Zprávy o šesté 17. října 2011

17. říjen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Majitel zříceného domu nevěděl o žádných závadách

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Olomouci se dopoledne zřítila část domu. Pod sutinami zahynula 78letá žena, která šla po chodníku. Trosky také poškodily tramvajovou trolej a doprava centrem byla až do večera přerušená. Místo tramvají jezdily náhradní autobusy. Příčiny policie stále šetří. Statik Jaromír Vrba ale už upozornil na otřesy domu způsobené dopravou.

Tomáš MINARČÍK:
Majitel vily Viliam Vidovič o žádných závadách ve svém domě neví.

Viliam VIDOVIČ, majitel vily:
Neměli jsme žádné informace, že by tam něco bylo, a neměli jsme to ani v poslední době, ani při nějakých průběžných kontrolách, co jsme na té půdě dělali.

Tomáš MINARČÍK:
Statik Jaromír Vrba upozornil na chvění způsobená dopravou. Závěr ale ještě neučinil.

Jaromír VRBA, statik:
Ještě mně stále chybí fotografie od hasičské služby, které pořídili shora z ptačí perspektivy, a to mi snad ještě dokreslí úplně detailně názor na tu věc.

Tomáš MINARČÍK:
Krátce po prohlídce domu statikem začal olomoucký dopravní podnik upevňovat na jeho zeď tramvajovou trolej.

Vladimír MENŠÍK, ředitel olomouckého dopravního podniku:
Síly, které použijeme pro napnutí toho závěsu, jsou dostatečně bezpečné pro to, aby ta budova nebyla žádným způsobem poškozena.

Tomáš MINARČÍK:
Uvedl ředitel olomouckého dopravního podniku Vladimír Menšík. Pro Radiožurnál Tomáš Minarčík, Olomouc.

Ztráta VZP dosáhla 5 miliard

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Všeobecná zdravotní pojišťovna je v letošním roce ve ztrátě téměř 5 miliard korun. Navíc jí došly rezervy z předchozích let a musí proto šetřit. Její ředitel Pavel Horák dnes přitom v navrhovaném zdravotně pojistném plánu na příští rok slibuje vyrovnané hospodaření.

Petr SEHNOUTKA:
V posledních letech ale bylo nakonec hospodaření pojišťovny v reálu vždy horší, než v jejích plánech. Pro příští rok ji ale musí pojišťovna ztrátu dorovnat jinak, než ze svých rezerv. Ty už nemá. Jednou z možností je zpřísnění revizí. Oblastí, na které se kontroloři zaměří, je podle ředitele pojišťovny Pavla Horáka hodně.

Pavel HORÁK, ředitel VZP:
Léky, zdravotnické prostředky, zbyteční poskytovatelé, fakturovaná péče, která nikdy provedena nebyla, abcoding, to znamená, ty nemocnice vykazují něco, co neudělaly, aby získaly víc peněz.

Petr SEHNOUTKA:
Další peníze chce management získat z rozprodeje majetku nebo propouštění zaměstnanců. Na druhé straně VZP dostane více peněz. Pomůže jí nový zákon, který ji od ledna přinese navíc 3 miliardy korun z jiného způsobu přerozdělení pojistného. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Romanovo angažmá pro skupinu Appian budí otazníky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Možné vlastnické zájmy bývalého generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana ve firmě Škoda Plzeň prověří speciální tým policejních vyšetřovatelů. O jeho vzniku rozhodl ředitel protikorupční policie. Roman v Hospodářských novinách připustil své angažmá ve firmách napojených na skupinu Appian Machinery. Ta byla v roce 2006 zapsána do rejstříku jako oficiální majitel plzeňské Škody.

Václava VAŘEKOVÁ:
Martin Roman tvrdí, že ve střetu zájmu nebyl, protože se zmiňovanými firmami přerušil své vazby hned po nástupu do společnosti ČEZ. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje teď jeho vztah ke škodě prověří speciální skupina.

Jaroslav IBEHEJ, mluvčí protikorupční policie:
Která se bude zabývat šetřením prodeje společnosti Škoda Holding skupině Appian. Při tomto šetření detektivové protikorupční policie budou úzce spolupracovat s finančně analytickým útvarem ministerstva financí.

Václava VAŘEKOVÁ:
Právě ministr financí Miroslav Kalousek chce od předsedy představenstva ČEZu vědět, jestli mohl u některých zakázek dojít ke střetu zájmu a pak bude postupovat dál.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Smím si řadu věcí ověřit a zjistit, no, a budeme se rozhodovat na vládní úrovni.

Václava VAŘEKOVÁ:
Vedení skupiny ČEZ už sdělilo, že prověří všechny zakázky, které v minulosti získala Škoda Plzeň. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Policisté se začali zabývat případem možné korupce při udělování prezidentské milosti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policisté se začali zabývat případem možné korupce při udělování prezidentské milosti. Upozornil na ní týdeník Respekt. Podle něj existují dva svědci, kterým se svěřila bývalá policistka Radka Kadlecová, že prezidentská milost pro ni byla koupená. Někdejší zaměstnankyně cizinecké policie v Karlových Varech byla odsouzena za přijímání úplatků od cizinců žádajících pobyt v Česku. Milost jí prezidentská kancelář udělila v roce 2009. Podle týdeníku Respekt se rozhodl podat svědectví psychiatr, který policistku vyšetřoval. O korupci při udělení milosti prý Kadlecová mluvila i se starostou obce Chyše na Karlovarsku, kde žije. Radim Ochvat, mluvčí prezidenta Václava Klause informace o možné korupci při udělení milosti odmítá. Podrobněji o tomto tématu budeme hovořit v Ozvěnách dne hned po zprávách.

Jen s podmínkou vyvázl za jízdu v protisměru pod vlivem drog švýcarský řidič

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jen s podmínkou vyvázl za jízdu v protisměru pod vlivem drog švýcarský řidič. Za obecné ohrožení mu přitom hrozilo až 8 let vězení. Dopravu muž ohrožoval letos v květnu na rychlostní silnici R 10 mezi Libercem a Prahou. Svou nebezpečnou jízdou způsobil několik nehod. Součástí trestu je i zákaz řízení na 6 let. Rozsudek mladoboleslavského soudu není pravomocný. Státní zástupce, který pro muže žádal 5,5letý trest vězení, se na místě odvolal. Obhájkyně Markéta Pekařová naopak chtěla, aby soud trestný čin překvalifikoval na obecné ohrožení z nedbalosti a dostal trest výchovný podmíněně odložený na dlouhou dobu. S výrokem soudu je ale spokojená.

Markéta PEKAŘOVÁ, obhájkyně:
Podmíněný trest odnětí svobody v tomto případě je důvodem ke spokojenosti, ovšem pan státní zástupce už si podal k odvolání proti rozsudku. Takže budeme očekávat, jak rozhodne krajský soud. Já si myslím, že v tomhle případě byla řada sporných momentů, čili bylo možno očekávat jak nepodmíněný trest, tak podmíněný trest odnětí svobody.

Obvodní soud už podruhé zprostil Františka Dohnala obžaloby

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Obvodní soud už podruhé zprostil prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala obžaloby. Šéf NKÚ se v této trestní věci zpovídá z využívání údajně nepřiměřeně luxusních bytů. Opět ho nepravomocně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. V létě soud ale Dohnala nepravomocně potrestal za to, že odmítl vydat kontrolnímu výboru sněmovny podklady k auditu hospodaření svého úřadu.

Slovensko stále nemá dočasnou vládu, jednání se odsouvají

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na Slovensku se ani dnes nerozhodlo o podobě příští vlády, která zemi dovede k předčasným volbám. Kabinet Ivety Radičové padl minulé úterý poté, co jedna z koaličních stran odmítla takzvaný euroval. A tím zároveň vyslovila vládě nedůvěru.

