Zprávy o šesté 13. září 2010

13. září 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Zdravotní odbory kvůli změně platů vyhlásily stávkovou pohotovost. Neuklidnila je ani výjimka domluvená ministrem zdravotnictví.

osoba:
My s návrhem vlády souhlasit nemůžeme, protože ve zdravotnictví pracují týmy lidí a ta výjimka by se týkala pouze zdravotnických pracovníků.

Jana GULDA, moderátorka:
Česko je ochotné posílit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu. Ministr zahraničí Schwarzenberg ale měl dnes pro generálního tajemníka NATO i špatné zprávy.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Jsme poněkud nešťastný z toho, protože, což budeme muset dělat z rozpočtových důvodů, že zmenšíme naší přítomnost v Kosovu.

Jana GULDA, moderátorka:
V New Yorku začíná první řádný civilní proces s vězněm z Guantanáma.

redaktor:
Vězeň z Guantanáma poprvé nestane před vojenskou komisí, ale civilním soudcem přímo na americkém území.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí, zítra bude polojasno, postupně oblačno až zataženo, v Čechách s deštěm a teploty do 21 stupňů. Jsou tu zprávy a Jana Gulda.

Zdravotní odbory kvůli změně platů vyhlásily stávkovou pohotovost

Jana GULDA, moderátorka:
Zdravotníci hrozí kvůli chystaným změnám v tarifních platech stávkou. Pokud se s vládou nedohodnou, připraví protesty na volební den 15. října. Počínaje dneškem Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče také vstoupil do stávkové pohotovosti.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Odboráři trvají na tom, aby platy ve zdravotnictví zůstaly stejné nebo se ještě zvedly. Zaměstnanci v tomto oboru jsou prý dlouhodobě platově podhodnocení a jakékoliv snižování proto odboráři odmítají připustit a hodlají si své platy popřípadě vystávkovat.

Dagmar ŽITNÍKOVÁ, místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče:
Představovali bychom si to tak, že určitě by došlo k podstatnějšímu omezení zdravotní péče, než tomu bylo u uplynulých letech.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Premiér Petr Nečas je prý připraven se zdravotníky dál jednat. Ze snižování platů ale vláda neustoupí.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
My jsme již řekli, že vláda sníží celkový objem platů ve veřejném sektoru o 10 procent, o způsobu jakým toto snížení bude provedeno, jsme připraveni dále vyjednávat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Česko může Severoatlantické alianci nabídnout posílení svého kontingentu v Afghánistánu

Jana GULDA, moderátorka:
Česko může Severoatlantické alianci nabídnout posílení svého kontingentu v Afghánistánu. Generálního tajemníka NATO Andersa Fogha Rasmussena o tom dnes informoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Do Bruselu ovšem přivezl i zprávy, které šéfa NATO nepotěšili. V sídle Severoatlantické aliance je náš bruselský zpravodaj Pavel Novák. Je jasné, o kolik by mohla Česká republika navýšit svůj dnešní stav vojáků v Afghánistánu?

Pavel NOVÁK:
Dobrý večer. Přesné číslo zatím nechtěl ministr Schwarzenberg prozradit, dokud o tom nerozhodne parlament. Dnes je v Afghánistánu v misi ISAF přibližně 530 našich vojáků. Karel Schwarzenberg ale generálního tajemníka Rasmussena také musel informovat, že musíme z rozpočtových důvodů snížit naši vojenskou přítomnost v někdejší jihosrbské provincii Kosovo v jednotkách KFOR. Situace je tam už klidnější a není potřeba tolik vojáků, jako dosud, dnes jich tam máme 432. /Nesrozumitelné/ se chystalo, ale teď tedy bude potřeba je provést rychleji. Dále mluvil ministr Schwarzenberg také o přípravách na summitu NATO v listopadu v Lisabonu, tam se bude mimo jiné jednat o strategické koncepci Aliance, tedy i protiraketové obraně. A u nás by mohl být, mohlo být administrativně řídící centrum amerického systému včasného varování před raketovým útokem. Tolik zatím z centrály NATO Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Vyšetřování kauz podezřelých armádních obchodů

Jana GULDA, moderátorka:
Vrchní státní zastupitelství objasní, jestli někdo v minulosti nezasahoval do vyšetřování kauz podezřelých armádních obchodů. Šéf pražských vrchních žalobců Vlastimil Rampola kvůli tomu ustavil pracovní skupinu, která má analyzovat data od jednotlivých státních zastupitelství.

Vlastimil RAMPOLA, šéf pražských vrchních žalobců:
Jak policie, tak státní zastupitelství je pod tlakem určitých názorů, určitých prohlášení, že v konkrétních věcech a konkrétně ve věcech, kdy se jedná o prověřování či vyšetřování věcí spadajících do problematiky armádních zakázek a armádních nákupů jsou určité konkrétní věci špatně vyšetřovány nebo, jak jsem zaslechl, i názor, jsou dokonce zametány pod koberec.

Jana GULDA, moderátorka:
To ale Rampola odmítá, v současné době se policie zabývá třemi kauzami v souvislosti s armádními zakázkami. Nákupem minometů údajnou korupcí při nákupu obrněných transportérů Pandur nebo plánovaní v nákupu letounů Gripen. S výsledky šetření pětičlenné skupiny by se veřejnost mohla seznámit do konce letošního roku.

Ministr školství Josef Dobeš odvolal Jana Vytulu zodpovědného za čerpání peněz z evropských fondů

Jana GULDA, moderátorka:
Ministr školství Josef Dobeš odvolal Jana Vytulu zodpovědného za čerpání peněz z evropských fondů. Důvodem jsou výsledky auditu činnosti sekce, kterou Vytula řídil.

Ondřej HOUSKA:
Závěry auditu ministerstvo zveřejní až zítra. Josef Dobeš ale kritizoval podle něj nízkou míru čerpání peněz z evropských fondů na školství. Prohlásil, že kvůli tomu propustí víc než 30 procent zaměstnanců, kteří mají získávání peněz z Bruselu na starosti. Radiožurnál má ale k dispozici materiály Evropské komise a ministerstva pro místní rozvoj, podle kterých by školství mělo naopak přijmout další pracovníky. V opačném případě nebude schopné všechny evropské peníze vyčerpat. České základní a vysoké školy nebo třeba vědecké ústavy můžou z Bruselu získat zhruba 120 miliard korun. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Dva učitelé měli u státních maturit hodnotit písemné a didaktické testy

Jana GULDA, moderátorka:
Dva učitelé měli u státních maturit hodnotit písemné a didaktické testy. Ministerstvo školství ale rozhodlo jinak. Na opravu a hodnocení testu stačí učitel jeden.

Klára BÍLÁ:
Ušetří se 25 milionů korun a podle Pavla Zeleného, ředitele Centra příprav státních maturit, nezabere oprava jednoho testu ani více času.

Pavel ZELENÝ, ředitel Centra příprav státních maturit:
Naopak je to snížení platnosti na polovinu, to znamená, že teoreticky se sníží i třeba na jednu polovinu.

Klára BÍLÁ:
Jenže se tím ztratí objektivita, říkají na straně druhé ředitelé škol, i když předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhna Radiožurnálu řekl, že raději oželí jednoho hodnotitele, než aby se státní maturity odložily.

Jiří KUHN, předseda Asociace ředitelů gymnázií:
Našel bych asi v té konstrukci maturity jiné oblasti, které na té objektivitě mají daleko větší negativní dopad, než zrovna tenhle moment.

Klára BÍLÁ:
Klára Bíla, Radiožurnál.

Před soudem v New Yorku stane Ahmed Khalfan Ghaihlani

Jana GULDA, moderátorka:
Před soudem v New Yorku stane Ahmed Khalfan Ghaihlani. Podle žaloby se podílel na teroristických útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii. V roce 1998 při nich zahynulo 224 lidí.

Vít POHANKA:
Je to premiéra, vězeň z Guantanáma poprvé nestane před vojenskou komisí, ale civilním soudcem přímo na americkém území. Ahmed Khalfan Ghaihlani údajně pomáhal opatřit výbušné látky, které byly použité pro teroristické útoky na americké ambasády ve dvou afrických zemích před 12 lety. Zadržený byl až v roce 2004 v Pákistánu. Pak ho CIA jako vysokého příslušníka Al Kajdy vyslýchala v tajných věznicích a obhajoba se proto snaží, aby u soudu nebyly použité některé jeho výpovědi, protože je vyšetřovatelé získali za použití nepřijatelných metod bez přítomnosti právníka. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Ekonomika zřejmě pomalu vybředá z krize

Jana GULDA, moderátorka:
Ekonomika zřejmě pomalu vybředá z krize. Je to vidět i na letošním mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Své výrobky a služby tam předvádí asi o 100 firem více než loni, kdy se hospodářské potíže projevily v plné síle. Celá akce začala na výstavišti v brněnských Pisárkách právě dnes a potrvá do pátku. Vysoká účast překvapila i manažera veletrhu Jiřího Rouska.

Jiří ROUSEK, manažer veletrhu:
1600 vystavujících firem, to je pro nás až překvapivě dobrý výsledek a ty firmy hlavně přijíždí s velmi zajímavou exponátovou nabídkou s řadou inovací, s řadou novinkou a tomu jsme vlastně nejvíce rádi, protože to je smyslem veletrhu prezentovat novinky a inovace, takže tím se ten letošní ročník určitě odlišuje a věřím, že právě tyto exponáty velmi zaujmou a že budou atraktivní.

Helena Vondráčková definitivně prohrála soudní při s Martou Kubišovou

Jana GULDA, moderátorka:
Zpěvačka Helena Vondráčková definitivně prohrála soudní při s kolegyní Martou Kubišovou. Žalovala jí kvůli údajné ústně uzavřené smlouvě o koncertním turné seskupení Golden Kids. Pražský vrchní soud dnes zamítl odvolání proti loňskému verdiktu městského soudu, který jí nárokované odškodné milion a 300 tisíc korun nepřiznal. Verdikt odůvodnila předsedkyně senátu Ivona Svoboda.

Ivona SVOBODOVÁ, předsedkyně senátu:
Máme shodně se soudem prvního stupně za to, že uzavření takové smlouvy nebylo prokázáno, když řízení před soudem prvního stupně ani po provedeném dokazování a soud prvního stupně provedl všechny navržené důkazy, nebylo prokázáno, že by došlo k dohodě o obsahu této smlouvy.

Jana GULDA, moderátorka:
Vondráčková se s výrokem nechce spokojit a hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Současně ale bude muset Martě Kubišové zaplatit soudní výlohy kolem 160 tisíc korun.

Letos už popáté startují nominace na Cenu Michala Velíška

Jana GULDA, moderátorka:
Letos už popáté startují nominace na Cenu Michala Velíška. Tu Nadace ADRA uděluje lidem, kteří neváhali zachránit druhé a riskovali přitom svůj život. Její vznik iniciovala televize Nova po tragické události, při které byl 13. září 2005 zastřelen její střihač Michal Velíšek. Snažil se pomoc ženě, která byla napadena. Nominace na cenu může každý posílat až do 11. října. Poté bude vítěz vybrán v internetovém hlasování. Radiožurnálu to řekl předseda správní rady Nadace ADRA Radomír Špinka.

Radomír ŠPINKA, předseda správní rady Nadace ADRA:
Komise vybere několik příběhů, které budou natočeny a pět jich potom bude v televizi Nova zveřejněno. Cena Michala Velíška vlastně je projekt /nesrozumitelné/ ADRA, jejichž smyslem je přispět dlouhodobou kampaní, která je zacelena na širokou veřejnost občanské statečnosti. V situaci, ve kterých jde o ochranu či záchranu lidského života.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio