Kakost jako bylinka na lásku. Harmonizuje, zklidňuje a působí hlavně na ženy jako jemné afrodiziakum

1. květen 2024

K lásce vás v tomto období rozhodně nemusí zvát jen hrdliččin hlas. Co takhle vůně bylin? Někdo může tvrdit, že to nefunguje, že jsou to lidové povídačky, ale i kdyby na tom jenom trošku něco bylo, tak myslím, že je fajn to vyzkoušet. I proto jsme pozvali do radioporadny bylinkářku Radku Svatošovou.

Působí na vás tento májový čas?
Velmi, protože příroda je teď živá, plná energie, opravdu se vše probudilo a je v rozpuku. Všechno voní, zpívají ptáci, a když do toho ještě svítí sluníčko, tak co si budeme povídat, to je to nejlepší tonikum na světě.

Já si z něj dělám skvělou koupelovou sůl. Stačí vzít nějakou kvalitní sůl, pár lístků kakostu a společně to rozmixovat.
Radka Svatošová, bylinkářka

Byliny byly po staletí spojované nejen s léčivými účinky, ale i s určitou čarodějnou pomocí. Třeba v antice lidé věřili, že obyčejný kmín dokáže v nápoji lásky připoutat milovanou osobu.
Já si myslím, že připoutávat někoho není dobře, že spolu mají být lidé prostě proto, že to tak cítí a že to chtějí. Jakmile je ve vztahu nějaký nátlak a manipulace, tak to není ideální.

Čtěte také

Vy jste přinesla i byliny, takže nám to tady krásně voní.
Voní vám? Pro mne osobně krásně voní, nejraději bych se ní úplně obklopovala a její vůně je pro mě nádherná, něžná. Ovšem ne každému voní a mě to úplně překvapilo. Někdo dokonce říkal, že mu ta bylinka páchne. Je to kakost oddenkatý, který se dá běžně pěstovat na zahrádkách.

Roste na stinných místech a je to opravdu taková bylinka na lásku. Protože on velmi harmonizuje, zklidňuje a působí hlavně na ženy jako jemné afrodiziakum. Mne ta vůně opravdu okouzluje, takže kolikrát, když jdu jen po zahrádce, tak si utrhnu lístek a potřu se jím. Užívám si tu krásnou vůni.

Má obrovskou výhodu, že se může pěstovat v podrostu pod keři, kde nic jiného neroste. Já ho dávám do stinných míst zahrádky.
Radka Svatošová, bylinkářka

Bohužel vůně kakostu se moc dobře neuchovává, nejlépe, z mých zkušeností, když si z něj dělám třeba koupelovou sůl, tak tam ta vůně je. A pak se hodí dát ho prostě do koupele, do vany nebo jako peeling při sprše.

Čtěte také

Je to složité vyrobit?
Není. V podstatě úplně jednoduše, stačí vzít nějakou kvalitní sůl, pár lístků kakostu a společně to rozmixovat. A máme krásnou nazelenalou vonící sůl, kterou můžeme rovnou použít nebo ji usušit. Takže to je úplně jednoduchý recept pro lásku.

Z kakostu můžete dá také udělat tinkturu. Tam potom vydrží dlouho a můžete jej používat i na zklidnění a harmonizaci. Dále je kakost ještě zajímavý v tom, že se u nás prodává v zahradnictvích, není to nic mimořádného nebo vzácného. Dokonce jsem ho párkrát i našla splanělý v lesích, což mě zaujalo.

Čtěte také

Ale patří spíše do jižní Evropy, říká se mu bulharská pelargonie. Když jsem byla v létě s rodinou za bylinkami v Bulharsku, tak musím říct, že kakost tam rostl ve spoustě lesích a lidé ho tam mají jako takovou rostlinu pro štěstí. Jako takovou magickou rostlinu, dávají si ho v květináčích před dům, tam ho mají celý rok.

Je jednoduché udržet si kakost na zahradě? Pěstuje se na prosluněných místech?
Spíše ve stínu. On má obrovskou výhodu, že se může pěstovat v podrostu pod keři a pod stromky, kde nic jiného neroste. Takže já si ho dávám právě do stinných míst zahrádky, on se tam množí. Je to krásná pokryvná rostlina, takže zaroste třeba i větší plochu.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Celou májovou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související