Zprávy o šesté 16. dubna 2012

16. duben 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Se zdviženou pěstí a úsměvem na rtech se představil Breivik v první den soudu v Oslu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Se zdviženou pěstí a úsměvem na rtech se představil Anders Breivik v první den soudu v Oslu. Proces s norským pravicovým extremistům má trvat 10 týdnů. Hlavní otázkou stále zůstává, jestli je Breivik příčetný a zodpovědný za smrt 77 lidí v Oslu a na ostrově Uteya.

Ondřej BOUDA:
Anders Breivik hned na začátku odmítl uznat autoritu soudu, který podle něj získal mandát od vlády podporující multikulturalismus. Zároveň nařkl soudkyni ze zaujatosti, protože se prý kamarádí se sestrou bývalé premiérky a předsedkyně norské socialistické strany. Po nutných formalitách jako ověření totožnosti se přistoupilo ke čtení obžaloby. Breivik se po celou dobu spokojeně usmíval, přestože státní zástupce do detailů popisoval, jak umíraly jeho oběti. K slzám ho dojal až vlastní propagandistický film. Podle očekávání se prohlásil za nevinného, i když přiznal, že skutky spáchal. Tvrdí ale, že to bylo v sebeobraně. Ondřej Bouda, Český rozhlas, Oslo.

Šéf pražské policie Martin Vondrášek se rozhodl zůstat ve funkci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Šéf pražské policie Martin Vondrášek se rozhodl zůstat ve funkci. Svou pozici spojil s výsledky šetření generální inspekce bezpečnostních sborů, která prověřovala postup policie u nehody a následného incidentu lobbyisty Romana Janouška. Dnes inspekce oznámila, že policisté svým zásahem trestný čin nespáchali. To je podle Vondrášky důvod, proč zatím neodstoupí.

Martin VONDRÁŠEK, šéf pražské policie:
Neprokázalo se, že by šlo o systémová pochybení. Inspekce vyloučila ovlivnění pražských policistů ve prospěch osoby podezřelé, to jsou pro mě dvě základní důležitá zjištění.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vondrášek ještě s policisty vede kázeňské řízení. Postup pražských policistů po havárii vyvolal ostrou kritiku. Bylo jim vyčítáno, že postupovali nestandardně, když nechali Janouška telefonovat a přestože měl v krvi více než dvě promile alkoholu, neskončil na záchytce ani v cele předběžného zadržení. Po výslechu na policejní služebně mu navíc policisté umožnili, aby odešel zadním vchodem a vyhnul se tak novinářům. Chybu svých podřízených přiznal policejní šéf Petr Lessy.

Miroslava Němcová z ODS se nebude ucházet o post prezidentky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS se nebude ucházet o post prezidentky. Na jednání regionální rady ODS na Vysočině odmítla nabídku kandidovat ve stranických primárkách. Uvedla, že v současné chvíli vidí smysl své práce v pozici předsedkyně sněmovny. V primárkách ODS se tak o kandidaturu budou ucházet nejspíš jen dva kandidáti.

Lucie HUSÁROVÁ:
Nominaci od své liberecké ODS už má místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. A o víkendu se v Moravskoslezském kraji rozhodne o kandidatuře europoslance Evžena Tošenovského. Samotné primárky začnou v ODS 30. dubna. Do podzimní přímé volby prezidenta jde předseda TOP 09 a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Podpisy pod petiční arch, který umožní kandidaturu, shání také expremiér Miloš Zeman. Na kandidaturu se připravují také někdejší premiér Jan Fischer, bývalá europoslankyně Jana Bobošíková a europoslankyně za KDUČSL Zuzana Roithová. ČSSD se zatím nerozhodla, jestli podpoří svého místopředsedu Jiřího Dienstbiera nebo nestraníka, ekonoma Jana Švejnara. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Věci veřejné nepřestaly se sebevražednými praktikami

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Věci veřejné nepřestaly se sebevražednými praktikami. Premiér Petr Nečas tak reagoval na informace, podle kterých se grémium nejmenší koaliční strany shodlo na tom, že pokud jejich ministr Pavel Dobeš nepodá do středy demisi, vyloučí ho ze strany. S prací ministra Dobeše je premiér podle svých slov spokojený.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Musím říci, že jsem nesmírným způsobem, a to nikoliv poprvé ve straně Věcí veřejných zaskočen, je to tradiční způsob jejich chování. Já jsem nedostal jednu jedinou oficiální informaci jako předseda vlády od kohokoliv z Věcí veřejných o tom, že něco podobného se chystá.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle premiéra by měl z Poslanecké sněmovny odejít Vít Bárta, který byl nepravomocně odsouzen za uplácení. Bárta už dal najevo, že si poslanecký mandát hodlá ponechat. Odešel ale z čela poslaneckého klubu a pozastavil členství ve straně.

Líčení s Radovanem Krejčířem soud v Jihoafrické republice přerušil

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Líčení s Radovanem Krejčířem, obviněným z pojistného podvodu, soud v Jihoafrické republice přerušil. Prokuratura dočasně stáhla obvinění a čeká na verdikt Nejvyššího soudu, který zkoumá věrohodnost výpovědi hlavního svědka. Urolog slovenského původu Marián Tupý se už v minulosti přiznal ke zfalšování lékařské správy. Ta potvrzovala, že Krejčíř trpí rakovinou. Teď doktor tvrdí, že posudek napsal pod nátlakem.

Robert MIKOLÁŠ:
Přelíčení v Johannesburgu trvalo zhruba 10 minut. Jeho pokračování tak nyní záleží na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Sám Krejčíř ale věří, že na konci zazní osvobozující verdikt.

Radovan KREJČÍŘ:
Já bych chtěl říct, že v žádném případě vinen nejsem a věřím, že takto rozhodne i soud, pak samozřejmě bude z mé strany následovat /nesrozumitelné/ osobní zodpovědnosti všech aktérů, kteří se na tomto vykonstruovaném obvinění podíleli, včetně uplatnění náhrady škod.

Robert MIKOLÁŠ:
Prohlásil pro Český rozhlas Radovan Krejčíř, který je v tomto případě obviněn z toho, že na základě lékařské správy neoprávněně vylákal od pojišťoven 4,5 milionů randů, tedy více než 10 milionů korun. Další proces s Krejčířem tentokrát kvůli jeho údajné účasti na loupežném přepadení pak začíná v Jihoafrické republice už za týden. Robert Mikoláš, Radiožurnál.

V Sýrii začala pracovat mezinárodní pozorovatelská mise

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Sýrii začala pracovat mezinárodní pozorovatelská mise. Dnes jednala se syrskými úřady i opozicí o svém nasazení. OSN pozorovatele vyslala do Sýrie s tím, že musejí mít svobodný přístup do všech oblastí, mají dohlížet na klid zbraní. Stále ale přicházejí nové zprávy o vládních útocích, hlavně z Hamá a Homsu v centrální části země.

Břetislav TUREČEK:
Na příměří ve 20milionové zemi v tuto chvíli dohlíží 6 zahraničních pozorovatelů. OSN ale hodlá jejich počet zvýšit na 250. Velitel mise vyjadřuje optimismus, že neozbrojení pozorovatelé přispějí k definitivnímu zastavení bojů. Příměří začalo ve čtvrtek a od té doby se násilí se znovu stupňuje. Opozice upozorňuje na těžkou palbu vládních jednotek a na nové razie bezpečnostního aparátu. Vládní média zase informují o útocích povstalců, včetně vražd několika zajatých vojáků. Opětovné zhoršování situace potvrzují i vyšetřovatelé světové organizace. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Evropský soud pro lidská práva označil události v ruské Katyni za válečný zločin

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zastřelení tisíců polských důstojníků sovětskou tajnou policií NKVD v roce 1940 je válečným zločinem. V reakci na žalobu polských příbuzných obětí katyňského zločinu, které si stěžovali na postup ruských úřadů, o tom rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva. Moskvu ale k dalšímu vyšetřování událostí nevyzval. Masakr v Katyni dodnes patří k nejcitlivějším momentům v polskoruských vztazích.

Lenka KABRHELOVÁ:
Evropský soud pro lidská práva došel k závěru, že vražda tisíců polských důstojníků, policistů, duchovních a intelektuálů sovětskou NKVD, byla válečným zločinem. Soud poukázal na to, že postup sovětských úřadů odporoval tehdejším úmluvám mezinárodního práva, k nimž se země zavázala. Zároveň ale nevyhověl stížnosti polských pozůstalých na neefektivitu vyšetřování zločinu současnými ruskými úřady. Soudci nicméně uvedli, že Rusko nedostatečně informovalo polské rodiny o osudu zesnulých příbuzných. Moskva přiznala poprvé zodpovědnost za zločin až v roce 1990. Až 20 let poté ruské úřady předaly polským vyšetřovatelům odtajněnou část patřičných dokumentů. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Studenti bojují proti zápisnému i dalším vládním reformám

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Studenti bojují proti zápisnému i dalším vládním reformám. Jejich Iniciativa za svobodné vysoké školy zahájila Týden protestních akcí. Ve většině univerzitních měst budou studenti pořádat debaty, přednášky a happeningy.

Klára BÍLÁ:
Součástí protestních akcí je také video z dílny FAMU. Lidé různých profesí v něm kritizují vládní reformy.

osoba:
To jsou prostě všechno věci, které člověku na klidu nepřidají.

Klára BÍLÁ:
Ze školských změn teď studenty nejvíc pálí zavedení zápisného, říká zástupce iniciativy Michal Uhl.

Michal UHL, zástupce, Iniciativa za svobodné vysoké školy:
My se domníváme, že se jedná do jisté míry o přejmenované školné, jedná se de facto o ekonomizaci vzdělávání. My jsme měli heslo Vzdělání není byznys.

Klára BÍLÁ:
Kdy by mělo zápisné vejít v platnost, ještě vláda nerozhodla. I proto se studenti připojí k sobotní demonstraci odborů a občanských iniciativ. Klára Bílá, Radiožurnál.

Dálnici D 1 u Brna blokuje v obou směrech nehoda kamionů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dálnici D 1 u Brna blokuje v obou směrech nehoda kamionů. Srazily se na 186 kilometru ve směru z Prahy do Brna. Jedno z aut prorazilo svodidla do protisměru a narazilo ještě do osobního vozu.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Nehoda se stala před 16 hodinou a od té doby se na místě tvoří kolony. Provoz je veden v obou směrech odstavnými pruhy. Při srážce se lehce zranil jeden z řidičů kamionů. Záchranáři jej raději převezli na urgentní příjem do nemocnice v BrněBohunicích. Na silnici vyteklo asi 300 litrů nafty a hasiči ji teď likvidují. Odklízení následků nehody potrvá ještě nejméně hodinu. Přesné příčiny policisté vyšetřují. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A situaci sledují i kolegové ze Zelené vlny. Podrobnější informace od nich uslyšíte hned po zprávách.

Rozpočet hasičů je napnutý, proto musejí šetřit

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rozpočet hasičů je napnutý, proto musejí šetřit. Kromě škrtů ale hledají i jiné způsoby, jak díry v rozpočtu zalepit. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba dnes řekl, že hasiči by mohli některé svoje zásahy lidem účtovat. Týkalo by se to ale jenom nadstandardních služeb.

Drahoslav RYBA, generální ředitel Hasičského záchranného sboru:
Jsou to věci, které bychom mohli vyřešit jinak, to znamená, třeba dám rampouchy, my můžeme k tomuto zásahu přistoupit tak, že buďto ohradíme ten prostor, aby to nebylo nebezpečné, anebo ty rampouchy budeme srážet. Takže tam zřejmě by se přistoupilo k placení, to je třeba odstraňování sněhu ze střech, může to být vyprošťování z výtahů, může to být zásahy na bodavý hmyz.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do svého financování by hasiči chtěli podle vzoru jiných států zapojit i pojišťovny.

autor: tet
Spustit audio