Zprávy o šesté 17. května 2011

17. květen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Koaliční partneři chtějí od Věcí veřejných vysvětlení afér z posledních dnů. Týká se to například financování strany.

osoba:
My jako strana máme naše sponzory jasně transparentní a viditelné.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Britská královna je poprvé v Irsku. Premiér Kenny v tom vidí nový začátek pro obě země.

osoba:
/Nesrozumitelné nepřeloženo/.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jednorázové jízdenky pražské MHD budou od července dražší a budou platit déle. Předplatných kupónů se změny nedotknou.

osoba:
Nedochází k jakýmkoliv cenovým úpravám z hlediska předplatného jízdného.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude slunečno, odpoledne až oblačno a teploty do 25 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Koaliční partneři chtějí od Věcí veřejných vysvětlení afér z posledních dnů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Šéf Věcí veřejných Radek John odpoledne předal svoji demisi premiérovi Petru Nečasovi. Nedokázal se totiž smířit s tím, že mu Nečas mluvil do výběru spolupracovníků. Na vztazích mezi koaličními partnery se podepisují i poslední aféry Věcí veřejných, které se týkají například financování strany. TOP 09 proto žádá vysvětlení a okamžitou schůzku lídrů vládních stran.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Nový rozruch kolem nejmenší vládní strany vyvolaly informace deníku Mladá fronta DNES. Ten tvrdí, že Věci veřejné měly plán na předražování státních zakázek. Šéf strany Radek John to považuje za absurdní.

Radek JOHN, předseda strany /Věci veřejné/:
Věci veřejné zcela prokazatelně nebyly nikdy u jediné předražené veřejné zakázky a dělaly všechno pro to, aby zákon o veřejných zakázkách znemožnil předražování.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
TOP 09 ale na vysvětlení kauzy trvá, ptát se chce i podle poslankyně Heleny Langšádlové na účetnictví Věcí veřejných, které strana zatím prý dostatečně neodkryla.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně:
Naši vyjednávači budou žádat bližší informace a další dokumenty, které potvrdí či vyvrátí vlastně ta podezření, která v posledních dnech stanula.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Lídři koalice by si měli vyříkat spory na středeční schůzce takzvané K9. John tvrdí, že na jednání půjdou i s variantou, že by Věci veřejné podporovaly vládu jen z poslaneckých lavic. Sociální demokraté premiéra vyzývají, aby neváhal ani minutu. A ministr z Věcí veřejných kompletně odvolal z vlády. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Slovenská vláda se během dneška ocitla blízko pádu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slovenská vláda se během dneška ocitla blízko pádu. Důvodem je kontroverzní volba generálního prokurátora ve slovenském parlamentu. Pokud by zvítězil opoziční kandidát, chce premiérka Iveta Radičová podat demisi. Automaticky by tak musel odejít i celý kabinet. Jak dopadlo důležité hlasování v Bratislavě, to ví zpravodaj Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER:
Ještě neznáme výsledek, ještě se sčítají hlasovací lístky, každopádně demise premiérky Radičové je stále ve hře. Premiérka na svém stanovisku nic nezměnila, takže paradoxně cílem té dnešní volby je nezvolit nikoho, protože jediný kandidát na generálního prokurátora je právě onen Dobroslav Trnka, který generální prokuraturu vedl minulých sedm let. A to je právě ten muž, kvůli kterému Radičová hrozí demisí. Pokud bylo ho tedy poslanci zvolili znovu, opozice, ta proti způsobu volby ostře protestuje, prý nejde o žádné férové tajné hlasování, ale o vydírání ze strany premiérky, která drží tou hrozbou demise v šachu koaliční poslance, každopádně ať ta volba dopadne jakkoliv, slovenskou politiku čekají turbulence, přinejmenším to bude prohloubení nedůvěry v rámci koalice, nebo přijde ústavní stížnost na nelegální hlasování podaná opozicí, anebo dokonce v tom nejvyhrocenějším případě demise premiérky. Z Bratislavy Vojtěch Berger, Český rozhlas.

