Začíná sčítání lidu, elektronický systém po spuštění spadl. Jak zabezpečená jsou naše osobní data?

27. březen 2021

Stránky Českého statistického úřadu pro sčítání obyvatel nefungují. Sčítání začalo o půlnoci, od té doby bylo úspěšně vyplněno a odesláno několik tisíc formulářů. Kolem šesté hodiny ranní ale systém přestal fungovat. „Formulář jsme preventivně odstavili a uzavřeli, snažíme se, abychom systém zprovoznili co nejdříve,“ říká šéf statistického úřadu šéf úřadu Marek Rojíček.

Lidé, kterým systém během vyplňování spadl, budou po nahození celého systému muset začít s vyplňováním od začátku. K rozpracovanému formuláři se dostanou, pouze pokud si ho během vyplňování uložili pod heslem. „Také formuláře, u nichž občané viděli hlášku, že byly odeslány, jsou v pořádku uloženy a vůbec se jich to netýká,“ ujišťuje šéf ČSÚ.

Bezpečnost dat

Do formuláře musí občané mimo jiné vyplnit číslo občanského průkazu nebo to, kde, jak a s kým bydlí. Podle Marka Rojíčka se  data z formulářů ukládají na zabezpečených serverech, takže nehrozí, že by se k nim někdo dostal. 

Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček

„Konkrétní identifikátory potom slouží k propojení s ostatními databázemi a registry státní správy a k odstranění případných duplicitních formulářů. Poté jsou identifikátory odstraněny, takže tam nezůstává žádná individuální informace ani o tom, kdo přesně s kým sdílí domácnost,“ doplňuje.

Informace o sčítání

Veškeré informace o sčítání najdete na webu www.scitani.cz. Obracet se můžete i na kontaktní linky ČSÚ: 253 253 683. Můžete také využít e-mailovou adresu dotazy@scitani.cz.

„Kontaktní centrum je nastaveno tak, že flexibilně reaguje na počet dotazů občanů. To znamená, že pokud nastane situace, že víme, že občané budou volat ve větší míře, tak se flexibilně informační linky posilují,“ uzavírá Marek Rojíček.

Sčítací formuláře můžete vyplnit z domova bez nutnosti kontaktu se sčítacím komisařem nebo návštěvy kontaktního místa sčítání. Kdo se nesečte online mezi 27. březnem a 9. dubnem, bude muset mezi 17. dubnem a 11. květnem vyplnit listinný sčítací formulář.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související