Zprávy o šesté 23. září 2012

23. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policie už má v metylalkoholové kauze jasno

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Policie už má v metylalkoholové kauze jasno. Kriminalisté pracují jen s jedinou vyšetřovací verzí a jsou na stopě organizátorům nelegální výroby alkoholu.

Petr MEDEK:
Policejní prezident Martin Červíček uvedl, že se dostali k předpokládanému vrcholu pyramidy výrobců závadného alkoholu. Podrobnosti ale ještě nechtěl prozradit.

Martin ČERVÍČEK, policejní prezident:
Nikdo nemá zájem na tom, abychom nějakým způsobem znehodnotili tu poslední fázi.

Petr MEDEK:
Dá se předpokládat, že za posun ve vyšetřování může čtvrteční razie v Opavě, při ní policisté našli šest tisíc litrů podezřelé tekutiny. Mělo jít o metylalkohol do nemrznoucích směsí. Vyšetřovatelé doteď obvinili jednačtyřicet lidí, sedmnáct jich skončilo ve vazbě. Dvě třetiny ze zadržených mají přímou souvislost s metylalkoholovou aférou, ostatní jsou další nelegální výrobci, kteří v policejních sítích uvízli.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
A Petr Medek kolega, je teď se mnou živě ve studiu, škody z částečné prohibice dnes sečetli i restaurace. Petře, o kolik jim klesly tržby?

Petr MEDEK:
Tak restaurace odhadují škody na čtyřicet milionů korun denně. Propad tržeb je tak asi pětinový, prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek uvedl, že by stát měl podnikům, kterým škody vznikly poskytnou úlevy. No a o kompenzacích budou zítra jednat i výrobci a dovozci lihovin. K obnovení prodeje tvrdého alkoholu mají přispět i nové kolky. Ty by měly dostat lahve, které se vyrobily, nebo dovezly až po vypuknutí metanolové aféry. Připravované kolky, kterých má Státní tiskárna cenin vyrobit do středy dvacet milionů, jsou ale jenom provizorní.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Kauzu otráveného alkoholu dnes celý den sledoval kolega Petr Medek.

Stáčírna tradiční karlovarské likérky se rozjela výrobou nového produktu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Alespoň dočasnou práci mají ode dneška zaměstnanci karlovarské likérky Jan Becher. Na trh uvádějí výrobek s nižším procentem alkoholu.

Zdeněk TRNKA:
Stáčírna tradiční karlovarské likérky se rozjela výrobou nového produktu, který má pouze devatenáct procent alkoholu. Jeho výroba bude pravděpodobně zastavena poté, co skončí plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu, stejně jako jeho export.

Vladimír DAREBNÍK, výrobní ředitel:
Tahle ta první partie bude mít asi 70 tisíc lahví, pokud bude větší zájem samozřejmě budeme pokračovat.

Zdeněk TRNKA:
Vysvětluje výrobní ředitel firmy Vladimír Darebník, podle kterého chce Becherovka tímto krokem očistit své jméno a snížit ekonomické ztráty. Nejistota pro firmu i zaměstnance ale podle něho trvá dál.

Vladimír DAREBNÍK, výrobní ředitel:
Pro další dny předpokládáme, že zaměstnanci zůstanou opět doma.

Zdeněk TRNKA:
Pro Radiožurnál Zdeněk Trnka, Karlovy Vary.

Přes 200 tisíc lidí přilákaly Dny NATO v Ostravě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Přes 200 tisíc lidí přilákaly Dny NATO v Ostravě. Největší úspěch mezi návštěvníky zaznamenali britští akrobati Red Arrows a americký bombardér B52.

dítě:
No mě se líbí jenom bombardér. Líbí se mi, že je strašně velký, až budu velký, tak chci řídit bombardéra.

Jana JEKELOVÁ:
Pětiletý blonďák Adam už o své budoucnosti jasno. Teď se ale ještě před úctyhodným rozpětím křídel amerického bombardéru raději pevně drží tatínka za ruku. Leteckou přehlídku si nenechali ujít ani nadšenci z řad profesionálů. Třeba šestapadesátiletý Aleš Koutný z Brna se díval na nebe a spokojeně se usmíval. Pohled z ptačí perspektivy zná velmi důvěrně.

Aleš KOUTNÝ, profesionální letec:
Díky tomu, že jsem to měl jako koníčka od kluka tak jsem ještě dodnes profesionálně letec. Já lítám s dopravním letadlem, to je moje kancelář, dneska mám volno, tak si tady vychutnávám tu atmosféru.

Jana JEKELOVÁ:
Armádní letouny se na mošnovské letiště sletí zase za rok. Už teď pořadatelé spřádají plány na další pestrý program. Pro Radiožurnál Jana Jekelová, Mošnov.

Do rybníka vjela odpoledne řidička s batoletem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Do rybníka vjela odpoledne řidička s batoletem. Stalo se to v Simtanech na Havlíčkobrodsku. Nezvládla zatáčku, auto se skutálelo ze srázu do vody a skončilo na střeše.

Hana MIKULINCOVÁ:
Dopravní policista František Svoboda na místě odhaduje hloubku vody, ve které auto skončilo.

František SVOBODA, dopravní policista:
Myslím, že tam je tak asi zhruba metr vody, vzduchová kapsa tam byla v tom vozidle bez problémů.

