Zprávy o šesté 12. října 2012

12. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Už 4 hodiny se v Česku volí do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu

Jana GULDA, moderátorka:
Už 4 hodiny se v Česku volí do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Letos se do boje o vládu v krajích přihlásilo rekordních 93 volebních uskupení.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Do krajských vlád volíme 675 zastupitelů, o tato křesla se uchází přes 11 tisíc a 300 kandidátů. Senátory vybíráme v 27 obvodech. Volební lístky jsou k dispozici i ve volebních místnostech, aby byly platné, musíme do obálky vložit jen jeden lístek.

Stanislav DRÁPAL, místopředseda Českého statistického úřadu:
Pokud by volič vložil do té úřední obálky více než jeden hlasovací lístek, pak není jasné, pro koho vlastně chtěl hlasovat a všechny jsou neplatné.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vysvětluje místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Ten upozornil, že neplatný je i přetržený volební lístek nebo lístek vhozený do urny bez obálky. Věra Masopustová, Radiožurnál.

V Praze jsou jen senátní volby a voliči hlasují ve čtyřech obvodech

Jana GULDA, moderátorka:
V Praze jsou jen senátní volby a voliči hlasují ve čtyřech obvodech. Na Praze 8 sleduje průběh voleb reportér Jan Herget. Jane, jaký je o senátní volby zájem?

Jan HERGET:
Dobrý večer. Zatím to vypadá, že větší než obvykle. Před jednou volební místností dokonce čekalo několik lidí už čtvrt hodiny před začátkem voleb. Předseda jedné z komisí Petr Bula mi řekl, že už tradičně jsou prvními voliči senioři. V této komisi, tedy v jeho komisi, mají také připravenu přenosnou volební urnu, se kterou půjdou na požádání k lidem, kteří nemůžou přijít osobně. Kromě Prahy 8 si volí nového senátora také obyvatelé částí Prahy 2 a 3, na Praze 4 a na Praze 12 a 16. Z PrahyKobylis Jan Herget, Radiožurnál.

Celkem v devíti vesnicích ČR se volí nejen krajské, ale také obecní zastupitelstvo

Jana GULDA, moderátorka:
Celkem v devíti vesnicích České republiky se volí nejen krajské, ale také obecní zastupitelstvo. Dnes tam mají volby krajské, zítra ale můžou voliči zvládnout obojí. A právě to se podepisuje na volební účasti. S podrobnostmi se teď z Mladecka u Opavy hlásí reportér Martin Knitl.

Martin KNITL:
Ano, Mladecko je jednou z těch devíti výjimečných obcí a vypadá to tak, že nikdo nechce chodit k volbám dvakrát a nechává to asi na zítra. Zatím tady nepřišel k urně ani jeden volič, takže účast zatím nula procent. Samotné členky volební komise z toho radost nemají a doufají, že opravdu zítra někdo dorazí, anebo aspoň během dnešního večera. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Opavsko.

Letošní volby provází i drobné kuriozity

Jana GULDA, moderátorka:
Letošní volby provází i drobné kuriozity. V Hůzové, Arnolticích na Olomoucku obec udělala volební místnost z karavanu filmařů. V Přešticích na Plzeňsku pro změnu lidé volí na vlakové zastávce. Máme tam reportérku Martinu Klímovou.

Martina KLÍMOVÁ:
V čekárně, která se běžně nepoužívá, si museli nejprve členové volební komise zalepit lepenkou a papírem popraskaná okna a zatopit v kamnech. Od města sice dostali kvalitní dřevo, ale protože chyběli třísky, předsedkyně volební komise použila na roztopení šišky z domova. Teď už je v čekárně teplo a relativně útulnu a lidé sem průběžně chodí volit. Pro Radiožurnál Martina Klímová, Třeštice zastávka.

Evropská unie získala Nobelovu cenu za mír

Jana GULDA, moderátorka:
Evropská unie získala Nobelovu cenu za mír. Norský výbor ocenil, že Unie a její předchůdci už více než 60 let přispívají k míru usmíření demokracie a dodržování lidských práv v Evropě. 27 podle komise pomohla přeměnit kdysi rozpolcený a válkami zmítaný kontinent na kontinent mírový.

Ondřej BOUDA:
"Není to zas tak dávno, co se lidé na tomto kontinentu zabíjeli ve válkách. A Evropská unie to krveprolití dokázala zastavit." Řekl předseda nobelovské komise. Zároveň odmítl, že by výbor zvažoval jakékoliv jiné ekonomické či politické otázky kromě přínosu pro světový mír. Hlavním cílem komise bylo vyzdvihnout Unii jako příklad toho, že i tradiční protivníci mohou zasednout ke stolu a své problémy řešit vyjednáváním, místo se zbraní v ruce. "Z původních šesti zemí se Unie rozšířila na téměř celý kontinent." Zdůraznil předseda Evropské komise José Manuel Barroso s tím, že na ocenění mohou být hrdí všichni Evropané. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Dnešní volbu norského výboru okamžitě zkritizoval český prezident Václav Klaus

Jana GULDA, moderátorka:
Dnešní volbu norského výboru okamžitě zkritizoval český prezident Václav Klaus, který informaci podle vlastních slov nejdřív považoval za vtip.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já myslím, že to je tragický omyl, prostě Nobelova cena se dávala jednotlivci, konkrétně definovanému člověku za určitý výkon, unikátní výkon dávat to instituci, navíc v tomto případě byrokratické instituci, to je prázdné vyznamenání. Já nevím, jestli se někdo vůbec odváží to převzít.

Z kosmické základny Kourou ve Francouzské Guyaně odstartuje Sojuz s družicemi Galileo

Jana GULDA, moderátorka:
Navigační systém Galileo udělá další krok do vesmíru. Večer vynese raketa Sojuz na oběžnou dráhu další dvě družice. Jedna z nich ponese jméno českého školáka Davida Markariance. Satelity se totiž pojmenovávají podle vítězů národních kol výtvarné soutěže vyhlášené Evropskou komisí. Spolu s českou družicí vyletí do kosmu i satelit pojmenovaný po dánské dívce Sif.

Pavel NOVÁK:
Poprvé vzlétla raketa Sojuz se dvěma družicemi Galilea loni v říjnu. Po osmé večer zaburácejí motory Sojuzu na kosmodromu ve Francouzské Guyaně znovu. Na cestu trvající bezmála 4 hodiny se vydají 2 satelity z celkového počtu 30. Každý z nich váží skoro 700 kilogramů. Budou obíhat ve výšce 23 tisíc kilometrů nad zemským povrchem. Loni letěly do vesmíru dvě družice pojmenované po bulharské dívce Natalii a belgickém chlapci Thijsovi. Také teď letí "on" satelit a "ona" družice. On se jmenuje David po školákovi z Hradce Králové a ona má jméno Sif po dánské slečně SkovChristensenové. Pavel Novák, Radiožurnál.

Česká republika prodá Iráku 28 letadel L159

Jana GULDA, moderátorka:
Česká republika prodá Iráku 28 letadel L159. 24 letounů vyrobí Aero Vodochody, 4 stroje půjdou ze zásob ministerstva obrany. Všechny letadla budou v dvoumístné verzi určené pro výcvik pilotů. Kontrakt má hodnotu jedné miliardy dolarů, tedy skoro 20 miliard korun.

Jaromír MAREK:
Jako první půjde do Iráku L159, která se vrátila ze Španělska jako kompenzace za peripetie s letouny Casa. Další představí Aero z jednomístných strojů. Problém s přebytečnými bitevníky to sice nevyřeší, přesto má kontrakt podle ministra obrany Vondry mimořádný význam.

Alexandr VONDRA, ministr obrany /ODS/:
Armáda České republiky nebude jediná, která by disponovala těmito letouny a nemám pochybnosti o tom, že ta zakázka má také svou preferenční povahu.

Jaromír MAREK:
L159 se Česko snaží udat 8 let. Teď budou poprvé létat mimo český vzdušný prostor. "Dohodu o nákupu českých letadel považuje Irák za první krůček," slibuje irácký ministr obrany elDulajmí. Nové L159 mají být do Iráku dodány za 2 roky. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Přes 2 hodiny dnes strávil Jaromír Drábek z TOP 09 na policii

Jana GULDA, moderátorka:
Přes 2 hodiny dnes strávil odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 na policii. Detektivové ho vyslýchali kvůli kauze jeho bývalého prvního náměstka. Ten je obviněný z uplácení.

Lucie HUSÁROVÁ:
Drábek je stále přesvědčený, že jeho někdejší spolupracovník Vladimír Šiška je nevinný.

Jaromír DRÁBEK, odstupující ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Můj bývalý první náměstek neprovedl nic nečestného, neprovedl nic, co by se dalo označit jako trestný čin.

Lucie HUSÁROVÁ:
Na protikorupční policii vypovídal Drábek dvě hodiny. 30 minut trvalo čtení protokolu. Zatím nemá signál o tom, že by měl jít na výslech znovu.

Jaromír DRÁBEK, odstupující ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Nicméně samozřejmě je právo policie mě požádat o další svědeckou výpověď, pokud to bude potřeba, jsem k tomu připraven.

Lucie HUSÁROVÁ:
Drábkův exnáměstek Šiška a bývalý šéf odboru informatiky Milan Hojer měly firmě OKsystem nabídnout nadhodnocenou zakázku. Za to údajně požadovali stažení stížnosti, kterou tato firma podala na ministerstvo k antimonopolnímu úřadu. Lucie Husárová, Radiožurnál.

8 hasičských jednotek likviduje požár sportovní haly Eden v Berouně

Jana GULDA, moderátorka:
8 hasičských jednotek likviduje požár sportovní haly Eden v Berouně. Oheň způsobil škodu asi 15 milionů korun. Už je ale pod kontrolou. Lidé v hale nebyli.

Raketoplán Endeavour se stěhuje ulicemi Los Angeles

Jana GULDA, moderátorka:
Raketoplán Endeavour se stěhuje ulicemi Los Angeles. Několik týdnů strávil v hangáru mezinárodního letiště. Dnes se vypravil do kalifornského vědeckého střediska vzdáleného necelých 20 kilometrů. Cesta bude trvat skoro 2 dny. Proč tak dlouho. To je otázka pro zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech Víta Pohanku.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Musíme mít na paměti, že raketoplán má rozpětí křídel přes 23 metrů, váží desítky tun a kvůli jeho stěhování se musely pokácet stovky stromů, což bylo hodně kontroverzní u místních obyvatel. Navíc se odstraňovaly sloupy s pouličním osvětlením, elektrické vedení, na některých místech také semafory. Je to tedy velmi složitá operace, která je navíc rozdělena do jednotlivých fází. Endeavour urazil na zvláštním podvozku několik kilometrů, teď je odstavený na soukromém parkovišti, v 9 hodin se tam bude připravovat na další úsek trasy ta část, kterou už urazil, se dává zase do pořádku. Takhle s mnohahodinovými přestávkami to má celé trvat 46 hodin, tedy do večera místního času zítra. Ode mne zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

autor: jve
Spustit audio