Britská královna je poprvé v Irsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Královna Alžběta II. vzdala hold památce irských vlastenců padlých ve válce za irskou nezávislost. První den své návštěvy v Irské republice tak udělala velké symbolické gesto. Podle průzkumu královninu návštěvu vítají čtyři pětiny Irů. Další informace má náš londýnský spolupracovník Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Památník irským vlastencům, kteří položili život ve válce za irskou nezávislost, byl zřízen v roce 1966 u příležitosti 50. výročí velikonočního povstání v Dublinu, které se stalo symbolem organizovaného odporu proti britské nadvládě. Královna u památníku položila věnec a držela minutu ticha spolu s irskou prezidentskou Mary McAleesovou. V Dublinu jsou po dobu čtyřdenní návštěvy královny a jeho manžela v platnosti přísná bezpečnostní opatření. I tak se v poledne v centru Dublinu strhal potyčka mezi policií a demonstranty protestujícími proti návštěvě královského páru. Později asi 200 členů socialistické republikánské strany /nesrozumitelné/ pořádalo protestní shromáždění nedaleko. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

StraussKahna by mohl v čele MMF nahradit Němec Ackermann

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Novým šéfem Mezinárodního měnového fondu by se mohl stát německý bankéř Josef Ackermann. Ve funkci by nahradil Dominiqua StrassKahna, který je ve vazbě kvůli obvinění ze sexuálního napadení zaměstnankyně newyorského hotelu. Napsal to německý deník Bild.

Ondřej HOUSKA:
Německo prý chce do čela fondu prosadit svého kandidáta. Podle anonymních zdrojů se nejvíc mluví právě o Ackermannovi, který stojí v čele Deutsche Bank, tedy největší německé banky. Německá média už delší dobu píší o frustraci vládních činitelů z toho, že se Němcům nedaří obsazovat důležité funkce. Berlín chtěl například nominovat nového šéfa Evropské centrální banky, ale tohle místo získal Ital Mario Draghi. Původně byl hlavním favoritem první muž Německé centrální banky Axel Weber, ale ten nakonec ze souboje odstoupil. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Železničáři se připravují na stávku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Železničáři se připravují na stávku. Vadí jim změny, které chystá současná vláda v daňové a důchodové oblasti. Odboráři jsou stále připraveni jednat, ale pokud se situace z jejich pohledu nezmění, může se stát, že v horizontu dvou až tří týdnů zastaví provoz na dráze. Předseda sdružení Jaroslav Pejša upřesňuje důvody možné stávky.

Jaroslav PEJŠA, předseda Odborového sdružení železničářů:
Programová konference uložila ústředí odborového sdružení železničářů učinit všechny nezbytné přípravy ke stávce a zároveň ho pověřila stanovením data a délky trvání této stávky. Důvodem k tomuto kroku je, že sociální dialog s touto vládou ztroskotává a vyvrcholením je návrh ministra financí, aby byly zkráceny dotace státu na osobní regionální železniční dopravu.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministr financí Miroslav Kalousek Radiožurnálu v reakci na prohlášení odborářů řekl, že povinnost financovat regionální železniční dopravu je na krajích, nikoliv na vládě.

Největší věřitelé Sazky podali vlastní reorganizační návrhy loterijní společnosti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Největší věřitelé Sazky podali vlastní reorganizační návrhy loterijní společnosti. Podle firem KKCG, Moranda, Siderius Holdings a PPF by měla reorganizace spočívat v restrukturalizaci dluhů prominutí části dluhů a odkladu splatnosti. Dále by podle tohoto návrhu měla být prodána část majetku Sazky, vydány akcie, zajištěno financování provozu a změněny stanovy firmy. Včera soudu doručil svůj plán na reorganizaci Sazky její generální ředitel Aleš Hušák.

