Zprávy o šesté 22. června 2012

22. červen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Podmínky miliardových dálničních tendrů mohly upravovat soukromé firmy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Podmínky miliardových dálničních tendrů, a to i v průběhu soutěží, mohly upravovat soukromé firmy. Podle zjištění Radiožurnálu jim to umožnil profesor ČVUT František Lehovec. Stát to považuje za chybu. Tendry ale nechá běžet dál. Podle protikorupční organizace Oživení ale není možné, aby firmy mohly upravovat zakázky. Není totiž zaručeno, že takové zásahy budou ve prospěch státu.

Petr SEHNOUTKA:
Profesor Lehovec se hájí, že takový postup je běžný a že žádné připomínky by do projektu bez jeho vědomí firmy neprosadily. To samé říká i ministr dopravy Pavel Dobeš LIDEM. Tvrdí, že akademici nejprve odevzdali své návrhy státu a teprve poté profesor požádal o připomínky i firmy a tím tak nemohlo dojít k ovlivnění.

Pavel DOBEŠ, ministr dopravy /LIDEM/:
Jsme obdrželi doporučení ze strany akademiků vlastně před tím, než vůbec byla navozena ta emailová komunikace mezi panem profesorem a některými vlastně sdruženími.

Petr SEHNOUTKA:
Radiožurnál má ale důkazy, že dokumentace byla měněna i později. Opravené podmínky byly navíc na portálu veřejných zakázek vyvěšeny až poté, co profesor Lehovec požádal firmy o jejich připomínky. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Kladno se ještě dnes potýkalo s následky včerejšího večerního rozsáhlého výpadku proudu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kladno se ještě dnes potýkalo s následky včerejšího večerního rozsáhlého výpadku proudu. Bez elektřiny zůstalo asi 60 tisíc lidí. Ještě celé dnešní dopoledne byla zavřená hlavní pošta. A bez proudu bylo i hlavní vlakové nádraží. Menší problémy měl tak kladenský magistrát. Škody sčítají i mnohé firmy.

U hlavní pošty v Kladně čekaly na otevření od rána hloučky lidí

Jana KÁNINSKÁ:
U hlavní pošty v Kladně čekaly na otevření od rána hloučky lidí. Hlavně důchodců.

důchodce:
Hodně dlouho, dvě hodiny, mají výpadek elektriky po včerejšku.

Jana KÁNINSKÁ:
Dneska potřebujete něco důležitýho.

důchodce:
Jistě, mám důchod.

Jana KÁNINSKÁ:
Pošta otevřela po poledni a kolem jedné se podařilo obnovit přívod proud i na kladenské hlavní nádraží. Po výpadku elektřiny měla problémy s technikou také radnice. A škody sčítají některé firmy, například pekárna Kompek, řekl její generální ředitel Václav Konvalinka.

Václav KONVALINKA, generální ředitel pekárny Kompek:
Tím výpadkem, protože byl velmi dlouhý, byl delší jak pět hodin, tak došlo i ke škodám, které zatím předběžně odhaduji za víc jak čtvrt milionu korun.

Jana KÁNINSKÁ:
Příčinu vzniku požár na rozvodně vysokého napětí, který výpadek proudu způsobil, energetici stále zjišťují. Pro Radiožurnál Jana Káninská, Kladno.

Zastánci i odpůrci jádra diskutují o dopadu dostavby Temelína na životní prostředí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zastánci i odpůrci jádra diskutují už několik hodin v Českých Budějovicích o dopadu dostavby Temelína na životní prostředí. Se zástupci iniciativ z jižních Čech Německa a Rakouska se tam sešli mimo jiné lidé z ČEZu a ministerstva životního prostředí. Podle zákona bude nutné opodstatněné připomínky zapracovat do dokumentace projektu. Jednání sleduje na místě Filip Černý.

Filip ČERNÝ:
Po osmi hodinách jednání auditorium ve sportovní hale už prořídlo, to však /nesrozumitelné/ jednání, nicméně na řadě diskutérů je už znát únava, ty nejčastější argumenty proti Temelínu jsou nedostatečné zabezpečení elektrárny a technické nesrovnalosti v projektu dostavby. Zatím to vypadá, že se jednání protáhne až do nočních hodin. Pro Radiožurnál Filip Černý, České Budějovice.

Summit čtyř největších ekonomik eurozóny ovlivnil fotbal

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Evropa potřebuje ekonomický růst. Shodli se na tom představitelé čtyř největších ekonomik eurozóny. Německo, Francie, Itálie a Španělsko chtějí proto do ekonomiky napumpovat 130 miliard eur. Italský premiér Mario Monti ale upozornil, že růst může mít pevné základy jen za předpokladu, že země budou dodržovat rozpočtovou kázeň. Podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda může dnešní schůzka sloužit jako základ pro unijní summit příští týden. Schůzka v Římě se odehrála na žádost Angely Merkelové o několik hodin dřív, aby mohla šéfka německé vlády sledovat čtvrtfinálové fotbalové utkání s Řeckem.

Klára STEJSKALOVÁ:
V německých médiích se spekulovalo, zda se během utkání Německo Řecko kancléřka Merkelová nesetká s novým řeckým premiérem Samarasem. Ten ale nakonec do Gdaňsku nedorazí. Mezi Německem a Řeckem kvůli krizi eura a drsným úsporným opatřením panuje napětí, které částečně dopadá i na dnešní zápas. Zatímco v Řecku nastávající duel provázejí emoce, v Německu podobná atmosféra nepanuje. Německý tým si proti řeckým reprezentantům jednoznačně věří a ani místní experti si prohru svěřenců Joachima Löwa nepřipouštějí. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Skončilo hlavní líčení s extremistou Breivikem. Obhájce požaduje propuštění

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Norsku skončilo hlavní líčení v procesu s pravicovým extremistou a vrahem Andersem Breivikem. Už včera státní zástupci dali přednost jeho umístění do psychiatrické léčebny. Breivikův právník dnes naopak prokazoval jeho příčetnost. Zároveň požádal o úplné zproštění viny, případně o trest ve vězení.

Ondřej BOUDA:
Geir Lippestad požadoval propuštění svého klienta na svobodu, protože prý jednal v sebeobraně. Jako záložní variantu nabídl soudcům možnost poslat ho do vězení. V hodnocení psychiatrických zpráv došel sice k podobným závěrům jako prokurátoři, ale domnívá se, že pokud duševní choroba není prokázána nade vší pochybnost, tak není možné Breivika zbavit zodpovědnosti za nejhorší norský masakr od 2. světové války. Předsedající nakonec přerušila jednání nejméně do 24. srpna. Původně měl být rozsudek vynesen ještě před prvním výročím masakru, ale senát usoudil, že bude trvat mnohem déle, než vynese a hlavně odůvodní rozsudek. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Opozice uspěla s obstrukcemi, poslanci se k církevním restitucím vrátí až v červenci

Jana PETROVÁ, moderátorka:
K církevním restitucím se poslanci znovu vrátí až v červenci. Znamená to, že ČSSD, Věci veřejné a komunisté pomocí obstrukcí dosáhli svého. Ani napotřetí se dnes totiž o zákoně nehlasovalo.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Celé tři hodiny dnes opozice vládní návrh cupovala na kousky a například místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek přišel s novým pohledem na odškodnění církví. Srovnal je s odškodňováním obětí trestných činů. Tam prý vláda princip, co bylo ukradeno, má být vráceno, neuplatňuje.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:
Jestli jste si řekli, že se vrátíte k těmto starým římským zásadám, tak bych si přál, abyste je uplatnili skutečně konzistentně a především vůči těm fyzickým okradeným, kteří tady jsou dnes.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vicepremiérka Karolína Peake ze strany LIDEM upozornila na to, že všechny křivdy se odstranit nedají.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Všechny zákony restituční se také jmenují náprava některých křivd, není vždy možné napravit úplně všechny křivdy, co se staly.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Odboráři lákají nové členy na slevy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Odboráři lákají nové členy na slevy. Českomoravská konfederace odborových svazů dnes na Internetu zprovoznila portál, který připomíná klasické slevové servery. Na něm členové hned po registraci dostanou zadarmo platební kartu a pak můžou čerpat různé výhody.

Lenka JANSOVÁ:
Slevy na vlak, pohonné hmoty, telefonování a nákupy a k tomu ještě 500 korun na kartě, potvrzuje místopředsedkyně odboru Radka Sokolová.

Radka SOKOLOVÁ, místopředsedkyně ČMKOS:
Každý, kdo se oprávněně zaregistruje, to znamená, je naším členem, tak získá registrační kartu.

Lenka JANSOVÁ:
Kromě jiných firem se na slevách podílí i státem vlastněná akciová společnost České dráhy. Radek Joklík z této firmy říká, že tak chtějí získat víc cestujících.

Radek JOKLÍK, České dráhy:
Je to vlastně klasický obchodní případ, kdy nás osloví například firma nebo v tomto případě odboráři a my jim nabídneme jakousi množstevní slevu.

Lenka JANSOVÁ:
Českomoravská konfederace odborových svazů má na půl milionu členů. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Pietní štafeta na trase Ravensbruck Lidice Ležáky se blíží k České republice

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pietní štafeta na trase Ravensbruck Lidice Ležáky se blíží k České republice. Cílem dnešního dne závodu je Nový Bor a v doprovodu štafety je také reportér Martin Ježek.

Martin JEŽEK:
Cyklisté a běžci se vydali přesně po stopách lidických žen, které byly přinuceny na pochod smrti v roce 1945. Ovšem nakonec se osvobodily a vydaly se pěšky směrem do vlasti. Jejich cílem tehdy byl Nový Bor a v tom je symbolika tohoto závodu. Letošní ročník je unikátní, protože začal už v Ravensbrucku, v památníku koncentračního tábora. Ostatní ročníky vždycky probíhaly mezi Lidicemi a Ležáky. Do Ležáků k 70. výročí vyhlazení této osady dospěje štafeta v neděli za 10 minut 10. Prezident Václav Klaus tam přiváže poslední symbolickou stuhu na štafetovou berlu. Z Německa pro Radiožurnál Martin Ježek.

autor: jal
Spustit audio