Zprávy o šesté 20. listopadu 2012

20. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Premiér Nečas: Koncept povinné sKarty je už mrtvý

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
SKarty budou dobrovolné. Ujistil o tom premiér Petr Nečas. Už o tom jednal s Českou spořitelnou, která sKarty provozuje.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Na základě této předběžné dohody, kterou mám s panem generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou je možné v tuto chvíli označit koncept povinné sKarty za již mrtvý.

Martin DRTINA:
Dohoda by měla být uzavřená během dvou týdnů. Přinejmenším do té doby ale platí, že sKarta je povinná. A kdo si jí nepřevezme, na dávky se nedostane.

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí:
Pokud si kartu nevyzvednou, tak zatím pozastavujeme výplatu, to znamená, nevyplácíme, ale že by o tyto dávky přišli, to nepředpokládám.

Martin DRTINA:
Znovu varovala nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Takový postup ale tvrdě kritizuje rada zdravotně postižených. Její předseda Václav Krása na předchozího ministra Jaromíra Drábka a jeho náměstka Šišku podal trestní oznámení.

Václav KRÁSA, předseda Národní rady zdravotně postižených:
V žádném zákoně není, že jestliže si občan nevyzvedne sKartu, takže je zastavena výplata dávky.

Martin DRTINA:
Úřady vydaly zatím asi 132 tisíc sKaret. Do konce roku jich mají v plánu přidat přes 600 tisíc. Martin Drtina, Radiožurnál.

O 760 milionů korun přijde letos státní rozpočet

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O 760 milionů korun přijde letos státní rozpočet. Můžou za to chyby při čerpání dotací z programu ministerstva školství vzdělávání pro konkurenceschopnost. Peníze bude možné použít na jiné projekty, pokud je Česko dokáže předložit.

Klára BÍLÁ:
Další finanční ztráty ale budou následovat. Náměstek ministra školství Michal Zaorálek.

Michal ZAORÁLEK, náměstek ministra školství:
V jednotkách procent částka finančních oprav zaměřená do budoucna, která umožní, aby nebyl operační program ohrožen a zastaven při výskytu stejných chyb.

Klára BÍLÁ:
Po auditu Evropské komise už úředníci některé chyby napravili. Brusel proto obnovil čerpání dotací, které komise v lednu pozastavila.

Michal ZAORÁLEK, náměstek ministra školství:
Využijeme všechny peníze, které pro Českou republiku v tomto roce, v tomto operačním programu byly k dispozici.

Klára BÍLÁ:
Podle ministra školství Petra Fiala tak Brusel na začátku příštího roku Česku proplatí projekty za 8 miliard korun. Klára Bílá, Radiožurnál.

Izrael a Hamas se údajně zavázaly k uzavření příměří

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Boje mezi Izraelem a ozbrojenci z Gazy by měly ještě dnes skončit. Konkrétně hodinu před půlnocí našeho času. Obě strany se prý dohodly na příměří. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na zdroje v palestinském Hamasu. S podrobnostmi se teď hlásí náš zpravodaj na Blízkém východě Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Ta příprava příměří je rozhodně velkou válkou nervů a dokud nebude nic uzavřené, tak pořád můžeme jenom spekulovat. Podle všeho by ale už dnes v půlnoci měly ustat vzájemné útoky. Klid zbraní by měl trvat jeden až dva dny a pak se má přikročit k dlouhodobým opatřením. Zdroje v Hamasu mluví o tom, že Izrael by měl po 5 letech blokády úplně otevřít přechody do pásma Gazy. Námořní blokáda by ale měla v nějaké formě pokračovat. Prakticky v tuto chvíli ale mezi Gazou a Izraelem pořád oběma směry létají bomby a rakety. A jak řekl izraelský vládní mluvčí Mark Regev, všechno je pořád v pohybu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Polská policie zmařila bombový útok na vrcholné představitele země

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Polská policie zmařila bombový útok na vrcholné představitele země. Chystal ho zaměstnanec krakovské univerzity. Policie u něj našla výbušniny, zbraně i munici. K útoku údajně verboval i spolupracovníky. Případ sleduje náš polský zpravodaj Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA:
45letý občan Krakova plán, že vyhodí do povětří budovu polského Sejmu, dolní komoru parlamentu, podle vyšetřovatelů chtěl nashromáždit až 4 tuny trhavin, naložit je do auta a odpálit před Sejmem, chtěl si počkat na moment, kdy bude na místě kompletní polská politická elita, prezident, premiér a poslanci. Během výslechu přiznal, že atentát nepřipravoval, sám ale naverboval několik osob, které například učil, jak sestavit výbušniny, sám je pak na různých místech Polska testoval. Jak řekl vyšetřovatelům, jeho motivem byla nespokojenost se současnou politickou situací v zemi. Důvodem teroristického útoky byly jeho nacionalistické xenofobní a antisemické názory, často je také prezentoval v různých diskusích na Internetu. Polské tajné služby ho sledovaly téměř rok. Na jeho podivné chování upozornila bezpečnostní složky také jeho manželka a zadrženému muži teď hrozí až 5 let vězení. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Krakov.

Lidé by s důchody neměli spoléhat jenom na stát

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lidé by s důchody neměli spoléhat jenom na stát. Premiér Petr Nečas s ministryní práce Ludmilou Müllerovou představil nová pravidla spoření pro důchody druhý pilíř. Od 1. ledna 2013 se spouští největší reforma penzí od roku 1989. Podle vlády nutný krok, protože společnost stárne. Reformu kritizují odbory i levicová opozice.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já vstoupím do druhého pilíře, koneckonců některé ty strategie tady byly předvedeny, že jsou výhodné i pro lidi, kterým je těsně před 50.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Premiér Petr Nečas už prozradil, že se zapojí do nového systému. Ten lidem umožní převést soukromým penzijním fondům 3 procenta ze sociálního pojištění. K tomu si ale musí přidat 2 procenta ze svého. Vstup do druhého pilíře je sice dobrovolný, ale zároveň nevratný. Lidé starší 35 let se musí rozhodnout do konce června. Mladší mají více času. A jak bude vypadat praxe, pokud se rozhodneme vstoupit:

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí:
Po podpisu smlouvu s penzijní společností vše předá svému zaměstnavateli. Ostatní už právě zaměstnavatel zařídí.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Vysvětlila ministryně práce Ludmila Müllerová. Systém je ale výhodný asi pro polovinu lidí pro ty s vyšší mzdou. Přesně si to lidé mohou spočítat v důchodové kalkulačce na stránkách ministerstva práce. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Bubeníček je prvním komunistickým hejtmanem, povede Ústecký kraj

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Prvním komunistickým hejtmanem v historii je Oldřich Bubeníček v Ústeckém kraji. Komunisté tam uzavřeli koaliční smlouvu s ČSSD. Nového hejtmana mají po dnešku i ve středních Čechách, a to senátora Josefa Řiháka ze sociální demokracie. O historicky prvním hejtmanovi za KSČM budeme mluvit i v Ozvěnách dne, které začnou za chvíli.

Lékaři zemí V4 společně protestovali kvůli platům a situaci ve zdravotnictví

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čeští lékaři se zapojili do prvního společného protestu zdravotníků zemí visegrádské čtyřky. Symbolicky 5 minut po 12 se sešli na půlhodinových shromážděních. A to asi v 60 nemocnicích v Česku. Pacientů se to nedotklo.

Lenka JANSOVÁ:
Desítky doktorů zaplnily posluchárnu gynekologickoporodnické kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce. Někteří přišli ve fialových tričkách se symbolem protestu prchajícím zdravotníkem na mapě země visegrádské čtyřky. Důvody protestu, hlavně plány na rušení nemocnic, říká jedna z lékařek.

lékařka:
Přijďte se podívat jednou na ambulanci, jak to vypadá, kde lidi nemají ani kde, neříkám sedět, ale ani kde stát nemají, sedí venku na schodech.

Lenka JANSOVÁ:
Podle toho, co je už delší dobu slyšet z ministerstva, ale tento protest nic nezmění.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Budou se počty lůžek dále snižovat a dále se bude zvyšovat role péče následné.

Lenka JANSOVÁ:
Hájí své plány ministr Leoš Heger. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a stranou LIDEM by měla být hotová do konce roku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nová koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a stranou LIDEM by měla být hotová do konce roku. Koaliční lídři se zatím dohodli na složení pracovní skupiny, která bude změny v dokumentu připravovat. Nová smlouva by měla obsahovat hlavně to, co chtějí vládní strany stihnout do konce svého volebního období.

Věra MASOPUSTOVÁ:
V obnovené koaliční smlouvě by neměla chybět podpora ekonomického růstu a snižování nákladů na státní administrativu. To je přání především ODS. Podle TOP 09 a strany LIDEM by se měla posílit i protikorupční opatření. Z dokumentů by ale podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury nic zásadního vypadnout nemělo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Vždycky záleží na každém /nesrozumitelné/ interpretuje, jestli pro něho je daná věc zásadní nebo není.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vládní politici se dnes krátce dotkli i otázky obsazení křesla ministra dopravy. Strana LIDEM už má na jeho místo hned několik kandidátů. Jména ale zatím šéfka strany Karolína Peake tají.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Veškeré kandidáty a naše představy o nich chceme nejdříve probrat s panem premiérem, stejně tak jako jeho představy o našich nominantech.

Věra MASOPUSTOVÁ:
O jiných personálních změnách nebo přeskupení ministerstev se na K9 nemluvilo, a to přes všechny spekulace, které se v posledních dnech objevily, například o odchodu ministryně kultury Hanákové nebo šéfa obrany Vondry. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Kokain v tekutém stavu zadrželi vůbec poprvé celníci na Letišti Václava Havla v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kokain v tekutém stavu zadrželi vůbec poprvé celníci na Letišti Václava Havla v Praze. Tři pašeráci z Litvy vezli tekutou drogu v kapslích ve svém trávicím traktu. Radiožurnálu to potvrdila Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Martina KAŇKOVÁ, Generální ředitelství cel:
Jsme poprvé odhalili v České republice kokain, který byl pašován v tekutém stavu. Ti polykači byli z jednoho letu. Potom zde bylo velké množství napolykaných narkotik, běžný polykač obvykle převáží 500 až 900 gramů drogy, v tomto případě ti lidé převáželi v sobě přes 2 kila.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle pražských celníků drogy nebyly určené pro český trh.

autor: tet
Spustit audio