Zprávy o šesté 19. dubna 2011

19. duben 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vládní krize zřejmě spěje ke konci, prezident Klaus noční dohodu koaličních lídrů vítá.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Byl bych velmi rád, kdyby se do konce tohoto týdne ta vláda podařila definitivně usadit.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Opozice koaliční dohodu a personální změny ve vládě ostře kritizuje.

osoba:
Pro sociální demokracii nezmizel žádný důvod pro to, abychom po Velikonocích nehlasovali o vyjádření nedůvěry vládě.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Sýrie po 48 letech zrušila výjimečný stav.

redaktor:
Zatím není jasné, na kolik to utlumí protivládní demonstrace v syrských městech.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítřek slibuje slunečnou oblohu, teploměr zamíří až k 23 stupňům. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Vládní krize zřejmě spěje ke konci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lídři stran vládní koalice zřejmě našli cestu ven z vládní krize. Noční dohodu o změnách v kabinetu uvítal i prezident Václav Klaus. K výměně ministrů by chtěl přikročit už ve čtvrtek. Šéfa Věcí veřejných Radka Johna na ministerstvu vnitra vystřídá bývalý šéf elitních policistů Jan Kubice. John se stane vicepremiérem pro boj s korupcí. Z vlády odejde Vít Bárta, kterého na ministerstvu dopravy nahradí náměstek Radek Šmerda. Ministr školství Josef Dobeš své křeslo v kabinetu uhájil.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Vláda Petra Nečase bude pokračovat a už příští týden zřejmě zasedne v obměněné sestavě. To je výsledek několikahodinového jednání koaličních lídrů a poslaneckých klubů TOP 09, ODS a Věcí veřejných.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Věřím, že oni zvážili dobře a rozumně a nalezli jistý kompromis mezi s sebou.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Hodnotí dohodu prezident Václav Klaus. Věci veřejné mají k dojednanému kompromisu ale podmínky, šéf strany Radek John požaduje, aby se koalice do června shodla na zásadních reformách a premiér Petr Nečas plnil svůj slib, že kabinet teď dozná zásadnějších změn.

Radek JOHN, předseda /Věci veřejné/:
Zatím je podmíněný souhlas, vyzkoušejme, že ten projekt opravdu dokáže ty reformy přinést a potom hlasujme o důvěře vládě.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Dohodu a rekonstrukci kabinetu kritizuje opozice. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ji považuje za špatný aprílový žert.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Nezmizel žádný důvod pro to, abychom po Velikonocích nehlasovali o vyjádření nedůvěry vládě.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Dění uvnitř koalice

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
K dění uvnitř koalice se před chvíli vyjádřil také premiér a předseda ODS Petr Nečas. Na úřadu vlády, kde se sešlo vedení občanských demokratů, byla reportérka Lucie Husárová.

Lucie HUSÁROVÁ:
Předseda vlády před chvílí prohlásil, že dohoda koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o pokračování společné vlády je šancí na restart reformní politiky. Společný kabinet má smysl jen kvůli reformním zákonům. Pokud se je nepodaří prosadit, není podle Nečase důvod, aby vláda pokračovala. Nebudouli reformy, nebude vláda, řekl premiér. V noci dojednaná dohoda je kompromisem, kde ustoupit a slevit museli všichni, zdůraznil. Pro ODS je klíčové, že prosadila odchod ministra dopravy Víta Bárty z vlády, setrvání ministra školství Josefa Dobeše, jehož odchod ODS také požadovala, je pak výsledkem dohody TOP 09 a občanských demokratů. O tento kompromis prý požádal šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Petr Nečas taky prohlásil, že co nejdřív zhodnotí práci a výsledky všech členů vlády a podle toho bude dál postupovat. Tato chystaná obměna kabinetu podle něj nějak nebude souviset se současnou kauzou. Z úřadu vlády Lucie Husárová, Radiožurnál.

Sýrie oznámila zrušení výjimečného stavu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Syrská vláda schválila zrušení výjimečného stavu. Vyhověla tak jednomu z hlavních požadavků opozice, která už měsíc svolává v syrských městech protivládní demonstrace. Výjimečný stav platil v zemi 48 let a dával bezpečnostnímu aparátu rozsáhlé pravomoci při potírání jakýchkoliv projevů nesouhlasu s vládnoucím režimem. Prezident Bašár Asad pod tlakem ulice slíbil zásadní politické reformy, mezitím ale přibývá požadavků, aby odešel z funkce.

