Zprávy o šesté 1. listopadu 2012

1. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Fondy pokračují v přípravách na druhý pilíř penzijní reformy, couvá jen ING

Jana GULDA, moderátorka:
ING, penzijní fond, nepůjde do druhého pilíře důchodové reformy. I přesto, že se na to připravoval delší dobu a získal potřebnou licenci. Současná situace ale podle fondu nezaručuje, že stejná pravidla budou platit delší dobu.

Jitka HANŽLOVÁ:
Fond vyhodnotil jako rizikové to, že se nepodařilo získat pro současnou podobu penzijní reformy širší společenský a politický konsensus, který je v případě reformy takového rozsahu nutností.

Jiří RUSNOK, předseda představenstva ING:
My se domníváme, že tímto rozhodnutím právě celkové riziko pro nás i pro naše klienty výrazně snižuje.

Jitka HANŽLOVÁ:
Řekl předseda představenstva ING Jiří Rusnok. Nejde jen o to, že není jisté, zda koalice přehlasuje veto prezidenta, ale hrozí, že další nová vláda změní pravidla. Své plány vstoupit do druhého pilíře už před časem změnila pojišťovna AXA, ani nezažádala o udělení licence. Podle generálního ředitele ČSOB penzijního fondu Stabilita Karla Svobody hraje roli i to, jakou sílu má finanční skupina na českém trhu.

Karel SVOBODA, generální ředitel ČSOB penzijního fondu Stabilita:
Protože ten druhý pilíř samo o sobě není něco, co by byl nějak závratně profitabilní byznys, a to ještě ta profitabilita je v středně až dlouhodobém výhledu.

Jitka HANŽLOVÁ:
Kromě ING všech ostatních 8 fondů, které licenci mají, zatím do druhého pilíře chce vstoupit. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Zemřelý muž z Doubravy je 31. obětí metylalkoholu

Jana GULDA, moderátorka:
Na otravu metanolem zemřelo už 31 lidí. Tím posledním je 53letý muž z Doubravy na Karvinsku, kterého se nepovedlo zachránit ani po převozu do nejbližší nemocnice. Lékaři zachraňují další dva muže z Doubravy a jednoho z Orlové.

Martin KNITL:
Policie připouští, že všechny tyto otravy spolu souviset, ale čeká na posudky znalců. Je to nekonečné, říká nezávislá doubravská starostka Květuše Široká.

Květuše ŠIROKÁ, starostka Doubravy /nezávislá/:
Je to velice smutné, že vlastně po prohibici pořád se alkohol objevuje mezi lidmi.

Martin KNITL:
Kromě pacienta, který zemřel po převozu sanitkou, další dva jsou ve Fakultní a jeden v Městské nemocnici v Ostravě. Všichni zřejmě pili vodku z lahve bez kolku. Lidé v Doubravě si většinou myslí, že měli zásoby z dřívější doby.

osoba:
Schovávali možno, prostě /nesrozumitelné/ zabít lidi, nevím, no.

osoba:
Je to třeba trestat.

Martin KNITL:
Celkový počet obětí kauzy metanol se jenom v Moravskoslezském kraji vyšplhal na číslo 19. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Bouře Sandy ovlivnila životy milionů obyvatel severní Ameriky i Karibiku

Jana GULDA, moderátorka:
Bouře Sandy ovlivnila životy milionů obyvatel severní Ameriky i Karibiku. Na svědomí má několik desítek životů, tisíce lidí přišli o své domovy. Na ostrově Long Island ve státě New York zaznamenal štáb televize BBC osudy několika obyvatel, kteří se z oblasti vystavené prvnímu úderu bouře odmítli evakuovat.

Lisa LUDWIGOVÁ:
Na můj dům udeřily vlny vysoké skoro dva metry, odervaly celé čelo domu, je tedy hodně zničený. Musím pro nás najít nějaký jiný domov, protože tady to budeme opravovat nejméně rok.

Pavel NOVÁK:
Lisa Ludwigová se dívala na svůj dům s nadějí, že ho dá zase dohromady. Její sousedka Karolin věřila, že zase přijdou klidné časy. Voda naštěstí nezničila všechen nábytek.

Karolin:
Jsem ráda, že mi zůstaly holé stěny. Tady mám klavír. Hodně jsem o se o něj bála, ale naštěstí stále hraje.

