Zdeněk Tůma: Že mladí nedosáhnou na hypotéku? Já si tu svoji vzal, když mi bylo čtyřicet pět

19. duben 2022

Přestože se v Česku staví podobně bytů jako v jiných evropských zemích, na trhu je jich stále nedostatek. Češi totiž stále výrazně upřednostňují bydlení ve vlastním. „Pokud si vezmeme Evropu, tak průměrně 31 procent lidí bydlí v nájemních bytech. V Německu je to dokonce polovina. V Česku v nájmu žije přibližně 21 procent obyvatel,“ shrnuje náměstek Zdeněk Šlouf (ODS). „Jde o to, že nájemního bydlení je málo a ty nájmy jsou také drahé,“ reaguje publicistka Táňa Zabloudilová.

Ceny nemovitostí nemalou měrou zvedají také konzervativní investoři, kteří berou koupi bytu či domu jako jistý způsob uložení svých peněz.

Čtěte také

Podle bývalého guvernéra České národní banky a předsedy dozorčí rady IRQ Funds Zdeňka Tůmy ale podobné investice nepředstavují na trhu s bydlením větší překážky. Majitelé takových nemovitostí totiž podle něj byty nabízejí právě k dlouhodobým pronájmům.

„Nepřipadá mi to vůbec špatně. A že mladí nedosáhnou na hypotéku? To snad existuje nějaké právo na bydlení od dvaceti pěti let? Já jsem se rozhodl pro hypotéku ve svých čtyřiceti pěti letech, protože dřív mi to nedávalo smysl. Do té doby jsem bydlel v nájmu,“ říká Tůma.

Právo bydlet

„Ono se to dezinterpretuje. Vždycky, když někam napíšete na internet o právu na bydlení, tak někdo napíše něco o právu na to mít krásný byt na Václaváku nebo někde v centru Prahy. To je přece nesmysl, vysvětluje Zabloudilová z deníku A2larm a pokračuje:

Čtěte také

Právo na bydlení, tak jak ho zakotvuje všeobecná deklarace lidských práv OSN, znamená, že stát by měl vyvinout veškeré úsilí, aby si lidé mohli dovolit adekvátní –⁠ někdy se tomu říká slušné –⁠ bydlení. To je třeba takové, které vám neničí zdraví. Je to bydlení, které by vám neodčerpávalo veškerou vaši energii. My tady máme velkou skupinu lidí, která aby mohla nějak kvalitně nebo adekvátně bydlet, tak je v práci od nevidím do nevidím. A to je velký problém, protože přicházíme o energii těchto lidí a o jejich talent.”

Hosté Jana Bumby:
Josef Pleskot
, architekt
Jan Klusáček, hlavní analytik iniciativy Za bydlení
Zdeněk Tůma, bývalý guvernér ČNB, předseda dozorčí rady IRQ Funds
Táňa Zabloudilová, publicistka z deníku A2larm
David Šlouf, ODS, náměstek plzeňského primátora

I proto hlavní analytik iniciativy Za bydlení Jan Klusáček navrhuje především systematičtější podporu bydlení. „Nemusí to být formou dávek, ale třeba formou daňových úlev. Máme stravenky na stravování, může být něco jako bydlenky pro toho, kdo je v nájmu,“ popisuje jeden z možných podpůrných prostředků.

Poslechněte si celou speciální debatu Jan Bumby a jeho hostů. Společně probrali také to, jestli je možné stavět v Česku více a rychleji, nebo zda by se měly snížit hygienické normy na bytové prostory.

autoři: Jan Bumba , Ondřej Skácel

Související