Zprávy o šesté 19. října 2012

19. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Druhým kolem dnes pokračují volby do třetiny Senátu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Druhým kolem dnes pokračují volby do třetiny Senátu. V 27 obvodech postoupili vždy dva nejúspěšnější kandidáti a vítězové jednotlivých duelů se pak stanou senátory. Voliči tentokrát nedostali hlasovací lístky do schránky, ale vyzvedávají si je až ve volebních místnostech. Ve čtyřech pražských obvodech sleduje hlasování reportér Jan Herget. Jane?

Jan HERGET:
Dobrý večer. Většina voličů, se kterými jsem mluvil na Praze 2, 3 a 8 hlasovala i v prvním kole. Někteří z nich dnes přišli volit, i když jejich kandidát z prvního kola nepostoupil. K volbám přichází míň lidí než minulý pátek, to mi potvrdil i předseda jedné z komisí Pavel Šindelář.

Pavel ŠINDELÁŘ, předseda jedné z komisí:
Volební účast je určitě nižší, co se týče toho druhého kola, většinou se opakují stejní lidé.

Jan HERGET:
Tady v Základní škole Na Pražačce očekávají zvýšený zájem voličů ještě teď k večeru, kdy se lidé vracejí z práce. Jak se volí v Ostravě, to sleduje reportérka Silvie Mikulcová.

Silvie MIKULCOVÁ:
Já jsem teď v jedné z ostravských základních škol, a to tady na Březinově ulici v okrsku číslo 169. Zatím sem přišlo asi 13 procent lidí zapsaných do seznamu voličů, účast tedy podle členů komise nižší, než v minulém týdnu, a to možná až o 10 procent. Mám zatím k dispozici i velmi hrubé odhady toho, jak to vypadá v jiných částech Moravskoslezského kraje. Tady se volí tedy kromě Ostravy také v Opavě a na Karvinsku. Ta volební účast by se měla pohybovat mezi 5 až 10 procenty. Z volebních místností Jan Herget a Silvie Mikulcová, Radiožurnál.

Hlavní železniční koridor z Pardubic na Ostravu stojí, na Orlickoústecku srazil vlak člověka

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Nehoda ochromila dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Ostravou. Mezi Zámrskem a Chocní na Orlickoústecku srazil vlak člověka. Na vytížené trati proto narůstají zpoždění. Největší jsou v Pardubicích, odkud se hlásí reportér Lukáš Peška.

Lukáš PEŠKA:
Dobrý večer. Tady v Pardubicích se situace už rapidně zlepšila. Řady cestujících prořídly, protože některé vlaky typu EuroCity, které měly zpoždění až 140 nebo 100 minut už byly vypraveny směr do Prahy. Podle dostupných informací by se situace měla zlehčit asi v následující hodině, vidíme to také na návěstidle, protože se tady objevují vlaky se zpožděním už jenom 30 minut, 15 minut a tak dále. Nicméně přesná informace v tuto chvíli ještě známá není. Pro Radiožurnál Lukáš Peška, Pardubice.

Jedovatý metanol obsahovala i vodka z Likérky Drak

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Další lihovina z Likérky Drak byla otrávená. Nebezpečný metanol tentokrát rozbory potvrdily ve vodce. Před pár chvíli to bylo v Tuzemáku. Šéfa likérky ale soud dnes odmítl vzít do vazby a policie ho vyšetřuje na svobodě. Obětí metanolové aféry už je 30. Dnes zemřeli další 2 lidí.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Stejně jako Tuzemák i vodka byla z poloviny namíchána smrtelným metanolem. A i tuto lihovinu objevili inspektoři v nelegálním skladu Verdana ve Zlíně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce už proto nařídila prodejcům, aby stáhli všechny výrobky Likérky Drak.

osoba:
Ze stejného důvodu inspekce důrazně varuje všechny spotřebitele před konzumací jakýchkoliv lihovin s etiketou Likérky Drak.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Šéf Likérky Pavel Čaniga je obviněný z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Ve vazbě ale neskončil, i když to státní zástupce Jiří Zemek navrhoval.

Jiří ZEMEK, státní zástupce:
Proti němu není opravný prostředek přípustný, takže opravdu nezbývá než respektovat rozhodnutí soudu.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Podle obhájce Čanigy Petra Dítěte bylo zahájení trestního stíhání předčasné. Policie podle něj relevantní důkazy nemá.

Petr DÍTĚ, obhájce Pavla Čanigy:
Když já vyrábím alkohol, tak bych musel být sebevrah, abych do lahví lil metanol s vinětou Likérky Drak, to prostě nemá logiku.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Jednatele Verdany Roberta Sedlaříka policie stále hledá. Prodej letos vyrobeného Tuzemáku Likérky Drak už zakázalo Slovensko. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Libanon se vzpamatovává z největšího pumového útoku za poslední léta

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Libanon se vzpamatovává z největšího pumového útoku za poslední léta. Bomba nastražená v obytné čtvrti Bejrútu zabila nejméně 8 lidí. Nemocnice naléhavě shánějí krev pro desítky zraněných. Živě je teď ve vysílání zpravodaj Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Libanonská televize alDžadíd před malou chvílí uvedla, že výbuch měl podle všeho konkrétní terč. Vládní zdroje následně potvrdily, že útok zabil jednoho z předních činitelů libanonského bezpečnostního aparátu, konkrétně Visáma alHasana, který nedávno rozkryl údajné vražedné spiknutí v zemi a potom byl zatčen jeden prosyrský politik. Obecně je masakr zasazován právě do napětí i otevřených střetů, které mezi Libanonci rozdmíchává občanská válka v sousední Sýrii. Spekuluje se vlastně jenom o tom, jestli chaos v Libanonu chtějí vyvolat stoupenci syrského prezidenta Asada nebo jeho odpůrci. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Summit nezměnil nic na rozhodnutí ČR zablokovat vznik jednotného dohledu nad evropskými bankami

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ani evropský summit nezměnil nic na rozhodnutí Česka zablokovat vznik jednotného dohledu nad evropskými bankami. Prohlásil to premiér Petr Nečas. Centrální dohled má být prvním krokem ke vzniku takzvané bankovní unie. Česká vláda se ale bojí, že by zahraniční vlastníci z českých bank mohli odsávat peníze.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Veto je podle premiéra Petra Nečase jedna z posledních možností, jak přímo zasáhnout a návrh jednotného dohledu nad bankami změnit. Po jeho plánovaném schválení v prosinci už náš hlas nebude mít takovou váhu.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Je již v podstatě na pořadu pouze hlasování kvalifikovanou většinou, jak už by ty naše vyjednávací možnosti, řeknu, velmi otevřeně slábly.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Přenesení dohledu na Evropskou centrální banku je ale podle politiků i ekonomů pro další existenci eurozóny zásadní.

Ondřej HOUSKA:
Význam současných návrhů proto zdůrazňuje i německá kancléřka Angela Merkelová. Eurozóna chce těmito kroky zabránit opakování hlubokých bankovních krizí. Ty postihly například Španělsko nebo Irsko a následně ohrozili celou měnovou unii. Podle Merkelové bude vytvoření evropského dohledu trvat možná až do konce příštího roku. Silvie Třeslínová a Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Obavy z toho, že centrální evropský dohled poškodí tuzemské banky, nejsou podle Niedermayera na místě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obavy z toho, že případný centrální evropský dohled poškodí tuzemské banky, nejsou podle bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera na místě. Jak řekl v dnešních 20 minutách Radiožurnálu, úvahy premiéra Nečase o případném zablokování připravované bankovní unie nechápe.

Luděk NIEDERMAYER, bývalý viceguvernér České národní banky:
Mě ta pozice České republiky je teďka trochu, řekl bych, překvapivá, a celkem mě to naplňuje lítostí, protože myslím si, že mi něco takového opravdu potřebujeme a já si v žádném případě nemyslím, že to je proti našim zájmům.