Hana MIKULINCOVÁ:
Proto se naštěstí ženě podařilo otevřít dveře, vytáhnout ven svoji půlroční dceru a vyškrábat se nahoru na silnici. Několik desítek metrů potom utíkala do Simtan na první dvůr rodinného domu. Tam jí pomohl pan Luboš se švagrovou Lenkou.

nejmenovaná osoba:
Já jsem volal záchranku, švagr běžel tady do auta se podívat, jestli tam ještě někdo nezůstal, švagrová pomáhala dítěti.

nejmenovaná osoba:
Trošku jsme jí otřeli, dali jsme čistou plínku, oblečení a zahřívali jsme jí dekou.

Hana MIKULINCOVÁ:
Žena s dcerou skončily v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Vrak auta vytáhl jeřáb a policisté vyšetřují okolnosti nehody. Pro Radiožurnál Hana Mikulincová, Simtany.

Bělorusové volili nové poslance

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Už šestnáct let se v Bělorusku nestal poslancem jediný zástupce opozice. A dnešní volby to pravděpodobně nezmění, v zemi je totiž úplně všechno podřízené autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. I to je důvod proč většina běloruské opozice hlasování bojkotuje a své kandidáty stáhla.

Petr VAVROUŠKA:
O 110 poslaneckých mandátů bojovaly po celé zemi necelé tři stovky kandidátů. Je mezi nimi také primář nemocnice v Minsku, kterého volila tato žena.

volička:
Samozřejmě, protože svému kolegovi důvěřuji, jako lékař by byl vhodným zástupcem obyvatel.

Petr VAVROUŠKA:
Říká volička. V Bělorusku nejmenují kandidáty pouze politické strany, ale také pracovní kolektivy. Dnešní volby označila řada pozorovatelů jako nečestné. S tím zásadně ale nesouhlasí běloruský prezident.

Alexandr LUKAŠENKO, běloruský prezident:
Pokud i tentokrát někdo zpochybní běloruské volby, tak už opravdu nevím, na základě jakých standardů a zákonů je máme organizovat.

Petr VAVROUŠKA:
Řekl Alexandr Lukašenko. Část opozice ale právě kvůli jeho politice svoje kandidáty stáhla. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Bělorusko.

Eurozóna chce zvýšit kapacitu svého záchranného fondu až na 2 biliony eur

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Dva biliony eur, tedy asi 100 bilionů korun, takovou částku by mohla mít eurozóna na případnou pomoc pro státy, které zasáhla dluhová krize, tvrdí to německý týdeník Der Spiegel. Čtyřnásobné navýšení záchranného fondu ale zatím blokují Finové.

Ondřej HOUSKA:
Eurozóna se bojí případných problémů Španělska a Itálie. Na masivní pomoc tak velkým zemím záchranný fond momentálně ani zdaleka nestačí. Státy s eurem se ale zároveň chtějí vyhnout nutnosti slíbit pro fond nové peníze, nebo záruky za půjčky. Chtějí se proto soukromým investorům přímo zaručit za část dluhopisů, které Španělé a Italové vydávají. Eurozóna prý věří, že díky tomu začnou investoři dluhopisy obou zemí opět kupovat. Podobný plán měla eurozóna i se současným záchranným fondem EFSF. Investoři o něj ale projevili jen malý zájem. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Švýcaři odmítli úplný zákaz kouření

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Švýcaři odmítli v referendu totální zákaz kouření v restauracích a barech. Šestašedesát procent obyvatel země helvétského kříže považuje dosavadní zákaz za dostatečný. Výsledek dnešního hlasování je ranou pro Iniciativu za boj proti pasivnímu kouření.

Klára STEJSKALOVÁ:
Švýcaři jsou s dosavadním zákazem kouření v restauracích, který platí v jejich zemi přes dva roky spokojeni. Další omezení už nechtějí. Kuřáci si i nadále mohou zapálit v menších lokálech a vyhrazených prostorech. Podobná pravidla platí například i v Německu.

nejmenovaná osoba:
Považuji to za lepší, protože jsem nekuřačka.

nejmenovaná osoba:
Je dobré, když si člověk může zapálit v knajpě a v restauraci je zase lepší, když se nekouří.

nejmenovaná osoba:
To, že se nikde nekouří, považuji za příjemné.

Klára STEJSKALOVÁ:
Výsledky švýcarského referenda přivítal tabákový průmysl, podle šéfa švýcarského parlamentu ale dnešní ne totálnímu zákazu kouření neznamená liberalizaci stávajících předpisů. Klára Stejskalová, Český rozhlas.

René Kujan chce na Islandu zvládnout 30 maratonů po sobě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Třicet maratonů za třicet dní a ještě k tomu oběhnout celý Island. Právě to chce dokázat amatérský běžec René Kujan. Právě dnes běžel poprvé, chce tak pomoci Sportovnímu klubu vozíčkářů. Sám byl totiž kdysi po autonehodě na vozíku.

Andrea SKALICKÁ:
René běhá už dvacet let, maraton umí zaběhnout pod čtyři hodiny.

René KUJAN, amatérský běžec:
Já bych chtěl za ty čtyři hodiny zhruba zdolat každý den tem maraton, ale je to taky hodně závislé na těch povětrnostních podmínkách, které budou panovat. Takže se může velice lehce stát, že mi to bude trvat i o pár hodin déle, když třeba bude foukat nějaký silný protivítr.

Andrea SKALICKÁ:
René Kujan podporuje tímto ojedinělým pokusem Sportovní klub vozíčkářů Praha. Na jejich účet přispívá on sám i jeho známí. Peníze půjdou na sportovní pomůcky pro handicapované. Pro Radiožurnál Andrea Skalická.

Spustit audio