Vojtěch BERGER:
Jednání předsedů všech parlamentních stran u prezidenta Ivana Gašparoviče nepřineslo žádný výsledek. Prezident původně mluvil o různých možnostech, včetně menšinové vlády nebo úřednického kabinetu. Politické strany mu ale vzkázaly, že preferují do vládnutí kabinetu čtyř pravicových stran, který vedl Slovensko doposud. Během dneška už se zdálo, že dohoda je na spadnutí a pravice dovládne až do předčasných voleb v březnu 2012. Po schůzce s prezidentem ale šéfové parlamentních stran prakticky beze slova minuli novináře a pouze vzkázali, že další jednání se odsouvají na čtvrtek nebo na pátek. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Libyjská Národní rada oznámila, že její vojáci vstoupili do Baní Valíd

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Libyjská Národní přechodná rada oznámila, že kontroluje pouštní město Baní Valíd. To platilo za poslední baštu odporu bojovníků věrných svrženému diktátorovi Kaddáfímu. V jeho rodném Syrtu vojáci čistí město od odstřelovačů.

Martin DORAZÍN:
Vojáci Národní přechodné rady zaútočili na Baní Valíd dnes ráno od jihozápadu. Povstalci se velmi rychle přiblížili k centru a vyvěsili tam novou libyjskou vlajku. V Baní Valíd je údajně hrob Kaddáfího syna Chamíze, který velel zvláštním jednotkám. Podle syrské televize Arrai i amerických zdrojů je pravděpodobné, že Chamíz padl v bojích 29. srpna, stejně jako šéf Kaddáfího tajné služby Mohammed Sanúsí. Z pobřežního města Syrta, které Národní rada prakticky dobyla před několika dny, přicházejí zprávy o rabování. Lidé z opuštěných domů, úřadů nebo místního letiště odvážejí technické vybavení, nábytek i koberce. V centru ale ještě stále zůstává skupina ozbrojenců, která klade tuhý odpor. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Thajsko sužují záplavy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Thajsko sužují záplavy. Bangkok ale už zřejmě neohrozí. Hladina řeky Čao Pchraja protékající thajskou metropolí už údajně klesá. Na zbytku území ale počet zatopených míst stoupá. Vzrůstá také počet utonulých. Od začátku povodní thajské úřady eviduje už přes 300 mrtvých.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Tahle už několik dní přes 500 thajských policistů loděmi a čluny popohání proud bangkokské řeky Čao Pchraja. Motory údajně rozvíří vodu a ta pak odtéká městem rychleji. Sisyfovská práce zatím přináší úspěch. Podle posledních zpráv je také díky ní hlavní město Thajska uchráněno před obávanou záplavovou vlnou. "Vypadá to, že hladina řeky už nestoupá. Kalamita ale ještě neskončila." Říká jeden z přítomných policistů a má pravdu. Třetina Thajska je už několik týdnů pod vodou. Nejhůře je na tom sever, severovýchod a centrální části země. Voda zcela zaplavila asi 30 provincií. Se stále zvyšujícím počtem mrtvých pak rostou i odhadované finanční škody. Jak dnes řekl ministr financí, tato katastrofa zbrzdí ekonomický růst země O 1 až 1,7 procenta. Odhaduje se tak, že škody způsobené povodněmi v Thajsku přesáhnou 5 miliard amerických dolarů. Kateřina Procházková, Český rozhlas, Bangkok.

Policie pátrá po osmileté dívce z Klatovska

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po osmileté Perle Mlčochové z Klatovska. Podle vyjádření její ošetřující lékařky je v ohrožení života ze zdravotních důvodů. Není vyloučeno, že dívka odcestovala s rodiči do ciziny, pravděpodobně do Španělska. Dívka měří asi 140 centimetrů, má hubenou postavu, světlé delší vlasy a modré oči. Jakékoliv informace k případu sdělte přímo na linku 158 nebo na nejbližší policejní služebně.

autor: jut
Spustit audio