Záchrana podzimních ježčích mláďat

4. listopad 2002
Dobrá rada

Při procházkách podzimní přírodou velice často uvidíte ježky a podzimní ježčí mláďata, zůstaňte raději jen u pozorování Než je začnete zachraňovat a přinášet domů nebo do záchranných stanic živočichů, poslechněte si naši radu.

Pelikán: Ti menší se pohybují mnohem déle, protože stále vybírají potravu, větší, už s tukovými zásobami, už často spí. Když je ježek zdravý a není extrémně malý, z nějakého opravdu pozdního vrhu, tak většinou zimu přežije.

Tvrdí Petr Pelikán z Ekocentra ve Spáleném Poříčí. Na to, že se ježek zásobuje na zimu ovocem, které odnáší na ostnech zapomeňte. Pokud se ve Vás probudí pud záchranářský a vemete si ho domů, přiděláte si spoustu komplikací.

Pelikán: Ježek je hmyzožravec, takže musí být krmen pouze masem, vařeným nebo konzervami, postupně se nechá převést i na suchou potravu, ale není to vůbec jednoduché. Musí mít dost velký výběh, na jednoho asi 2 čtvereční metry. Ježek velice zapáchá, mít ho v bytě je složitá záležitost, je i dost hlučný. Jeho domácí chov příliš nedoporučuji, je to náročný chovanec a pokud je někdo v tomto oboru málo zkušený, může být zklamán jeho brzkým úhynem nebo ho bude rušit.

Ježkům můžete pomoci tím, že je přenesete přes silnici do keřů nebo na kraj lesa. Jiný případ je, když najdete v přírodě ježky zraněné. Tady už zasáhnout můžete a velice účinně. Nesnažte se je sami zachránit, ale spojte se s členy Českého svazu ochránců přírody nebo přímo se záchrannou stanicí živočichů.

Pelikán: Máme pro ně zimoviště, víme jak je krmit a lidé by neměli brát každého menšího ježka. V přírodě mají ježci dva vrhy, jede jarní a jeden v létě. A právě z nich jsou ježci nejslabší.Možná, že vám jako příklad poslouží statistika záchranářů v Plzni. Ze 100 ježků o které se za veterinárního dozoru celou loňskou zimu starali, jich při každodenní odborné péči přežilo pouhých 11. V tom je příroda je krutá, ale spravedlivá zároveň. Zimu přežijí jenom ti nejsilnější.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu