Železná Ruda se pustila do opravy základní školy

24. květen 2015

Do konce roku chce město budovu zateplit a vyměnit okna a dveře. Kvůli úsporám ale chystá i další novinku.

Děti v Železné Rudě budou mít neobvykle rušný závěr školního roku i první pololetí toho příštího. Město totiž zahájilo rekonstrukci zdejší základní školy. Ta už je sice postavená z modernějších materiálů, od výměny oken a zateplení si ale město slibuje významné snížení provozních nákladů. Budova základní školy v Železné Rudě je vcelku nová, postavena byla zhruba před 15 lety. Podle starosty města Michala Šnebergra je ale letošní zásadní rekonstrukce nutná.

„Před těmi 15 lety ta doba z hlediska stavebních materiálů, které tehdy byly dostupné, byla jiná. Letos se chystáme zásadně zlepšit vnější plášť, zateplit školu, vymění se okna a škola tak samozřejmě získá daleko lepší tepelně izolační vlastnosti."

Práce přijdou na 9 milionů korun a potrvají až do konce roku, stavební ruch by ale výuku příliš narušovat neměl. Vedení školy je připraveno i na to, že bude muset případně přesouvat třídy. Do školy chodí v současné době zhruba 150 dětí, její kapacita je ale mnohem vyšší a zhruba polovina tříd je tak úplně prázdných. I to by se mělo změnit, město chce totiž do budovy základní školy přemístit místní mateřinku.

„Máme plány do budoucna, teď se zpracovává projekt. Byla by tady v tom pavilonu, v prvním patře. Byly by tam dvě třídy. Jeví se nám to v této chvíli jako nejekonomičtější. Stávající mateřská škola je v určitém stavebně technickém stavu, je víc než 30 let stará a už neodpovídá současným možnostem," vysvětlil starosta Šnebergr.

Náklady na přestěhování mateřinky do budovy školy město odhaduje na pět milionů korun a pokusí se získat dotaci. Určitou představu už má i o budoucím využití uvolněného objektu školky. Tam by podle vedení Železné Rudy mohlo vzniknout zařízení pro seniory. Mateřská škola by se do budovy základní školy měla přestěhovat zhruba do dvou let.

autoři: sch , en
Spustit audio