Pavel NOVÁK:
Další svědectví citovaná světovými agenturami potvrzují, že katastrofa přišla rychle. Paní Marchelina Rosario před vodou utekla do patra svého domu v Hobokenu. Prý jen stále říkala svým synům, aby se nepřestávali modlit. Pavel Novák, Radiožurnál.

Kandidáti na amerického prezidenta se vrátili k předvolební kampani

Jana GULDA, moderátorka:
Kandidáti na amerického prezidenta se vrátili k předvolební kampani. Kvůli hurikánu Sandy museli na několik dnů změnit plány. Dnes už ale zase přesvědčují voliče. Na mítinku republikána Mitta Romneyho ve Virginii je v tuto chvíli i náš zpravodaj Vít Pohanka.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Oba kandidáti se v tuhle chvíli soustřeďují především na státy, kde není jasný výsledek a kde se bude ve volbách rozhodovat. Příznivci Mitta Romneyho se proto snaží vyburcovat zájem o svého kandidáta ve Virginii na východě. Barack Obama dnes přelétá opravdu hekticky z Wisconsinu na středozápadě do Nevady na západě a potom do Colorado. Ty předvolební mítinky jsou v těchto dnech už spíš takovou show dobře připravenou a promyšlenou do posledního detailu, kde cílem není vysvětlovat podrobně program a odpovídat třeba na otázky, jde spíš o to se připomenout, vyburcovat na poslední chvíli příznivce, přitáhnout pozornost místních médií a snad zapůsobit i na nerozhodnuté voliče. A takhle to vlastně bude do příštího úterý, kdy se bude definitivně rozhodovat. Ode mne zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Virginie.

Dopravní podnik v Praze vede Křístek, potvrdilo ho představenstvo

Jana GULDA, moderátorka:
Pražský dopravní podnik nově vede Milan Křístek. Včerejší volbu dozorčí rady dnes potvrdilo i představenstvo firmy. Bývalý manažer telekomunikačního operátora se chce ve funkci generálního ředitele zaměřit na cestující a podnik finančně stabilizovat.

Martin DRTINA:
Zkušenosti s dopravou Křístek nemá. Sám to ale nevidí jako handicap.

Milan KŘÍSTEK, Dopravní podnik Praha:
Já si nemyslím, že na této úrovni člověk musí umět řídit tramvaj. Zde je zapotřebí úplně jiných kompetencí a knowhow, které, si myslím, splníme.

Martin DRTINA:
Za favorita finálového kola konkurzu byl přitom považován exministr dopravy Radek Šmerda. Po své prezentaci ale ze soutěže odstoupil. Důvody neřekl nikomu jinému, než dozorčí radě a její předseda Jiří Pařízek ji odtajnit odmítl.

Jiří PAŘÍZEK, předseda dozorčí rady:
Byly to důvody jenom, které byly podle mého názoru důvěryhodné, já jsem jim rozuměl, podle mého názoru jim taky rozuměla celá dozorčí rada, ale protože to byly důvody osobního charakteru, tak bych je tady neinterpretoval.

Martin DRTINA:
Křístek dopravní podnik přebírá tři měsíce poté, co byl jeho předchůdce Vladimír Lich odvolán, když nechal podat trestní oznámení kvůli nevýhodným a problematickým smlouvám. Nový šéf podniku počká do dokončení forenzního auditu a pak se rozhodne, co s kontrakty dál. Martin Drtina, Radiožurnál.

Poslanec a novinář Radek John v souběhu obou prací střet zájmů nevidí

Jana GULDA, moderátorka:
Postoj předsedy Věcí veřejných Radka Johna, který chce být aktivním novinářem a zároveň poslancem, kritizuje řada zákonodárců. John je předsedou sněmovního výboru pro bezpečnost a členem mandátového a imunitního výboru. Zároveň začal pracovat pro vydavatelství Empresa media. John ve spojení funkce poslance a novináře střet zájmů nevidí.

Václava MAREŠOVÁ:
Poslanec Věcí veřejných Radek John se ve dvou sněmovních výborech, jejichž je členem, dostává k obsahům trestních spisů a pracuje s informacemi, které jsou v režimu tajné. Odmítá ale spekulace, že by takové informace mohl jako novinář využít.

Radek JOHN, předseda strany /VV/:
Samozřejmě takovou informaci já rozhodně nepoužiji. Když pominu, že by to bylo neetické, tak já bych se vystavoval trestnímu postihu.

Václava MAREŠOVÁ:
Jeho straničtí kolegové s ním ale chtějí o dalším setrvání ve výborech, které projednávají citlivé údaje, mluvit příští týden. Řekla nám to místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Kateřina Klasnová.

Kateřina KLASNOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu strany /VV/:
Abychom se bavili o jeho dalším angažmá právě v bezpečnostním výboru a v mandátovém a imunitním výboru Poslanecké sněmovny.

Václava MAREŠOVÁ:
Rozhodnutí sladit obě pozice překvapilo i prezidenta Václava Klause.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Mě ve snu nenapadlo, že by pokračoval v práci poslance.

Václava MAREŠOVÁ:
Někteří poslanci už Johna vyzvali k tomu, aby si rozmyslel, kde chce působit a mandátu poslance se vzdal. Václava Marešová, Radiožurnál.

ODS před víkendovým volebním kongresem finišuje s výběrem kandidátů do vedení strany

Jana GULDA, moderátorka:
ODS před víkendovým volebním kongresem finišuje s výběrem kandidátů do vedení strany. O nominacích už se rozhodlo na devíti regionálních sněmech. Petr Nečas získal podporu na šesti z nich. Ještě dnes se koná pět sněmů, například ve středních Čechách a v Praze.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle výsledků sněmu jednotlivých pražských oblastních organizací ODS má Petr Nečas podporu ve většině z nich. Potvrdil to předseda pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda.

Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Ta podpora je v tuto chvíli v Praze pro Petra Nečase většinová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Absolutní podporu ale Nečas v Praze nemá. Kandidaturu na post místopředsedy celostátní ODS si rozmyslel poslanec Boris Šťastný. Nechce být v případném vedení strany v čele s Petrem Nečasem.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec /ODS/:
Já odmítám být pštrosem strkajícím hlavu do písku, nebo jakýmsi člověkem, který hledá silné kompromisy a mlčí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Pražská ODS by si dnes mohla zvolit i nové vedení. Zavázala se k tomu na svém poslední sněmu. Bohuslav Svoboda ale strach z toho, že by o předsednický post přišel, nemá. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Novým předsedou Českého olympijského výboru se stal Jiří Kejval

Jana GULDA, moderátorka:
Novým předsedou Českého olympijského výboru se stal podle očekávání jediný kandidát Jiří Kejval. Uspěl stejně jako dva jeho blízcí spolupracovníci, teď místopředsedové Miroslav Jansta a Libor Varhaník. Třeba starostka Sokola Hana Moučková se nedostala ani do výkonného výboru a tak ne všichni, pro které chtěl Jiří Kejval podporu od delegátů, ji taky měli.

osoba:
Já jsem si jako nepřál žádný svý kamarády. Tam jde o to, že pokud do toho vedení výkonného výboru /nesrozumitelné/ organizace, který mají v řádech set tisíc členů, tak tím pádem ty organizace nebudou podílet na vedení a tím pádem nebude fungovat jakoby jednota českého sportu, což by samozřejmě byl problém velký.

Za zmanipulované 'losovačky' dostala pokutu města, kraj, správci silnic i Povodí Vltavy

Jana GULDA, moderátorka:
Kvůli zmanipulovaným losovačkám musí několik firem měst a organizací zaplatit pokutu dohromady ve výši 3 miliony korun. Rozhodl o tom antimonopolní úřad. Jde například o Povodí Vltavy nebo město Štemberk. Cíleně upraveným počítačovým programem totiž přednastavili výsledky tak, aby byly vybrány určité firmy. Najali si na to dvě firmy Cleris.cz a Inženýrské služby Hradec Králové. Úřad nakonec neudělil maximální možnou pokutu, řekl to Radiožurnálu jeho šéf Petr Rafaj.

Petr RAFAJ, šéf antimonopolního úřadu:
My máme dané ze zákona hranice, jak vysoké pokuty můžeme dávat u těchto, pokud jsme se pohybovali plus minus v polovině možné sazby.

Jana GULDA, moderátorka:
Například obec Svijany na Liberecku se ale proti pokutě 150 tisíc korun, kterou za výběrové řízení na výstavbu kanalizace dostala, chce podle starosty Petra Lelka odvolat.

autor: jve
Spustit audio