Zprávy o šesté 14. listopadu 2012

14. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministr dopravy Pavel Dobeš podal demisi, nahradí ho Robert Vacek

Jana GULDA, moderátorka:
Vládu opouští další ministr. Počátkem prosince skončí šéf dopravy Pavel Dobeš, k rezignaci ho vyzvala jeho mateřská strana LIDEM kvůli problémům s centrálním registrem vozidel. Šéfka strany a vicepremiérka Karolína Peake chtěla, aby Dobeš skončil okamžitě. Ten to ale odmítl.

Martin DRTINA:
Peake to nazvala ministrovou zbabělostí v situaci, kdy se vynořují další problémy nefungujícího registru.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Nyní vycházejí najevo ještě závažnější okolnosti ohledně registru vozidel a jeho nepropojení na registr osob, nemožnost vybírání pokut kvůli jeho plné nefunkčnosti, takže si myslím, že těch důvodů je v souvislosti právě s tím registrem vozidel ažaž.

Martin DRTINA:
Dobeš jí ostré vyjádření po jednání vlády vrátil.

Pavel DOBEŠ, odstupující ministr dopravy /LIDEM/:
Já spíš považuju za zbabělost to, že nikdo není ani ochoten mě pozvat vlastně na to jednání, kde se jedná o tak důležitém bodu jako je odvolání ministra z funkce.

Martin DRTINA:
Na Dobešovo místo už má Peake nástupce, svého podřízeného Roberta Vacka. Hodnotit situaci v resortu dopravy nechtěl.

Robert VACEK:
Nemyslím si, že teď je šance, abych se nějak vyjadřoval.

Martin DRTINA:
Dobešovu práci na dálku z Rakouska ocenil prezident Václav Klaus.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já necítím problém jeho defektu jeho práce, to říkám velmi rezolutně a velmi nahlas.

Martin DRTINA:
Martin Drtina, Radiožurnál.

Jana GULDA, moderátorka:
Téma i pro večerní Ozvěny dne, začínají hned po zprávách.

Rakouská policie zadržela muže, který v Chrastavě střílel na Klause

Jana GULDA, moderátorka:
Vídeňská policie zadržela takzvaného chrastavského střelce Pavla Vondrouše. Ten na konci září při otevírání mostu na severu Čech několikrát vystřelil kuličkovou pistolí na českého prezidenta Václava Klause. Jak řekl Radiožurnálu mluvčí rakouského ministerstva vnitra KarlHeinz Grundböck, vídeňská policie zasáhla preventivně a k žádnému incidentu nedošlo.

KarlHEINZ GRUNDBÖCK, mluvčí rakouského ministerstva vnitra:
"Rakouská policie měla už před návštěvou prezidenta Klause informace, že by se stejný člověk mohl tady ve Vídni znovu pokusit o útok. Policisté zjistili, že se podezřelý opravdu nachází ve Vídni a že by mohlo k něčemu dojít. Policisté podle něj zatkli celkem dva lidi, oba jsou u výslechu na policejní služebně. K žádnému útoku na prezidenta každopádně nedošlo."

Ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler dnes rezignoval na svou funkci

Jana GULDA, moderátorka:
Ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler dnes rezignoval na svou funkci. Řekl, že se k tomu rozhodl z osobních důvodů. Rezignaci předal prostřednictvím náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka šéfovi úřadu Pavlu Blažkovi. Vězeňskou službu Tregler vedl od poloviny roku 2010, kdy nahradil Luďka Kulu.

Český student Radim Tobolka zatím ve vazbě v africkém Togu zůstane

Jana GULDA, moderátorka:
Český student Radim Tobolka zatím ve vazbě v africkém Togu zůstane. Je podezřelý ze špionáže. Českým úřadům se nepodařilo přesvědčit tamní policii, že jde o omyl. Podle Víta Koláře z ministerstva zahraničí ale Tobolka z ničeho obviněný není.

Vít KOLÁŘ, ministerstvo zahraničí:
Snažíme se, aby k tomu nedošlo a aby byl propuštěn před vznesením obvinění.

Ondřej BOUDA:
Studentovo alibi potvrzuje i děkanka Filozofické fakulty královéhradecké univerzity Pavlína Springerová.

Pavlína SPRINGEROVÁ, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové:
Doktorandi u nás mají v rámci svého studijního plánu povinnost absolvovat minimálně semestrální pobyt v zemi, jež je objektem toho jejich výzkumu.

Ondřej BOUDA:
Konkrétně se měl Radim Tobolka v Togu zajímat například o fungování a roli politických stran nebo o volební systém. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Hutní firma ArcelorMittal Ostrava musí do roka snížit hluk ze svých provozů

Jana GULDA, moderátorka:
Hutní firma ArcelorMittal Ostrava musí do roka snížit hluk ze svých provozů. Ostravský okresní soud tak rozhodl spor s jedním z obyvatel města. Rozsudek zatím není pravomocný.

Martin KNITL:
V takovém hluku blízko závodu se žít nedá. Opakoval během celého soudního sporu pan Ondřej Chrapek. Má v ruce znalecké posudky, které to podle něj dokazují.

Ondřej CHRAPEK:
Je to v podstatě jako kdyby někde měl zapnutý motor někde vedle, vedle v místnosti a trvale to jakoby jelo.

Martin KNITL:
Podle rozhodnutí soudu musí huť snížit hlučnost tak, aby v noci nepřesahovala 40 decibelů. Vedení ArcelorMittal Ostrava se proti tomuto rozsudku odvolá. Odkazuje se na platnou hlukovou výjimku, kterou firma dodržuje a také na postupná technická opatření. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Brusel kritizuje české politiky. Prý se snaží ovládat státní správu

Jana GULDA, moderátorka:
Čeští politici příliš ovládají státní správu. Po nástupu nové vlády se zbytečně mění také úředníci a podle Evropské komise kvůli tomu Česko zbytečně přichází o miliardy korun.

Ondřej HOUSKA:
"Je potřeba více stability, není dobré zbavovat se úředníků, kteří mají znalosti a zkušenosti." Řekl Českému rozhlasu v exkluzivním rozhovoru eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn. Podle komise politici neustálými výměnami úředníků poškozují český hospodářský růst a konkurenceschopnost. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Čeští politici se kritice z Bruselu příliš nebrání

Jana GULDA, moderátorka:
Čeští politici se kritice z Bruselu příliš nebrání. A problémy připouštějí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Na kritiku Evropské komise reagovala vicepremiérka za stranu LIDEM Karolína Peake.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Opravdu není nutné, aby s každým novým ministrem se změnil každý od uklízečky přes vrátného až po ředitele kabinetu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Už schválený služební zákon, který by měl tento stav napravit, má do roku 2015 odloženou účinnost. O jeho nové verzi vláda jedná s opozicí, odbory i neziskovkami. Co se zatím děje na úřadech, popsal předseda odborového svazu státních orgánů a organizace Jan Rovenský.

Jan ROVENSKÝ, předseda odborového svazu státních orgánů a organizace:
Ale jde to ke snižování celkový úrovně kvalitního výkonu státní správy.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Izrael a Palestinci se ocitli na pokraji další války

Jana GULDA, moderátorka:
Izrael a Palestinci se ocitli na pokraji další války. I tak hodnotí tamní média vývoj posledních tří hodin. Izrael zavraždil předního velitel Hamasu Ahmada Dža'abarí. Stalo se tak po několika dnech, kdy Palestinci útočili na Izrael raketami. Hamas slíbil za smrt svého velitele pomstu. Jižní Izrael už ruší veřejná shromáždění i zítřejší školní výuku. Podrobnosti má náš blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Dža'abarí byl dlouhá léta vrchním velitelem vojenského křídla Hamasu. Izraelci ho zabili raketou vypálenou na jeho auto. Nálety na Gazu ale pokračují. Podle izraelských zdrojů nemíří pouze na palestinské vůdce, ale také na sklady s raketami Fadžr, které mohou doletět až do milionové aglomerace v Tel Avivu. Palestinci oznámili, že s vraždou Dža'abarího se pro Izrael otevřely brány pekla a hrozí i sebevražedným terorem v izraelských městech. Izraelská civilní obrana už nařídila lidem žijícím v okolí Gazy, aby nevycházeli z krytů. Izraelská armáda také oznámila, že je připravena k pozemní invazi do palestinské enklávy. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Evropské protesty proti vládním úsporám a škrtům

Jana GULDA, moderátorka:
Desítky zraněných a stovky zrušených letů, tak dnes vypadaly evropské protesty proti vládním úsporám a škrtům.

Pavel NOVÁK:
Evropa se podle demonstrantů, kteří se sešli na madridském náměstí Puerta de Sol žene do temnoty chudoby. Právě ve Španělsku a v Portugalsku byly protesty nejmasivnější. Generální stávka zatím paralyzovala dopravu. Lidem se nelíbí chystané změny v zákoníku práce, mohou znamenat snížení mezd. Úsporná opatření také přinesou větší daňové zatížení. Nezaměstnanost přitom stále neklesá. Důvody ke stávce jsou podle jednoho ze španělských odborových předáků jasné. Evropu prý ženou finanční kapitalisté ke kolektivní sebevraždě. Při střetech s policií utrpělo jen ve Španělsku zranění 50 lidí. K potyčkám s policií došlo i v italském Turíně. Mírnější průběh měla shromáždění a demonstrace například v Řecku, Francii nebo Polsku. Pavel Novák, Radiožurnál.

Kavárna Potmě na Kavčích horách láká i na večerní koncert pro Světlušku

Jana GULDA, moderátorka:
Poslední příležitost dát si kávu a nechat se obsloužit nevidomými číšníky v kavárně Potmě mají teď lidé v Praze na Kavčích horách.

Eva RAJLICHOVÁ:
Zájemci o netradiční pití kávy dostali i před zatemněním autobusem krátkou instruktáž a teprve potom mohli dovnitř. Čekala je nevidomá obsluha a pestrý výběr nápojů.

osoba:
Bylo to zajímavý.

Eva RAJLICHOVÁ:
Jak se vám dařilo se napít toho kafe nebo toho nápoje.

osoba:
Čaj, čaj jsem měla ovocný, dobře, dařilo se mi to dobře.

Eva RAJLICHOVÁ:
Návštěvníci si mohli dopřát i netradiční kvíz. Vypít si kávu potmě se známou osobností a pokusit se uhodnout, kdo to před nimi sedí.

Štěpánka BATÍKOVÁ, Nadační fond Českého rozhlasu:
Třeba před chvilkou tady byl Jirka Chum a seděl taky s pánem a skvěle si popovídali. A pán opravdu odcházel s příjemným pocitem, že má rád osobnosti Českého rozhlasu.

Eva RAJLICHOVÁ:
Říká Štěpánka Batíková z Nadačního fondu Českého rozhlasu. Akce byla i pozvánkou na večerní koncert Světlo pro Světlušku, který bude přinášet Český rozhlas 1. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: jve
Spustit audio