Zlato a stříbro si přivezl z mistrovství světa táborský šéfkuchař Martin Svatek

6. červen 2018 07:50

Česká svíčková boduje na světových soutěžích. Zlatou a stříbrnou medaili získala na kuchařském mistrovství světa v Singapuru česká reprezentace, jejímž členem je i Jihočech Martin Svatek z Tábora.

„Předkrm jsme měli vařit z mořských ryb, hlavní chod z telecího masa a dezert měl být plný ovoce. Pro všechny národní týmy tam jsou postavené stejné kuchyně se stejným vybavením, lidé se na nás koukají, jak vaříme, a to menu se prodává,“ popsal.

Každý tým musel uvařit 80 porcí tříchodového menu. Česká národní reprezentace servírovala v předkrmu mimo jiné rolku z halibuta se špenátem, jako hlavní chod telecí svíčkovou s dalšími doplňky a na závěr čokoládovou pěnu s omáčkou z manga i marinované maliny.

Hodnocení bylo podle Martina Svatka opravdu velice přísné. „Komisaři jsou bývalí soutěžící, kolegové, kteří mají svoje restaurace. Oni mezi námi chodí, koukají, jak to připravujeme, dívají se do košů, jak jídlo skladujeme a pak samozřejmě hodnotí chuť a kvalitu,“ vzpomněl.

Zdeněk Pohlreich: Ano, šéfe! nemá scénář. Že mi jídlo nechutná, obvykle nemusím předstírat

Zdeněk Pohlreich

Dobré jídlo a pití slibuje Beko Fresh Festival, který se uskuteční 9. a 10. června na výstavišti v Českých Budějovicích. Návštěvníci budou moci degustovat menu restaurací, nakoupit si delikatesy a užít si program na čtyřech pódiích. Jedním z hostů bude Zdeněk Pohlreich.

Nakonec si čeští kuchaři odvezli stříbrnou medaili za teplou kuchyni a zlatou za studenou kuchyni. „Při vyhlášení jsme byli napjatí. Postoupily s námi do finále Nový Zéland a Malajsie, což jsou také opravdu špičky. Bylo to perfektní, ještě jsem s národním týmem nezažil takové napětí a takovou radost,“ uzavřel Martin Svatek.

Teď už se táborský šéfkuchař společně se svými kolegy z národního týmu začíná připravovat na druhý vrchol letošní sezóny – světový pohár v Lucemburku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související