Zemědělci jedou do Prahy protestovat proti vládním rozhodnutím. Desítky traktorů se vypravily také z jihu Čech

7. březen 2024 06:43

Desítky jihočeských traktorů vyjely protestovat do Prahy. Zemědělci chtějí upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Ti, kteří to mají do hlavního města daleko, vyrazili osobními auty a dodávkami.

Do Prahy míří Pavel Holub, předseda prachatické agrární komory. Prvních protestů v hlavním městě se nezúčastnil, místo toho se společně s dalšími zemědělci vydal 22. února na hraniční přechod.

„Teď se do Prahy vydáme. Toho 22. února byly protesty zaměřené především na politiku Evropské unie, proto jsme jeli na hraniční přechod. Nyní se protesty týkají rozhodování české vlády a našeho ministerstva zemědělství, které se nám nelíbí a které nás poškozuje,“ vysvětluje.

Čtěte také

Podle Pavla Holuba je hlavním cílem protestu co nejvíce upozornit na problémy zemědělců. „Vyjednávání s ministerstvem pro nás žádné markantní přijatelné úspěchy nepřinesla,“ říká.

Do protestů se zapojují různí zemědělci z celého regionu. „To jsou zemědělci, kteří ani nejsou nikde organizováni, ale prostě mají ty samé problémy a to samé trápení jako my všichni,“ popisuje Pavel Holub.

Do Prahy se jihočeské traktory vydají hromadně. „Je to i organizačně lepší pro ostatní účastníky silničního provozu, protože ta kolona přejede najednou. Po cestě nic blokovat nebudeme, ale technika samozřejmě provoz částečně zpomalí,“ dodává Pavel Holub.

Celkem na protesty do hlavního města vyjelo kolem jedné hodiny ranní zhruba osmdesát traktorů i další zemědělské techniky.

Spustit audio

Související