Zprávy o šesté 14. května 2011

14. květen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Thajská policie dopadla dvojici českých lupičů. Před třemi lety muži ukradli 74 milionů. Pákistánský parlament žádá ukončení amerických vojenských misí. Režim poslal vůdce běloruské opozice Sannikova na 5 let do vězení. Neděle bude zatažená až oblačná, s deštěm, teploměr ukáže jen 11 až 15 stupňů. Zprávy a Jana Uttendorfská.

redaktor:
Radiožurnál Zprávy o šesté, to podstatné v 10 minutách.

Policie v Thajsku zatkla pachatele jedné z největších loupeží v ČR

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V thajském vězení skončila dvojice Čechů odsouzená za krádež desítek milionů korun. Policie muže hledala několik měsíců.

Květa MORAVCOVÁ:
Soud potrestal Josefa Blažka a Rudolfa Tesáka shodně desetiletým vězením za krádež 74 milionů korun. Peníze zmizely před více než 3 roky z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku. Ve vězení strávili jen rok, tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová totiž podala stížnost a oběma pachatelům přerušila výkon trestu. Nový šéf resortu Jiří Pospíšil vzal ale stížnost zpět a soud vydal mezinárodní zatykač. Veronika Hodačová z Policejního prezidia potvrzuje, že pachatele se podařilo vypátrat díky mezinárodní spolupráci.

Veronika HODAČOVÁ, Policejní prezidium:
Česká policie v souvislosti s tímto případem úzce spolupracovala nejen s thajskými úřady, ale i dalšími zahraničními sbory.

Květa MORAVCOVÁ:
Podle rakouských novin pomohl muže najít styčný důstojník rakouského kriminálního úřadu v Thajsku, kterého na stopu navedla přítelkyně jednoho z pachatelů. Česká republika nemá s Thajskem smlouvu o vydání a tak se vydání mužů do Česka bude muset zřejmě uskutečnit na základě vzájemnosti.

Tereza PALEČKOVÁ, ministerstvo spravedlnosti:
To znamená, museli bychom se jako Česká republika zavázat, že v obdobném případě Thajsku rovněž vydáme, v uvozovkách, jejich obviněného zadrženého na českém území.

Květa MORAVCOVÁ:
Upřesňuje Tereza Palečková z ministerstva spravedlnosti. Třetí pachatel krádeže Milan Horych se k činu přiznal a odpykává si pětiletý trest ve vězení. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Z obchodů se stahuje mléčná rýže

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Z obchodů se stahuje mléčná rýže, v Německu v ní našli sklo. Jde o výrobek firmy Müller ve třech příchutích a s datem spotřeby do 23. května. Společnost dovezla do Česka asi 12 tisíc kelímků. Lidé, kteří rýži koupili, by ji měli vrátit do obchodů, doporučuje Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Josef DUBEN, Státní veterinární správa:
V zásilce mléčné rýže přírodní, skořicové nebo třešňové může být obsaženo sklo, úlomky skla. To bylo zjištěno v několika případech v Německu. V České republice zatím nic zjištěno nebylo, nicméně na základě toho se všechno stahuje. Pokud někdo tento výrobek koupil s tou spotřebou do 23. května, tak určitě udělá dobře, když to vrátí tam, kde to koupil.

Poslanec Michal Babák nebude kandidovat na předsedu Věcí veřejných

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Poslanec Michal Babák nebude kandidovat na předsedu Věcí veřejných. O křeslo stranického lídra se příští týden nejspíš utká trojice Radek John, Karolína Peake a Dagmar Navrátilová. Média často probírají nejasný původ 6 milionů korun, které poslanec daroval do stranické pokladny. Podle Michala Babáka by jeho kandidatura mohla poškodit celou stranu.

Michal BABÁK, poslanec /VV/:
Především vzhledem k tomu, že jsem se stal cílem útoků jak mediálních, tak politických proti mé osobě a z toho důvodu si myslím, že by má angažovanost na předsedu nějakým způsobem asi deklasovala celou stranu, takže z toho důvodu jsem se rozhodl nekandidovat.

Pozvánka k poslechu pořadu Zprávy o šesté

redaktorka:
Nenechte si ujít nejdůležitější události dne.

redaktor:
Poslouchejte Zprávy o šesté.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v 10 minutách.

redaktorka:
Každý den v osmnáct hodin.

redaktor:
Na Radiožurnálu.

Parlament v Islámábádu žádá ukončení amerických operací na území Pákistánu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Parlament v Islámábádu žádá ukončení amerických operací na území Pákistánu. Impulsem pro více než desetihodinové zasedání byla 2 týdny stará tajná operace, při které jednotky SEALs zabily Usámu bin Ládina.

Ondřej BOUDA:
Podle pákistánských zákonodárců musí okamžitě přestat útoky bezpilotních letounů na kmenových územích. Akci, při které zahynul Bin Ládin, má vyšetřit zvláštní nezávislá komise a zabránit opakování podobných misí. Parlament pověřil vládu, aby v případě, že Američané od útoků neupustí, zastavila konvoje NATO, které zásobují jednotky v Afghánistánu. Přes Pákistán přitom míří většina jídla i techniky, které spojenci potřebují. Počet útoků bezpilotních letounů se za poslední rok zdvojnásobil. Američané je považují za jednu z nejefektivnějších zbraní v boji proti teroristům. Při více než stovce úspěšných operací zahynulo přes 670 lidí. Jen od smrti Bin Ládina udeřily letouny čtyřikrát. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

I dnes pokračovaly střety vzbouřenců s armádou v řadě arabských zemí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
I dnes pokračovaly střety vzbouřenců s armádou v řadě arabských zemí. Syrská armáda tvrdí, že se stahuje z nejdéle obléhaných měst Dará a Banias. Nicméně vojáci podle svědků nerespektují rozkaz prezidenta Bašára Asada a nadále střílejí do lidí. Jednotky dnes obklíčily další vzbouřené město na západní hranici země a zaútočily na ně. Podle povstalců zahynuli minimálně 3 lidé. Střílelo se také v Jemenu, kde ozbrojení civilisté zaútočili na protivládní demonstraci, které se účastnily desetitisíce lidí. Zranili 7 z nich. Především jih země ochromila také generální stávka. Prezident Sálih ale i nadále odmítá opustit svůj úřad. V Libyi pak pohřbili 11 imámů, které podle Muammara Kaddáfího zabil spojenecký nálet. Ze země před občanskou válkou neustále prchají další lidé. Jen za posledních 24 hodin na italský ostrov Lampedusa dorazilo kolem 1300 běženců.

Andreje Sannikova poslaly běloruské úřady na 5 let do vězení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Běloruské úřady poslaly disidenta Andreje Sannikova na 5 let do vězení. Stačilo k tomu jediné, organizoval protivládní protesty po prezidentských volbách.

Petr VAVROUŠKA:
Jeden z hlavních politických oponentů prezidenta Alexandra Lukašenka byl odsouzen k 5 letům vězení. Andrej Sannikov byl obviněn z organizování protivládních demonstrací po prosincových prezidentských volbách. Protesty opozice tehdy Lukašenkův režim tvrdě potlačil a pozatýkal celkem 7 prezidentských kandidátů, včetně Sannikova. Ten během soudního procesu obvinil běloruskou KGB z týrání a vydírání. Kvůli obvinění z účasti na protivládních protestech už stanulo před soudem téměř 40 lidí. Více než 10 nich už uslyšelo konečný verdikt trest odnětí svobody od 3 do 5 let. Kromě Sannikova zůstávají ve vězení ještě další 4 politici, kteří kandidovali ve volbách proti Alexandru Lukašenkovi. Petr Vavrouška, Český rozhlas.

Kyjev odmítl vyhoštění českých diplomatů s kauzou Danylyšyn

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ukrajinské ministerstvo zahraničí odmítlo jakoukoliv souvislost mezi vyhoštěním dvou údajných českých špionů a kauzou ukrajinského exministra Danylyšyna. Ten v lednu získal v České republice politický azyl. Ukrajina ho stíhá za zneužití funkce. Možnou spojitost naznačil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kyjev ale zveřejnil fotografie a videa, která podle něj české diplomaty usvědčují ze špionáže.

Pietní shromáždění v Praze připomnělo oběti komunismu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Pietní shromáždění v Praze dnes připomnělo oběti komunismu. Památku na motolském hřbitově uctili politici, političtí vězni a další. Právě motolský hřbitov byl jedním z míst tajného uložení ostatků politických vězňů, které režim odmítl vydat jejich rodinám. Připomněl František Šedivý, místopředseda Konfederace politických vězňů.

František ŠEDIVÝ, místopředseda Konfederace politických vězňů:
Konfederace politických vězňů vážící si obětí svých kamarádů prohlásila před lety spolu s představiteli veřejného života České republiky tato místa za památná. Od té doby se zde každoročně scházíme, abychom vzdali poctu nejenom těm, kteří zde jako neznámí hrdinové odpočívají, ale všem, kteří ve třetím odboji ztratili v nerovném zápase své životy.

Správa Pražského hradu připravila den otevřených dveří

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Správa Pražského hradu připravila den otevřených dveří. Lákala na prohlídku komnat, sálů a salónků, kde prezident přijímá vzácné návštěvy, nebo podepisuje důležité dokumenty. První z nich čekali u Matyášovy brány už od sedmi hodin ráno. Na Hrad zavítalo přes 6 tisíc lidí.

Klára BÍLÁ:
Do chodby vedoucí ke Španělskému sálu se dostali v devět hodin.

hradní průvodce:
Další staletí se sál výrazně změnil, úprava, kterou dnes vidíte, je z velké části neobarokní, ty původní renesanční štuky jsou trošičku barevně odlišeny takovým žlutavým tónem, což uvidíte, když se pozorně podíváte hlavně na klenbu sálu.

Klára BÍLÁ:
Do každého ze sálů mohla vejít skupinka o 30 lidech. O historii komnaty návštěvníkům více pověděli hradní průvodci.

hradní průvodce:
Proč se říká sálu Španělský, to proto, že císař Rudolf II. byl, jak možná víte, vychován na španělském dvoře, odkud si přivezl své oblíbené španělské koně, které ustájil v konírnách, které jsou dole v suterénu v prostorách, nad kterými tento sál vznikl.

Klára BÍLÁ:
Komnaty a salóny se pro návštěvníky uzavřely v pět hodin odpoledne. Další příležitost budou mít zase kolem 28. října. Klára Bílá, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio