Žádné předpisy jsme neporušili, tvrdí zaměstnanci PVK obvinění v kauze závadné vody v Dejvicích

19. červen 2016

Dvojice obviněných v kauze loňské kontaminace vody v pražských Dejvicích odmítá jakoukoli vinu. Českému rozhlasu se podařilo získat jejich jména i pozice. Jsou to zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací. Za obecné ohrožení jim hrozí až pětileté tresty.

Loni v květnu mělo kvůli znečištěné vodě střevní problémy asi pět tisícovek lidí. Přes 30 obyvatel skončilo v nemocnici. Pražská policie teď kvůli vyšetřování kontaktuje poškozené.

A právě v dopise od vyšetřovatelů stojí jména obviněných, kterými jsou dva zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací. Otakar Mrkva pracuje jako technik provozních středisek a vodojemů, Pavla Dobrá v laboratoři v oddělení technologie pitných vod.

K obvinění se Dobrá vyjádřila písemně. "Podle našeho názoru se v dosavadním průběhu řízení již prokázalo, že jsme žádné předpisy neporušili. K trestnímu stíhání zde tedy není žádný důvod. Jsme přesvědčeni, že v dalším průběhu trestního řízení bude naše nevina bez pochyb prokázána a všech obvinění budeme zproštěni," uvedla.

Obviněným hrozí za obecné ohrožení až pětileté tresty. Pražské vodovody a kanalizace se za oba své pracovníky postavily. Společnost jim poskytuje právní pomoc a odmítá, že by nedodrželi postup při připojení opraveného vodovodního řadu do sítě.

"S obviněním našich zaměstnanců nesouhlasíme," prohlásil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek s tím, že oba obvinění pracují dále na svých postech.

Čtěte také

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana potrvá vyšetřování nejméně do začátku příštího roku. Poškozené teď kontaktují písemně, aby je nemuseli zvát k osobnímu podání vysvětlení.

Původně se spekulovalo, že kontaminaci vody bakteriemi a viry způsobily v Praze 6 splašky ze slepého kanalizačního ramene. Pražské vodovody a kanalizace to později odmítly s tím, že šlo o průsak z kanalizace.

Sondy odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu. Kanalizační potrubí totiž musí být pod tím vodovodním.

autor: hla
Spustit audio