Zprávy o šesté 13. srpna 2012

13. srpen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Část rychlostních silnic v Česku se změní na dálnice

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Část rychlostních silnic v Česku se změní na dálnice. Ministerstvo je přejmenuje už příští rok. Na některých silnicích první třídy navíc zvýší maximální rychlostní z 90 na 110 kilometrů za hodinu.

Jitka HANŽLOVÁ:
Papírově se na dálnice změní přibližně 300 kilometrů rychlostních silnic. Novinku vyzkouší ministerstvo už na podzim, a to na úseku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, na silnici I/37.

Martin NOVÁK, mluvčí ministerstva dopravy:
Až se tento pokus vyhodnotí, tak potom budeme chtít systém rozšířit dál do republiky.

Jitka HANŽLOVÁ:
Vysvětluje mluvčí ministerstva Martin Novák. V úvahu přichází například R10 mezi Prahou a Turnovem, R6 v Karlovarském kraji, spojnice mezi Mostem a Bílinou a podobně. Návrh na předefinování silnic a zvýšení rychlosti ministerstvo ještě musí předložit vládě. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

První početnější výprava s českými olympioniky už je zpátky v Česku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
První početnější výprava s českými olympioniky už je zpátky v Česku. Druhá se třemi zlatými medailemi dosedne na letiště v Praze Kbelích asi za 2,5 hodiny.

Štěpán POKORNÝ:
Nejvíce pozornosti na sebe strhla bronzová posádka čtyřkajaku ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Poslední jmenovaný pak popsal, jaké byly v Londýně tři dny oslav a jaký je další plán.

Jan ŠTĚRBA:
Ty oslavy probíhaly většinou v tom Českém domě s ostatníma sportovcema, kde se točila Plzeň, takže toto bylo příjemnější. A nebylo to nějaký živelný bod, to myslím v rámci pravidel slušného chování, takže bylo to v pohodě. Teď nás čekají nějaké ještě povinnosti, co se týče tiskovek do médií, máme domluvenou audienci u pana prezidenta, takže spíš takovýhle ty oficiální a hodně příjemný věci.

Štěpán POKORNÝ:
S kajakáři byli na palubě vojenského speciálu i basketbalistky, které na hrách vypadly ve čtvrtfinále. Druhá část výpravy se třemi zlatými a jednou bronzovou medailí přiletí v půl 9 večer. Štěpán Pokorný, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A za londýnskou olympiádou se ohlédneme v Ozvěnách dne, které začnou hned po zprávách.

Přes 80 procent internetových obchodů v Česku klamalo zákazníky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přes 80 procent internetových obchodů v Česku klamalo zákazníky. Nejčastěji byl problém v obchodních podmínkách a reklamačním řádu. Zjistila to Česká obchodní inspekce.

Nikola BOJČEV:
Jeden milion 300 tisíc korun, tolik musejí zaplatit někteří internetoví prodejci za porušení zákona. Inspektoři nejčastěji kontrolovali přímo internetové stránky prodejců. Mnohdy na základě podnětů spotřebitele, potvrdila Miroslava Fléglová z České obchodní inspekce.

Miroslava FLÉGLOVÁ, Česká obchodní inspekce:
Druhý typ kontroly se týká zboží, které dodávají nebo nedodání zboží, případně dalších problémů, jedním z nich může být podezření na prodej padělků, kdy naši inspektoři si objednávají výrobek a ten potom je předmětem kontroly.

Nikola BOJČEV:
Asociace pro elektronickou komerci doplňuje, že chyby v obchodních podmínkách nebo reklamačním řádu neznamenají automaticky nebezpečí pro zákazníka. Nedostatky je ale třeba odstranit. APEC i Česká obchodní inspekce doporučují spotřebitelům, aby při nakupování na Internetu dali na reference nebo zkušenosti blízkých. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Norská policie mohla proti Andersi Breivikovi zasáhnout rychleji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Norská policie mohla proti Andersi Breivikovi zasáhnout rychleji. Podle nezávislé komise prý policisté selhali. Komise vyšetřovala teroristický útok celý rok. V Oslu a při následné střelbě na ostrově Utöya zemřelo loni v červenci 77 lidí. Komise je přesvědčená, že lepší bezpečnostní opatření mohla masakru zabránit.

Pavel POLÁK:
Rozsudek nad Breivikem vynese soud už koncem tohoto měsíce. Speciální komise zatím zúčtovala s norskou policií. Alexandra Bachová Gjörvová, která komisi předsedala, se na tiskové konferenci vrátila k samému začátku masakru v Oslo a na ostrově Utöya. "15:25, 22. července, obrovský výbuch," říká Gjörvová. Následuje brutální masakr. Podle komise mu mohla policie zabránit, pokud by se držela již existujících bezpečnostních opatření, což policie neučinila. Pavel Polák, Radiožurnál.

Na východě Sýrie se zřítilo bojové letadlo armády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na východě Sýrie se zřítilo bojové letadlo armády. Podle státních médií za to mohly technické problémy při běžném cvičení. Rebelové ze Syrské svobodné armády ale tvrdí, že ve stejné oblasti sestřelili stíhačku. Na videozáznamu povstalců je vidět hořící stroj, který vypadá jako ruský Mig23. Rebelové také tvrdí, že zajali jednoho ze dvou členů posádky.

Papežův sluha kradl tajné vatikánské dokumenty. Hrozí mu až 6 let vězení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vatikánský skandál s úniky tajných informací přezdívaný VatiLeaks má pokračování. Hlavním obviněním je papežův dlouholetý komorník Paolo Gabriele. Podle nejnovějších informací našli vyšetřovatelé v jeho bytě i šek na 100 tisíc eur vystavený na jméno papeže. Kus ryzího zlata a překlad starověkého eposu z roku 1581. Papež je před časem dostal jako dar.

Lucie CHVOJKOVÁ:
Papežovo komorníkovi Gabrielemu hrozí za těžkou loupež až 6 let vězení. Od začátku panovalo podezření, že měl komplice. Vyšetřovatelé nyní obvinili také programového analytika vatikánského sekretariátu Claudia Sciarpelletiho. Skandál odhalil uvnitř Vatikánu intriky a boje o moc. Spekuluje se proto o tom, že hlavní osoby aféry stojí ve vatikánské hierarchii mnohem výš. Církevní hodnostáři se už týdny marně snaží minimalizovat škody na mediálním obrazu Vatikánu a důrazně odmítají množící se spekulace v duchu knih Davida Brauna. Z Itálie pro Radiožurnál Lucie Chvojková.

Nový registr aut má i měsíc po spuštění problémy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nový registr aut má i měsíc po spuštění problémy. Na některých místech úředníci odbaví jenom polovinu klientů ve srovnání s dobou, kdy používali starý systém.

osoba:
No, tak jsem tady už potřetí, no, a opět marně.

Petr MEDEK:
Říká řidič, který přišel na registr na pražském Bohdalci v 9 hodin. Před tím se ale vydalo 250 pořadových lístků. A tištění nových zastavili. Další se vydávají podle toho, jak úředníci stíhají žádosti odbavovat. Stejná je situace i jinde, třeba v Karlových Varech.

Antonín NOVÁK, zástupce vedoucího oddělení registrů:
Ráno každý s obavou, aby na něj vyšlo, přijde kolem tý 8., kdy se otevírá, kolem 11 hodiny už je to přes 100 klientů, což už je nad naše možnosti.

Petr MEDEK:
Stěžuje si zástupce vedoucího oddělení registrů Antonín Novák. Ministerstvo dopravy tvrdí, že se situace vyřeší s napojením registru na evidenci obyvatel, k tomu by mělo dojít během září. Petr Medek, Radiožurnál.

Davidu Rathovi se od zítřka zmírní režim vazby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Davidu Rathovi se od zítřka zmírní režim vazby. Může si pak telefonovat s rodinou a bude mít nárok i na častější návštěvy. Po čtvrt roce mu totiž pomine jeden ze tří vazebních důvodů, aby neovlivňoval svědky.

Martin DRTINA:
Nad to Rath získává i možnost žádat propuštění na kauci. Tu už dokonce využil. Říká soudce Jiří Važik.

Jiří VAŽIK, soudce:
Obvinění se podalo k našemu soudu, další žádost o propuštění z vazby, ta se bude rozhodovat příští pondělí 20. srpna.

Martin DRTINA:
S první žádostí o propuštění neuspěl a jeho advokáti dodnes nevědí přesně proč. Přitom s námitkami odvolacího krajského soudu se musejí ve své nové žádosti vypořádat a na doručení usnesení teprve čekají. Říká jeden z obhájců Adam Černý.

Adam ČERNÝ, obhájce:
Vzhledem k tomu, že to u tohohle soudu pravděpodobně zase skončí, tak my musíme vědět, jaký má názor na tu věc.

Martin DRTINA:
Rathovi advokáti už také podali v pořadí třetí ústavní stížnost. Napadají v ní proces vydávání Ratha sněmovnou. Například se jim nelíbí, že během slyšení před zákonodárci nemohli být u řečnického pultu s ním. Martin Drtina, Radiožurnál.

Už za 3 roky by mohly mít České Budějovice Kaplického rejnoka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Už za 3 roky by mohly mít České Budějovice Kaplického rejnoka nové koncertní a kongresové centrum. Na návrhu zesnulého architekta pracuje jeho kolegyně Eva Jiřičná, dokončí ho ještě o prázdninách. Po úředním maratonu by se pak samotné základy mohly začít stavět na konci příštího roku.

Jiří ČONDL:
Projekt ale má už roční zpoždění, takže zde na místě bývalých kasáren v lokalitě 4 Dvory je jen ohromná volná plocha, ale až tu bude sedět rejnok, jeho 2 sály pojmou přes 1500 lidí. Jeviště nabídne prostor divadlu, baletu, činohře i hudebníkům.

Libor TŘÍSKA:
Akorát se mi zdá velmi problematické umístění tady v Českých Budějovicích, myslím si, že taková síla lidí, která by navštěvovala kulturní akce v tak velkém zařízení, se tady u nás na jihu Čech nevyskytuje.

Jiří ČONDL:
Říká zdejší občan Libor Tříska. Podle Antonína Kazila, ředitele jihočeské společnosti Přátel hudby, která rejnoka postaví, ví, jak si na sebe vydělá.

Antonín KAZIL, ředitel jihočeské společnosti Přátel hudby:
Bude tam velká komerční zóna, která vydělá na provoz toho rejnoka, jak spočítali ekonomové.

Jiří ČONDL:
Stavba rejnoka bude stát 2 miliardy korun. Investora mají, ale jeho totožnost tají. Pro Radiožurnál Jiří Čondl, České Budějovice.

autor: tet
Spustit audio