Zprávy o šesté 12. srpna 2011

12. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Polsko a Litva poskytly Lukašenkovu režimu kompromitující údaje o běloruských disidentech. Ty už vedly k jednomu zatčení. Oba státy se omluvily.

Vladislav JANDJUK, zástupce běloruské prozatímní vlády pro střední Evropu:
Nicméně omluva nemůže nahradit panu Bjaljackýmu 10 let, který on eventuálně může strávit ve vězení.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kontroverzní kácení na Šumavě skončilo. Kůrovec už je ve stádiu, kdy stromy neohrožuje.

osoba:
Zbývají jednotlivý stromy, který ještě budou ohrožovat okolí, takže tam budeme pokračovat v loupání nastojato.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jakub Tomeček vybojoval na mistrovství Evropy bronzovou medaili ve skeetu.

Jakub TOMEČEK, sportovec:
Určitě jsem to nečekal. To si myslím, že bylo překvapením pro všechny a oslava, to teprve přijde.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, sobota bude oblačná s přeháňkami, teploty 20 až 24 stupňů. Dobrý večer u Zpráv přeje Jana Uttendorfská.

Polsko a Litva vydaly běloruskému režimu údaje o bankovních účtech tamních občanů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Polsko a Litva vydaly běloruskému režimu citlivé údaje o bankovních účtech tamních občanů. Byly mezi nimi také informace o financích disidentů včetně šéfa nejsilnější běloruské nevládní občanské skupiny Vjasna. Jedná se o Alese Bjaljackého, kterého běloruský režim na základě získaných informací zatkl a uvěznil.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Bjaljackému hrozí za daňové úniky 10 let odnětí svobody. Polský ministr Radoslaw Sikorski se za jednání svých podřízených omluvil na Twitteru a generální prokuratura zjišťuje, kdo pochybil. Omluvu běloruskému disidentu adresovala i Litva, odkud do Minsku také putovaly citlivé údaje. Jak ale Radiožurnálu řekl zástupce běloruské prozatímní vlády pro střední Evropu Vladislav Jandjuk, omluva neodčiní případného Bajaljackého pobyt za mřížemi a dodává.

Vladislav JANDJUK, zástupce běloruské prozatímní vlády pro střední Evropu:
Nejde o nějaký řádový představitele v běloruský opozici, pan Bjaljacki, jeden z nejznámějších běloruských opozičníků, ten člověk byl několikrát navržen na Nobelovu cenu míru.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Objevily se také spekulace, že do skandálu jsou zapojeny další země Evropské unie, včetně České republiky. Ministerstvo zahraničí i resort spravedlnosti takové obvinění odmítají. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková upřesňuje.

Tereza PALEČKOVÁ, mluvčí ministerstva spravedlnosti:
Ministerstvo spravedlnosti neeviduje ve vztahu k Bělorusku žádný spis obdobného charakteru. Lze tedy říci, že ministerstvo právní pomoc v této věci nevyřizovalo, ani o ni nebylo žádáno.

Adéla HAVRÁNKOVÁ:
Podle Jandjuka se polské orgány vymlouvají na to, že běloruský režim zneužívá procedury zajištěné mezinárodními smlouvami, které mají zabránit teroristickým aktivitám. Adéla Havránková, Radiožurnál.

Insolvenční správce Sazky navrhuje prodej podniku v konkurzu obálkovou metodou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Insolvenční správce Sazky Josef Cupka navrhuje prodej podniku v konkurzu obálkovou metodou. Na výběr měl přitom mezi dražbou a právě veřejnou soutěží. V ní budou muset zájemci o loterijní společnost vložit předem jistinu půl miliardy korun.

Lenka TICHÁ, kancelář insolvenčního správce:
No, pan Cupka se rozhodl pro výběrové řízení, protože má zato, že dražba má spoustu úskalí a mohla by celý prodej zdržet.

Martin DRTINA:
Popisuje Lenka Tichá z kanceláře insolvenčního správce důvody navrhovaného způsobu prodeje. S ním ještě musí formálně souhlasit soud. Proti tendru jako způsobu prodeje zadlužené firmy se postavila finanční skupina Penta. Podle ní je dražba nejtransparentnějším řešením. Připomínky má i k půlmiliardové kauci. Podle insolvenčního správce by nový majitel Sazky mohl být znám do 6 týdnů. Martin Drtina, Radiožurnál.

Skoro o 40 procent stouply mzdy ve zdravotnictví za posledních 5 let

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Skoro o 40 procent, o tolik stouply průměrné mzdy ve zdravotnictví za posledních 5 let. Říkají to nová čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Přesto resort zase ohrožují sociální protesty. Nemocnice se totiž bojí, že nebudou mít na slibované další zvyšování platů zdravotníkům od ledna.

Lenka JANSOVÁ:
Průměrná mzda ve zdravotnictví stoupla za 5 let přesně o 37 procent. Zdravotníci teď průměrně pracují za 25 tisíc korun měsíčně. Nejrychleji rostly platy sestrám. Lékaři teď berou 48 tisíc 700 korun. Přesto prý opět hrozí akce Děkujeme, odcházíme. Pojišťovny nemají na slíbené další zvýšení mezd od ledna. Ministr Heger to chce vyřešit v rámci úhradové vyhlášky pro příští rok.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
My bychom chtěli, aby ty peníze na platy prostě byly v rámci normálních úhrad, takže neoddělovat úhrady speciálně pro pacienty a pro provoz nemocnice.

Lenka JANSOVÁ:
Lenka Jansová, Radiožurnál.

Při vyšetřování praktik spojených se získáváním peněz pro politické strany by se policie měla zaměřit i na Lesy České republiky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Při vyšetřování praktik spojených se získáváním peněz pro politické strany by se policie měla zaměřit i na Lesy České republiky a Podpůrný garanční lesnický fond. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Domnívá se totiž, že i další aktivity, o kterých mluvil na nahrávkách exporadce ministra Drobila Martin Knetig, měly vést k získání peněz pro fungování ODS podobným způsobem, jakým to chtěl Knetig zařídit ze zdrojů fondu.

Libor MICHÁLEK, bývalý šéf Státního fondu životního prostředí:
Vzhledem k tomu, že při popisu těch jednotlivých transakcí, které se měly uskutečnit v rámci Státního fondu životního prostředí, pan Knetig často odkazoval na to, že se de facto podobné praktiky již realizovaly nejen v Lesích České republiky, ale též v Podpůrném a garančním rolnickém, lesnickém fondu. Předpokládám, že policie možná i vede šetření v tomto směru a ověřuje, jestli ty způsoby jednání nebyly realizovány i v jiných společnostech.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle Lesů České republiky jsou Michálkova tvrzení neopodstatněná a nepravdivá. K žádnému protiprávnímu nakládání s finančními prostředky firmy nedocházelo a nedochází. Martin Knetig podle Lesů za dob svého krátkého působení v dozorčí radě nemohl ovlivňovat žádné ekonomické či finanční záležitosti podniku. Připomeňme, že loni v prosinci Libor Michálek zveřejnil nahrávky, na kterých mu Martin Knetig popisuje, jak zmanipulovat veřejné zakázky a vyvést ze Státního fondu životního prostředí peníze na financování kariéry exministra Pavla Drobila a ODS.

Kvůli balíku úsporných opatření se sejde italská vláda

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už za hodinu se kvůli balíku úsporných opatření sejde italská vláda. S reformami by měli Italové v příštích dvou letech ušetřit 45 miliard eur. V Římě máme spolupracovnici Vědunku Lunardi. Vědunko, ví se už, kde bude italský kabinet výdaje krátit?

Vědunka LUNARDI:
Podle předsedy severoitalského kraje Lombardie Roberta Formigoniho vláda hodlá krátit již potřetí dotace pro kraje, provincie a obce. Tentokrát o 8,5 miliardy eur. To se dotkne se vší pravděpodobností zejména sociálních podpor. Kraje, provincie i města a obce už ostře protestují. Další miliardy státní pokladna získá pravděpodobně z daní. Především vyšším zdaněním finančních rent.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská unie žádá naléhavě od Itálie reformu pracovního trhu, důchodů nebo sociálního zabezpečení. Budou zahrnuty do tohoto dekretu?

Vědunka LUNARDI:
Prozatím se o reformách v privatizacích, liberalizacích vůbec nehovoří. Opozice je proti a vláda váhá. Na rozdíl od italské veřejnosti politici je považují prostě za nepopulární. Z Říma pro Radiožurnál, Vědunka Lunardi.

Čtyřnásobnou vraždu vyšetřuje maďarská policie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bezprecedentní čtyřnásobnou vraždu vyšetřuje maďarská policie. V okrajové čtvrti Budapešti našla těla lidí pochovaných zaživa. Pachatelem je lichvář, který poskytoval půjčky s vysokými úroky. On i jeho pomocníci jsou už ve vězení.

Gregor Martin PAPUCSEK:
Novinkou je to, že policie potvrdila 4 oběti, teda podnikatel není ze Srbska, ale z Makedonska, i to je výrazná novinka. Spolu s manželským /výpadek signálu/ bezdomovců zaživa zakopal do země a nechal zemřít 4 lidi, teda. Pravděpodobně šlo o finanční neshody. No, krutost činu vyvolává v Maďarsku zděšení. Policie je skoupá na další podrobnosti, akorát je známo, že vrahovi utekl mladík, který se ze svého hrobu vyhrabal nějakým zázrakem sám. Jde o /výpadek signálu/ před týdnem. Pachatele už zadrželi velmi rychle, dokonce se přiznali a policii zavedli na místo činu. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papucsek.

Těžba na sporné šumavské lokalitě na Ztraceném končí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Těžba na sporné šumavské lokalitě na Ztraceném dnes končí. Radiožurnálu to řekl náměstek správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Dnes se na místě zranil dřevorubec. Prý na něj spadla nastartovaná motorová pila. Muž záchranářům řekl, že se vše stalo po potyčce s jedním z aktivistů. Záchranáři ho s poraněním nohy odvezli do nemocnice. Na místě těžby jsou stále aktivisté a podle jejich mluvčího Vratislava Vozníka nemá zranění s blokádou nic společného.

Vratislav VOZNÍK, mluvčí aktivistů:
Podle mých informací v tomto incidentu nikdo z blokádníků nehrál jakoukoli roli. Nedaleko dělníka byly jen 2 blokádnice, které monitorovaly práce mimo pásku. Ke zranění tedy nedošlo vinou nikoho z nás.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Aktivisté podali kvůli křivému obvinění trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle mluvčího parku Pavla Pechouška je nehoda přímým důsledkem nepřehledné situace, ke které kvůli blokádě v lokalitě na Ztraceném došlo. Policie zranění vyšetřuje.

Stereotypní myšlení a předsudky vůči menšinám v Česku přiblíží dokumentární snímky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stereotypní myšlení a předsudky vůči menšinám v Česku přiblíží 3 právě vznikající dokumentární snímky. Filmaři v nich netradiční formou nahlédnou do romských, muslimských a vietnamských komunit. Dokumenty platí americká vláda, která na snímky udělila prestižní grant. Získali ho Čeští absolventi studijních programů amerického ministerstva zahraničí. Význam dokumentárního projektu popsal jeho koordinátor Lukáš Lhoťan.

Lukáš LHOŤAN, koordinátor dokumentárního projektu:
Ten projekt se jedná o natočení tří krátkých dokumentárních filmů, které se budou poté promítat vlastně při diskuzi, které se uspořádaj v celé České republice. Předpoklad je minimálně 30 diskuzí plus promítání na školách. Myslím si, že ten úspěch jako je velikej v tom směru, že prostě ty podmínky pro možnost požádat o ten grant byly velmi tvrdé a byly tam podmínka, že musí být minimálně vlastně 10 lidí, kteří absolvovali studijní pobyt ve Spojených státech.

autor: jut
Spustit audio