Jednorázové jízdenky pražské MHD od července podraží

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jednorázové jízdenky pražské MHD od července podraží. Budou ale platit déle. Návrh posvětili pražští radní. Změny mají přilákat víc lidí k využívání dlouhodobých předplatných jízdenek a ulevit dětem do 15 let al lidem nad 65 let. Ti totiž budou nově jezdit zadarmo.

Zbyněk ZIKMUND:
Cena jízdenek bude 24 a 32 korun místo dosavadních 18 a 26 korun. Lístky ale budou platit déle půl hodiny a hodinu a půl. Cena předplatných kupónů se rozhodně měnit nebude, říká náměstek pražského primátora Karel Březina.

Karel BŘEZINA, náměstek pražského primátora:
Koaliční smlouva i programové prohlášení rady jasně říká Pražanům, že toto předplatné jízdné se v tomto volebním období zvyšovat nebude.

Zbyněk ZIKMUND:
Od 1. července budou jezdit zdarma děti do 15 let a lidé nad 65 let. Všichni ale budou muset postupně přejít na Opencard, kterou budou svůj věk prokazovat. Magistrát počítá s tím, že díky zdražení jízdného získá navíc 200 milionů korun. Rozšíření bezplatného cestování ale bude hlavní město stát podle odhadů 240 milionů korun. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

14 zkušebních komisařů pražského magistrátu mělo přijímat úplatky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
14 zkušebních komisařů pražského magistrátu mělo přijímat úplatky. Detektivové protikorupčního útvaru spolu s nimi viní i 6 učitelů jedné pražské autoškoly. Svým žákům měli zařizovat bezproblémové získání řidičských průkazů. Teď všem hrozí až 8 let vězení. Případ rozkrývala stovka policistů zhruba rok.

Monika BABICKÁ:
Rozsáhlá razie, během které zadrželi detektivové 20 osob, se uskutečnila během včerejšího dne. Předmět trestného činu popsal Českému rozhlasu mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek.

Roman SKŘEPEK, mluvčí protikorupčního útvaru:
Učitelé poskytovali úplatky těm pracovníkům za to, aby jednotliví uchazeči u závěrečných zkoušek uspěli, a to bez ohledu na skutečný výsledek zkoušky.

Monika BABICKÁ:
Bez řádných zkoušek tak mohly získat řidičské oprávnění desítky lidí. Úplatky se údajně pohybovaly v rozmezí od 2 do 15 tisíc korun za jednoho uchazeče. K případu se vyjádřil i ředitel pražského magistrátu Martin Trnka.

Martin TRNKA, ředitel pražského magistrátu:
14 osob je velký počet zaměstnanců magistrátu, v téhle té chvíli připravujeme dohody s tím, že chci, aby okamžitě ukončili pracovní poměr.

Monika BABICKÁ:
Vedoucí oddělení zkušebních komisařů pražského magistrátu navíc k dnešnímu dni rezignoval na svou funkci. Radnice hlavního města Prahy chystá i rozsáhlý interní audit. Pro Radiožurnál Monika Babická, Praha.

Výtvarně upravené filmové klapky jsou ode dneška k vidění ve Zlíně

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výtvarně upravené filmové klapky jsou ode dneška k vidění ve Zlíně. 14. minisalon je už tradiční součástí a pozvánkou na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. 131 maleb a plastik, jejichž základem je klasická dřevěná klapka, najdete v obchodním centru na náměstí Míru, dodává člen organizačního výboru festivalu Martin Pášma.

Martin PÁŠMA, člen organizačního výboru festivalu:
Mezi autory bych jmenoval letos jubilujícího devadesátiletého Zdeňka Milera, rovněž klapkou přispěla jeho dcera. A z dalších autorů jsou to takové ty trvalky, jako je Iva Hütnerová nebo Boris Jirků, Olbram Zoubek, nejslavnějším zlínským malířem je Maroš Chury.

autor: jut
Spustit audio