Zprávy o šesté 19. září 2011

19. září 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Politici na Šluknovsku slíbili další pracovní místa na prospěšné práce a změnu v systému sociálních dávek.

osoba:
Já jsem přesvědčený, že to znamená především intenzivní sociální práci v těch vyloučených lokalitách spočívajících mimo jiné v zajištění školní docházky.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie obvinila exprimátora Liberce kvůli machinacím při převodu nemovitostí.

osoba:
Převedení majetku mělo být podle zjištěných informací předem dohodnuto.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obama představil krizový plán. Země musí šetřit a daněmi pomohou nejbohatší Američané.

osoba:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude zataženo s občasným deštěm, teploty do 18 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Politici na Šluknovsku slíbili další pracovní místa na prospěšné práce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Premiér Petr Nečas řešil sociální napětí na Šluknovsku. Lidem v Novém Boru, Rumburku i Varnsdorfu řekl, že vláda rozšíří možnost veřejně prospěšných prací o stovku míst. Výplatu sociálních dávek chce Nečas navázat na docházku dětí do škol.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
My nadále nemůžeme tolerovat například to, že děti z těch vyloučených lokalit nechodí do školy. Jeli někdo nezaměstnaný, tak přece nemá nic na práci, než aby to dítě odvedl do školy, zkontroloval, jestli v té škole je a na konci školní docházky si ho opět vyzvedl.

Eva MALÁ:
Premiér se také zmínil, že je potřeba omezit herny nebo stanovit otevírací dobu výkupu kovů. Prostor k vyjádření dostali i někteří obyvatelé Varnsdorfu, kteří se sešli u romské ubytovny.

osoba:
Je to dlouhodobý problém, nelíbí se nám to, je to hrozný, bojíme se o ty děti, ale tohle už se mělo, pane premiére, řešit. A řekněte mi, proč jste mezi nás nepřijel dřív.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Přijel jsem s konkrétními návrhy, měl jsem dneska setkání všech starostů ze Šluknovska, sem má význam přijet, když člověk přiváží konkrétní opatření.

osoba:
Škoda, že někdy nepřijedete v momentě demonstrace, kdy tady je vodní dělo, jsou tady stovky policistů.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Pravidla a zákony musí platit pro všechny. Policie má právo vymáhat dodržování zákona od kohokoliv.

Eva MALÁ:
Pro Radiožurnál Eva Malá, Varnsdorf.

Policie obvinila exprimátora Liberce kvůli podvodům

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli převodům pozemků z majetku města na soukromé osoby čelí trestnímu stíhání bývalý primátor Liberce Jiří Kittner. Spolu s ním obvinila protikorupční policie i další dvě osoby z bývalého vedení liberecké radnice. Podle kriminalistů majetek převedli prostřednictvím městské společnosti Sportovní areál Ještěd pod jejich tržní hodnotou. Způsobili tím údajně škodu kolem 18 milionů korun. Jak řekl Radiožurnálu mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej, všichni jsou stíháni na svobodě.

Jaroslav IBEHEJ, mluvčí policejního prezidia:
Převedení majetku mělo být podle zjištěných informací předem dohodnuto. Návrhy na majetkoprávní operace měly obviněné osoby předkládat zastupitelům města ke schválení na takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší než tržní. Všichni obvinění jsou stíháni pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Dvě osoby jsou dále stíhány pro trestný čin podvodu a třetí obviněný je dále stíhán pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Trestní oznámení na liberecké radní podalo občanské sdružení Čmelák, jehož předsedou je v dubnu odvolaný liberecký primátor Jan Korytář ze sdružení Změna pro Liberec.

Obchod s nábytkem IKEA čelil v Evropě nejen bombovým hrozbám, ale údajně také vydírání

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obchod s nábytkem IKEA čelil v Evropě nejen bombovým hrozbám, ale údajně také vydírání. Vyděrači nebo skupina pachatelů měla po vedení firmy chtít 6 milionů eur. Ultimátum pro předání peněz už vypršelo a není jasné, jestli skandinávský podnik požadovanou sumu uhradil.

Martin DRTINA:
Funkční nálož začátkem září objevila ostraha prodejny na pražském Zličíně. Ten samý den vedení IKEA ve Švédsku dostal od vyděračů dopis s požadavkem na zaplacení v přepočtu 147 milionů korun. Belgický deník Le Soir s odvoláním na Europol napsal, že pachatelem může být muž ze střední Evropy, kterého zachytily kamery v belgickém Gentu a nizozemském Eindhovenu. Má jít o muže štíhlé postavy vysokého 1,75, snědé pleti a ve věku 35 až 45 let. Mluvil lámanou angličtinou. Martin Drtina, Radiožurnál.

Odboráři zatím neplánují svolání demonstrací kvůli připravovaným vládním reformám

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odboráři zatím neplánují svolání demonstrací ani větších protestních akcí kvůli připravovaným vládním reformám. Takový je výsledek jednání vedení centrály Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory chtějí zajistit postoj občanských iniciativ a jejich zapojení do větších protestů. Uvedl to odborářský předák Jaroslav Zavadil.

Jaroslav ZAVADIL, odborářský předák:
Jiná prostranství, než ulice, nejsou možná, to vám říkám na rovinu. A samozřejmě otázka teda je, jakým způsobem se tomu postavit. Tyhle ty občanské společnosti, který vyjadřují jasný svůj nesouhlas. No, a my se samozřejmě tomu pak postavíme do čela, ale aby jenom odbory byly tou skupinou, která bude neustále tady bojovat za práva všech, přitom naše jasný poselství je, že máme bojovat za práva svých členů, tak je potřeba, aby taky ti občané se do toho zapojili, není možné aby to pořád dělaly jenom odbory.

Americká vláda je připravená snižovat obří deficit federálního rozpočtu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Americká vláda je připravená snižovat obří deficit federálního rozpočtu. V příští dekádě by se měl podle plánu prezidenta Obamy snížit o 3 biliony dolarů. Jeho návrhy na zvýšení daní nejbohatším Američanům budou podle očekávání narážet na tuhý odpor silné republikánské opozice v Kongresu. Obama ale právě zvýšením daním podmiňuje škrty v dalších oblastech, jako je například zdravotní péče o seniory.

Barack OBAMA, prezident Spojených států amerických:
Dlouhodobě bude naše prosperita záviset také na naší schopnosti vypořádat se s enormními dluhy, které jsme nahromadili v uplynulém desetiletí. A to tak, abychom byli zodpovědní vůči sobě navzájem i vůči budoucnosti. Když nebudeme jednat, tak to břemeno nakonec padne na bedra našich dětí. Vláda musí začít dělat to, co dělají rodiny v naší zemi už roky, musíme přestat platit za to, co si nemůžeme dovolit, abychom měli na to, co je opravdu důležité.

Řekové se musí smířit s dalším snižováním životní úrovně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řekové se musí smířit s dalším snižováním životní úrovně. Řecká vláda má ještě dnes oznámit plán nových úsporných opatření. O práci zřejmě přijdou další státní zaměstnanci, většina ostatních přijde o část platu. To vše musí zadlužená země udělat, aby dostala další část mezinárodní záchranné půjčky.

Ondřej HOUSKA:
Řecko nezvládá snižovat schodek svého rozpočtu tak rychle, jak slíbilo. Úspory jsou přitom podmínkou pro to, aby země získala další část slíbené záchranné půjčky od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Bez ní Řecku už před polovinou října dojdou peníze. Vláda chtěla deficit snížit pomocí zvláštní daně z nemovitostí, tvrdila, že vynese 2 miliardy eur a země díky ní opět začne platit podmínky záchranné půjčky. Experti eurozóny a Mezinárodního měnového fondu to ale odmítli. Daň podle nich vynese o polovinu méně a vláda proto musí opět propouštět státní zaměstnance a snižovat platy. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Norský pravicový extremista Anders Breivik zůstane v samovazbě další 2 měsíce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Norský pravicový extremista Anders Breivik zůstane v samovazbě další 2 měsíce. Přinejmenším následující měsíc pak bude terorista čekat na proces v úplné izolaci. Během ní k němu mají omezený přístup jenom lékař, právník a kněz. Vrah 77 lidí nedávno označil podmínky, ve kterých je zadržovaný za mučení.

Emíra HOLMEYOVÁ:
Soudní líčení bylo neveřejné a provázela ho přísná bezpečnostní opatření. Soud vyhověl policii a prodloužil Breivikovu vazbu o dalších 8 týdnů, z toho 4 musí strávit, tak jako dosud, v naprosté izolaci. Nebude mít možnost přijímat návštěvy a komunikovat s okolním světem. A po celou dobu nebude mít přístup ke zprávám v médiích. Odůvodněním soudu je to, že by Breivik mohl poškodit vyšetřování a není zcela vyloučeno, že by mohl kontaktovat eventuální pomocí. Breivik měl v plánu před soudem provést řeč. Soud mu však umožnil jen krátce promluvit na začátku jednání. Očekává se, že nejrozsáhlejší soudní proces v norské historii začne v první polovině příštího roku. Z Norska pro Radiožurnál Emíra Holmeyová.

Centrem Ostravy před chvílí prošly stovky fanoušků fotbalového Baníku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Centrem Ostravy před chvílí prošly stovky fanoušků fotbalového Baníku, protestovaly tak proti stěhování klubu z jeho tradičního sídla stadionu na Bazalech. Na místě je naše reportérka Silvie Mikulcová.

Silvie MIKULCOVÁ:
Zhruba tisícovka fanoušků nakonec prošla ostravskými ulicemi, teď už jsou přímo na stadionu a rozešli se do svých sektorů, utkání totiž začne za půl hodiny. Jejich protest výraznější komplikace ve městě nepřinesl, trpělivější samozřejmě museli být řidiči na silnicích, kterými fanoušci procházeli. Na celou akci pečlivě dohlíželi policisté. Nad hlavami nám tady kroužil vrtulník. Do Ostravy totiž dorazilo i několik příznivců pražské Sparty a utkání mezi Spartou a Baníkem je tradičně totiž hodnoceno jako rizikové, takže policisté budou ve střehu i v následujících hodinách. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová, Ostrava.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A ze stadionu se už za chvilku přihlásí Radim Sajbot ve zprávách ze sportu.

Policie pátrá po sedmnáctileté Lucii Horňákové z Karlovarska

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie pátrá po sedmnáctileté Lucii Horňákové z Karlovarska. Je vysoká 162 až 166 centimetrů, má hubenou postavu, hnědočerné rovné vlasy a hnědé oči. Odešla z domova v Ostrově nad Ohří včera po 18 hodině. Doma nechala vzkaz, že odjíždí za kamarádkou do Karlových Varů. Pokud si dívka nevezme své léky, hrozí jí vážné zdravotní následky. Z domova odešla v modrých džínách, v bílé mikině, černé kožené bundě a černých botách. Jakékoliv informace, které by při pátrání pomohly, volejte na linku 158.

V Česku je málo dětských psychiatrů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Česku je málo dětských psychiatrů, jenom několik desítek. Velké většině z nich navíc už bylo 50 let. Duševních poruch u dětí přitom přibývá a odborníka potřebuje zhruba každé 10. Dětský psychiatr Ivo Paclt říká, že stále častěji léčí úzkosti, deprese, hyperaktivitu a poruchy chování.

Ivo PACLT, dětský psychiatr:
Někdy jsou i závažnější psychotické stavy, často máme děti, které jsou mentálně retardované a také děti s autismem a Aspergerovým syndromem. Porucha, která se vyznačuje výrazně zhoršenou komunikací s okolím, hledáním kontaktů s ostatními osobami, včetně osob nejbližších.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nedostatek dětských psychiatrů je problém také podle ministerstva zdravotnictví. Podle něj ale o tento obor mladí lékaři nemají moc velký zájem.

autor: jut
Spustit audio