může své produkty prodávat dráž. Hodnota firmy Apple s růstem ceny jejích akcií vzrostla na zhruba 420 miliard dolarů. Stala se tak nejhodnotnější soukromou firmou na světě. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Psychiatrická léčebna v Dobřanech na jižním Plzeňsku zpřísní kontroly síťových lůžek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Psychiatrická léčebna v Dobřanech na jižním Plzeňsku zpřísní kontroly síťových lůžek. Uvažuje také o pořízení záznamových kamer. Reaguje tak na případ z minulého pátku, kdy se na síti lůžka oběsila jednapadesátiletá pacientka. Těchto lůžek má léčebna v současnosti 10. V minulosti jich bylo ale až 140. Jejich využívání reguluje metodika ministerstva zdravotnictví. Podle ředitele léčebny Vladislava Žižky jsou do nich pacienti umisťováni jen v nutných případech a využití lůžek už nejde víc omezit.

Vladislav ŽIŽKA, ředitel léčebny:
To nemůžete nařizovat doktorovi, protože to bych musel každého toho pacienta sám jít vyšetřit a pak to bude otázka odborného nálezu, já ho uvidím chvilku, a to ne, vy můžete neustále opakovat to, co se opakuje, a podle toho to taky vypadá, že počet těch lůžek i využívání všech omezovacích prostředků výrazně klesá.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Případ oběšené pacientky stále ještě vyšetřuje policie. Výsledky by měly být v pondělí.

Meda Mládková představila v Praze nová díla Františka Kupky ze své sbírky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Meda Mládková představila v Praze nová díla Františka Kupky ze své sbírky. Rané práce na papíře a několik obrazů doplní expozici Muzea Kampa. Mládková koupila čtyři desítky děl světoznámého umělce za půl milionu dolarů v USA od historičky umění, která díla získala přímo od autora. Do Prahy je dnes přivezl vládní speciál, ve kterém se vracel z návštěvy Spojených států ministr obrany Alexandr Vondra.

autor: jut
Spustit audio