Zasazování nových ideologií

18. březen 2004
Seriál týdne

V domě Ildar Chanova hrála klidná hudba. Před bránou postávalo tak sto lidí. Přišli se vyléčit, byl jsem jedním z nich. nadhodil jsem, že mám občas migrény a taky mne bolí koleno. Dostal jsem 5minutovou masáž hlavy, do kolena deset pořádných elektrošoků z přístroje, kterým se podle mého uspávají krávy a nakonec mi Ildar Chanov pojezdil po těle bruskou, která se používá na parkety. V tomto případě šlo o kompletní masáž. Měl jsem být vyléčený.

Začal jsem mít trochu podivný pocit z toho, kde jsem se ocitl. Výtvarník a léčitel mne vzal na prohlídku svého domu.

"První sál, ve kterém se teď nacházíme, tak to je egyptský sál. Teď tady budu zrovna malovat fresky a pak se pustím do štukatérské práce. Tady vidíš portréty královny Nefertiti. Dodělám ještě podobizny všech egyptských faraónů, no a taky dvoumetrovou sfingu. Hned vedle bude řecký sál. Mám představu, že tady by se mohly děti věnovat historii umění, prostě ušlechtilým naukám," plánuje Ildar a vede mne dál.

Komplex jeho mnohonáboženské stavby je rozsáhlý. Je mi jasné, že mě ještě čeká dlouhá exkurze. Jednotlivé sály sice vypadají zatím provizorně, teprve se rodí, ale myšlenka, která byla před lety pouze v Ildarově hlavě, pak jako skica na papíře, dnes pomalu ostává hmatatelnou strukturu.

"Toto bude katolický sál. Takových, jako tento, bude celkem šestnáct. Ten další bude sloužit jako synagoga, hned vedle bude knihovna, místnost s počítači. Chtěl bych taky vybudovat divadelní pokoj, kde by se o víkendech scházely děti na divadlo. Nemůžou chybět ani koncerty vážné hudby," vyjmenovává Ildar Chanov a dál a dál mne zásobuje informacemi, co všechno chce vybudovat.

Logicky mi už deset minut vrtá v hlavě otázka, proč?

"Proč všecko stavím? Protože chci letos v září otevřít klasickou filozofickou školu, abych zasadil kořeny nových ideologií v Rusku. Všichni tady znají socialismus, komunismus a nové ideje tady mezi lidmi nejsou, nemají o nich přehled. Tedy ještě kromě demokracie. Jednoduše - náš národ neví, jak žít, na koho se spolehnout. Děti, mládež, důchodci, všichni žili donedávna pod diktátem jediné myšlenky, komunismu. Ale já chci, aby lidé začali přemýšlet jinak, aby se víc obrátili na duchovno. Mým cílem je, aby skončily všechny války na Zemi - ta v Čečensku, Iráku, kdekoli," říká Ildar Chanov.

On si přeje, aby se lidé stali lepšími, aby o tom, co dělají, jak se chovají, více přemýšleli a neškodili druhým, což ale není nic jednoduchého. A ještě jednoho nepřítele si léčitel a umělec vyhlédl: drogy. Proto chce na břehu Volhy postavit sanatorium pro děti-narkomany. A že jich v Rusku jsou tisíce.

Pokračujeme v průzkumu domu a snažím se obrátit rozhovor na jeho léčitelské schopnosti. Zajímá mne, jak je u sebe objevil. Odpověď je stručná a raději rychle stáčí řeč jiným směrem.

"Takový už jsem se narodil. Mám to od narození. No a podívejte tady, to mi dal jako dárek na Nový rok prezident Jižní Koreje," ukazuje na koberec pode mnou. "Tyto slony jsem zase před lety dostal od Indiry Gandhíové," ukazuje na porcelánová zvířata na polici a vyjmenovává, koho už v životě léčil.

"S mnohými lidmi jsem se potkal. Například malíř Rerich byl mým přítelem. Léčil jsem také všechny naše kosmonauty - Gagarina, Titova. Jezdili tady za mnou, byli mými pacienty. Léčil jsem taky Brežněva, Andropova, setkal jsem se s Fidelem Castrem," vypočítává Ildar.

Z mého většího než menšího pochybovačného pohledu je mu jasné, co si teď o něm myslím. Že si vymýšlí. Jako by to opravdu tušil, vytahuje knihu fotografií a se všemi, které jmenoval, je skutečně vyfocený. Z fotomontáže ho nepodezírám.

A pak mi asi dvacet minut vypráví, jak přišel na to, že má jasnovidecké schopnosti, o tom, jak při některých nemocech není důležitá operace, jak může pomoci od bolesti téměř každému a jak je přírodní medicína nesmírně důležitá a užitečná.

Něco o tom ví 25letá Alina, studentka fakulty mezinárodních vztahů kazaňské univerzity.

"Měla jsem problémy s páteří. Sportovala jsem a velmi nepříjemně jsem si namohla páteř a prakticky on byl jediný člověk, který mi mohl pomoci. Jakmile mne zbavil problémů s páteří, bylo pak velmi těžké nevěřit jeho léčitelskému daru," říká Ailina.

Ildar ji pak doplňuje, že pomoci může všem: "Absolutně všem. Nevyléčitelné nemoci neexistují, stačí jenom věřit, že to půjde. Jde nejdřív o uzdravení mysli a pak těla. Víte, všichni lidé na světě něčemu věří - třeba komunisti myšlence Lenina, i pes nebo kočka mají svou víru. Někdo spoléhá na stromy v lese, jiný na vesmírnou energii. A pokud uvěříte, že se vyléčíte, pomůže vám to. Tak je naprogramovaná příroda," vysvětluje mi Ildar Chanov.

A jen na závěr: Zrovna včera jsme měl migrénu a koleno bolí pořád stejně. Asi jsem málo věřil brusce a elektrošokům.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu