Záchranáři v Chorvatsku pátrají po českém turistovi

4. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Horská záchranná služba, policie a několik myslivců hledají v okolí chorvatského města Orebič už od soboty nezvěstného Čecha. Situaci navíc komplikuje fakt, že se jedná o diabetika, který si do hor vzal jen malou dávku inzulínu a nedostatečnou zásobu vody.

Pátrací akce po nezvěstném českém turistovi v Chorvatsku je zatím bezvýsledná. Horské záchranné službě vypomáhají při hledání také policisté s vrtulníkem a několik dobrovolníků z řad myslivců se psy. Situaci navíc komplikuje fakt, že pátrají po diabetikovi, který se na túru vydal v sobotu ráno jen s malou dávkou inzulínu a bez dostatečné zásoby vody. Jeho zmizení ohlásila majitelka apartmánu poté, co se muž odpoledne nevrátil z výletu na horu svatého Ilji nad městem Orebič.

Dalmácie v těchto dnech doslova praská ve švech. K moři dorazily tisíce turistů. Mezinárodním letištěm ve Splitu jen o víkendu prošlo 11 tisíc lidí. Odbavena byla přibližně stovka letadel. Přeplněné jsou také přístavy. Například v Dubrovníku je momentálně 10 tisíc turistů - především z Itálie. Kotví tam také několik plovoucích hotelů schopných pojmout tisícovky hostí.

Chorvatsko letos přilákalo opět především Italy. Vedle tradičních turistů z Česka a Slovenska potkáte také velké množství Francouzů a Španělů. Svou dovolenou tam tráví i Američané a Britové, kterých je v Dubrovníku ubytováno bezmála 2,5 tisíce.

Počasí v Dalmácii:
V úterý 5. srpna bude v Dalmácii opět velké vedro. Teploty vystoupí až na 36 stupňů Celsia. Jasnou oblohu ale odpoledne může přechodně zatáhnout malá oblačnost.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu