Zprávy o šesté 13. října 2012

13. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Krajské a senátní volby 2012

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Začínají zprávy s Terezou Tomáškovou. Na příští 4 roky ovládne kraje velice. Po sečtení více než 95 % odevzdaných hlasů je jasné, že sociální demokracie v krajských volbách své vítězství obhájila. Druhou nejúspěšnější stranou je KSČM a s detaily teď přišla do studia Lenka Šumová.

Lenka ŠUMOVÁ:
ČSSD po sečtení téměř všech hlasů vítězí v 10 krajích České republiky. Většinou v těsném závěsu za ní skončila KSČM. Volební vítězství si zatím komunisté připisují jednoznačně v Ústeckém kraji a v Karlovarském není stále jasné, jestli první bude nakonec KSČM nebo ČSSD, volební výsledek je tam téměř totožný. Velmi podobný počet hlasů získaly obě strany také v Královéhradeckém kraji. Těsný je stále výsledek i v Plzeňském kraji, kde v jako jediném regionu krajské volby letos po sečtení 96 % okrsků vyhrává ODS přes ČSSD. Nejvíc hlasů ve svém regionu pak získali Starostové pro Liberecký kraj. Volební účast je druhá nejvyšší v historii krajů, téměř 37 %.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik průběžné výsledky krajských voleb a Lenka Šumová. A sčítání hlasů do Senátu sleduje celé odpoledne Veronika Malá. V prvním kole je sečteno už 90 % hlasů. I v horní komoře mají zatím převahu kandidáti levice. Je to tak, Veroniko?

Veronika MALÁ:
Ano, je to tak. Sociální demokracie vysílá do druhého kola senátních voleb zatím 22 svých zástupců, komunisté 13, občanští demokraté jsou až zatím třetí s 10 kandidáty. Rozhodnuto je už od odpoledne v Praze. Tam půjdou do druhého kola voleb ve dvou obvodech kandidáti ODS a ČSSD, jednom zástupci komunistů proti ODS a v jednom sociální demokrat proti zástupci koalice lidovců, zelených a pirátů. Hned v prvním kole může zvolený jen ten senátor, který získá více než 50 % hlasů no a k této hranici se blíží jen zatím Jiří Čunek ve Vsetíně.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik kolegyně Veronika Malá. Díky. Reakce na dosavadní volební výsledky ve štábech jednotlivých stran sledují naši reportéři. Jak jsou s celkovým vedením spokojeni sociální demokraté, zjišťovala v Lidovém domě Lucie Husárová.

Lucie HUSÁROVÁ:
V Lidovém domě vládne spokojenost a počítá se tu s oslavami. Připíjet se bude prý hlavně whisky a nebo pivem. ČSSD je potěšena tím, že potvrdila pozici nejsilnější levicové strany a v případě senátních voleb bude předseda Bohuslav Sobotka spokojen, pokud z prvního kola postoupí 22 kandidátů a polovina z nich uspěje i v kole druhém. Tam, kde ČSSD neuspěje vyzval voliče, aby upřednostnili kandidáty opozice před vládními. Vyjednávání o složení krajských koalic budou podle Sobotky složitá a začnou ještě dnes večer. Teď se radí stranické grémium a kolem 8. hodiny bude strategická porada i s krajskými lídry. Tam, kde vyhraje, bude ČSSD chtít společnou vládu s těmi stranami, kde, které mají podobný program a bude se s nimi moct například zabránit privatizaci nemocnic a sociálních služeb. Druhou nejúspěšnější stranou jsou v krajských volbách komunisté a v jejich volebním štábu je kolega Martin Drtina.

Martin DRTINA:
Komunisté výsledky jak krajských, tak prvního kola senátních voleb považují za historický úspěch. Předseda strany Vojtěch Filip se už nechal slyšet, že v kraji, kde KSČM vyhraje, bude chtít obsadit křeslo hejtmana. Jde o zjevnou narážku na Ústecký kraj, kde komunisté získali více než čtvrtinu všech hlasů a jsou první. Optimismus tu zaznívá i stran výsledků senátních voleb. Ve 13 případech kandidáti KSČM postupují do druhého kola, mnohdy dokonce z prvních příček, a to je na hony vzdálený výsledek od prvních odpoledních odhadů, kdy by vedení strany za úspěch považovalo obhájení jednoho mandátu a zisk jednoho navíc. O půl sedmé strana chystá rozsáhlejší hodnocení voleb. Zatím tu ale panuje velmi optimistická nálada. Jestli mají důvod k radosti i v sídle ODS, která je momentálně třetí, to se teď dozvíme od reportérky Václavy Marešové.

Václava MAREŠOVÁ:
Tak tady občanští demokraté ve svém sídle na pražské Pankráci rozhodně neslaví a nemají důvod. Předseda strany a premiér Petr Nečas už řekl, že se začíná stávat pravidlem, že strana, která nese vládní odpovědnost prohrává krajské volby. A ODS tak s průběžným ziskem pouze jednoho kraje doplácí na prosazování reforem. Poukázal taky na odklon voličů od etablovaných stran, protože i přes vítězství ČSSD nehodnotí jejich zisky ve volbách jako nějak závratné. Podle Nečase se voliči rozhodli dát své hlasy jako jakousi formu protestu, a to stranám, které nenesou odpovědnost, tedy například komunistům. No a jak volby prožívají lidovci? Na to se do jejich štábu v paláci Charitas v centru Prahy ptám kolegyně Lenky Jansové.

Lenka JANSOVÁ:
Tak křesťanští demokraté výsledky vítají. O to víc, že je považují za generálku na příští volby do sněmovny. Dobré výsledky mají například na Zlínsku, kde na hejtmana kandiduje Jiří Čunek. Tradičně také na jižní Moravě a dokonce i na Královéhradecku. Tam vede kandidátku koalice pro Královéhradecký kraj předseda KDUČSL Pavel Bělobrádek. Jiří Čunek také postupuje do druhého kola v Senátu, obhajuje tam Vsetín, za Vsetínský volební obvod a postupuje i v Praze Libor Michálek, kterého křesťanští demokraté podporují. A já teď předávám slovo do volebního štábu TOP 09 kolegu Nikolu Bojčevovi.

Nikola BOJČEV:
Plné stoly jídla a veselí v předsálí, tomu kontrastují docela pochmurné pohledy na volební mapu přímo v sále. Vedení TOP 09 považuje za úspěch, že se spolu se Starosty zřejmě dostanou do většiny krajských zastupitelstev. Zatím to nevypadá růžově v Ústeckém, Libereckém, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Výsledek prý mohl být výrazně lepší. Za úspěch sociálních demokratů a komunistů údajně může nízká volební účast a taky fakt, že lidé podléhají nereálným slibům, říká vedení TOP 09. Tolik zatím z volebního štábu TOP 09.

Policie prověřuje podezření na kupčení s hlasy na některých místech v Ústeckém kraji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policie prověřuje podezření na kupčení s hlasy na některých místech v Ústeckém kraji. Lidé v Trmicích upozornili starostku Janu Oubrechtovou, že se před školou, kde byly volební místnosti, shromažďují podezřelé skupinky lidí.

Jana OUBRECHTOVÁ, starostka Trmic:
Přijely tři osobní auta a z kufru vyndavali štos obálek a lístků.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Popisuje starostka Jana Oubrechtová líčení svědků i to, co sama viděla. Přivolaní policisté ale na místě kupčení s hlasy prokázat nemohli. Vysvětluje mluvčí Veronika Hyšplerová.

Veronika HYŠPLEROVÁ, mluvčí policie:
Při kontrole tohoto vozidla policisté našli 4 obálky na různá jména s obsahem volebních lístků.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Podezřelé jednání ale zachytily kamery a policie má záznam k dispozici stejně jako fotografie. Server Aktuálně.cz popsal, že jeden z takovýchto voličů mluvil o 200 korunách za hlas. Z Trmic na Ústecku pro Radiožurnál Gabriela Hauptvogelová.

Na hladký průběh voleb dohlíží Státní volební komise

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na hladký průběh voleb dohlíží Státní volební komise. A my teď voláme jednoho z jejích členů Václava Henycha. Dobrý večer.

Václav HENYCH, Státní volební komise:
Dobrý večer.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pane Henychu, zaznamenali jste během těch dvou volebních dnů nějaké výrazné problémy?

Václav HENYCH, Státní volební komise:
Já bych řekl, že výrazné problémy toho typu, že bychom museli nějakým způsobem něco řešit, opravdu akutního jsme nezaznamenali. Řekl bych, že ten stav je obdobný předcházejícím volbám do třetiny Senátu a krajů.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik živě informace od Václava Henycha ze Státní volební komise.

Skandál kolem moderátora Jimmyho Savila už nepřímo zasáhl i britskou vládu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Skandál kolem zneužívání dětí, od kterého je zapletený moderátor BBC Jimmy Savil, už dostihl i britskou vládu. Některé z obětí totiž nejspíš podají žalobu na ministerstvo zdravotnictví. To spravovalo minimálně jednu z nemocnic, kde měl Savil své oběti zneužívat.

Jiří HOŠEK:
Resort zdravotnictví přímo zodpovídal za psychiatrickou kliniku Broadmoor. Slavný moderátor tam dlouhá léta docházel coby dobrovolník a je pravděpodobné, že se tam dopustil minimálně jednoho znásilnění. Ministerstvo už přislíbilo vnitřní vyšetřování. Hned dvě nezávislá šetření spustila také BBC. Ta čelí stále silnější kritice, že nereagovala na informace o Savilově chování a že podcenila i současnou lavinu obvinění. "Dohodl jsem se s policií, že BBC bude postupovat tak, aby to nestálo v cestě oficiálnímu vyšetřování," hájí svou instituci ředitel George Entwistle. Policie mezitím potvrdila, že sleduje už 340 linií vyšetřování. Počet Savilových obětí se podle speciálního policejního týmu vyšplhal k číslu 40. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Turecko kritizuje OSN za nečinnost v případě Sýrie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan kritizuje Radu bezpečnosti OSN, že nezasáhla v Sýrii. Zemi tak podle něj hrozí podobné masakry jako v Bosně v 90. letech. Boje v Sýrii mezi povstalci a vládními silami pokračují už 19 měsíců a sílí i napětí na syrskoturecké hranici. Turecká armáda je v pohotovosti a Ankara už odklonila civilní letadla směřující přes Sýrii do Saúdské Arábie.

Vůbec první blahořečení na českém území bylo dnes ve Svatovítské katedrále v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vůbec první blahořečení na českém území bylo dnes ve Svatovítské katedrále v Praze. Zástupci církve prohlásili za blahoslavené 14 františkánů, které v únoru roku 1611 po vpádu pasovských vojsk zabil rozlícený dav. Katolíci o beatifikaci řeholníků usilovali skoro 400 let.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Stovky lidí chtěli být u toho, až kardinál Angelo Amato z kongregace pro blahořečení a svatořečení prohlásí 14 ubitých řeholníků za blahoslavené.

osoba:
My jsme od Uherského Hradiště, tak já myslím, že je to pro nás taková velká slavnost a ...

Michaela VETEŠKOVÁ:
Byl tu i nejvyšší představený řádu františkánů Rodrigues Carbalio, či pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Podle správkyně českých provincií františkánů Amáty Venclové je právě rozhodnutí dodržet své slovo a žít v pravdě nejvýraznější odkaz blahoslavených mučedníků.

Amáta VENCLOVÁ, správkyně českých provincií františkánů:
Dávali životu velkou hodnotu, ale zároveň dokázali obětovat.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ostatky blahoslavených mnichů budou uloženy v kapli kostela Panny Marie Sněžné na Jungmanově náměstí v Praze. Právě tam byli františkáni rozběsněným davem zavražděni. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

V 89 letech zemřel významný český animátor Břetislav Pojar

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V 89 letech zemřel významný český animátor Břetislav Pojar. Je autorem více než 70 filmů a večerníčků, vytvořil Perníkovou chaloupku, Trnkovu zahradu nebo Čapkovu Dášeňku. České publikum si ale jeho jméno spojuje především se seriálem o medvědech Pojďte, pane, budeme si hrát!

Petr SEHNOUTKA:
Podle Břetislava Pojara by ale medvědi od Kolína nebyli těmi medvědy, kdyby jim výrazně nepomohli dva vynikající herci.

Břetislav POJAR, animátor:
U Rudolfa Dejla byl, jak jsme ho měli radši, toho hodnýho a pan Filipovský měl jaksi z povahy lepšího toho uličníka.

Petr SEHNOUTKA:
Sušický rodák začal už ve 40.letech spolupracovat s Jiřím Trnkou. Část své kariéry strávil také v Kanadě, ale většinu času pracoval u Krátkého filmu. Tam s ním spolupracoval i jeden z dnešních nejlepších animátorů Jan Klos.

Jan KLOS, animátor:
Upravoval to celý noce stříhal, aby to mělo hlavu a patu.

Petr SEHNOUTKA:
Nemocnému Břetislavu Pojarovi v posledních letech pomáhali jeho kolegové branže. V minulém týdnu s ním také oslavili jeho poslední narozeniny. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio