Zprávy o šesté 22. listopadu 2012

22. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Poblíž Kolína se zřítil bitevník L159

Jana GULDA, moderátorka:
Poblíž Kolína se zhruba před půlhodinou zřítil bitevník L159. Potvrdila to plukovnice Jana Růžičková z tiskového oddělení generálního štábu.

Jana RŮŽIČKOVÁ, tiskové oddělení generálního štábu:
Zhruba v 17:24 máme nahlášenou nehodu letounu L159 poblíž Kolína. Zatím další informace zjišťujeme, bližší nemám.

Jana GULDA, moderátorka:
Podle informací Radiožurnálu údajně došlo k explozi a letoun začal hořet. Na místě jsou hasiči i záchranná služba. Další podrobnosti zjišťujeme.

Zákon o církevních restitucích platí. Prezident ho nevetoval, ale ani nepodepsal

Jana GULDA, moderátorka:
Vydání církevního majetku už zřejmě nestojí nic v cestě. Prezident Václav Klaus nechal projít zákon o vyrovnání státu s církvemi. Vládní předlohu nevetoval, odmítl ji ale podepsat. Vadí mu, že na zákoně není širší shoda a hrozí podle něj prolomení dosavadních restitučních zákonů. Vládu prý ale nechce svým odmítavým stanoviskem vystavit další koaliční krizi.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Premiér a šéf ODS Petr Nečas rozhodnutí prezidenta zákon nepodepsat respektuje. Na církevních restitucích ale trvá. Podle něj předloha odblokuje rozvoj více než 1200 měst a obcí. A odbourá finanční závislost církví na státu.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Považuji to za pozitivní zprávu, protože v dlouhodobém horizontu šetří toto řešení finanční prostředky českým daňovým poplatníkům.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Rozhodnutí prezidenta uvítaly i církve. Proti se naopak postavila opozice. Ta se chystá restituce napadnout u Ústavního soudu. Bojí se totiž stejně jako prezident, že zákon prolomí dosavadní restituční hranice.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
My tento návrh zákona pokládáme za nespravedlivý, za majetkoprávně riskantní a pokládáme ho také za rozpočtově nepřiměřený.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Obcím se díky církevním restitucím otevřela cesta k dalšímu rozvoji

Jana GULDA, moderátorka:
Obcím a městům se díky církevním restitucím otevřela cesta k dalšímu rozvoji.

Roman VERNER:
Nevyřešené restituce doposud omezovaly nakládání s půdou a nemovitostmi. Radnice tak nemohly uplatňovat schválené územní plány, například ve slováckém Velehradu.

Stanislav GREGŮREK, starosta za ODS:
Je to plocha několika hektarů a jedná se o eventuální výstavbu desítek rodinných domů. No, a vlastně na tento zákona čekáme už 22 let.

Roman VERNER:
Říká starosta za ODS Stanislav Gregůrek. Ve Fryštáku zase město nemohlo investovat 40 milionů korun do sanace nebezpečné skládky, která vznikla před rokem 89 na církevním pozemku.

Lubomír DOLEŽEL, starosta Fryštáku:
Že je to skutečně ekologická zátěž, protože to není samozřejmě nejlevnější záležitost, pokud by ta situace zůstala, tak samozřejmě bylo by to spojeno splněním třeba té nájemní smlouvy každoroční.

Roman VERNER:
Uzavírá lidovecký starosta Lubomír Doležel. Pro Radiožurnál Roman Verner, Zlínsko.

Ministerstvo práce neví, jak řešit situaci, kdy si lidé nepřevezmou sociální kartu

Jana GULDA, moderátorka:
Ministerstvo práce a sociálních věcí ještě neví, jak řešit situaci, kdy si lidé nepřevezmou sociální kartu. Jak po jednání s vedením Národní rady osob se zdravotním postižením řekla ministryně práce za TOP 09 Ludmila Müllerová, zatím hrozí pozastavení dávek. Zdravotně postižení, kteří sKartami nesouhlasí, už chystají vzorovou žalobu na stát pro ty, komu by dávky kvůli nepřevzetí sociální karty skutečně nepřišly.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Jak řešit případy, kdy si lidé sociální kartu nepřevezmou, ministerstvo práce a sociálních věcí zatím neví. Pozastavení dávek je, jak připustila ministryně Alena Müllerová, jen jedna z možností.

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Zatím nemám dostatek analýz pro to, zda je možné zastavit výplatu dávek.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zdravotně postižení ale mají jasno. Šéf jejich národní rady Václav Krása.

Václav KRÁSA, šéf Národní rady osob se zdravotním postižením:
My samozřejmě trváme na tom, že občané nemusí přebírat sKarty, my tady jsme v souladu s názorem ombudsmana.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Analýza možností řešení problémů kolem sKaret by měla být hotová do týdne. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Česko požaduje z evropských fondů aspoň 20 miliard eur

Jana GULDA, moderátorka:
Česko požaduje z evropských fondů aspoň 20 miliard eur, tedy asi 500 miliard korun. Takovou částku chce na schůzce evropských lídrů v Bruselu vyjednat premiér Petr Nečas. Podle posledního návrhu by Česko zatím mělo z evropského rozpočtu na roky 2014 až 2020 dostat asi 19,5 miliardy eur, to je zhruba o 30 procent míň než v minulém období. S dosavadní podobou rozpočtu zatím kromě Česka nesouhlasí i další země.

Ondřej HOUSKA:
Švédský premiér Reinfeldta by chtěl rozpočet co nejvíc seškrtat. Podle něj je potřeba v těžkých časech šetřit. Ještě ostřeji to říká britský premiér Cameron. Česko se škrtům nebrání, ale nechce, aby se výrazněji dotkly peněz pro chudší regiony, tedy i pro ty české. Premiér Nečas proto zatím rozpočet podpořit nechce.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Pro nás ta částka kolem 20 miliardami euro je těžko přijatelná.

Ondřej HOUSKA:
Peníze z evropských fondů by měly jít třeba na stavbu dálnic nebo podporu vzdělávání. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Bavoři zpřísňují na hranici namátkové kontroly

Jana GULDA, moderátorka:
Bavorská policie se chystá na přísnější kontroly u českých hranic. Důvodem je pervitin s názvem Blue Crystal, který se do Německa pašuje právě z České republiky. Dnes to v Norimberku řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Pavel POLÁK:
Bavoři zpřísňovali kontroly už dříve. I proto mohl dnes ministr vnitra Herrmann oznámit, že množství pervitinu, které policisté objevili a zabavili, se oproti uplynulému roku zdvojnásobil. Výroba pervitinu zažívá podle Herrmanna v Česku velký boom, drogu Blue Crystal lze prý levně pořídit v českém pohraničí a v Německu prodat s velkým ziskem. Podle Bavorů jsou na vině české zákony, které už nepovažují držení malého množství pervitinu za trestný čin. Na časté namátkové kontroly si v minulosti stěžovali nejen čeští řidiči, ale i české úřady. Pavel Polák, Radiožurnál.

Jana GULDA, moderátorka:
Podle českého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila jsou přísnější kontroly na místě. Proudění pervitinu z Čech do Německa je podle něj velký problém.

Jindřich VOBOŘIL, český národní protidrogový koordinátor:
Když se zeptáte Národní protidrogové centrály, pana plukovníka Fridricha, tak vám potvrdí i záchyty, nejsou to jenom čeští výrobci, ale jsou to výrobci z řad vietnamské komunity. Tohle je něco, co není možný podceňovat a chápu bavorského ministra vnitra, že hledá nějaký jemu vlastní opatření a možná, že se jim i podaří jakoby zachytit některý skupiny a možná zastavit určitou cestu, ale myslím si, že to nestačí pro to, aby se zastavil ten problém.

Zítra by mělo být jasné, jestli všichni ze současných kandidátů můžou bojovat o pozici prezidenta

Jana GULDA, moderátorka:
Už zítra by mělo být jasné, jestli všichni ze současných kandidátů můžou bojovat o pozici prezidenta. Ministerstvo vnitra totiž zveřejní výsledky kontrol petic s podpisy občanů. Někteří kandidáti přitom zvažují, že se v případě neúspěchu obrátí na soudy. Prezidentská volba by se tak mohla oddálit.

Václava MAREŠOVÁ:
Vyškrtnutí části podpisů pod petice za kandidaturu by pro některé zájemce o Hrad mohlo znamenat konec šancí. Týkalo by se to těch, kteří by po kontrole ministerstva vnitra nepřekročili hranici 50 tisíc podpisů. Jana Bobošíková za Suverenitu je připravena se v takovém případě bránit soudně.

Jana BOBOŠÍKOVÁ, poslankyně /Suverenita/:
To nevylučuji, ale ani nebouchám do stolu, abych říkala na 100 procent podáme žalobu.

Václava MAREŠOVÁ:
Tomio Okamura se chce teprve rozhodnout.

Tomio OKAMURA, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur:
Nejprve si musím přečíst přesně zdůvodnění v případě, že by moje kandidatura byla zamítnuta.

Václava MAREŠOVÁ:
Podle Václava Henycha z ministerstva vnitra by Nejvyšší správní soud měl případně svůj verdikt vynést do poloviny prosince. U Ústavního soudu ale zákon termín neřeší.

Václav HENYCH, ministerstvo vnitra:
To neumím předjímat, to by potom záleželo na tom, jak by znělo rozhodnutí Ústavního soudu.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Policisté se zajímají o výstavu, v rámci které skupina Ztohoven zveřejnila mobilní čísla politiků

Jana GULDA, moderátorka:
Policisté se zajímají o výstavu, v rámci které skupina Ztohoven zveřejnila mobilní čísla politiků. Umělecká skupina umístila do pražské galerie Dox tabuli, kde jsou i čísla ministrů, poslanců nebo prezidenta. Těm od rána chodí SMSky nebo jim lidé i volají. Některé vzkazy jsou vulgární, jak potvrzuje exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Jaromír DRÁBEK, bývalý ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Chodí mi od půlnoci řada SMS, polovina z nich je vulgárních a anonymních, na ty samozřejmě neodpovídám. Druhá polovina jsou věcné dotazy, na ty jsem samozřejmě rád, na ty věcné dotazy odpovídám.

Každý brigádník musí projít lékařskou prohlídkou

Jana GULDA, moderátorka:
Každý brigádník musí projít lékařskou prohlídkou, i když bude pracovat třeba jen jeden den. To je vítěz ankety Absurdita roku 2012. Hlasovala pro něj více než třetina zúčastněných.

/ Ukázka /

Květa MORAVCOVÁ:
Stejně jako ve filmu Jak básníkům chutná život to kvůli novému zákonu vypadá v ordinacích praktických lékařů.

Jan WIESNER, viceprezident Hospodářské komory:
Ty dohody jsou využívány krátkodobě, především na práce, které jsou, dejme tomu, havarijní, jednodenní.

Květa MORAVCOVÁ:
Protestuje proti nařízení viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner. Že se stala chyba, uznává i náměstek ministra průmyslu a obchodu Bedřich Danda. Upozorňuje ale, že náprava nebude jednoduchá.

Bedřich DANDA, náměstek ministra průmyslu a obchodu:
My to teď musíme uchopit a musíme jednat s ministerstvem práce, aby se ta absurdita odstranila.

Květa MORAVCOVÁ:
Jenže firmám hrozí za porušení zákona dvoumilionová pokuta. Povinnost by měla naštěstí přestat platit do jednoho roku. Květa Moravcová, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio