Žlučník dovede potrápit člověka krutými bolestmi. Čeho se držet, abychom o něm vůbec nevěděli?

28. únor 2022

Jak zánětům žlučníků předcházet, jak přizpůsobit stravu, pomáhají bylinky. Dáme si po operaci žlučníku s čistým svědomím kachnu? I o tom dnes budeme povídat s nutriční terapeutkou Michaelou Cvejnovou. Téma: zdravotní diety před a po operaci žlučníku.

Jak žlučník vlastně vypadá a k čemu slouží? Protože zlí jazykové říkají, že ho máme jen na bolest.
Žlučník je malý vnitřní orgán hruškovitého tvaru, který se nachází na spodní straně jater. Jeho hlavní funkcí je, že uchovává žluč, která se nám tvoří v játrech. Tedy žlučník netvoří žluč, ale ta se nám tvoří přímo v játrech a ve žlučníku je potom jen uchovávána. Hlavní funkcí žluči potom je trávit a štěpit tuky v tenkém střevě. Tedy určitě je lepší varianta, když tento orgán pracuje, ale fungujeme i bez žlučníku.

Ideální je dodržovat životosprávu, nehladovět ani se nepřecpávat, dbát na pitný režim. Nestresovat se, hýbat se, ale umět i odpočívat.
Michaela Cvejnová, nutriční terapeutka

Je to tak, že onen kamínek, o kterém mnozí určitě slyšeli, máme ve žlučníku úplně všichni?
To nelze úplně s jistotou říct, ovšem žlučníkové kaménky jsou nejčastějším onemocněním žlučníku a žlučových cest. Udává se, že zhruba 20 až 30 procent obyvatelstva trpí tímto onemocněním. A mnohdy o nich nemusíme ani vědět.

Michaela Cvejnová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Určitě se na tomto onemocnění podílí i genetická predispozice, tedy genetika tam hraje samozřejmě nějakou roli. Ale nemůžeme vše svádět na genetiku. Mezi další časté rizikové faktory určitě bude patřit špatná strava, špatné stravovací návyky, obezita, cukrovka, vyšší věk, nízký pitný režim či nadbytek stresu a podobně.

Čtěte také

Poznáme to, že nás trápí právě žlučník?
Nejčastějšími příznaky, které se nám u žlučníku vyskytují, je bodavá bolest v pravém podžebří. Ta často vystřeluje až do lopatky, proto si potom pacienti snaží najít nějakou úlevou polohu, kdy ta bolest není tak intenzivní. Samozřejmě se můžou objevit ještě další příznaky jako je nadýmání, zvracení, průjmy a podobně.

Myslíte si, že pokud se člověk stravuje ideálně podle daných vzorců tak se mu problémy se žlučníkem vyhnou?
Bylo by určitě fajn, kdyby to takto fungovalo, ale nemůžeme to s jistotou říci. Protože jsme říkali, že tady důležitou roli hraje genetika. Nicméně správná životospráva určitě nikdy nic nezkazí.

Čtěte také

Mezi hlavní spouštěče žlučníkových záchvatů patří strava, velká námaha a stres. Můžeme zmínit třeba i nízký pitný režim, málo spánku, málo odpočinku a regenerace. I třeba ženské pohlaví je rizikovější, hlavně v období těhotenství nebo potom po přechodu.

Říká se, že žlučník je spíše ženskou záležitostí. A že naopak muži zase trpí na slepé střevo. Je to pravda nebo fáma?
Určitě bych nechtěla říct, že žlučníkové kameny jsou jen u žen, to vůbec ne. Ale zrovna v takovém náročnějším období, jako je těhotenství nebo třeba přechod, tam se nám žlučníkové kaménky vyskytují u žen častěji. Ale určitě se vyskytují i u mužů. A co se týká zánětu slepého střeva, tam si myslím, že je to tak půl napůl.

Jak dlouho většinou záchvat trvá?
Je to různé. Někdy to bývá pár minut, ale to být i několik hodin. Je to velmi individuální. Záleží na dané situaci.

Michaela Cvejnová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdybychom si to vše shrnuli, čeho se držet, abychom se cítili dobře a o žlučníku ideálně vůbec nevěděli?
Ideální je dodržovat správnou životosprávu, nehladovět ani se nepřecpávat, dodržovat pitný režim. Nestresovat se, což ne vždy úplně jde. Dostatečně se hýbat, ale na druhou stranu si umět i odpočinout.

Celou žlučníkovou radioporadnu s Michaelou Cvejnovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související