Břetislav TUREČEK:
Výjimečný stav platil od jara 1963, kdy se v Sýrii dostala pučem k moci Strana arabské socialistické obrody. Baasistům pomáhaly udržet mocenský monopol také bezpečnostní soudy, které se zabývaly případy politických vězňů. I ty mají být minulostí. Vláda zároveň schválila nový zákon, který zakotvuje možnost povolených shromáždění. Při pouličních demonstracích za politické reformy už v Sýrii zahynulo nejméně 200 lidí. Zatímco opozice poukazuje na brutalitu armády a policie, vláda upozorňuje na případy zabitých i zavražděných příslušníků bezpečnostního aparátu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Západní země zvyšují svou pomoc libyjským povstalcům

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Západní země zvyšují svou pomoc libyjským povstalcům. Velká Británie potvrdila, že posílí svůj diplomatický tým v Benghází o vojenské experty. Ti mají povstalcům radit, jak zorganizovat komunikaci a logistiku nebo humanitární pomoc. Londýn ale připomněl, že úkolem těchto expertů není výcvik vojáků pro boj s jednotkami diktátora Kaddáfího.

Martin DORAZÍN:
Zatímco Spojené státy, Francie a Británie zvyšují svou přímou i nepřímou pomoc libyjským povstalcům, Rusko si stěžuje. Ministr zahraničí Sergej Lavrov v Bělehradě upozornil, že Rada bezpečnosti OSN nedala souhlas ke složení plukovníka Kaddáfího. Její rezoluce má výlučně chránit civilisty. Podle Lavrova je proto operace NATO porušením mandátu OSN. Pracovníci organizace Amnesty International v libyjské Misurátě ale potvrdili, že síly Muammara Kaddáfího obnovily bombardování obytných čtvrtí a nemocnice přijaly desítky zraněných. Podle libyjské státní televize letouny NATO naopak zasáhly cíle v Tripolisu a Sirtu. Potravinová agentura OSN oznámila, že do měst v západní Libyi, včetně Tripolisu, směřuje konvoj 8 kamionů s 240 tunami potravin. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Dluhová krize v eurozóně by mohla zasáhnout i Španělsko

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dluhová krize v eurozóně by se mohla rozšířit i do Španělska. Úroky ze španělských dluhopisů vystřelily do rekordní výšky od doby vzniku společné evropské měny. Kvůli vysokým úrokům přitom už museli o pomoc požádat Řekové, Irové a Portugalci.

Ondřej HOUSKA:
Španělé by teď museli za prodej desetiletých státních dluhopisů zaplatit více než 5,5 procenta. To si španělská státní pokladna stále může bez problémů dovolit. V posledních dnech ale úroky začaly raketově růst. Trhy totiž reagují na spekulace o blížícím se řízeném bankrotu Řecka. Panují obavy, že by potom mohly část dluhů škrtnout i další oslabené země eurozóny. Španělsko má problém s vysokou nezaměstnaností a slabým hospodářským růstem. Největším rizikem je ale situace regionálních bank, které investovaly desítky miliard do stavebnictví. Tento sektor ale v době krize zkolaboval a banky tak přicházejí o peníze. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Kubánští komunisté schválili reformy socialismu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kuba povolí prodávat a kupovat nemovitosti v soukromém vlastnictví. Je to jedna z reforem, kterou schválil sjezd komunistické strany Kuby, tedy jediné povolené strany v zemi. Doposud se mohly domy a byty pouze dědit nebo komplikovaně směňovat.

David KOUBEK:
Mohla by to být revoluční změna, jak bude uvolněné soukromé vlastnictví fungovat, ale zatím není jasné. Kubánský prezident Raúl Castro navíc upozornil, že nebude povolené hromadění majetku. Delegáti šestého sjezdu komunistické strany odhlasovali tři stovky změn, které mají tamní socialismus reformovat. Ekonomika bude dál centrálně plánovaná. Podle rezoluce sjezdu se ale mu pro příště ohlížet i na to, co chce trh. Změny posvětil i bývalý dlouholetý vůdce Fidel Castro. Státní média otiskla jeho dopis. Píše v něm, že je nutné napravit chyby minulosti, aby kubánský komunismus vydržel i pro další generace. David Koubek, Radiožurnál.

Dnes definitivně končí sčítání lidu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dnes definitivně končí sčítání lidu. Poslední formuláře vydala pošta 14. dubna a do dnešního dne by ji měli lidé odeslat zpátky. O půlnoci také přestane fungovat elektronický systém, jehož prostřednictvím je možné potřebné údaje vyplnit. Místopředseda statistického úřadu Stanislav Drápal má doporučení pro ty, kteří během dneška nestihnou formuláře odevzdat.

Stanislav DRÁPAL, místopředseda, Český statistický úřad:
Já bych skutečně apeloval na to, aby pokud dnes nestihnou do půlnoci odeslat vyplněný formulář elektronicky, aby co nejdříve ho vložili do obálky a odeslali ho na adresu na P. O. BOX. Pokud se týká formulářů zasílaných poštou, tak tam samozřejmě máme určitou toleranci, to znamená, obálky, které ještě budou přicházet v příštích dnech kolem Velikonoc, samozřejmě zahrneme do zpracování.

Do 4 let zanikne vojenský újezd Brdy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do 4 let zanikne vojenský újezd Brdy. Oznámil to ministr obrany Alexandr Vondra s tím, že dělostřelecká brigáda v Jincích zůstane. Vojáci ale budou jezdit na ostré střelby do jiných vojenských újezdů. Brdy by se podle ministra obrany měly stát přírodně chráněnou oblastí.

Lubomír SMATANA:
Ministerstvo obrany ale Brdy nikomu nepředá. I nadále plánuje, že v pohoří budou hospodařit vojenské lesy. Pro resort obrany je to ekonomicky výhodné. Alexandr Vondra odmítl spekulace, že ústup armády z Brd je výsledek tlaku developerů. Podle něj armáda žádné pozemky neprodá. Vondra zdůraznil, že tomuto rozhodnutí předcházela důkladná analýza, ze které vyplývá, že nejlepší bude zřídit v Brdech chráněné území. A ministerstvo obrany na tom bude s příslušnými úřady spolupracovat. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Hyundai porušil při stavbě továrny v Nošovicích zákon

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Automobilka Hyundai porušila při stavbě některých částí nošovické továrny zákon. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Firma umístila převodovkárnu a lisovnu v průmyslovém areálu jinde než úřadům oznámila a změnila i půdorys budov. České úřady už za to vyměřily automobilce milionovou pokutu. Ostravský krajský soud ale finanční sankci zrušil.

Andrea ČÁNOVÁ:
Nejvyšší správní soud postup úředníků posvětil a případ znovu vrátil do Ostravy, potvrdil jeho mluvčí František Emmert.

František EMMERT, mluvčí Nejvyššího správní soudu:
Stavba těch budov v areálu závodu v Nošovicích byla v rozporu s platnými stavebními povoleními. Obě věci tak byly vráceny ke Krajskému soudu v Ostravě, který o nich znovu rozhodne v souladu s právním názorem Nejvyššího správního soudu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Zdeňka Sýkorová ze Stavebního úřadu v obci Dobrá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vítá.

Zdeňka SÝKOROVÁ, Stavební úřad v obci Dobrá:
Ty haly jsou opravdu postavené jinde, než bylo původně povoleno, a i stavebně se nám vnitřní dispozice značně liší od těch původních návrhů. Posléze byly vyřešeny dodatečným povolením.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Soud vyhověl odvolání squatterů, kteří obsadili dům na Albertově

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Městský soud v Praze vyhověl odvolání squatterů, kteří předloni obsadili dům na pražském Albertově. Nejde o trestný čin. O případném přestupku rozhodne Praha 2. Odvolací jednání sledovala redaktorka Monika Babická.

Monika BABICKÁ:
Prvoinstanční soud udělil squatterům podmíněné tresty odnětí svobody a obecně prospěšně práce. Proti rozsudku se ale obhájce obžalovaných odvolal. Pražský městský soud dnes sice rozhodl, že squatteři porušili právo majitele domů na jeho užívání, nicméně ne tak závažným způsobem, aby měli být trestně stíháni. Pokračuje mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Martina LHOTÁKOVÁ, mluvčí soudu:
Toto rozhodnutí by rozhodně nemělo být signálem pro neoprávněné obsazování objektů, nicméně v daném případě se jednalo o budovu dlouhodobě neobývanou, neopravovanou, dokonce ani nezbouranou, kterou majitel aktivně nevyužíval, tudíž stupeň společenské nebezpečnosti či škodlivosti nedosáhl takové intenzity, aby mohl být posouzen jako trestný čin přečin.

Monika BABICKÁ:
K výsledku odvolacího řízení se nám vyjádřila také jedna z obžalovaných Lenka Kužvartová.

Lenka KUŽVARTOVÁ:
Nesouhlasím s tím, že jsme se dopustili trestného činu, pro mě samozřejmě právo mluví jinak, ale nesouhlasím s tím, co říkal pan soudce jako dovětek. Samozřejmě jsem velmi ráda, že nás zprostili obžaloby.

Monika BABICKÁ:
Obžalovaní se hájili tím, že svým činem chtěli pouze poukázat na problém opuštěných a chátrajících budov a nechtěli v domě dlouhodobě přebývat.

autor: jut
Spustit audio