Zprávy o šesté 20. března 2012

20. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Sněmovnu čeká třetí pokus o svržení Nečasovy vlády

moderátor:
Ve sněmovně právě teď začíná mimořádná schůze, na které se sociální demokraté pokusí shodit vládu Petra Nečase. Jde už o třetí pokus levice o vyslovení nedůvěry koaličnímu kabinetu. Ani tentokrát ale opozice zřejmě neuspěje. Vládu se totiž chystají podržet všichni koaliční poslanci. Ve sněmovně je reportérka Martina Spěváčková. Martino, kdy lze očekávat hlasování?

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Opoziční i koaliční poslanci oficiálně tvrdí, že jsou připraveni zůstat ve sněmovně do pozdních nočních hodin, nicméně v kuloárech se už odpoledne hovořilo o tom, že návrh na vyslovení nedůvěry by mohli poslanci stihnout odhlasovat do 22. hodiny. Že se tedy bude odvíjet od toho, jak bouřlivá debata se tady nakonec povede. Sociální demokraté už na odpolední konferenci přiznali, že nemají dostatek hlasů na shození vlády a že jdou vlastně do předem prohrané bitvy. Schůzi ale chtějí využít alespoň ke kritice kabinetu a jeho reforem. Žádné překvapení se tedy čeká, koaliční poslanci dnes znovu zopakovali, že vládu podrží a budou hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry. Z Poslanecké sněmovny Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Praha má od ministerstva zdravotnictví převzít 4 velké nemocnice

moderátor:
Hlavní město Praha má od ministerstva zdravotnictví převzít 4 velké nemocnice a to Homolku, Bulovku, Thomayerovu a Podolskou porodnici. Shodli se na tom primátor Bohuslav Svoboda a ministr zdravotnictví Leoš Heger. O dohodě informovali dnes. Do několika měsíců by se kvůli tomu musely změnit zákony.

Lenka JANSOVÁ:
Pro pacienty to prý bude přínos, tvrdí to ministr zdravotnictví Leoš Heger. Třeba stavebně zanedbané Nemocnice na Bulovce a Thomayerova by se měly z ušetřených peněz vylepšit, když prý budou 4 pražské nemocnice třeba při nákupu léků postupovat společně, ušetří peníze. Ve všech těchto zařízeních se ale léčí lidé z celé republiky. Podle ministra Hegera se nemusí mimopražští pacienti bát, že o léčbu přijdou.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
K tomu bude přispívat i asistent, který jsme odstartovali v letošním roce, doladěné s financováním cestou platby za diagnózu.

Lenka JANSOVÁ:
Některé ředitele plán na převod nemocnic překvapil, jiní s ním souhlasí. Třeba šéf Thomayerovy nemocnice Karel Filip.

Karel FILIP, šéf Thomayerovy nemocnice:
My nejsme proti.

Lenka JANSOVÁ:
Proti je sociální demokracie a část koaličních poslanců. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Minutou ticha uctili Francouzi památku obětí střelce z Toulouse

moderátor:
Minutou ticha uctili Francouzi památku obětí střelce z Toulouse. Vůbec poprvé úřady v zemi kvůli útoku vyhlásily šarlatový, tedy nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Zvýšená bezpečnostní opatření platí před židovskými a muslimskými školami, ale také na letištích, nádražích a veřejných místech. Policie ve Francii zatím neúspěšné pátrá po muži, který před židovskou školou zabil 4 lidi. Jakým směrem teď chce vyšetřování vést? To už je otázka pro našeho spolupracovníka Jana Šmída.

Jan ŠMÍD:
Policie zatím opravdu nemá žádné konkrétní stopy, ale v souvislosti s útoky o dvou možných typech pachatelů se stále více upouští od možnosti, že by útočník mohl patřit k muslimským nebo islámským extrémistům a spíše se policisté přiklánějí k možnému spojení pachatele s neonacistickou ideologií, či k motivu osobní msty, například o možném propuštění z armády. Výsledky vyšetřování v tomto směru, výslechy těchto typů však zatím neměly žádný praktický dopad, policisté tedy nemají 34 hodin po útoku před židovskou školou žádný konkrétní profil pachatele. Já se k dalšímu vyšetřování vrátím v publicistické části přibližně za čtvrt hodiny. Z Francie pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Izrael ostře kritizoval výroky Ashtonové o dětských obětech v Toulouse a Gaze

moderátor:
Izraelští politici ostře kritizovali výroky Catherine Ashtonové. Unijní komisařka pro zahraniční politiku podle nich nevhodně srovnala tragédii židovských dětí v Toulouse s dětskými oběťmi konfliktu v palestinské Gaze. Ashtonová později tuto paralelu popřela, ale v Izraeli její slova stačila vyvolat velké pobouření.

Martin DORAZÍN:
"Nelze srovnávat vraždu dětí v Toulouse s chirurgicky přesnými obrannými aktivitami. Jejich cílem je likvidace teroristů, kteří děti používají jako lidské štíty," reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu na slova komisařky Catherine Ashtonové. Ta vystoupila na konferenci o palestinských uprchlících v Bruselu. Mluvila o všech dětských obětech v poslední době v Toulouse, ve Švýcarsku při nehodě autobusu, v Sýrii a zmínila se také o Gaze. Ashtonová odmítla, že by šlo o paralelu mezi událostmi ve Francii a na Blízkém východě. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman evropské komisařce doporučil, aby se zaměřila také na děti v jižním Izraeli, které žijí v neustálém strachu před raketami z Gazy. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Při sérii útoků zahynulo v Iráku na 50 lidí

moderátor:
Při sérii útoků zahynulo v Iráku na 50 lidí. A v den, kdy si Iráčané připomínají 9. výročí začátku invaze, která svrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Ke koordinovaným explozím došlo v 8 íránských městech, včetně metropole Bagdádu nebo kurdského Kirkúku. Kdo za incidenty stojí, zatím není jasné. Vláda nicméně podezírá tamní Al Kajdu nebo její sunnitské stoupence.

Cenu vajec srazí podle ministra zemědělství nižší poptávka

moderátor:
Vajíčko za 6 korun, i taková je teď realita v českých obchodech. Cena vajec je podle ministra zemědělství Petra Bendla přímo úměrná hysterii spotřebitelů a obchodních řetězců. Až lidé přestanou skupovat vejce po platech, jejich cena podle něj klesne. Za zdražení částečně může také striktní uplatňování unijní směrnice o lepších životních podmínkách slepic. Ministr ale nehodlá od dodržování evropského práva ustoupit a nechce ani obnovit dovoz vajec z polských chovů, které se směrnici nepřizpůsobily.

Pavel NOVÁK:
Propuštění vajec z neobohacených chovů na náš trh by ohrozilo české výrobce, kteří do modernizace drůbežáren investovali velké peníze. Současné vysoké ceny vajec má podle ministra Bendla na svědomí hlavně velká poptávka po nich. Věří, že po Velikonocích půjdou ceny zase dolů.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Myslím, že řetězce trochu zneužily té situace, která u nás je a tu cenu po té debatě polská vejce teda tu cenu zvedly.

Pavel NOVÁK:
O situaci na trhu s vejci jednal Petr Bendl na okraj schůzky ministrů zemědělství sedmadvacítky se svým polským protějškem Markem Sawickim. Upozornil ho také na to, že v souvislosti s případy použití technické soli v polských potravinách, očekáváme od Varšavy rychlé předávání informací o kontaminovaných výrobcích. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Stále víc Čechů vyráží na nákupy do Německa

moderátor:
Stále víc Čechů vyráží na nákupy do Německa a nejen pro vejce. Potvrdil to aktuální průzkum drážďánské obchodní komory. Hlavními lákadly jsou kvalitní potraviny, široký sortiment a dobrá cena. Nejčastěji k severním sousedům dojíždí obyvatelé ze severu Čech, ale stále víc se objevují i zákazníci z Prahy. Němečtí obchodníci už na Čechy začali cílit i reklamu, potvrzuje Barbora Krejčová z Okresní hospodářské komory v Liberci.

Barbora KREJČOVÁ, Okresní hospodářská komora, Liberec:
Začala intenzivnější reklama na české straně hranice, nabídky v obchodech, které hlásí rozhlas, například nabídky, slevy a podobně jsou dnes hlášeny už i v češtině v Žitavě, objevují se i reklamy na české straně, v regionálních rádiích, také v novinách.

Řidiči se ode dneška rychleji dozví, že po českých dálnicích jede auto v protisměru

moderátor:
Řidiči se ode dneška rychleji dozví, že po českých dálnicích jede auto v protisměru. V ostrém provozu začala fungovat čidla na mýtných branách, která řidiče jedoucího v opačném směru odhalí automaticky. Současně se varování objeví na nejbližších světelných tabulích a také v mimořádné Zelené vlně Radiožurnálu. Podle ředitele úseku informatiky Ředitelství silnic a dálnic Jana Švece systém zatím funguje jen na vybraných dálnicích.

Jan ŠVEC, ředitel úseku informatiky Ředitelství silnic a dálnic:
V tuto chvíli je systém instalován na dálnici D1 po Kroměříž, dálnici D2 a na dálnici D5, protože jsme využili detektorů, které máme instalované, takže krom toho, že to bylo relativně levné řešení, tak bylo i velice rychlé. Na ostatních dálnicích už by byla nutná investice i do toho hardwarového zařízení.

autor: tet
Spustit audio