Zeman chce volby poslední říjnový víkend. KSČM vzkázal, ať se připraví na účast ve vládě

16. srpen 2013
Ozvěny dne

Předčasné volby budou 25. a 26. října. Pokud se příští týden Poslanecká sněmovna rozpustí, vyhlásí je na tyto dny prezident Miloš Zeman. V dolní komoře parlamentu je podle dosavadních informací ústavní většina 120 hlasů, bude tedy možné ji rozpustit. Hlava státu také vzkázala KSČM, že už se může začít připravovat na účast ve vládě.

„V případě, že sněmovna přijme rozhodnutí o svém rozpuštění, vyhlásím předčasné volby na 25. a 26. října,“ řekl komunistickým Haló novinám Miloš Zeman.

V rozhovoru kritizoval návrh předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové z ODS, aby dolní komoru parlamentu rozpustil k 15. září. Samotné hlasování by občanští demokraté kvůli vyčkání na schválení posledních zákonů Senátem rádi pozdrželi až do 3. září. Ostatní strany tento ale nepodpořily.

Prezident za touto snahou části pravice podle Haló novin vidí touhu některých poslanců zachovat si platy, kanceláře i asistenty, mít možnost dále splácet hypotéky a v neposlední řadě předčasně nepřijít o imunitu.

Prezidentské volby (ilustrační foto)

Pražský hrad oficiálně termín voleb zatím nepotvrdil. Mluvčí prezidenta Hana Burianová Radiožurnálu nicméně řekla, že zmíněný poslední víkend v říjnu je pravděpodobný. Tedy za předpokladu, že se sněmovna v úterý rozpustí.

Parlamentní strany nemají k tomuto termínu voleb větší výhrady, obávají se jen malé účasti. Volby totiž připadají na prodloužený víkend.

ODS podle úřadujícího předsedy Martina Kuby rozhodnutí Miloše Zemana respektuje: „Rozhodl to prezident, je to jeho pravomoc. Pokud to bude tento víkend, tak my se tomu stejně jako všechny politické strany přizpůsobíme.“

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je říjnový termín voleb důležitý i pro přijetí státního rozpočtu. „Nová vláda bude mít ještě čas zajistit, aby mohl být rozpočet schválen do konce letošního roku,“ zdůvodnil.

Mimořádná schůze k rozpuštění sněmovny se bude konat v úterý 20. srpna. O její svolání požádaly čtyři strany – ČSSD, TOP 09, KSČM a VV. K jejich žádosti se připojilo 126 poslanců, jejich hlasy by měly na rozpuštění stačit.

Čtěte také

Politolog Josef Mlejnek na Radiožurnálu ovšem poznamenal, že rozpuštění nelze brát za samozřejmé. „Ruku do ohně bych za to nedal, poněvadž od této sněmovny lze očekávat kdejaká překvapení. Je docela možné, že se sněmovna nerozpustí, přestože to vypadá, že by se rozpustit měla," uvedl.

Upozornil také, že rozpuštění sněmovny a předčasné volby mohou také otřást stranickými pokladnami. „Parlamentní strany dostávají peníze ze státního rozpočtu a příspěvek je odvozen od počtu mandátů. Ve svém financování tak počítaly s tím, že dostanou příspěvky za 4 roky, nyní po třech letech období končí a ještě musí narychlo investovat do kampaně,“ řekl politolog.

KSČM ve vládě? Nejdřív test, pak moc

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Haló noviny také řekl, že se komunisté už můžou začít připravovat na účast ve vládě. Nejdřív by ale KSČM podle Zemana měla jedno volební období podporovat menšinovou vládu sociální demokracie.

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa prezidentova slova potěšila. Zhodnotil je větou, že Zemanovi evidentně nechybí racionální uvažování, které doteď postrádal u některých vysokých ústavních činitelů. Radit prý ale komunisté nepotřebují:

„Jsem schopen jednat s předsedou sociální demokracie tak, jak jsme byli schopni jednat s vedením sociální demokracie v jednotlivých krajích po krajských volbách. V tomto ohledu rádce nepotřebujeme.“

Dotkl se tak Zemanova doporučení, aby komunisté nejdříve prošli čtyřletou mezifází, ve které by podporovali menšinovou vládu ČSSD. To by měl být jakýsi test, který by komunisty připravil na plnohodnotnou účast ve vládě.

Zemanovi by menšinová vláda vyhovovala, souhlasí s tím také komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman. Podle něj prezident využívá toho, že politická scéna je roztříštěna. Snaží se teď proto diktovat tempo hry:

„Pokud chce být dominantním hráčem na české politické scéně, tak potřebuje mít slabou vládu. A slabá vláda je menšinová vláda. Už nyní začíná vypouštět pokusné balonky a připravuje si hřiště.“

Za největší zlo, které by mohlo vzejít z předčasných voleb, označila hlava státu možnou koalici ČSSD a TOP 09. Ta je podle Zemana také ve hře.

autoři: jšo , msk , bre
Spustit audio

Více z pořadu