Zprávy o šesté 14. října 2012

14. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Volby 2012

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výsledek voleb je jasný, jednoznačný a srozumitelný a každý si z něj vyvodil sám pro sebe patřičné závěry, komentoval stručně krajské a senátní volby prezident Václav Klaus. Uspěla v nich levice, vládní strany teď zpytují svědomí.

Jaroslav SKALICKÝ:
Občanští demokraté podle svého předsedy a premiéra Petra Nečase budou řešit volební neúspěch na nadcházejícím kongresu.

Petr NEČAS, premiér ČR:
My samozřejmě musíme reflektovat výsledek těch voleb, nemůžeme být hluší, slepí, nevšímaví a na druhé straně máme před sebou kongres. Kongres je tím místem, kde se mají věci vydiskutovat, já chci zdůraznit, že zodpovědnost celostátního vedení politické strany je ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Jaroslav SKALICKÝ:
Propadla i TOP 09, přiznává její předseda Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09:
To se o tom poradíme, teď v příštím setkání předsednictva, budeme svědomí zpytovat a podle toho se rozhodneme.

Jaroslav SKALICKÝ:
Nejlépe si v krajských volbách vedli sociální demokraté a komunisti. ČSSD uhájila prvenství v devíti krajích, KSČM zvítězila ve dvou Ústeckém a Karlovarském. ODS bodovala pouze na Plzeňsku, sever Čech ovládli Starostové pro Liberecký kraj. Ani nejsilnější ČSSD ale s výsledkem krajských voleb není spokojena stoprocentně.

Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:
Určitě jsme ztratili hodně hlasů, já jsem přesvědčený o tom, že vedení sociální demokracie v Ústí nad Labem a v Liberci by mělo z volební porážky vyvodit jasnou odpovědnost, protože není samozřejmě normální, jestliže ve většině krajů sociální demokracie zvítězí v řadě krajů s velkým náskokem a v Liberci a v Ústí zaznamenáme takto slabé volební výsledky.

Jaroslav SKALICKÝ:
Říká Bohuslav Sobotka, šéf sociálních demokratů. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

V krajích se pomalu rozjíždí vyjednávání o koalicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V krajích se pomalu rozjíždí vyjednávání o koalicích. Vítězní sociální demokraté už dali najevo, že v krajích dávají přednost levicové spolupráci. Na debakl ČSSD ve dvou krajích už tamní lídři zareagovali a odlišně.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Svou funkci už dává k dispozici šéf ČSSD v Libereckém kraji Robert Dušek. Tam skončili sociální demokraté až čtvrtí.

Robert DUŠEK, šéf ČSSD v Libereckém kraji:
Jsem si samozřejmě vědom svojí politické odpovědnosti.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Vítězní Starostové pro Liberecký kraj už začali vyjednávat v sobotu večer. Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví koalice s protikorupční Změnou pro Liberecký kraj. O voliče přišla ČSSD také v Ústeckém kraji, kde skončila druhá s velkým rozdílem za vítěznými komunisty. Tamní šéf sociálních demokratů Arno Fišera ale kvůli špatnému výsledku rezignovat nehodlá. Výzvu předsedy Bohuslava Sobotky považuje za dětinskou. V Ústeckém a Karlovarském kraji začala hledat vítězná KSČM svého koaličního partnera. Jako první oslovila sociální demokraty. Úvodní kolo už mají za sebou v Karlových Varech, říká tamní lídr KSČM Jaroslav Borka.

Jaroslav BORKA, lídr KSČM v Karlovarském kraji:
Personální požadavky nebyly, dohodli jsme se na tom, že si necháme ještě time, že projednáme varianty ve vedení jednotlivých organizací.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Zajímavá bude situace v Plzeňském kraji. Vítězná ODS tam podle Jiřího Pospíšila vylučuje jednání s komunisty.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS v Plzeňském kraji:
Povedeme jednání s demokratickými stranami, v úvahu připadá debata s ČSSD a s TOP 09.

Tereza BARTŮŇKOVÁ:
Nakonec ale ODS může skončit v opozici. Tereza Bartůňková, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Chcete vědět, jaké koalice se rodí právě ve vašem kraji? Podrobnosti najdete na našem webu www.zpravy.rozhlas.cz.

Rakušan Felix Baumgartner se chce znovu pokusit o seskok padákem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rakušan Felix Baumgartner se chce znovu pokusit o seskok padákem z rekordní výšky. Jeho balón v Novém Mexiku už začal stoupat. Předtím musel parašutista pokus několikrát odložit. A jaké jsou podmínky teď? Na to se ptám živě do Spojených států zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Dnes už měl Felix Baumgartner a jeho tým pro start skoro ideální podmínky, ten balón s kotvou ve které se nachází, se od země odlepil krátce po půl šesté středoevropského času. Teď je ve výšce asi dvanáct kilometrů, má vystoupat až do šestatřiceti a půl kilometru a pak se má třiačtyřicetiletý rakouský odvážlivec vrhnout do hlubiny. Když všechno půjde podle plánu, tak by měl ve volném pádu jako první člověk překonat rychlost zvuku, zatím se zdá, že všechno jde, tak jak má, já se v každém případě do vysílání večerního Radiožurnálu přihlásím hned po tom, až bude jasné, jestli Felix Baumgartner opravdu skočil a jak to celé dopadlo, zatím na slyšenou. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Pětina ruských voličů vybírala své zastupitele v regionálních volbách

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pětina ruských voličů vybírala své zastupitele v regionálních volbách. Šlo o první podobné hlasování po návratu Vladimira Putina do prezidentské funkce, ve které čelí dosud největším protivládním demonstracím za uplynulá léta. Podle prvních informací volby provázela nízká účast. V řadě regionů opozice podala stížnosti na přestupky proti volebnímu zákonu a manipulace.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruští voliči rozhodovali v téměř pěti tisících hlasováních po celé zemi, v 77ti regionech od Kaliningradu až po Vladivostok. V pěti oblastech se poprvé od roku 2005 odehrály volby gubernátorů, o jejichž znovuzavedení rozhodnul bývalý prezident Dmitrij Medvěděv po masových protivládních protestech, rozpoutaných podezřením z rozsáhlých manipulací během loňských parlamentních voleb. Kritikové ale varují, že politické změny jsou pouze kosmetické. Mnozí obviňují Kreml, že zvýhodňuje vlastní kandidáty na úkor opozice. Také experti očekávají, že na většině míst zvítězí vládní strana Jednotné Rusko. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Auta zbytečně čekají u zastaralých železničních přejezdů až desítky minut

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Auta zbytečně čekají u zastaralých železničních přejezdů až desítky minut. I proto ministerstvo dopravy ohlásilo investici dvě miliardy korun do modernizace. V příštích dvou letech by se tak mělo vylepšit přes 400 problémových přejezdů na regionálních tratích. Například tam, kde se stále zvedají závory ručně, to má i výrazně urychlit provoz, vysvětluje ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Kolář.

Jiří KOLÁŘ, ředitel Správy železniční dopravní cesty:
Ten závorář stahuje mnohdy až pět minut před příjezdem vlaku tyto závory a tento přejezd. To znamená, že pokud to vybavíme zabezpečovacím zařízením dnešního typu řeknu se závorami, bez závor, tak je takzvaná předzváněcí doba, která podle rychlosti toho vlaku včas a bezpečně uzavře tento přejezd a zase potom, když tento vlak mine, ho v nejkratší možné době otevře. To znamená dojde tam k významnému zvýšení plynulosti silničního provozu.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Velká část peněz půjde z evropských fondů, lepších přejezdů se dočkají například úseky Praha Čerčany, Břeclav Znojmo anebo Zdice Protivín.

Klub českých turistů dostal souhlas s vyznačením kontroverzní turistické stezky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Klub českých turistů dostal souhlas s vyznačením kontroverzní turistické stezky z Březníku přímo na Modrý sloup. Už několik let se o ni pře Národní park, obec Modrava a nevládní ochranářské organizace. Kladné stanovisko vydal náměstek Správy Národního parku Šumava Václav Braun. Podle něj turisté v těchto místech vzácně chráněného tetřeva hlušce neohrozí.

Václav BRAUN, náměstek Správy Národního parku Šumava:
Podle našeho názoru jsme tedy rozhodli tak, jak podklady říkají a jak nám bylo uloženo od ministerstva. Splnili jsme tedy ten úkol, kdy jsme měli sestavit přesvědčivé a podkladům odpovídající odůvodnění.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
S tím ale nesouhlasí další účastníci řízení z řad občanských sdružení. Radiožurnálu řekli, že stanovisko napadnou a půjdou i do soudního sporu s ministerstvem životního prostředí.

Soud v izraelském Tel Avivu ukončil vleklý soudní spor o rukopisy Franze Kafky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Soud v izraelském Tel Avivu ukončil vleklý soudní spor o rukopisy Franze Kafky. Několik desítek tisíc stránek textů si dosud nárokovala Eva Hoffeová, dcera sekretářky Maxe Broda, který odešel z Prahy do Izraele po nástupu nacistů k moci i s Kafkovou literární pozůstalostí. V závěti odkázal Brod dokumenty Esther Hoffeové. Telavivský soud teď ale rozhodl, že si výslovně přál, aby jeho osobní asistentka předala spisy veřejné instituci. Z bankovních sejfů v Tel Avivu a Curychu se proto hodnotné dílo přemístilo do izraelské Národní knihovny. Mezi rukopisy, kterých se spor týkal byl Brodův deník, Kafkovy poznámky ze studia Hebrejštiny, nebo korespondence obou přátel z dalšími slavnými literáty.

autor: tet
Spustit audio