Zprávy o šesté 2. dubna 2012

2. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Účty Věcí veřejných vyvolaly mnoho otázek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Účty Věcí veřejných vyvolaly mnoho otázek. Politické strany odevzdaly Poslanecké sněmovně výroční zprávy o svém hospodaření. Nejmenší vládní strana podle ní má rekordní počet sponzorů.

Václava MAREŠOVÁ:
Věci veřejné získaly na sponzorských darech víc, než například sociální demokraté nebo TOP 09. Média upozorňují, že ne všechny dárce je možné dohledat. Část peněz měla strana dostat od firem se sídlem na Panamě. Podle místopředsedkyně strany Kateřiny Klasnové zatím není jasné, že mezi sponzory někdo s anonymními akciemi je.

Kateřina KLASNOVÁ, místopředsedkyně strany /VV/:
Pokud by byl, tak určitě jsem přesvědčena o tom, že minimálně já nebo Karolína Peake asi bychom opravdu se o tom chtěli bavit, i eventuálně to, aby se ten dar vrátil.

Václava MAREŠOVÁ:
Občanským demokratům vylepšil rozpočet hlavně prodej bývalého sídla v centru Prahy. Sociálním demokratům se zase podařilo splatit zhruba pětina dluhů, který mají. Podle místopředsedy ČSSD Martina Starce strana šetřila i proto, že se blíží další volební kampaň.

Martin STAREC, místopředseda /ČSSD/:
My budeme dál pokračovat v úsporným programu a nepochybně je jasné, že v průběhu roku budeme naše hospodaření neustále zpřesňovat s cílem dosáhnout i letos velmi slušného výsledku, který se bude blížit vyrovnanému rozpočtu.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

České tajné služby by měly podléhat větší kontrole

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
České tajné služby by měly podléhat větší kontrole. Podle ČSSD by na ně měla dohlížet i rada pro zpravodajské služby volená politiky. Po přísnější kontrole tajných služeb volá opozice i v reakci na odposlechy zveřejněné v kauze Bém Janoušek.

Lucie HUSÁROVÁ:
Speciální rada fungující vedle parlamentní komise by podle šéfa opoziční strany Bohuslava Sobotky měla vstupovat i do aktuálních svazků.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Současně by měla mít pravomoc zjišťovat, jakým způsobem se vlastně nakládá s těmi výsledky práce tajných služeb.

Lucie HUSÁROVÁ:
Podle šéfa sněmovního ústavněprávního výboru za ODS Marka Bendy je ale nesmyslné, aby takovou radu pro zpravodajské služby volili politici.

Marek BENDA, šéf sněmovního ústavněprávního výboru za ODS:
Rozhodně by to neměl být jakoby politický orgán, pak se kolem toho strhnou strašné /nesrozumitelné/.

Lucie HUSÁROVÁ:
Právě kvůli odposlechům, které unikají do médií, se v úterý sejde sněmovní komise pro kontrolu BIS. Její ředitel Jiří Lang bude vysvětlovat i možné kontakty lobbyisty Romana Janouška na vysoce postaveného pracovníka této služby. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Hackeři znovu napadli web ODS

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Hackeři znovu napadli web ODS. Tentokrát na Internetu zveřejnili i rodná čísla nebo mobilní telefony několika tisíc členů. K útoků se přihlásily skupiny Anonymous a TrollSec. Chtějí tak údajně protestovat proti nezájmu politiků o názor českých občanů. Občanští demokraté se budou proti úniku dat bránit.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
"Nedali jste nám svým chováním na výběr," vzkázali hackeři občanským demokratům v prohlášení. A na Internet umístili volně ke stažení databázi, která obsahuje kromě rodných čísel i emailové adresy, údaje o členství nebo přihlašovací jména a hesla. ODS útok internetových pirátů ostře odsoudila.

Tomáš BARTOVSKÝ, mluvčí strany ODS:
Zveřejnění databáze členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný krok, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká mluvčí strany Tomáš Bartovský. Stránky ODS hackeři napadli už ODS v únoru. Na Internetu se tehdy objevil seznam členů a jejich adresy. Tímto případem odcizení dat se už zabývá policie. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Maďarský prezident Schmitt rezignoval

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Maďarský parlament hledá cestu z krize. Ta podle poslanců nastala poté, co prezident Pál Schmitt oznámil svou rezignaci.

Gregor Martin PAPUCZEK:
Prezident Schmitt před plénem parlamentu hovořil, že podle Ústavy Maďarska musí hlava státu reprezentovat jednotu národa. V této situaci, kdy moje osobní záležitost rozděluje milovaný národ, považuji za povinnost ukončit svoji činnost a vzdát se prezidentského mandátu. To jsou ovace a potlesk poslanců. Opozice to brala s úlevou a radostí vlády poslanci zase s uznáním na adresu prezidenta. Před tím Schmitt několik minut odmítal obvinění z plagiátorství a zdůraznil, že svědomí má čisté. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Za zřícením letadla na Sibiři může stát selhání pilota či techniky, ale i silný mráz

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Selhání techniky, to je podle vyšetřovatelů zatím nejpravděpodobnější příčina havárie letadla u sibiřského města Ťumeň. Stroj se zřítil krátce po startu. 31 lidí při neštěstí zahynulo. 12 cestujících je s těžkými zraněními v nemocnici.

Lenka KABRHELOVÁ:
Možné technické problémy letounů ATR72 zmínilo podle ruských médií i několik svědků havárie. Ti uvádějí, že ze stroje krátce po startu vycházel hustý dým. Mezi vyšetřovacími verzemi je podle ruských agentur ale i možnost, že letadlo před startem nebylo ošetřeno chemickým postřikem proti námraze. Názor, že tento typ stroje není vhodný k provozu v extrémních sibiřských teplotách kvůli sklonu k námrazám, zazněl i na ruských internetových leteckých fórech. Turbovrtulové letadlo se zřítilo několik minut po startu. Piloti se zřejmě pokusili o nouzové přistání. Stroj se ale zřítil, rozlomil a začal hořet. Společnost UTair, které stroj patřil, slíbila pozůstalým odškodnění ve výši 2 milionů rubl. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Nezaměstnanost v eurozóně dosáhla v únoru nového rekordu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost v eurozóně dosáhla v únoru nového rekordu. Bez práce je 10,8 desetin procenta obyvatel zemí platících eurem. Nejvíc nezaměstnaných je ve Španělsku, skoro 24 procent. Naopak nejméně pak v Rakousku. Ve srovnání s lednem přišlo dohromady v eurozóně o práci asi 120 tisíc lidí.

Poslední možnost podat včas daňové přiznání využily tisíce lidí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Poplatníci bez daňového poradce dnes mají poslední řádný termín pro podání daňového přiznání. Ti, co to nestihli, mají ještě možnost využít období tolerance, to trvá dalších 5 pracovních dnů.

Nikola BOJČEV:
Pokuty budou padat po 10. dubnu. Podle dostupných údajů až pětina lidí nechává podání daňového přiznání na poslední chvíli. Přesto dnes výrazně dlouhé fronty na finančních úřadech nebyly, tedy alespoň v Praze. Lidé čekali maximálně 20 minut, a to jen nárazově.

osoba:
No, je pondělí 2. dubna, čekal jsem na finančním úřadu vlastně k podání daní, co se týká papírů, dvě minuty. Takže úplně v pohodě. Pak mě zaskočila polední pauza, na kterou jsem čekal asi deset minut.

osoba:
Ta čekací doba je poměrně dlouhá na všech finančních úřadech, tenhle nebyl jediný, na kterém jsem byla. Čekala jsem tady asi zhruba 20 minut. Překvapivě jsou tady na Praze 2 i milé úřednice, takže to bylo docela příjemné, na rozdíl od jiných.

Nikola BOJČEV:
A kdo si chce ušetřit případné čekání na přepážce úřadu, může podat daňové přiznání elektronicky nebo vytištěné archy poslat poštou. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A jak to dnes vypadalo například v Hradci Králové, to sledoval reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK:
Ano, i tady se dnešek obešel bez front, jako po celý uplynulý týden, kdy byla rozšířená otevírací doba úřadu, ještě krátce před 18 hodinou sem na podatelnu lidé s daňovými přiznáními přicházeli, celkem do dnešního večera tedy úředníci dostali tady v Hradci Králové na 26 tisíc daňových přiznání, a to je přes 90 procent těch, které očekávali, zhruba ještě další 2 tisíce dorazí v následujících dnech podle odhadů poštou. Z Hradce Králové, Martin Pařízek, Radiožurnál.

Nejvíc školních úrazů je na Vysočině a v Pardubickém kraji

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejvíc školních úrazů je na Vysočině a v Pardubickém kraji. Nejméně zranění naopak inspektoři zjistili ve školách v Praze. Počet úrazů přitom roste. Naposledy o 6 tisíc.

Klára BÍLÁ:
A vině je hlavně nepozornost a únava dětí.

Marie CHVALOVSKÁ, Základní škola na Smetance, Praha:
Většinou to bývá na vycházkách se školní družinou v parku, tělesná výchova a přestávky, protože občas prostě nedokáží respektovat pravidla, která škola má.

Klára BÍLÁ:
Popisuje zkušenosti s úrazy Marie Chvalovská z pražské Základní školy na Smetance. Podle Správy české školní inspekce si děti nejčastěji poraní končetiny, více ale ruce.

osoba:
Ve škole v přírodě jsme byli a druhý den jsem si zlomila ruku tak, že jsem potřebovala těžkou operaci a dva dráty jsem měla v ruce.

Klára BÍLÁ:
Častěji se ve škole zraní chlapci. Klára Bílá, Radiožurnál.

Výstavu unikátních filmových klapek ode dneška nabízí pražské Divadlo Hybernia

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výstavu unikátních filmových klapek ode dneška nabízí pražské Divadlo Hybernia. Vytvořili je známí naši i zahraniční výtvarníci, například Olbram Zoubek nebo Iva Hüttnerová. Na přelomu května a června se budou dražit na filmovém festivalu dětí a mládeže ve Zlíně. Podle Davida Skaunice, výkonného ředitele zlínské filmové školy, je každý z exponátů originálním výtvarným dílem, sběratelé si z nich vytvářejí soukromé kolekce a v aukcích se draží i za desítky tisíc korun.

David SAKUNIC, výkonný ředitel zlínské filmové školy:
Klapky mají motiv buď ryze filmový nebo dětský motiv, protože je to právě součástí dětského festivalu, takže jsou zde klapky, které jsou draženy jen do dětských pokojíčků, ale jsou zde klapky, které jsou ryze výtvarné, nejlépe vydařená byla klapka Libora Vojkůvky a ta byla za 200 tisíc korun.

autor: jut
Spustit audio