Zprávy o šesté 20. července 2011

20. červenec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

přehled zpráv

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
DPH se má zvýšit a postupně sjednotit na 17,5 %, rozhodla vláda, Věci veřejné ale byly proti.

BÁRTA Vít, Věci veřejné:
To, že naši ministři nezvedli ruku pro rozpočet, není fatální ne, které by mělo způsobit jakoukoliv destabilizaci současné situace.

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Senátem neprošel návrh, aby soudy častěji dávali děti do střídavé péče rodičů a 1 z důvodů?

FILIPIOVÁ Daniela, senátorka za ODS:
Přikázat soudcům, že tak mají dělat, si myslím, že je špatně a že jakoby jsou preferována práva rodičů oproti právu dítěte.

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Srbské zvláštní síly dopadly bývalého vůdce chorvatských Srbů, Gorana Hadžiče, obviněného z válečných zločinů, potvrdil srbský prezident Boris Tadič: /chorvatský text/, a počasí, zítra bude zataženo až oblačno s deštěm, teploty 17 až 21°, u zpráv vás vítá Jan Uttendorfská.

/ Reklama /

Zvýšení sazby DPH

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Daň z přidané hodnoty se od roku 2013 sjednotí na 17,5%, od příštího roku pak nižší sazba stoupne na 14%, takový postup odsouhlasila vláda při schvalování základní podoby státního rozpočtu na příští rok, nebyla ale jednotná, nejmenší vládní strana, Věci veřejné, tento návrh nepodpořila a o podobě rozpočtu chce dál jednat.

VAŘEKOVÁ Václava:
Úspory v rozpočtech jednotlivých ministerstev, to je důvod, proč členové vlády za Věci veřejné nezvedli pro návrh ministra financí Miroslava Kalouska ruku, chtějí víc peněz hlavně na dopravní stavby.

JOHN Radek, předseda Věcí veřejných:
Věci veřejné považují za zásadní prioritu vlády investice do stavby silnic a dálnic, jako prorůstové opatření.

VAŘEKOVÁ Václava:
Vysvětlil postoj svých ministrů předseda Věcí veřejných Radek John s tím, že strana chce o rozpočtu dál jednat, podle ministra financí Miroslava Kalouska se vláda ještě může většinově rozhodnout, že na úkor jiné rozpočtové kapitoly peníze na dopravní infrastrukturu přidá.

KALOUSEK Miroslav, ministr financí:
Pouze musím hlídat ty mantinely, ty příjmy a výdaje a celkový deficit, ten se změnit nesmí.

VAŘEKOVÁ Václava:
Premiér Petr Nečas čeká, že při hlasování o výsledné podobě státního rozpočtu bude vláda jednotná.

NEČAS Petr, premiér:
Hlasování o návrhu státního rozpočtu je něco diametrálně jiného, tam by se samozřejmě podobné hlasování již velmi těžko obešlo bez politických důsledků.

VAŘEKOVÁ Václava:
Ministerstvo financí návrh rozpočtu předloží vládě do konce srpna, Václava Vařeková, Radiožurnál.

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Opozice kritizuje zvýšení DPH, které dnes schválila vláda, podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se tím zbrzdí hospodářský růst a zvýší sociální rozdíly, řekl to ve 20 minutách Radiožurnálu.

SOBOTKA Bohuslav, předseda ČSSD:
Problém 1 sazby DPH je výrazné zdražení cen potravin, léků, bydlení, veřejné dopravy v situaci, kdy se zastavil nárůst platu a to znamená, lidem se nezvyšují reálné příjmy a současně vláda zvyšuje nepřímé daně, což samozřejmě omezuje spotřebu domácností a působí proti hospodářskému růstu, ten rozpočet tak, jak je navržen, tak dále prohlubuje sociální rozdíly ve společnosti, ukazuje se, že sanaci rozpočtového schodku platí v zásadě střední vrstvy, platí to nízkopříjmové skupiny.

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Sociální demokraté se podle Sobotky chtějí zaměřit spíš na přímé daně, konkrétně se to týká hazardu, daňové progrese a zdanění právnických osob.

Vrchní soud potvrdil uvalení konkurzu na Sazku

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Vrchní soud definitivně potvrdil uvalení konkurzu na Sazku, po té co včera stáhl své odvolání bývalý generální ředitel firmy Aleš Hušák, se soud námitkami zbývajících 2 věřitelů odmítl zabývat, pravomocné rozhodnutí posiluje pozici insolvenčního správce, který teď může začít s přípravou prodeje podniku.

DRTINA Martin:
Správce Josef Cupka zatím nerozhodl, jestli Sazku prodá po částech nebo jako celek 1 smlouvou, skupina Penta čeká, že Cupka podnik prodá ve veřejné dražbě, Penta zvažuje i mimořádný opravný prostředek, tedy dovolání k Nejvyššímu soudu nebo ústavní stížnost, potvrzení konkurzu je špatnou zprávou pro sportovní svazy jako akcionáře, ti budou moci své nároky uplatnit až po uspokojení všech ostatních věřitelů, pokud se s novým případným majitelem Sazky nedohodnou na jiném způsobu financování, Martin Drtina, Radiožurnál.

Střídavá péče

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Senát nepodpořil častější střídavou péči o děti po rozvodu rodičů, návrh poslance ODS Pavla Staňka poslal zpět do sněmovny, podle většiny senátu řeší dostatečně střídavou péči stávající zákony.

MASOPUSTOVÁ Věra:
Mezi neúspěšné obhájce častějšího umisťování dětí do střídavé péče patřila v senátu především mužská část jednacího sálu, například sociální demokrat Vladimír Dryml.

DRYML Vladimír, senátor za ČSSD:
Střídavá péče, kdyby prošel zákon pana poslance, tak by se mohla řešit daleko elegantnějc a hlavně rychle v 1. jednání.

MASOPUSTOVÁ Věra:
Exministryně zdravotnictví a senátorka ODS Daniela Filipiová potvrdila dženderové rozdělené obhájců a kritiků návrhu, byla proti.

FILIPIOVÁ Daniela, senátorka za ODS:
Ono vlastně přikázat soudcům, že tak mají dělat, si myslí, že je špatně a že vlastně jakoby jsou preferována práva rodičů oproti právu dítěte.

MASOPUSTOVÁ Věra:
S upřednostňováním střídavé péče nesouhlasí například i psycholog Jeroným Klimeš.

KLIMEŠ Jeroným, psycholog:
Se střídavou výchovou je problém, že se dneska používá jako klacek, to znamená, žena řekne, já chci rozvod a on řekne, dobře, jestli budeš chtít ty rozvod, tak já budu chtít střídavou péči.

MASOPUSTOVÁ Věra:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Zemřel Jiří Ješ

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Rozhlasová publicistika přišla o výraznou osobnost, těžké nemoci podlehl dlouholetý redaktor Rádia Svobodná Evropa, Jiří Ješ, bylo mu 85 let, za svou práci v roce 1996 dostal vůbec jako 1. Cenu Ferdinanda Peroutky, vedoucí publicistiky Českého rozhlasu 6, Radko Kubičko, který Jiřího Ješe poznal jako kolegu, říká, že s ním odchází celá 1 epocha.

KUBIČKO Radko, vedoucí publicistiky ČR6:
Jiří Ješ byl především bytostný novinář, byl to, říkámli jsme to často, člověk 1. republiky, jeho velkým vzorem byl Ferdinand Peroutka, byl to typický novinář staré školy, já jsem redigoval jeho příspěvky celá léta a jen málokdy jsem mu tam něco opravil, on skutečně novinařinu cítil, bylo to něco, jak byl nazýván Ferdinand Peroutka, tedy politický spisovatel.

/ Reklama /

Zatčení Gorana Hadžiče

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Po 6 letech skrývání zatkli srbské síly Gorana Hadžiče, bývalého prezidenta chorvatských Srbů, obviněného z válečných zločinů a nelidského zacházení s civilisty v době jugoslávského konfliktu, Hadžič se prozradil tím, že chtěl prodat velmi cenný obraz, teď ho čeká vydání Soudnímu dvoru OSN v Haagu.

DORAZÍN Martin:
Goran Hadžič je posledním ze 161 obviněných, který stane před Mezinárodním soudem OSN, Srbsko tím splnilo svou zákonnou i morální povinnost, zemi se otevírá evropská perspektiva, oznámil prezident Boris Tadič: ,,Uzavřeli jsem nejtěžší kapitolu ve spolupráci s haagským tribunálem, Srbsko bude i nadále plnit své mezinárodní závazky´´, srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič prozradil , že Hadžiče přistihli až při pokusu prodat obraz Amedea Modiglianiho:,,Ke strategickému průlomu v pátrání došlo poté, co jsme zjistili, že se chystá prodat Modiglianiho obraz, z toho jsem vyvodili, že mu došly peníze, chytili jsem ho v lese, byl k nepoznání, měl falešné doklady a často měnil místa úkrytu´´, obhájce se vzdal odvolání a Hadžič by proto mohl být převezen do Haagu už v příštích dnech, Martin Dorazín, Radiožurnál.

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Hadžič je poslední člověk, po kterém Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii pátral, Evropská unie a Severoatlantická aliance, do kterých chce Srbsko směřovat, zatčení Hadžiče vítají.

NOVÁK Pavel:
,,Je to další velmi důležitý krok Srbska v uskutečňování jeho evropské vize, je to také klíčová událost pro mezinárodní spravedlnost, citovala mluvčí evropské ministryně zahraničí Maja Kocjančičová ze společného prohlášení baronky Eštnové, předsedy Evropské komise Barrosa a unijního prezidenta Hermana Van Rompuye, upozorňují v něm ale také na to, že další součinnost Srbska s haagským tribunálem je nezbytná při jeho evropských aspiracích, podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogh Rasmussena, zatčení obviněného Hadžiče umožní uzavřít temnou kapitolu v evropských dějinách, z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Skandál s odposlechy stále roste

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Skandál s nelegálními odposlechy ve Spojeném království stále roste, dnes se v parlamentu musel zpovídat premiér David Cameron, který zaměstnával 1 z novinářů zapletených do skandálu jako svého poradce.

BOUDA Ondřej:
Britský premiér se omluvil za chybu, kterou udělal, když bývalého editora týdeníku News of the World zaměstnal, přiznal, že kdyby tehdy věděl, to co ví dnes, tak by postupoval jinak, zároveň ale připomněl, že Andy Colvin jako editor přijal v roce 2007 zodpovědnost za chyby svých podřízených, ale před soudem i policií vypověděl, že o ničem nevěděl, měla by se proto ctít prezence neviny, nicméně pokud se ukáže, že Andy Colvin lhal, bude David Cameron požadovat nejen omluvu, ale také slíbil dohlédnout na to, aby nesl všechny následky, Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Hladomor v Somálsku

UTTENDORFSKÁ Jana, moderátorka:
Organizace spojených národů označila 2 regiony na jihu Somálska za oblasti hladomoru, naposledy se o situaci v zemi takto vážně mluvilo v roce 1992, podle OSN teď rekordní sucho přispělo k tomu, že tamní humanitární krize znovu dospěla do nejvážnější fáze.

PROKEŠ Jan:
Přestože humanitární organizace používají emotivní termín hladomor s obezřetností, na zmíněném jihu Somálska nyní realita odpovídá přísně definovaným podmínkám takového označení, většinu středního a jižního Somálska ovládají islamistické milice, ty sice humanitárním agenturám nově povolili přístup a 1. jídlo i léky se dostali k desítkám tisíc dětí, bezpečnostní záruky ale údajně nejsou dostatečné a OSN odhaduje že zhruba milión lidí čeká na pomoc v prozatím nepřístupných oblastech, nápor dál zažívají i utečenecké tábory v okolních státech, které samotné sužuje sucho, Jan Prokeš, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio