Zprávy o šesté 11. srpna 2011

11. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Hrozba stávky ve školách trvá. Odboráři u ministra školství neuspěli se žádostí na zachování platů školníků a kuchařek.

František DOBŠÍK, předseda školských odborů:
Pokud něco budem organizovat, tak určitě to zkomplikuje prostě život rodičům.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Církve přijaly návrh státu na majetkové vyrovnání, potvrzuje arcibiskup Dominik Duka.

Dominik DUKA, arcibiskup:
To, co se objevilo jako určitá, bych řekl, neshoda jako potřeba ještě doladit, tak je určitá diskuze o takzvaném přechodném období.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Londýnských ulicích po nepokojích dál zůstávají policejní posily. Podle britského premiéra měla být policie razantnější.

David CAMERON, britský premiér:
/nepřeloženo/

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude zpočátku polojasno, během dne přibývání oblačnosti, teploty do 25 stupňů. U Zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Školští odboráři neúspěšně bojovali o zachování platů nepedagogických pracovníků

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Školští odboráři dnes neúspěšně bojovali o zachování platů nepedagogických pracovníků. Těm hrozí, že jim plat klesne o 5 procent, a to ve prospěch učitelů, kterým vláda slíbila 4 miliardy navíc.

Klára BÍLÁ:
Odboráři o rozpočtu jednali nejdříve s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ten jim řekl, že peníze navíc pro školství nemá. Podobnou řečí hovořil i šéf rezortu školství Josef Dobeš. Aby měl na platy pedagogů, potřebuje šetřit. Předseda školských odborů František Dobšík Radiožurnálu řekl, že počkají, jak se s rozpočtem vypořádá vláda.

František DOBŠÍK, předseda školských odborů:
Pokud tedy ta jednání nepovedou k tomu, že by se dala kapitola školství navýšit, že vláda se k tomu nepostaví, určitě tady je velmi důležitá role premiéra.

Klára BÍLÁ:
Rozhodnuto by mělo být do začátku školního roku. Pokud platy nepedagogů skutečně klesnou, jsou odboráři připraveni na protesty.

František DOBŠÍK, předseda školských odborů:
Pokud něco budem organizovat, tak určitě to zkomplikuje prostě život rodičům.

Klára BÍLÁ:
Klára Bílá, Radiožurnál.

Církve přistoupily na vládní návrh majetkového vyrovnání

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Církve přistoupily na vládní návrh majetkového vyrovnání. Vedle navrácení 56 procent majetku vládní komise navrhla finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun. Příslušný zákon by mohl začít platit v lednu 2013. Na ministerstvu kultury je i reportér Radiožurnálu Zbyněk Zikmund. Zbyňku, co ještě zbývá na dohodě státcírkev doladit?

Zbyněk ZIKMUND:
Hezký večer. Ze 7 bodů zbývá ještě vyřešit 1 bod a tím je přechodné období. Po dnešním jednání to potvrdil arcibiskup Dominik Duka.

Dominik DUKA, arcibiskup:
To, co se objevilo jako určitá, bych řekl, ne neshoda, ale jako potřeba ještě doladit, tak je určitá diskuze o takzvaném přechodném období.

Zbyněk ZIKMUND:
To přechodné období by mělo trvat 20 let nebo méně. Během tohoto období budou církve dostávat od státu majetek i finanční vyrovnání. Ministr kultury Jiří Besser věří, že pro dnešní dohodu získá politickou podporu.

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/:
Myslím si, že budeme schopni ve sněmovně i v Senátu se dohodnout na tom, že tento způsob vyrovnání českého státu s církvemi je skutečně tím nejlepším.

Zbyněk ZIKMUND:
Vládní komise se se zástupci církví znovu sejde 25. srpna. Z ministerstva kultury Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Na Šumavě zasáhla příroda

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na Šumavě zasáhla příroda. Chladné a vlhké počasí přispělo k zahubení larev kůrovce kolem Srní. Právě tam se měli dřevorubci přesunout z lokalit na Modravě a na Ztraceném, kde tento týden kácení končí. Ředitel národního parku ale kácení v dalších lokalitách zatím nezahájí.

Martin POKORNÝ:
Na Srní se kácet nezačne, rozhodl ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. Včerejší namátková kontrola tam ukázala, že larvy kůrovce zahubily viry a plísně. Napadené stromy to sice už nezachrání, ale kůrovec z nich nevyletí. Podrobnější kontrolu nařídil dnes Jan Stránský i na Ztraceném, kde ale těžba tento týden končí tak jako tak. Aktivisté, kteří kácení blokují, zprávu o úhynu kůrovce a zastavení těžby vítají. V případných blokádách budou ale pokračovat. Pro Radiožurnál Martin Pokorný, jižní Čechy.

Britská policie potřebuje větší pravomoce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Britská policie potřebuje větší pravomoce. Na mimořádném zasedání britského parlamentu svolaném kvůli sérii nočních nepokojů v několika britských městech, to řekl premiér David Cameron. Ten chce také všechny násilníky, kteří se na výtržnictví podíleli, potrestat. Víc už náš spolupracovník ve Velké Británii Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Premiér David Cameron oznámil mezi jiným nová opatření na pomoc občanům i obchodníkům, kteří během násilností přišli o svůj majetek. Odškodnění dostanou i ti, kdo nebyli pojištěni, což uklidní majitele vyhořelých a vydrancovaných bytů i obchodů. Premiér vzdal hold policii za její postup, ale oznámil, že je nutné změnit policejní taktiku tak, aby se kladl důraz na zločinnost, nikoli jenom na formální dodržování pořádku. Liberální předpisy a směrnice týkající se postupu policie při udržování pořádku, byla totiž, byly totiž během nepokojů zkompromitovány. Vláda má podporu opozice, i když pokračující neshody, co se týče škrtů v rozpočtu na policii, budou dále pokračovat. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Izrael schválil výstavbu bytů v okupovaném východním Jeruzalémě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Izrael schválil výstavbu 1600 bytů v okupovaném východním Jeruzalémě. Dalších 2 tisíce 700 bytů pro židovské osadníky má podle místních médií schválit v nejbližší době. Úřady daly projektu zelenou s odůvodněním, že tak pomáhají řešit bytovou krizi v Izraeli. Palestinci hrozí, že si v září nechají v OSN jednostranně uznat nezávislý stát. Argumentují přitom i osadnickou výstavbou na územích, kde chtějí svůj stát mít.

Břetislav TUREČEK:
Izraelská levicová organizace Okamžitý mír označila nejnovější krok úřadů za cynické zneužívání bytové krize k dalšímu rozšiřování židovských osad. Ministr vnitra Eli Jišaj posvětil výstavbu ve čtvrti Ramat Šlomo ve chvíli, kdy nejen Evropská unie, ale také Spojené státy s nevolí reagují na nedávné schválení nového sídliště Har Homa u Betléma. Podle Američanů se jedná o jednostranné akce, které jsou v rozporu s logikou rozumné dohody mezi oběma stranami. Spojené státy se totiž marně snaží obnovit rozhovory mezi Izraelem a Palestinci. Ti tvrdí, že dokud Izrael usazuje další osadníky na okupovaná území, nemá prý smysl jednat. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Proti korupci při nákupech léků a zdravotnických přístrojů by měl zafungovat nový web

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Proti korupci při nákupech léků a zdravotnických přístrojů by měl zafungovat nový web. Připravuje ho ministerstvo zdravotnictví. Budou na něm přístupné průměrné a obvyklé ceny přístrojů, léků i zdravotnických materiálů. Radiožurnálu to potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Každý zájemce, který bude chtít nakupovat ve zdravotnictví, ať je to subjekt veřejnoprávní nebo subjekt komerční, tak se tam bude moct na webovém portálu najít tu svoji komoditu, podívat se, za jakou cenu maximální, jakou cenu průměrnou, jakou cenu minimální a za jakých podmínek se nakupuje.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Právník Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců ale Radiožurnálu řekl, že strategie úřadů zatím na korupci nestačí.

Ondřej DOSTÁL, Platforma zdravotních pojištěnců:
Já si nejsem vědom toho, že by probíhala nějaká významná trestní věc třeba u předražených nemocničních zakázek, u falešného vykazování zdravotním pojišťovnám, u předražování léků a materiálu, které jsou nemocnicemi nakupovány a tak dále. Přestože se hodně mluví na odborných fórech o tom, že tohle je velká bolest.

Vrchní státní zastupitelství v Praze by mohlo být několik let bez vedení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vrchní státní zastupitelství v Praze by mohlo být i několik let bez řádného vedení. Připustil to šéf vrchních žalobců Vlastimil Rampula, který se brání svému odvolání ze strany ministerstva spravedlnosti. Proti verdiktu podal takzvaný rozklad a pokud s ním neuspěje, budou rozhodovat soudy.

Martin DRTINA:
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil už dřív naznačil, že do vyřešení sporu nového vrchního žalobce jmenovat nebude.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Právní situace odvolávání vedoucích státních zástupců díky nedokonalé právní úpravě je nejistá a do případného vyřešení soudních sporů bude třeba postupovat obezřetně.

Martin DRTINA:
Použil se tak z případu zastupitelství v Ústeckém kraji, které po vyhraném soudu vedou 2 státní zástupci. Rampula v rozkladu poukazuje na to, že jeho odvolání je nedůvodné a i tak jsou vytýkané prohřešky už dávno promlčeny. Navíc si stěžuje, že ministr údajně není nestranný.

Vlastimil RAMPULA, šéf vrchních žalobců:
Podle mého názoru rozhodnutí vydal orgán podjatý.

Martin DRTINA:
Spor tak pravděpodobně budou muset řešit správní soudy. Konečné rozhodnutí zřejmě nepadne dřív než za několik let. Martin Drtina, Radiožurnál.

V Brdech by měla vzniknout chráněná krajinná oblast

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Brdech by měla vzniknout chráněná krajinná oblast, a to ještě před odchodem armády. Navrhují to ministři obrany a životního prostředí Alexandr Vondra a Tomáš Chalupa. Záleží ale na tom, jak se k návrhu postaví starostové přilehlých obcí. Pokud by se z Brd stalo chráněné území, znamenalo by to pro obyvatele obcí i návštěvníky určitá omezení. Vysvětluje šéf životního prostředí Tomáš Chalupa.

Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí /ODS/:
Například, že tu nebude možné tábořit, že se nebude možné vyjíždět a setrvávat s motorovými vozidly mimo vyhrazené cesty. Anebo třeba že nebude možné provádět chemický posyp cest v zimě, což může znít zbytečně nedůležitě, ale je to jedno z témat, která každá obec vždy řeší.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vojáci by měli oblast opustit do roku 2015. Zůstat by měla jen dělostřelecká posádka.

Češi nepotřebují k cestě do Thajska víza

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Češi už nepotřebují k cestě do Thajska víza. Při pobytu do 30 dnů ministerstvo zahraničí vízovou povinnost zrušilo. Čas a peníze uspoří i ti, kteří se chystají z Thajska do sousední Kambodži, Laosu, Barmy nebo Malajsie. Bez víza tam Češi můžou na 15 dnů.

Letiště v Panenském Týnci se promění ve festivalový areál

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Letiště v Panenském Týnci se na 3 dny a noci promění ve festivalový areál akce nazvané Open Air. Multižánrový festival nabízí kromě hudebního programu i nejrůznější sportovní aktivity, včetně adrenalinových sportů. Rodiče s dětmi zase určitě ocení dětský koutek.

Jitka BENEŠOVÁ:
Zahraničními lákadly jsou Chemical Brothers, Goose, Leftfield, Good Charlotte nebo Interpol. Nebude chybět ani domácí špička včetně českými hudebními cenami ověnčená skupina Nightwork.

Jakub PRACHAŘ, člen skupiny Nightwork:
Budeme se pokoušet hrát ty nový písničky, který jsme vlastně už hráli doteď, takže myslím, že pro diváky to nebude mít žádnou velkou změnu oproti minulýmu roku. Ale hrát budem hodně, no.

Jitka BENEŠOVÁ:
Slova Jakuba Prachaře potvrdila, že se její fanoušci mají na co těšit. A nakonec dobrá zpráva pro všechny. První den festivalu je vstup zdarma. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio