Znáte své léky? Jejich špatná kombinace může zabíjet, varuje farmaceut

27. listopad 2017

Víte, co léky, které užíváte, dělají s vaším tělem? Jde totiž o skutečnou vědu - zatímco některé kombinace léků mohou mít na tělo přímo devastující účinky, jiných kombinací naopak lékaři využívají, aby zesílily léčebný účinek. „I proto je tu on-line poradna Znám své léky,” doporučuje farmaceut Petr Průša v rozhovoru s Janem Pokorným.

Kvůli nežádoucím kombinacím lékům se ročně do nemocnice dostane průměrně 3 400 Čechů, 230 jich zemře. Léků je prý už tolik, že jejich kombinace nelze dobře ohlídat.

Nejohroženější skupinou jsou přitom senioři. Podle nedávného průzkumu berou senioři starší osmdesáti let, kteří žijí v domovech pro seniory, průměrně devět různých léků denně. „Čím víc léků pacient užívá, tím větší riziko,” zdůrazňuje Petr Průša.

První bezpečnostní pojistkou by přitom měly být samotné lékárny. Přijdete-li si totiž pro lék, měl by vám lékárník nebo lékárnice na krabičku léků poznamenat, jak je správně užívat nebo kombinovat.

„Problém českého zdravotnictví ale je, že lékárník do lékového záznamu pacienta nevidí, pacient se proto musí ptát. Nejlepší je, když má pacient seznam léků napsaný na papíře,” shrnuje farmaceut.

03828360.jpeg

Doplňky stravy a e-shopy? Farmaceut vidí problém

Když přijde na nejrůznější doplňky stravy, které v lékárnách bývají dostupné v rámci volného prodeje, je situace ještě o něco složitější. I ty totiž mohou mít v kombinaci s léky některé vedlejší účinky, a jak Petr Průša zdůrazňuje, uhlídat se to téměř nedá.

V čem ale vidí největší problém, je nákup léků přes internet. „Většinou na e-shopech stačí, že zaškrtnete políčko o tom, že přebíráte za svůj nákup zodpovědnost, dál se s vámi ale nikdo nezabývá. A lidé v České republice jsou bohužel velice ovlivnění reklamami,” upozorňuje.

autor: als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.