Zářijové počasí by turistům u Jadranu mělo přát

1. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Italští turisté, kteří skončili se střevními problémy v nemocnici, se nenakazili na lodi Ancona. Letošní srpen byl v Chorvatsku nejchladnější za posledních 50 let. Devět z deseti Chorvatů vlastní mobilní telefon. Trávíte-li dovolenou na Istriji, zajeďte se podívat na Brijunské ostovy, které jsou od roku 1983 národním parkem.

150 italských turistů, kteří v polovině minulého týdne skončili se střevními problémy v nemocnici, se nenakazili na lodi Ancona. Zdrojem infekce měly být špagety frutti di mare podáváné na palubě. To ale odborníci vyloučili. Někteří turisté se totiž koupali u Splitu, kde byla minulý týden epidemie. Tu zpusobily splašky vypouštěné do moře.

Letošní srpen byl v Chorvatsku nejchladnější za posledních 50 let. Září by ale mělo vše vynahradit. V první polovině měsíce bude většinou slunečno a tepleji než v srpnu. Později se ochladí, ale podle předpovědi meteorologů by u Jadranu mělo být mezi 22 až 27 stupni. Češi jsou proslulí počtem mobilních telefonů, někdo vlastní dvě nebo i tři čísla. A Chorvaté nezaostávají. Mobil má devět z deseti místních obyvatel. Ti podle průzkumu raději esemeskují, než volají. Za posledních 6 měsícu se jedné ze tří chorvatských sítí podařilo ulovit 200 tisíc nových klientů.

Brijunské ostrovy, známé jako souostroví klidu, krásy a bouřlivé historie, se nacházejí jihozápadně od Istrie, od které jsou odděleny Fazana kanálem. Patří pod správu města Pula a národním parkem byly prohlášeny 9. listopadu 1983. Pobřeží Brijunských ostrovů je bohaté na ruzné druhy ryb, mušlí, řas a další mořskou floru a faunu. Jeleni, mufloni, zajíci, bažanti a veverky žijí běžně ve volné přírodě. Dnes jsou Brujini něco jako živé muzeum minulé i současné ostrovní flory a fauny. Na Veliki Brujini je několik prestižních hotelů, muzeí, také zoo a sportovní a rekreační areály pospojované 74 kilometry silnic.

Ceny a kurzy:

V síti státních čerpacích stanic INA vás litr Euro Supru 95 přijde na rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. Jinde jsou pohonné hmoty o něco dražší..

Česká a slovenská koruna proti chorvatské kuně posílily. Pokud potřebujete měnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,34 kuna a za 100 slovenských korun 18,99 kuna. Za euro pak dostanete 7 kuna 26 lipa.

Počasí:

U moře bude v sobotu většinou slunečno. Na severním Jadranu oblačno. Ranní teploty 15 až 20, odpolední vystoupí na 22 až 26. V Dalmácii může být ještě tepleji. Vát bude západní nebo severozápadní vítr, ráno slabá bura.

Jachtaře na jižním Jadranu varujeme před severozápadním větrem do 36 uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, na středním a jižním Jadranu trojka, místy i čtyřka. Viditelnost 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu