Zprávy o šesté 19. května 2011

19. květen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropa hledá nového šéfa Mezinárodního měnového fondu.

osoba:
Bude velmi důležité, kdo zaujme jeho místo a myslím si, že v zájmu Evropy by určitě mělo být, aby to byl opět Evropan.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zaznívají ale i hlasy s jiným názorem. Léky pacientům budou doporučovat lékárníci. Doktor jen předepíše účinnou látku, takovou změnu chystá ministr zdravotnictví.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
To je samozřejmě šetření na tom, co pacient dostává, ale je to šetření proto, aby se ušetřilo na důležitější věci.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Režisér Lars von Trier se stal na festivalu v Cannes nežádoucím. A počasí, zítra bude slunečno, během dne se přidá kupovitá oblačnost, místy přeháňky nebo bouřky, teploty až 28 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Čína chce zasahovat do výběru představitelů MMF

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Finanční svět se už připravuje na výběr nového šéfa Mezinárodního měnového fondu. Dominique StrassKahn na funkci rezignoval kvůli obvinění, že se v hotelu v New Yorku pokusil znásilnit pokojskou. Teď se chce soustředit na své očištění. O jeho případném propuštění na kauci soud rozhodne během dneška. Hlavní favoritkou na jeho místo je francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Zaznívají ale také hlasy, že by v čele Mezinárodního měnového fondu měl stanout někdo jiný, než Evropan. Na rozhodování se chce významněji podílet Čína. Podle Pekingu by se totiž měl brát ohled na sílu a rostoucí potenciál rychle se rozvíjejících zemí.

Robert MIKOLÁŠ:
Podle Pekingu by vedení Mezinárodního měnového fondu mělo být vybíráno na základě zásad spravedlnosti, transparentnosti a čestnosti. Jak uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí, ve vedoucích funkcích tak mají být výrazněji zastoupeny rozvíjející se ekonomiky, mezi které Čína patří. Peking zároveň věří, že bude pokračovat reforma Mezinárodního měnového fondu, a to, co se týče jeho struktury a řízení. Čína se už nyní na rozhodování Mezinárodního měnového fondu významně podílí, poradcem StraussKahna je někdejší viceguvernér čínské centrální banky Ču Min a domácí média spekulují, že právě on by mohl získat uvolněné křeslo šéfa fondu. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Barack Obama by měl každým okamžikem promluvit k Blízkému východu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Americký prezident Barack Obama by měl každým okamžikem promluvit k Blízkému východu. Projevu určeném hlavně arabským státům má nastínit svou vizi pro celý region. Ve Washingtonu poslouchá jeho projev zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Barack Obama, jak jste naznačila, má trošku zpoždění a ještě mluvit nezačal, i když už měl začít mluvit zhruba ve tři čtvrtě na 6 pražského času. My nicméně z těch předběžných informací Bílého domu víme, že americký prezident oznámí ekonomickou pomoc Tunisku a Egyptu, tedy dvěma zemím, které se podle Spojených států vydaly správnou cestou, v případě Egypta zřejmě Američané odpustí část velkého dluhu, který u nich Egypťané mají. Americký prezident by se měl také dotknout palestinskoizraelské otázky. My v každém případě ten jeho projev budeme sledovat a podrobněji ho shrneme a rozebereme s blízkovýchodním kolegou Břetislavem Turečkem už v publicistice Ozvěn dne po půl 8. Do té doby na slyšenou. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Lékaři budou místo medikamentu předepisovat jen účinnou látku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lékaři budou místo medikamentu předepisovat jen účinnou látku. Umožní to lékárníkovi vybrat ten nejlevnější přípravek. Novinku představilo ministerstvo zdravotnictví. Jde o takzvanou generickou preskripci, doktorům se to ale nelíbí a pacienti jsou v rozpacích.

Lenka JANSOVÁ:
"Chci přesně ten lék, který beru už léta, jiný může špatně zareagovat s těmi dalšími a může mě pak třeba bolet žaludek, nebo můžu mít alergii." Bojí se pacienti. Ministr Leoš Heger uklidňuje.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Ze světa nejsou známy komplikace, které by převyšovaly běžné drobné komplikace, které vždycky v lékové oblasti jsou.

Lenka JANSOVÁ:
Doktoři ale generickou preskripci nechtějí. Irena Kudrnovská ze Sdružení praktických lékařů vysvětluje proč.

Irena KUDRNOVSKÁ, Sdružení praktických lékařů:
My své pacienty známe, lékárníci ne. Lékař je od toho, aby léčil. A neléčí lékárník, léčí lékař.

Lenka JANSOVÁ:
Nové recepty by mohly fungovat už v první půlce příštího roku. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Od dnešního večera mohou registrovaní příznivci Věcí veřejných vybírat nového lídra strany

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Od dnešního večera mohou registrovaní příznivci Věcí veřejných vybírat nového lídra strany. Volit budou přes Internet. Hlasování skončí v pondělí, kdy také bude známé jméno nového předsedy. Funkci obhajuje Radek John. Postaví se mu šéfka sněmovního klubu Karolína Peake a také poslankyně Dagmar Navrátilová.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Výsledky internetového hlasování bude muset potvrdit ještě stranická konference, která bude poslední květnový víkend v Hradci Králové. Nově zvolený šéf Věcí veřejných si na ní také vybere místopředsedy. Nejmenší vládní strana odmítá, že by výsledky hlasování bylo možné zmanipulovat. Nikdo, kromě notářů, se prý do systému nedostane. Hlasovat může jen registrovaný "véčkař" s ověřenou mailovou a poštovní adresou a číslem mobilního telefonu. Těch je zhruba 6 tisíc. Koaliční lídři se ve středu dohodli na tom, že s případným jednáním o obměně kabinetu počkají právě až do zvolení nového vedení Věcí veřejných. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Jednání K9

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Právě jméno nového předsedy Věcí veřejných je důležité pro další jednání koaličních lídrů, takzvané K9. Až bude jasné, kdo nejmenší vládní stranu povede, bude K9 řešit případné změny ve vládě. Místopředseda ODS Pavel Drobil předpokládá, že pokud budou Věci veřejné chtít, aby nově zvolený předseda jejich strany byl i členem vlády, obsadí jim post vicepremiéra proti korupci. Podle něho není důvod k tomu, aby někomu z Věcí veřejných uvolňovali místo ministři ODS. Pavel Drobil to řekl ve 20 minutách Radiožurnálu.

Pavel DROBIL, místopředseda ODS:
To místo bylo pro Věci veřejné vytvořeno, to jim náleží, já bych to považoval za naprosto logické, že obsadí tento post, který existuje, ten úřad, pokud vím, se vytváří, byla přijata jeho náplň na vládě, čili to je plnohodnotný, plnohodnotný resort a to místo náleží Věcem veřejným, čili mně logika velí, že toto místo obsadí Věcí veřejné po volbě svého předsedy.

Sociální a ekonomická situace Romů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sociální a ekonomická situace Romů není ani přes snahy na evropské i národních úrovních dobrá. Evropská komise přišla nedávno s návrhem celounijního rámce pro strategie začleňování Romů do společnosti. Ministři práce a sociálních věcí 27 ho na schůzce v Bruselu schválili a vytkli si 4 hlavní oblasti, na které se národní plány pro integraci Romů zaměří.

Pavel NOVÁK:
Zlepšit se má přístup Romů ke vzdělání. To má začít už předškolních zařízení. Unijní země souhlasí s tím, že nesmí docházet k diskriminaci Romů v zaměstnání a že je třeba podporovat jejich samostatné podnikání. Další z priorit je zajištění přístupu ke zdravotní péči, zvláště té preventivní. Čtvrtou prioritou je dostupnost bydlení, pro výstavbu sociálních bytů mají členské země více využívat prostředků z evropského fondu regionálního rozvoje. Jak po jednání řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí David Kafka, naše strategie začleňování Romů je už dokonce před tou unijní napřed.

David KAFKA, náměstek ministra práce a sociálních věcí:
Ta strategie je ještě širší, jedním z těch podstatných rozdílů, které máme u nás navíc, je třeba otázka poradenství proti předlužování a zadlužování těch lidí.

Pavel NOVÁK:
Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

Režisér von Trier je kvůli výrokům o Hitlerovi v Cannes nežádoucí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dánský režisér Lars von Trier byl vyloučen s okamžitou platností z Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Organizátoři ho prohlásili za nežádoucí osobu kvůli výrokům o tom, že má určité pochopení pro Adolfa Hitlera. Trierův film Melancholia v soutěži o Zlatou palmu zůstává.

Jan ŠMÍD:
Lars von Trier využil festivalu k nepřijatelným a netolerovatelným výrokům, jež odporují ideálům humanity a velkorysosti tvořící základ samotné existence festivalu, praví se v komuniké přijatém na zvláštním zasedání správní rady, kterou svolal ředitel festivalu Gilles Jacob. Lars von Trier na tiskové konferenci řekl, že Hitlerovi hodně rozumí a trochu s ním sympatizuje a dále pronesl několik hanlivých výroků na adresu Židů, čímž vyvolal okamžité protesty ze strany židovské komunity. Za svá slova se později omluvil. Jeho snímek Melancholia byl v Cannes přijat s nadšením a měl velkou šanci na zisk Zlaté palmy. Teď /nesrozumitelné/ o šanci nulové. V soutěži však stále zůstává. Z Francie pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Požár skladu pneumatik v Uherském Brodu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na 10 hasičských jednotek zasahovalo u požáru skladu pneumatik v Uherském Brodu. Oheň vypukl krátce po poledni a po necelých třech hodinách ho hasiči dostali pod kontrolu. 7 lidí se při požáru nadýchalo zplodin, 6 z nich skončilo v nemocnici. Podle záchranářů se ale nejedná o nic vážného. Plameny zasáhly sklad pneumatik určených k recyklaci a výrobní linku. Podle vedení podniku vznikl požár kvůli zatím neupřesněné závadě na mlecím stroji na zpracování pneumatik. V uherskobrodském skladu hořelo během 4 let už podruhé. Hasiči naposledy požár likvidovali 4 dny.

Plzeň je evropským hlavním městem kultury pro rok 2015

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Plzeň je evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Oficiálního jmenování se dočkala od Rady ministrů Evropské unie v Bruselu. Takový výsledek se dal očekávat. Za 25 let trvání projektu rada vždy vybrala město, které doporučila mezinárodní komise. Primátor Martin Baxa měl přesto ze jmenování velkou radost.

Martin BAXA, primátor Plzně:
I přesto, že v dosavadních dějinách udělování titulu Evropské hlavní město kultury se nikdy nestalo, že by Rada ministrů rozhodla jinak, než doporučila porota. Já samozřejmě mám z toho rozhodnutí velkou radost. Je to oficiální potvrzení obrovského úsilí, které vykonal tým Evropského hlavního města kultury a mám skutečně obrovskou radost z toho, že ten titul máme a uděláme všechno pro to, aby byl naplněn.

autor: jut
Spustit audio