Některé rodiny se kvůli sKartám dostávají do finanční tísně. Peníze nechodí včas

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Rodiny, které začaly využívat systém vyplácení sociálních dávek řeší problémy. Prostřednictvím sKaret dostávají rodičovský příspěvek na účet později.

Petra BENEŠOVÁ:
Rudolf Mareš z Prahy stále čeká na výplatu rodičovského příspěvku. Ještě v září mu přišly peníze v první polovině měsíce. Na říjnovou platbu, kterou už čerpá přes sKartu, si ale počká do příštího týdne.

Rudolf MAREŠ:
Když ty peníze nepřijdou, tak není z čeho brát, musí se sáhnout do rezerv a musí se to nějak prostě zaplatit jinak.

Petra BENEŠOVÁ:
Úřad práce tvrdí, že má na výplatu rodičovského příspěvku podle zákona čas do konce října. Říká mluvčí Jiří Reichl.

Jiří REICHL, mluvčí úřadu práce:
Je zhruba polovina října nebo jsme za polovinou října, takže ještě máme čas na to, abychom mu dávku vyplatili.

Petra BENEŠOVÁ:
Nový systém kritizuje Národní rada osob se zdravotním postižením a také opozice. Odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 si ale za sKartami stojí. Jestli se bude systém ještě nějak měnit, to by měl řešit až Drábkův nástupce. Petra Benešová, Radiožurnál.

Ministerstvu zdravotnictví se nelíbí nová smlouva mezi VZP a společností IZIP

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ministerstvu zdravotnictví se nelíbí nová smlouva, kterou v tomto měsíci uzavřela Všeobecná zdravotní pojišťovna se společností IZIP na provozování takzvaného portálu, a to za 5 milionů korun měsíčně. Resort na dotaz Radiožurnálu potvrdil, že při uzavření smlouvy mohla pojišťovna obejít zákon. Část členů správní rady navíc kontrakt považuje za nevýhodný.

Petr SEHNOUTKA:
VZP tvrdí, že nemohla smlouvu uzavřít s nikým jiným, protože jedině IZIP vlastní patent na elektronické zdravotní knížky. Tento argument se ale ministerstvu nezdá. Patent totiž nemá s portálem vůbec nic společného. Portál svěřil IZIPu přímo ředitel VZP Pavel Horák údajně zdarma. Jeho provoz ale stál desítky milionů korun a pojišťovna přišla i o autorská práva na tuto důležitou webovou spojnici se zdravotnickými zařízeními. VZP letos sice vypověděla smlouvy s IZIPem především neefektivnímu projektu elektronických knížek, nestihla ale vypsat tendr na nového provozovatele portálu. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Francouzská Areva se odvolala proti vyřazení z tendru na dostavbu Temelína

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Francouzská společnost Areva se odvolala proti vyřazení z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Ve svém komuniké firma uvádí, že se vypořádala se všemi důvody, které podle ČEZu vedly k odmítnutí nabídky.

Soud v Hamburku poslal do vězení somálské piráty

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Poprvé od středověku padl dnes v Hamburku verdikt v procesu s piráty. Od 2 do 7 let stráví v německé vězení 10 somálských pirátů. Ti přepadli počátkem roku 2010 kontejnerovou loď německého rejdařství plující pod německou a s několika německými námořníky na palubě.

Klára STEJSKALOVÁ:
U soudu se střetly dva světy. Skutečnost, zda mohou být muži pocházející z nefungující, násilím a chaosem zmítané země souzeni podle německého práva, vyvolávala v Německu značnou diskusi. Rozhodlo, že zajatým německým občanům hrozila smrt. Německo se tak přihlásilo k boji proti mezinárodnímu pirátství. Rozsudky ale byly nakonec nižší, než obžaloba požadovala. Jeden z nejmladších pirátů, devatenáctiletý mladík, který byl dnes odsouzený na dva roky, si nakonec pochvaloval, že v Německu může konečně chodit do školy. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

autor: tet
Spustit audio