Zloději a vandalové se vyřádili na prostranství u ATOMu v Plzni

29. květen 2015

Rozsáhlé plzeňské panelákové sídliště Lochotín už delší dobu spíše hyzdí bývalé obchodní centrum. Klasická socialistická betonová stavba nabízí dnes z poloviny nevyužité obchody, výlohy jsou většinou posprejované.

V jakémsi atriu jsou velké zděné květináče. A právě toto prostranství se lidé z místního ATOM klubu západočeské Diakonie rozhodli zkrášlit. Jenže rostliny a keře tam vydržely jen 14 dní. Dobrý úmysl i práci totiž nadšencům zmařili vandalové a zloději.

„Tady nám zbyly tři kytičky a keřík, ale jinak jsme tu měli velikou trávu. Měli jsme tu spoustu keřů a opravdu valná většina nám byla bohužel odcizena, což je strašná škoda. Tady v tom květníku zmizelo kompletně všechno. Asi si to někdo vzal k sobě na balkon nebo se rozhodl zkrášlit svůj vchod," postěžovala si vedoucí ATOM klubu Diakonie Západ Kristýna Paulová.

Práce na zkrášlení prostoru se rozběhly letos na jaře. Zapojily se do nich i děti a mládež, které ATOM klub navštěvují. Řádění zlodějů jim ale přineslo velké zklamání.

„Byly smutné, ale my jsme si řekli, že se nevzdáme, protože cítíme opravdu velkou podporu lidí z místní komunity a z jejich strany jsme se setkali s velkou vstřícností. Takže určitě výsadbu budeme ještě jednou opakovat a doufám, že nám ty květiny tady vydrží trošku déle," slíbila Kristýna Paulová.

Děti i místní z ATOM klubu obešli v okolí majitele obchodů včetně květinářství, téměř všichni slíbili pomoc. V nejbližších dnech se tak květináče znovu zazelenají. Na jak dlouho, raději nikdo neřeší. Jisté ale je, že se nadšenci nevzdají, ani když se útoky zlodějů budou opakovat znovu.

Podrobnosti o činnosti ATOM klubu Diakonie Západ najdete na: http://www.diakoniezapad.cz/nase-sluzby/pomoc-detem-a-jejich-rodinam-cpr/kluby-pro-deti-a-mladez/klub-atom-plzen/

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio